Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  249 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Cyrus Klub

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Nikonman napisał:

Unikalna smycz Cyrus 40Years w kolorze zielonym z czarnymi napisami. 😉

Strzelam, że jednak oprócz smyczy 🙂 wyjdzie coś w stylu Uniti od Naima. Pewnie klasa D bo... wiadomo czemu. Oby w końcu za czymś wyglądało (Cyrusie zapłać komuś, niech Wam zaprojektuje takie ładne pudełko jak Nova PE od Naima) i grało jak przystało na Cyrusa czyli pełna (również otwarta) średnica, konturowy, szybki z kapitalnym atakiem bas i rozdzielcza oraz otwarta góra. Dobra, to nie koncert życzeń. Pewnie skończy się na smyczy...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

On 2/2/2024 at 6:24 PM, Adam 38 said:

Pan Bartosz zachęca to znaczy, że już zna wynik testu i brzmienie spodobało się redakcji AV. Poczytamy.

Zapytam bardzo poważnie, czy jest szansa na rocznicowy wzmacniacz (40 urodziny Cyrusa w tym roku) w stylu Nait 50 lub w stylu Uniti Nova PE tylko nie na końcówkach w klasie D? Jest w planach jakiś urodzinowy prezent dla miłośników starego Cyrusa ?

Mamy co nieco w planach, wiadomo rok rocznicowy. Proszę śledzić oficjalne kanały informacyjne, będziemy informować w swoim czasie 🙂

Oby ten czas nie był za odległy... bo korci jakiś Caspian czy inny Soul Note.

Jednak sercem zawsze przy starym, niepowtarzalnym Cyrusie 8.2 + PSXR2. Wyjątkowe połączenie ciepła, otwarcia, powietrza, dynamiki, proporcji konturu do wypełnienia i zwinności. Zawsze radośnie, zawsze w tempo.

Cyrusie wróć na 40 urodziny do swojego starego brzmienia. Dodaj trochę ciepła na średnicy i mocniejszego uderzenia na wyższym basie, nie bądź jak Hegel.

025ae4cba3fa736563a1.jpg

trochę ciekawość mnie zżera:

jak gdyby seria pre2dac jest już serią archiwalną, aktualnie mamy classic pre, potem coś już bardzo drogie go.

widzę różnice, classic ma xlry i wejście gramofonowe. poza tym czy są między nimi (classic, pre2dac) jakieś istotne różnice w dźwięku? czy tylko kwestie użytkowe?

Edytowane przez ro35
On 2/7/2024 at 6:18 PM, ro35 said:

trochę ciekawość mnie zżera:

jak gdyby seria pre2dac jest już serią archiwalną, aktualnie mamy classic pre, potem coś już bardzo drogie go.

widzę różnice, classic ma xlry i wejście gramofonowe. poza tym czy są między nimi (classic, pre2dac) jakieś istotne różnice w dźwięku? czy tylko kwestie użytkowe?

Technologicznie, produkty powstawały w takiej kolejności: najpierw był pre2dac, później Pre2Dac Qx, później Pre2Dac QXR. Classic Pre zastąpił Pre2dacQXR. 

Classic PRE w porównaniu do Pre2DAC to jakieś 10 lat różnicy, jak nie więcej. Różni się wszystkim, i sekcją analogową i cyfrową 🙂

A tymczasem w Hifi i Muzyka 2/2024 recenzja Stream XR + PSU-XR, dzisiaj znalazłem w swoim Empiku 🙂

• 4 tygodnie później...
20 godzin temu, rafikdm napisał:

Panowie czy mając Cyrusa Cdt jest sens wymieniać na Cyrus CD XT SE2?

WG mnie nie. Zamierzałem zmienić swojego CD T na CDT XR, ale posłuchałem (ok. 21 minuta). I to DAC tworzy muzykę. CD T odtwarza płyty naprawdę dobrze. Zostawiłem swojego CD T i w miejsce Audiolaba M-DAC+ kupiłem Musical Fidelity m6x DAC. Różnica ogromna. Scena szersza, głębsza, dźwięk stał się pełniejszy. Jak stwierdziliśmy z żoną dźwięk wypełnił cały pokój. Zainwestuj w dobrego DAC-a.

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.03.2024 o 19:43, Boskidiego napisał:

Szukam końcówek mocy i pre z Cyrusa. Mam kolumny Proac d28. Słyszałem że świetnie się zgrywa. Tym bardziej że zależy mi na dynamice.

Czy jakiś klubowicz ma na zbyciu?

Tak.Mam do sprzedania Pre2Dac.Kompletny z kartonami.3letni.Pierwszy wlasciciel.

