Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Cyrus Klub

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, Nikonman napisał:

Bart73 będziesz na Audioshow? Gdzie i w jakim pokoju będzie Cyrus. Wybieram się i tym razem.

Ja będę prywatnie w sobotę, z tego co wiem Cyrusa nie będzie 😞

Trochę przykro.

Jednak nic nie zastąpi zapoznania się z nową serią we własnym domu więc głowa do góry. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• 2 miesiące później...

Przeszukałem sporo różnych forów i porównywano Cyrusy do różnych urządzeń, ale nie znalazłem odniesienia I9-XR do Arcama SA30, z nieco podobnej półki. Tego drugiego dość dobrze znam i nawet lubię. Czy ktoś miał okazję do takiego porównania? Arcam gra dość neutralnie, włączenie systemu Dirac wiele zmienia, nie zawsze na plus. Czy Cyrus wniósłby coś lepszego? Na przykład w zakresie barwy, przestrzenności (niezłej w SA30).

Nie znam tego Arcama (znam A15 - ten obecny). Miałem i9XR. Dla mnie w tym wzmacniaczu nie ma ciepła. Bas z pewnością nie jest mocny czy podgrzany. Wokale nie są pogrubione. Góra absolutnie nie jest ostra. Przestrzeń, precyzja na poziomie Hegla H190, tonalnie również baaardzo podobnie, akurat miałem oba wzmacniacze jednocześnie. Cyrus i9xr wydawał się ciut szybszy. Kolega, którego był to Hegel to samo twierdził. Nie nastawiaj się na ciepło z tego wzmacniacza. 

50 minut temu, MacP napisał:

Czy Cyrus wniósłby coś lepszego? Na przykład w zakresie barwy, przestrzenności (niezłej w SA30).

U mnie swojego czasu Arcam A29 (technicznie SA20 bez daca) zgrał się lepiej od Cyrusa 8.2. Bez posłuchania przez Ciebie w twoim systemie ciężko gdybać. Obstawiam że podobny poziom, wszystko zależy od reszty systemu i gustu.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dodam, że wspomniany przez Kolegę Cyrus 8.2 bez zasilacza na tle i9XR ma wyraźnie mniej zróżnicowany ale mocniejszy, cieplejszy bas, ogólnie bardziej dociążoną, gęstą średnicę i bardzo wyraźnie odstaje jeżeli chodzi o detal w całym paśmie. Coś za coś. Bardziej hi fi zdecydowanie jest i9XR. Osobiście wolę 8.2 DAC. 

Najpierw Naim Supernait 3 został błyskawicznie pokonany przez piecyk Regi - Aethos. Aethos trzymał się dzielnie przez 3 lata jako nr 1.

W tym roku nowy Cyrus pogodził dwie brytyjskie legendy i proszę, Cyrus 40AMP najlepszy 🙂

Z najmniejszego fizycznie piecyka dynamika i jakość basu poza zasięgiem SN3 i Aethosa. A do tego brzmienie bez typowego brytyjskiego pogrubienia i zagotowania ciepłem znanego z wyższych integr Naima czy Regi ale i bez przesadnej szczupłości ze starszej serii integr Cyrusa (XR).

Czyżby trafili idealnie w punkt? 

https://www.whathifi.com/reviews/cyrus-40-amp

42 minuty temu, Adam 38 napisał:

Czyżby trafili idealnie w punkt? 

https://www.whathifi.com/reviews/cyrus-40-amp

Nie lubię ich recenzji. Nie pasują mi do mojego odbioru.

MQA też promowali z tego co pamiętam. 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wyjątkowo nie lubię ich recenzji. Nic mi nigdy nie pasuje do opisu.

Normalna sprawa. Dla mnie nasz krajowy magazyn Audio -Video  kompletnie nie leży (a przecież mają podobno genialną akustykę w pokoju testowym). Ostatnio czytam ich reckę pieca mojego Kolegi i okazuje się, że mój metkowy Naim Nait 50 jest całościowo lepszy jak potężny i pięknie zbudowany chiński piec (do tego droższy od małego Naima). 🙂

Normalnie jaja. 

A za Cyrusa trzymam kciuki, nowa seria to dla nich być albo nie być. 

Szkoda, że Cyrus nie ma dystrybucji w naszym kraju. 

