Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kolumn ? proszę o pomoc

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam już pewne doświadczenia jeśli chodzi o sprzęt audio...moim pierwszym zestawem był zestaw wzmacniacz HK 980 plus kolumny Monitor Audio MR6 i dac Mini Matrix(słucham flac'ów z laptopa) - było to połączenie wg mnie bardzo mizerne - o ile była niezła stereofonia, duża detaliczność i czasem dobre walnięcie basem to system był często bardzo natarczywy, ostry i jazgotliwy, a bas często bardzo dudnił...wtedy ograniczyłem się tylko i wyłącznie do dobrze zrealizowanych płyt jazzowych i brzmiało to nieźle ( jednak słucham każdego rodzaju muzyki - oprócz disco polo, ale to nie muzyka). Zainspirowany obiecującymi recenzjami kolumn Pylon Audio Topaz 20(do teraz) wymieniłem MA na Topazy..praktycznie nic nie dopłacając...osiągnąłem to że pewna natarczywość została złagodzona - jednak dalej pewne gatunki brzmią różnie..otrzymałem również dobrze kontrolowany bas - zdecydowany plus na korzyść Pylonów..granie straciło na detaliczności ale bądź co bądź zestaw stał się bardziej uniwersalny..co prawda o czerpaniu przyjemności z odsłuchu ostrych kawałków rockowych dalej nie było mowy...rify gitarowe kuły uszy...idąc dalej, zakupiłem w dobrej cenie Arcama irDAC II (gdzieś wyczytałem ze matrix mini gra źle przez USB) i tutaj kolejny krok w stronę dźwięku, który sobie wymarzyłem, ostre i natarczywe dźwięki zostały jeszcze bardziej złagodzone..idąc następnym tropem - zakupiłem wzmacniacz NADa c356bee - po odsłuchu stwierdziłem że to kluch jak ich mało..tanszy o połowę HK 980 wygrywał z nim w przedbiegach...lecz NADa wysałem do Pan Mudy44 na moda i muzycznie zdecydowanie się poprawił w każdym aspekcie - jednak wyelimnowanie poprzez mod korektora bassu i trebli - brakuje mi basu ( na hk 980 mialem troszke podkrecony) - dodazm ze Nad po modzie nie jest wygrzany..Chciałbym jeszcze się pożalić że każdy zestaw który miałem i mam obecnie - podczas cichych odsłuchów mnie kompletnie nie zadowala..brak nasycenia i basu.. Jesli chodzi o same kolumny to wydaje mi się że czasem dźwiek ma za mało "masy dźwiękowej" trąbki czy wokale brzmią troszkę za cienko..(ale może to kwestia realizacji płyt)

Czy wymiana kolumn takich powiedzmy do 2 tys coś tu zmieni...moga byc uzywki..chciałbym zostać z NADem c356bee po modzie...i raczej zostawić DAC'a co zaproponujecie ?? U mnie w mieście w dobrej cenie są Opale 23...jednak odsłuch bez zakupu kosztuje :( dodam że mam mało czasu na jeżdźenie po Polsce na odsłuchy, więc zakup raczej w ciemno, bazujący na opiniach.

https://www.audiostereo.pl/topic/137854-wymiana-kolumn-prosz%C4%99-o-pomoc/

Cześć.

No niestety , ale ostre kawałki rockowe, a szczególnie starsze realizacje takich gatunków to w dużej mierze dno , dno i jeszcze raz dno. Dużo płyt jest tak marnej jakości , że brak słów. Do takiej muzyki muszą być kolumny lekko ocieplone, a już na pewno zaciemnione bo inaczej zawsze będzie jazgot, suchość, brak basu. Wiadomo , że na takich kolumnach te złe realizacje nie staną się od razu wyjątkowymi, ale przynajmniej można będzie takich płyt normalnie posłuchać, bez ranienia uszu. Generalnie ciężka sprawa jest z doborem sprzętu do takiej muzyki, a wiele kolumn czym bardziej audiofilskich z reguły się wykłada na takich aranżacjach.

Ja bym na Twoim miejscu posłuchał Elac Debut F6 - troche droższe jeśli chodzi o nowe ale za 3k już dostaniesz i na nich przynajmniej da rade posłuchać większości złych realizacji bez krwawienia uszu. Ale musiałbyś je odsłuchać czy aby na pewno Ci podejdą i nie wiem jak z Twoim NAD'em by się zgrały. Może ktoś miał takie połączenie to opisze .