IMG_3295.jpeg

IMG_3299.jpeg

IMG_3297.jpeg

Edytowane przez Nikonman

taka ciekawostka, nie wiem kiedy pojawił się cyrus classic stream, jakiś taki łysy na przedzie w porównaniu do innych z rodziny 😉

do pełni szczęścia brakowałoby takiego classica wykastrowanego o dac i o hmmm połowę taniej 🙂

U Redaktora z Krakowa pełny odtwarzacz CD Cyrus z serii XR. Wypada całkiem dobrze, bo w sumie cała seria XR jest naprawdę bardzo okej, tyle że... Doprawdy nie wiem, gdzie on tam słyszy to ciepłe granie? Mam czysty transport XR i on nie jest ani ciepły, ani zimny, tylko akuratnie taki, jak jest nagrana płyta. Owszem, może zagrać miękko i ciemno, ale może też pokazać jazgot i ostrość, zależnie co tam zapodamy. I ja go właśnie za to bardzo lubię, bo każda płyta może zagrać całkiem inaczej - o to chodzi 👍

A może to jest kwestia tego przetwornika w CDi-XR? Albo źle zestawionego systemu u Redaktora? 🤔 Albo istotnie tak ma być... Ktoś, coś? 

Ostatnio zachęcony entuzjastyczną recką Pana W.P. dotyczącą wzmacniacza X wypożyczyłem to urządzenie na prezentację. No cóż, jeżeli tak brzmi wzmacniacz, który "znika z toru", który gra niesamowicie  szybko, niesamowicie dynamicznie i wiernie temu co dostanie ze źródła to ja nie mam pytań... Piecyk gra soczyście, miękko, spokojnie, jest mocno podbarwiony zniekształceniami harmonicznymi co akurat może się podobać. I jest baaardzo ładny.

No ale, jeżeli teraz porównany go do serii XR od Cyrusa to jak Pan W.P. nazwie ich brzmienie? Super znikające z toru, super szybkie, super dynamiczne i super wierne ? Innej opcji nie widzę. Ja już odpuszczam recenzje Pana W.P. - za dużo w nich "zniekształceń harmonicznych - czytaj  $" a za mało wierności, tego co jest faktycznie 😉

Edytowane przez Adam 38

14 godzin temu, Adam 38 napisał:

Ja już odpuszczam recenzje Pana W.P.

Dobrze napisane 👍 ja tam zwykle oglądam zdjęcia, zwłaszcza te rozbierane, oraz wywiady z ciekawymi ludźmi... Chociaż i niektóre wstępniaki też są interesujące, zwłaszcza te o zacięciu historycznym. I tyle. Same pseudo-testy to już czyste wodolejstwo, bajdurzenia małego Kazia po zsiadłym mleku i ogólnie kółeczko wzajemnej adoracji, do tego z mnóstwem błędów, literówek, fatalnej interpunkcji, itp. 

No dobra, nie pastwię się już więcej nad Redaktorem, biorę rower i jadę do lasu 🚲

• 2 tygodnie później...

Gdyby jeszcze ktoś nie czytał, recenzja Stream-XR z PSU-XR w Hifi i Muzyka dostępna jest na ich stronie:

https://hi-fi.com.pl/testy/streamery/6625-cyrus-stream-xr-psu-xr.html

Cześć Wszystkim. 

Od połowy stycznia jestem zadowolonym posiadaczem podstawowej jednostki CYRUS ONE, która zastąpiła Yamahę R-N 602. Droga, którą przeszedłem wybierając wzmacniacz do prześledzenia w wątku:

Przesiadka przywróciła mi radość z słuchania muzyki i zmotywowała do wymiany innych gratów. Obecnie szukam używanego odtwarzacza CD Cyrusa do 1,5k w czerni. Może ktoś z Klubowiczów ma coś w szafie?

Ps. Miło mi dołączyć do klubu.

IMG_0415.jpeg

W dniu 30.04.2024 o 11:10, Bart73 napisał:

Gdyby jeszcze ktoś nie czytał, recenzja Stream-XR z PSU-XR w Hifi i Muzyka dostępna jest na ich stronie:

https://hi-fi.com.pl/testy/streamery/6625-cyrus-stream-xr-psu-xr.html

Nie znałem tego, dzięki Bartek 👍 kolejny przykład tego, że jeśli nie masz funduszy, to lepiej nie podpinaj nowego zasilacza XR do swojego sprzętu... Może boleć 😉

W dniu 7.05.2024 o 21:05, Stary Grzyb napisał:

Ps. Miło mi dołączyć do klubu.