Edytowane przez Adam 38

2 godziny temu, Adam 38 napisał:

Normalna sprawa. Dla mnie nasz krajowy magazyn Audio -Video  kompletnie nie leży (a przecież mają podobno genialną akustykę w pokoju testowym). Ostatnio czytam ich reckę pieca mojego Kolegi i okazuje się, że mój metkowy Naim Nait 50 jest całościowo lepszy jak potężny i pięknie zbudowany chiński piec (do tego droższy od małego Naima). 🙂

Normalnie jaja. 

A za Cyrusa trzymam kciuki, nowa seria to dla nich być albo nie być. 

Szkoda, że Cyrus nie ma dystrybucji w naszym kraju. 

Szkoda, byłoby wypożyczenie i zwrot 😛

Zaś w znanym sklepie audio z Pabianic, transport Cyrus CDt-XR można kupić za 1/2 regularnej ceny. Jeśli to jest nowy i nieużywany sprzęt, to bardzo uczciwa cena. Może w oczekiwaniu na nową serię"40" będą wreszcie obniżki? 

Za to nie ma obniżek cen dla PSU-XR. Ceny stoją jak zaczarowane 😔 szkoda bardzo, bo już zacząłem snuć jakieś plany na nowy rok... 

Edytowane przez Łukasz_62438
52 minuty temu, Łukasz_62438 napisał:

Za to nie ma obniżek cen dla PSU-XR

Jest jeden egz. używany na O..X. 

• 4 tygodnie później...

Dzień dobry wszystkim, Mam uszkodzony wzmacniacz mocy x-power. A dokladnie obwód związany z zabezpieczeniem. Mój elektronik sie poddał. Moze ktoś polecić sprawdzony serwis w Polsce? Mam propozycję z serwisu z Niemiec, ale obawiam się kosztów.

Edytowane przez robertsss
literówka
  • 2 tygodnie później...

Panowie a napiszcie mi jak się ma 8xpd qx do 8.2? Mam obecnie Sabaja a30a i wszystko jest super ale brakuje mi trochę dociążenia i ciepła. Mam delikatną korekcję na eq w WiiM i jest fajnie ale myślę żeby pójść trochę wyżej?

8.2 ma bardzo bezpośredni środek a zwłaszcza górną średnicę, wysokie tony nie są w żaden sposób zaokrąglone. Jak nie masz paczek z lekkim osłabieniem w okolicach 2-3 kHz to lepiej najpierw sprawdź czy tego szukasz. Bas jest dynamiczny, podany w sposób dość efektowny ale tak samo efektownie kontruje go górna średnica. Zakup w ciemno bardzo ryzykowny. 

Dzieki @Adam 38 8.2 słuchałem tylko na moich poprzednich Ruby 25 mkII. Chodzi mi bardziej o to jak 8xpd wypada w porównaniu do 8.2? Czy to jest ten sam dźwięk? Pytam bo mam okazję go kupić tanio. 

Edytowane przez hary1357
  • 2 tygodnie później...

Cyrus Tuner 6 (plus wzmacniacz 8vs2) i pilot AWRS7.2. Przestało działać sterowanie/zmiana zapisanych stacji z pilota. Zarówno z klawiszy (1-9…), jak i przeskakiwanie między stacjami.

Działa włączanie/wyłączanie tunera z pilota.

Ponadto pilot coś tam wysyła podczas operacji zmiany kanałów - sprawdzane kamerką.

Czy to jednak coś z pilotem, czy też jednak tuner? To jest naprawialne?

Ktoś spotkał się z czymś takim?

3 minuty temu, TAtomicus napisał:

czy też jednak tuner?

Możliwe ,że pamięć tunera uległa skasowaniu ( zanik prądu w sieci ) ?

Zaprogramuj kilka stacji i sprawdź pilota ponownie. 

W pilocie warto sprawdzić stan baterii.

E, stacje są wciąż pod zapisanymi numerkami. Mogę zmieniać kręcąc gałką w tunerze.

We wzmacniaczu mogę z polota zmieniać wszystko - włączanie/wyłączanie, wybór urządzeń, głośność.

Baterie oczywiście wymieniłem.

Chyba padło IR w tunerze. Tylko dlaczego mogę go wyłączać/włączać?

W dniu 22.02.2025 o 15:52, TAtomicus napisał:

E, stacje są wciąż pod zapisanymi numerkami. Mogę zmieniać kręcąc gałką w tunerze.

We wzmacniaczu mogę z polota zmieniać wszystko - włączanie/wyłączanie, wybór urządzeń, głośność.

Baterie oczywiście wymieniłem.

Chyba padło IR w tunerze. Tylko dlaczego mogę go wyłączać/włączać?

A masz to podpięte przez MC bus ?

• 3 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.