Skocz do zawartości
IGNORED

Bronze 6 czy Silver 6

snopek

Rekomendowane odpowiedzi

Bo tak jest ale innym może pasować.

Taki i32 ponoć sterylny,kliniczny ale u mnie gra bosko.

Kontrola,dynamika no i detale nie umykają z ciemnymi/ciepłymi Lsa statement 1

Akurat gram po analogu z Denonka dcd 1290 i dużo nie odbiega dźwięk względem dac Pathos po coax.

A kwestia indywidualnych preferencji - uwierz mi, że mnóstwo osób szuka właśnie brzmienia jasnego, ostrego, tego tzw. „Krew z uszu”.

Sprzedacie klientowi zestaw "Krew z uszu", czy nakłonicie go do lepszego wyboru, a w razie odmowy polecicie inny sklep?

Dajcie już spokój dla Q21 heh, przecież oni jak i reszta branży pisząc na forum muszą uwzględniać wiele rzeczy, również to, żeby nie narazić się dystrybutorom, swojemu szefowi, uwzględniać wysokość marży, zaległość magazynową, różne umowy z poszczególnymi dystrybutorami itd., itd. Branża audio to nie Caritas Polska, kasa ma się zgadzać i tyle. Wystarczy wiedzieć, że jak Q21 pisze np. otwarta średnica to będziemy mieli do czynienia z mocno wypchniętym tym fragmentem pasma i drażniącym darciem pyska przez piec czy kolumnę, to samo tyczy się wysokich tonów itd.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Od jednych i drugich lepiej zagrają Audio Academy Phoebe III. Salon nieco duży, ale jak słuchałeś na BX2, to te i tak będą "potężniejsze". Dźwięk powinien być lepszy w każdym aspekcie. Od brąz to o dwie klasy, od silver już nieco mniej. Piszę, że powinien bo bezpośrednie porównania robiłem do poprzednich serii MA (BX i RX) Nie wiem ile obecnie kosztują AA, ale raczej nie więcej niż 3 500 PLN.

System gra dobrze, albo nie....

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za sugestie i opinie. Otworzyłem sie na "nowe" marki jakich w ogole nie brałem pod uwage. To będę dopiero moje 3 kolumny i chyba za bardzo skupilem się na tym co wyczytalem (marketing) niż sprawdzilem/słyszałem. Na pewno sprawdze Heco - szczerze, to jakoś nie traktowalem tego Producenta poważnie. Wizualnie acoustic energy 305 (bazujac tym co widzę na zdjeciach w sieci) to bardzo ciekawa kolumna. O Audio Academy takze duzo czytalem dobrego. Posłucham, cos wybiore.

Czy według Ciebie rozmowa Q21 z klientem, który chce kupić ostro brzmiący zestaw powinna wyglądać mniej więcej tak:

klient: podoba mi się ta Yamaha z tymi Silverami. Biorę.

Q21: Pozwolę sobie zauważyć, iż jest to zestaw bardzo ostro brzmiący, którego nie będzie można słuchać z przyjemnością. Chciałbym zaproponować inne zestawienie.

klient: Naprawdę? Jak dla mnie jest ok.

Q21: To tylko pierwsze wrażenie. Ten dźwięk szybko Pana znuży.

klient: Chyba jednak zaryzykuję. Moim zdaniem inne zestawy nie brzmiały tak dobrze jak ten.

Q21: W domu dźwięk może być inny.

klient: Jestem zdecydowany na ten zestaw.

Q21: Z całym szacunkiem dźwięk się panu podoba, ponieważ nie jest Pan zbyt dobrze osłuchany ze sprzętem audio. My mamy wieloletnie doświadczenie i wiemy, że ten zestaw to nie jest dobre połączenie. Proponujemy coś innego, co zagra bardziej audiofilskim dźwiękiem.

klient: Chcę kupić tą Yamahę z Silverami. W czym problem?

