Skocz do zawartości
IGNORED

Tara labs, Xlo, a może Wireworld, kable głośnikowe

LukaszB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosze o pomoc w wyborze okablowania, sugestie, opinie o kablach.

Posiadam zestaw Vincent sv-237 + cd400 + dac myryad z20 napędzają Klipsch RP-260f. W tej chwili zapięte Wireworld solstice 7.

Muzyka jazz, soul, pop

Pokój 20m2

Zastanawiam sie nad kablami głośnikowymi w przedziale 1500-2000 pls max moga być nowe i używane.

Myslalem o Wireworld Eclipse 7mini, Xlo pro, lub Tara labs Rsc prime.

Co Chciałbym poprawić w systemie ? Hmm

Kulturę wysokich tonów, poszerzyć scenę. Poukładać wszystko, czuje u siebie bałagan tak w skrycie mogę to określić.

Z góry dziękuje za pomoc

Zapomniałem dodać iż planuje zmianę kolumn, zastanawiam sie nad Sonus Faber Venere 2,5 lub Elac fs407 ale to trochę potrwa, zobaczymy co przyniosą odsłuchy. Okablowanie powinno „pasować” rownież do tych kolumn, jest to w ogóle możliwe ?

Na pewno dobrą opcją, szczególnie przyszłościowo po zmianie kolumn, byłby kabel Albedo Monolith. To troszeczkę droższa opcja, ale warta rozważenia. Spójrz także na Tellurium Q Black II. To tańszy kabel, ale może także wpasować się w Twój system. Zapraszam serdecznie do wypożyczenia i testów we własnym systemie.

https://www.q21.pl/albedo-monolith.html

https://www.q21.pl/tellurium-q-black-ii.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Albedo monolith dużo o nich czytalem, zachwalane, polskie, yhm fajne. Niestety w tej chwili za drogie. Ale cały czas mam je w pamięci, może kiedyś :) zobaczymy

Bez sensu wymieniać kable głośnikowe przed wymianą kolumn. W mojej opinii wywalanie dużo kasy na kable głośnikowe też jest bez sensu. Nie mówię żeby podłączać śmietnik za 2zł/mb albo jakieś dziadostwo kosztujące dużo typu qed ruby. Zmiany jakie dają głośnikowe są bardziej na zasadzie inaczej niż lepiej/gorzej. Jedne złagodzą, drugie wyostrzą, przyciemnią, rozjaśnią... Lepiej kupić porządny interkonekt za taką kasę. Jak ci tnie po uszach to kup Suprę ply ale Supra z Sonusami już raczej nie bardzo.

Z tym że wymiana kolumn w moim przypadku to nie taka prosta sprawa. Sonusy jednak sporo kosztują, nie wiem czy uda misie to w tym roku. Planuje to zrobic jak najszybciej ale zawsze cos wyskoczy :)Także Klipsche jeszcze trochę ze mną zostaną. Myśle ze wymiana kabli nie jest całkiem bez sesu.

Najbardziej odpowiednim posunięciem byłoby Łukaszu najpierw zmienić kolumny a potem cos kombinować z kablami

ale jakby co (chodz drożej lecz używane widziałem blisko tej ceny co podałeś)

to harmonix cs-120 improved

Zobacz coś z oferty audio note. Jeśli trafisz polecam an-la.

Moim zdaniem dość uniwersalne kable. Równe, spójne, z ładną barwą, przy tym nie mulą.

Także uważam, że lepiej zacząć od wymiany kolumn na docelowe.

Zanim kupisz coś drogiego sprawdź sobie kabel typu YTDY 4x0,5 lub 6x0,5. Będzie Cię to kosztowało dosłownie grosze a można mile się zaskoczyć. Oczywiście jeden taki kabel na + drugi na -.

Moim zdaniem wywalisz tylko kasę i nic szczególnego nie uzyskasz.

Skoro masz aż tyle do wydania na kable, mając jednocześnie "tylko" tej klasy kolumny, a nie chcesz ich na razie zmieniać na coś wyraźnie droższego, to sprzedaj te kolumny, dołóż kasę jaką założyłeś na kable i za to kup lepsze kolumny. Nawet przejściowo, na rok.

Efekt będzie nieporównywalnie lepszy niż w tym przypadku zabawa kablami.

Zwłaszcza, że to te kolumny są największą przyczyną jak to określiłeś bałaganu. One tak grają i na niewiele zdadzą się tu kombinacje z kablami.

Jeśli już na siłę chcesz zrobić coś z kablami, spróbuj tego co pisze TomekL3 - koszta nieduże a zobaczysz jakie będą zmiany.

Możesz też zmienić lampę we wzmacniaczu (spróbuj amperexa buggle boya - z doświadczenia wiem jak u mnie wymiana tanich lampek na te wprowadziła porządek w dźwięku, sporo gładkości się pojawiło) choć to i tak nic w porównaniu ze zmianą kolumn.

Przede wszystkim akustyka i kolumny, potem wzmacniacz, źródło a dodatki na samym końcu jako szlif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.