Witamy nowego Kolegę 💪

Ktoś się orientuje czy odtwarzacze z prostym slotem różnią się czymś jeszcze  od urządzeń o tych samych nazwach ale ze slotami jak w modelach aktualnych? Np taki 6se?

https://allegro.pl/oferta/cyrus-cd-6-se-100-org-super-stan-pilot-faktura-15432342594?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=high-asp&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd-top_pla_pmax&ev_campaign_id=17958848607&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbNpj_nE9j9TtW2PKI-KfGo5I&gclid=EAIaIQobChMInrjo79SDhgMVFA-iAx2oKwkaEAQYAiABEgLanvD_BwE

Zakładam ze to jakaś wersja przejściowa.
Irytuje mnie brak cd w zestawie. Chciałem wydać 1,5k ale to chyba nie realne za cd cyrusa. 

11 godzin temu, Stary Grzyb napisał:

ze slotami

Zasadniczą różnicą są zastosowane napędy do odczytu płyt. Do serii 6/8 x, były to napędy ładowane przez szufladkę. Późniejsze modele posiadają slot, czyli szczelinę a co za tym idzie napęd tzw. szczelinowy. 

Model z aukcji jest jak najbardziej seryjnym :

https://www.cyrusaudio.com/products/cd6-se2/

Edytowane przez baltfan
31 minut temu, baltfan napisał:

Do serii 6/8 x

Wiedziałem ze nie wyraziłem się zbyt jasno. W odtwarzaczach cd 6 se występują dwa rodzaje szczelin. Taka jak w tym z Allegro IMG_0633.thumb.jpeg.c6df1d0f4e54f8f30babddaabfece180.jpeg

i taka jak w obecnych modelach:

IMG_0634.thumb.jpeg.4f3cb6ba7b6b75fb532879357daedb91.jpeg

oba modele to niby 6se.

Osobiście, w kwestii wizualnej  bardziej podoba mi się ta wersja z Allegro ale 2400 to chyba przesada.

Edytowane przez Stary Grzyb

Ten cd z Allegro to starsza wersja z roku 2008.Różni się szczeliną i zastosowanym wyświetlaczem i trochę elektroniką wewn..oprogramowaniem.

Cd serii 6 / 6se / 8 /8se   jest to mina,są problemy z ładowaniem,odczytem i wysuwaniem płyt,zawieszaniem się.Do dziś nie poprawiono tego.Pojedyńcze jednostki działają w miarę sprawnie.Polecam poczytać zagraniczne fora.

https://forums.whathifi.com/threads/cyrus-cd6-8-se-loading-problems.28129/    itd ...

CDi ,CDt ,  CDXt SE / SE2,  CDXt Signature są godne polecenia.

Edytowane przez Nikonman
11 minut temu, Nikonman napisał:

Cd serii 6 / 6se / 8 /8se   jest to mina,są problemy z ładowaniem,odczytem i wysuwaniem płyt,zawieszaniem się.Do dziś nie poprawiono tego.Pojedyńcze jednostki działają w miarę sprawnie.Polecam poczytać zagraniczne fora.

Ogromne dzięki za ostrzeżenie. Na polskich forach przeczytałem tylko jedna wzmiankę na zasadzie „ktoś słyszał, że ponoć są problemy” ale nikt dalej nie ciągnął tematu. 
Zakładając zatem budżet do 2k to albo seria dAD albo transport jak ten:

https://m.olx.pl/d/oferta/transport-cd-cyrus-cd-xt-se2-nowy-laser-CID99-IDYfYDe.html?reason=observed_ad

poza CDi reszta to transporty a szukam odtwarzacza. Znowu muszę zrewidować potrzeby względem dostępności na rynku i budżetu na urządzenie. 
fakt ze gość z Allegro daje fakturę a co za tym idzie rok rekojmi. Tylko czy to się wyegzekwuje? A co po roku…

8 minut temu, Nikonman napisał:

Nowe lasery są bardzo tanie.

https://www.ebay.co.uk/itm/155795956405

Weź mi nic nie mów o ebay. Zawiesili mi na stałe konto nie podając przyczyny. Nie zdążyłem kupić urządzenia które wklejałem pare wątków wyżej. Jakakolwiek rozmowa z obsługa przynosi odpowiedz która jest nic nie wnosząca imitacja wyjaśnień. Nawet nie mogę usunąć konta.  jak dla mnie to wyłudzenie danych. nie jestem zreszta sam:

https://community.ebay.pl/t5/Forum-ogólne/Całkowita-blokada-konta-bez-przyczyny/td-p/73132

Nie jestem nazbyt anglojęzyczny. Czy większość problemów z 6tkami to lasery?
Pisałeś z czym jeszcze - sorry

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.