Q21: Problem w tym, że to nie jest dobry dźwięk. Naszym zdaniem optymalnym zestawieniem będzie wzmacniacz A i kolumny B. Jeżeli jednak ten system się panu nie podoba gorąco rekomendujemy również wzmacniacz C z kolumnami D lub wzmacniacz E z kolumnami F.

klient: Ale ja chcę kupić Yamahę z Silverami.

Q21: Gorąco polecam wzmacniacz A i kolumny B lub wzmacniacz C z kolumnami D lub wzmacniacz E z kolumnami F. Staramy się zawsze jak najlepiej doradzić naszym klientom, dlatego nie mozemy sprzedać wybranego przez Pana zestawu.

klient: Dobrze usłyszałem? Nie chcecie mi sprzedać wybranego przeze mnie sprzętu?

Q21: Dokładnie tak. Odmawiam sprzedaży wybranego przez Pana sprzętu. Rekomenduję zakup poleconych przez nas zestawień. Są to zestawienia optymalne i każdy uczciwy sprzedawca również by je Panu polecił. Wybrane przez Pana zestawienie nie nadaje się do słuchania muzyki i żaden szanowany sklep audio takiego zestawienia Panu nie sprzeda.

klient: Skoro nie chcecie sprzedać mi wybranego przeze mnie zestawu to nie dokonam u Was zakupu.

Q21: Bardzo nam przykro z tego powodu, ale dobro klienta jest dla nas priorytetem. Nie możemy polecać niedobrych zestawień. Jednakże, aby ułatwić zakup wybranego przez Pan sprzętu bardzo proszę tutaj jest lista sklepów, które powinny mieć wybrany przez Pana sprzęt na stanie. Życzymy powodzenia przy zakupie sprzętu i zadowolenia z odsłuchów.

klient: Dziękuję, do widzenia.

Q21: Do widzenia.

mkm - Ty tak na poważnie? Mam nadzieję, że to pytanie zadałeś retorycznie, chociaż ja dziwię się jak normalnie myślący człowiek, mający minimalne doświadczenie życiowe może na nie wpaść, a tym bardziej zadać je publicznie. KAŻDY sprzedawca, któremu zależy na zadowoleniu klienta sprzeda wybrany przez niego towar. Późniejsze, zachowanie sklepu, jak po kilku dniach okaże się, że zakup jest nietrafiony to inny temat.

Z opisu wynika, że klient zanim kupił to posłuchał. Podjął więc świadomie decyzję o zakupie. Teraz jak nie jest zadowolony, bo jednak zbyt pochopnie wydał kasę niech szuka rozwiązania. Oczywiście Q21 może mu w tym pomóc, ale to klient powinien skontaktować się ze sklepem i przedstawić swój problem. Może uda się znaleźć satysfakcjonujące obie strony rozwiązanie.

Generalnie takich problemów można łatwo uniknąć. W salonie wybieramy wstępnie najlepiej brzmiący sprzęt, wpłacamy kaucję i zabieramy go do domu na ostateczne odsłuchy. Jak będzie ok sprzęt zostaje, a jak nie to zwracamy do sklepu i otrzymujemy zwrot kaucji. To nie takie trudne, tylko trzeba do zakupów podchodzić z głową, na chłodno, a nie napalać się jak szczerbaty na suchary.

To ja odpowiem krótko.

Do szanującej się galerii sztuki przychodzi klient i chce kupić jelenia na rykowisku albo zachód słońca.

Galeria proponuje mu jakieś dzieło sztuki, a on jednak chce kicz. Szanująca się galeria sprowadzi mu towar i sprzeda aby zarobić, czy odeśle klienta na bazar?