Inne kolumny , gdzie bys bez nerwow posluchal takiej muzy to np. Dynaudio Audience 72 Se. Tyle , że one wymagają dość mocnego i dobrego klasowo pieca aby pokazały pełnie swoich możliwości, ale kolumienki klasa.

Jeszcze innymi bardzo ciekawymi kolumnami są Dali 450 - cięzkiego Rocka tez idzie na nich fajnie posłuchać.

Wszystkie powyższe kolumny mają ocieplony charakter bez natarczywości i krzykliwości ze złagodzonymi wysokimi tonami i takich kolumn ja bym szukał.

Dodam , że na tych kolumnach sam odsłuchiwałem Rocka , Metalu i wypadły o wiele lepiej niż nieraz polecane na forum nowe budżetowe Klipsche, paradigmy - na nich to dopiero był jazgot w takiej muzyce. Co komu po super hiper dynamice jak krew z uszu leci i odechciewa Ci się słuchać po paru kawałkach.

Dla mnie osobiście wszelkie kolumny grające "V" ką nie nadają się do takiej muzyki. Średnica jest bardzo ważna, a szczególnie ta niższa , dobrze dociążona z mięchem i soczystością.

Kolumn ze stajni Pylon Audio nie znam to się nie wypowiem.

Poczytaj sąsiedni temat: monitor BR2 czy Topaz .....ale odsłuch ..:-((

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hejka,

Wydaje mi się iż NAD to kiepskie rozwiązanie w tym wypadku. Wyostrza środek, lekko górę przez co może być troch meczący.

Opale grają prawidłowo, lecz sprawdź też Heco Aurora 700 ciepłe kolumny przyjemne brzmienie. Jeśli nie chcesz już zmieniać NAD'a to może być dobrym rozwiązaniem Aurora 700.

DAC'a zostaw, gra dość neutralnie przez co NAD powinien lepiej wypadać w twojej muzyce.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Nad po modzie gra neutralnie. Moje pytanie odnośnie Opali...czy na pewno są lepsze ?? czy napewno bas nie zachodzi na reszte pasma ?? W Topazach jest super kontrolowany i to jest ich najwieksza zaleta.

Z tym NAD'em nie doczytałem.

Generalnie Opale będą mieć na pewno więcej basu, co do kontroli ciężko mi powiedzieć. Podejrzewam, że może być trochę gorzej.

Widać że uparłeś się na Pylony. Coś innego nie wchodzi w grę?

Pozdrawiam,

Grzegorz.

To oczywiście tylko recenzja, ale przejrzyj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Indiana TESI 560/561 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/indiana-line-tesi-635.html to kolumny po cieplejszej stronie, z ładnie nasyconą średnicą. Może to być dobry trop. Wspomniane wcześniej ELAC F5 czy F6 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/elac-debut-f6.html też mogą się sprawdzić. Daj znać w jak dużym pomieszczeniu będzie działał sprzęt.

Zapraszamy też na odsłuchy. Możesz zabrać wzmacniacz albo sprawdzimy je ze standardowym NAD C 356BEE

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja moje Topazy odsłuchiwałem na C356BEE i grało bardzo dobrze.

Tylko z moją Yamahą nie "siadło" do końca, choć dźwięk i tak z 2x lepszy jak z AE Aegis 2. Wszystko jest ok, góra ok, bas ok, tylko wokale za cienkie.

W związku z tym coś z gęstszą średnicą.

Czy Indiana Line ma w miarę kontrolowany bas ?? nie nawidzę jak mi bas wchodzi na resztę pasma,..?

bo wg mnie Topazy to kolumny bardzo dobre w stosunku do ich obecnej ceny...za tą kasę trudno znaleźć kolumny w pełni satysfakcjonujące..

a to mój pokój i trudna akustyka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (K to głośniki)lepiej tylni bass relfex czy przedni jak w Topazach ?

Ukryta Zawartość

Czy Indiana Line ma w miarę kontrolowany bas ?? nie nawidzę jak mi bas wchodzi na resztę pasma,..?

bo wg mnie Topazy to kolumny bardzo dobre w stosunku do ich obecnej ceny...za tą kasę trudno znaleźć kolumny w pełni satysfakcjonujące..

a to mój pokój i trudna akustyka https://drive.google.com/open?id=1Yt0h2tIHevKvaO1iT6BPH6nYQwTYPnCi (K to głośniki)lepiej tylni bass relfex czy przedni jak w Topazach ?

Układ pomieszczenia nie jest taki straszny. Co do kontroli basu to jest on trochę zaokrąglony ale to raczej cecha większości kolumn w tym przedziale cenowym. Na pewno nie zakrywa reszty pasma.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.