Skocz do zawartości
IGNORED

Fałszywe firmy kurierskie

gressi

Rekomendowane odpowiedzi

Przestrzegam przed korzystaniem z fałszywych firm kurierskich dostarczających przesyłki z zagranicy . Mechanizm działania jest następujący : znajdujesz przedmiot , który cię interesuje i piszesz do sprzedającego czy go wyśle ? Zgadza się i proponuje pośrednictwo firmy kurierskiej ( Pay Pal jest be , bo coś tam ) , której musisz zapłacić przed dostarczeniem przesyłki . Do tego kilka ozdobników : np . towar możesz zwrócić w ciągu 7 , 14 dni itd. Taka firma ma stronę internetową , tracking przesyłek , tyle że na podany numer telefonu się nie dodzwonisz ,no i towaru nie zobaczysz . Ja tak " kupiłem" Dynaudio Contour s 1.4 i przestrzegam innych , bo jest tego mnóstwo w sieci . Tylko wczoraj znalazłem dwóch takich : Marco Brugno - proponuje usługi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i John Rog - www.agp.logistics-ltd.com ( w obu przypadkach kolumny Dynaudio ) . Bądźcie mądrzejsi ode mnie !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/138746-fa%C5%82szywe-firmy-kurierskie/

A ja dostałem na Pocztę coś takiego chociaż nic nie zamawiałem i na nic nie czekam :

Szanowni Panstwo,

przesylamy fakture numer F/35029129/04/18 wystawiona 20-04-2018.

------------------------------------------------------

Numer przesylki: T43298087553

Prosimy o wplate: 370,47 pln

------------------------------------------------------

Pobierz Faktura

Z powazaniem,

DHL Express (Poland).

Wszędzie próbują. Mi chcą teraz wcisnąć przedłużenie rejestracji domeny z dopiskiem,że ją utracę w ciągu kilku dni. Tylka ja nie mam com.pl a samo pl.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

@tadeo - napisałeś, że na Pocztę, ale skoro 'Pobierz Faktura' - to rozumiem, że chodzi o elektroniczną. Maili z fakturami, których nie znacie, czy w ogóle plików, które nie powinny do Was trafić - nie otwierajcie. Znaczy załączonych pdfów czy innych. W 99% zagnieżdzony jest malware.

To tak przy okazji, bo to inna forma przekrętu ;)

Gressi - noooooo, aleeee wychodzi na to, że te "firmy" ściśle współpracują z tym zasrańcem, od którego kupiłeś kolumny.

No, chyba że czegoś nie chytom.

Od zawsze mówię wszystkim Wam na naszym Forum:

Nie łaszczcie się na dychę, która Wam zostanie w kieszeni, kupując za kilkanaście/dziesiąt stówek.

Bo potem - płacz i smutek.

A i mnie Kolegi zmarnowanych pieniędzy żal.

Pewnie te Dynaudio kosztowały połowę rynkowej wartości?

Firma kurierska nie ma z tym nic wspólnego (bo takowa nie istnieje), tylko wystawiający jest po prostu złodziejem. Stronę możesz sobie zrobić jaką chcesz.

W cholerę jest takich ogłoszeń. Głównie w Niemczech. Dziwiłem się, że ktoś się na to łapie, a tu proszę.

I widzę, że założyciel wątku nauczony doświadczeniem założył następny:

Ukryta Zawartość

gdzie ma "okazję" kupić SF Electa Amator za 3,5kzł...

Ukryta Zawartość

Trzeba uwazac.

Podrobione potwierdzenia przelewu.

Podrobiona strona allegro.

Lewe faktury na email to dostaje codziennie, ostatnio ksiegowa otworzyla i caly serwer poszedl w **** do US musielismy pisac aby kopie faktur wyslali.

Zawsze trzeba patrzec skad email, bo te podrobione zawsze po @ maja dziwne domeny.

Nigdy nie otwieram faktur wysylanych w excelu tylko iwylacznie pdf.

Powinni zaczac rece odcinac tym zlodzieja

Nigdy nie otwieram faktur wysylanych w excelu tylko iwylacznie pdf

To nie wystarczy, w plikach PDF też można schować robala. Najlepiej nie otwierać nic z korespondencji, której nie zamawialiście. Czasem w głupim przycisku "zamknij" może być ukryty podpis na umowie z firmą z Emiratów Arabskich na comiesięczny abonament 300 zł za jakieś lipne szkolenie... ja też to kiedyś przerabiałem, no cóż, chyba każdy musi przez to przejść :)

Przestrzegam przed korzystaniem z fałszywych firm kurierskich dostarczających przesyłki z zagranicy . Mechanizm działania jest następujący : znajdujesz przedmiot , który cię interesuje i piszesz do sprzedającego czy go wyśle ? Zgadza się i proponuje pośrednictwo firmy kurierskiej ( Pay Pal jest be , bo coś tam ) , której musisz zapłacić przed dostarczeniem przesyłki . Do tego kilka ozdobników : np . towar możesz zwrócić w ciągu 7 , 14 dni itd. Taka firma ma stronę internetową , tracking przesyłek , tyle że na podany numer telefonu się nie dodzwonisz ,no i towaru nie zobaczysz . Ja tak " kupiłem" Dynaudio Contour s 1.4 i przestrzegam innych , bo jest tego mnóstwo w sieci . Tylko wczoraj znalazłem dwóch takich : Marco Brugno - proponuje usługi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i John Rog - www.agp.logistics-ltd.com ( w obu przypadkach kolumny Dynaudio ) . Bądźcie mądrzejsi ode mnie !

Dzięki za info.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.