Pewnie jak to bywa racja leży po środku . Każdy sklep na jednym towarze ma profit x na inny profit y kwestie porozumienia między dystrybutorem a sprzedawca. Każdy chce zarobić takie jest życie. Dewagacje typu tego niech Pan nie bierze a to będzie lepsze to kwestie umowne

Przyjmiemy ze tak powinno to wyglądać. Obecnie negocjuje ceny z dużym sklepem Richard sound . O podejściach sprzedawców troszkę różniących się od polskich realiów .

Szanująca się galeria sprowadzi mu towar i sprzeda aby zarobić, czy odeśle klienta na bazar?

Oczywiście, że sprowadzi towar. Szanująca się galeria nie pozostawi klienta niezadowolonego bo go straci. Następnym razem może przyjść po dzieło sztuki. Najważniejszy w sprzedaży jest klient i nie może wyjść od sprzedawcy niezadowolony, nieważne co by chciał. I mówię to przez pryzmat wieloletniego doświadczenia w handlu.

Oczywiście, że sprowadzi towar. Szanująca się galeria nie pozostawi klienta niezadowolonego bo go straci.

Oczywiście że szanująca się galeria nie sprowadzi, bo może zepsuć sobie reputację i taką galerię przestaną odwiedzać koneserzy, czyli galeria straci prestiż i być może coś więcej.

To kicz, ale tak się składa, że galeria ma ten kicz na stanie.

No niestety, niektóre mają.

Zestaw wyciskający "krew z uszu"? Jeśli tak jest w istocie, to w mojej ocenie nawet jeden element aż tak źle grającego zestawu nie może być poprawnie grającym produktem audio, a gdyby nawet był, to ten drugi element powinien iść na śmietnik.

Szanująca się galeria odeśle delikwenta na bazar.

Oczywiście że szanująca się galeria nie sprowadzi, bo może zepsuć sobie reputację i taką galerię przestaną odwiedzać koneserzy, czyli galeria straci prestiż i być może coś więcej.

Mylicie się Panowie i to bardzo. Czym innym jest sprowadzenie towaru na indywidualne zamówienie klienta a czym innym wystawianie kiczu w szanującej się galerii. Dywagując można powiedzieć, że wiele rzeczy kiedyś nazwanych kiczem dziś jest drogimi dziełami sztuki. Nie znacie zupełnie podstawowych praw handlu.

Moim zdaniem szanująca się galeria nie sprowadzi kiczu na zamówienie klienta, tak samo jak dealer luksusowych marek samochodowych nie zacznie handlować w swoim salonie fiatami, tylko dlatego że przyszedł klient popatrzył, że te mercedesy, beemki i audice to może i fajne są, ale on chce nowy samochód i strasznie podoba mu się fiat panda w cytrynowym kolorze.

Przykład zupełnie nietrafiony. Piszesz dealer a chyba nie rozumiesz znaczenia tego słowa. Dealer to osoba handlująca towarem określonej marki (pośrednik mający umowę z określoną firmą). Jasne jest, że dealer BMW nie sprzeda fiata ale też nie sprzeda auta bardziej luksusowego niż BMW bo tu nie chodzi o żaden prestiż.

Ale może rozmawiajmy zgodnie tematem wątku o głośnikach Monitor Audio serii Bronze i Silver. Nie o galeriach sztuki, arcydziełach malarstwa i bazarowych kiczach, również nie o samochodach.

Ale może rozmawiajmy zgodnie tematem wątku o głośnikach Monitor Audio serii Bronze i Silver. Nie o galeriach sztuki, arcydziełach malarstwa i bazarowych kiczach, również nie o samochodach.

Amen ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedne z ostatnich prawdziwych silverów jeżeli stan bez zastrzeżeń to i cena okazyjna

Ukryta Zawartość

Ja mam silvery 8 z Yamaha rn602 i jestem bardzo zadowolony wbrew wszystkim opiniom żeby nie łączyć. Gra bardzo dobrze oczywiście jak dla mnie ,opinie znajomych też to potwierdzają , najpierw tekst że nie ma prawa być dobrze a jak włączę to niedowierzanie musiałem trochę cofnąć laudnes ale jest super . Ma silver 6 fakt miały za mało basu ale 8 dają radę i gra naprawdę fajnie. Z tym że rn602 podobno też nie gra klasycznie jak każda Yamaha . Natomiast jej funkcjonalność jest boska .

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

A jakie Silvery są nieprawdziwe?

Oczywiście to była przenośna lecz dla przykładu poda inna firmę która też już jakoś wątpliwe produkty robi Sonus Faber . Za czasów głównego założyciela F S tworzono dzieła sztuki hifi i Hi end

Podobno czy ktoś jest zgredem zależy nie od daty urodzenia, ale od tego czy jest młody czy stary duchem.

Programowo odrzucam zrzędzenie zgredów typu "kiedyś Panie Dziejaszku" to były: wzmacniacze, odtwarzacze, głośniki, inne elementy audio, samochody, jedzonko itd itp. Obecne klocki audio to (zdaniem zgredów) żałosne wspomnienie tamtych, dzisiejsze samochody to szmelc, teraźniejsze jedzenie jest obrzydliwe.

Jest to myślenie całkowicie mi obce.

To chyba jest niemożliwe do porównania. Owszem, urządzenia sprzed lat były trwałe i pracują nieraz bezusterkowo do dziś, ale miały drobny ułamek tej funkcjonalności, jaką mają obecne.

To chyba jest niemożliwe do porównania. Owszem, urządzenia sprzed lat były trwałe i pracują nieraz bezusterkowo do dziś, ale miały drobny ułamek tej funkcjonalności, jaką mają obecne.

Jaka jest funkcjonalność w kolumnie czy wzmacniaczu

Temat złożony , każdy ma swoją opinię , jakiś czas temu otrzymałem partię głośników prosto od producenta z fabryki w Chinach koszt kompletu około 6000 zł firma renomowana i zacna swojego czasu miała produkty w ścisłym topie światowym i pewnie do dziś je robi . Jakież było moje zdziwienie ,i nie tylko bo klientów również kiedy świeżo wyjęte kolumny praktycznie nie grały zdarzyło się tak w 3 parach na 5. po wnikliwej ocenie rozkręceniu głośników okazało się że malutkie chińskie rączki zapomniały podłączyć kabli z zwrotnicy.Mam również kolumny -kilka par z lat 70 -80 gdzie każda kolumna została sprawdzona i testowana ,a na opisie głośnika znajdował się podpis osoby testującej . Może i jestem zgredem , ale wiem jedno pewne rzeczy nie wrócą takie jak były. A czy dzisiejsze produkty są złe, no cóż bywają perełki cuda techniki , ale większość masy to śmietniki jednego sezonu , one się mają popsuć i tyle klient przyjdzie kupi drugi lepszy ładniejszy i biznes się toczy .

• 2 tygodnie później...

Ostatecznie zdecydowałem się na AA Phoebe III. Mimo, że nie polecane do Nad 356bee to ja jestem oczarowany... Najnizszy poziom głośności - doslownie +1 na pilocie i jest magia... W stosunku do BX2 nie ma porównania. Dziękuję za rady i pozdrawiam.

Gratuluję wyboru. Ja miałem taki zestaw przez prawie dwa lata. Na początek to dobre, bezpieczne chociaż nieco brutalne granie. Zależy też od reszty toru. W tych kolumnach masz jeszcze sporo zapasu. Przez kolejne dwa grałem z nimi na wzmacniaczu kilka klas lepszym od tego NAD'a i chociaż stały się już wąskim gardłem, to potwierdziło to ich spory potencjał.

System gra dobrze, albo nie....

• 4 miesiące później...

Panowie Bronze 6 jaki to jest styl grania w stosunku do moich Dali Zensor 7? Warte ew. wymiany? Dali gra miękko, soczyście, bez ostrości a MA ?

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.