Skocz do zawartości
IGNORED

Lutowanie bananów do kabli

Krzysiek B

Rekomendowane odpowiedzi

Echh albo wypożyczę zarobiony z salonu i porównam albo w pizdu wykosztuje się i kupię nowy już fabrycznie zarobiony, bo mi się nie chce już tym głowy zawracać.

Przy okazji jeszcze zapytam:

Czy taki numer jak odwrócona faza w kablu zasilającym może być celowym zagraniem producenta sprzętu, bo "tak ma być" czy po prostu niechlujstwo i wypadek przy pracy w fabryce kabli. Chodzi mi o standardowy kabel zasilający dostarczany w zestawie. Nie żaden markowy.

znajomy elektronik mi mówił że w Polsce za komuny w zwykle była odwrotnie faza robiona niż u sąsiadów, więc odwrócony kabel naprawia temat

warto to sprawdzić u kilku znajomych jest rzeczywiścia odwrotnie

Wtyczkę podłączam do gniazdka zgodnie z fazą ale jak sprawdzam w kablu to jest nie po tej stronie co trzeba. Czyli w kablu jest odwrotnie.

.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

.

Choćby tak jak masz takie gniazdko jak na zdjęciu wyżej. Faza z prawej strony gniazdka, tyle żeby podłączyć na górze trzeba odwrócić wtyczkę do góry nogami. Ale jak ktoś to podłącza pod listwę...

A sprawę dodatkowo komplikuje fakt, iż wiewiórki szeptają, że niektórzy audiofile CELOWO montują sobie gniazdka w ścianie w sposób niezgodny z UE, a właśnie zgodnie z "byłym PRL", a to celem wykorzystania okoliczności, iż wtyczki niektórych producentów (Furutech, Wattgate, jeszcze inni) są oznaczane w taki specyficzny sposób, że po zbudowaniu z nich gotowego kabla (zgodnie z oznaczeniami, L, N ), to faza po stronie IEC wypada nie tej stronie co trzeba, w sytuacji, gdy takie przewody są wtykane do gniazda ściennego zadrutowanego zgodnie z "UE".

...

Oczywiście inżynierska dusza zapewne w tym momencie się zastanawia: To czyż nie prościej jest wyprodukować kabel, który będzie miał taki przeplot, iż po włożeniu do gniazdka "zgodnego z UE" - uzyskamy fazę we wtyku IEC po "właściwej stronie" ?

Inżynierska dusza w tym momencie myśli sobie i się zastanawia: "Chrzanić oznaczenia na wtyczkach. Zmontować z przeplotem na krzyż. Tak aby było zgodnie ze standardami jak w UE".

...

Ano.

Niech się inżynierska dusza zastanawia dalej.

A ja - idę słuchać muzyki.

PN nie przewiduje i nie formułuje z której strony w gnieździe ma być zacisk L i N. Zwyczajowo przyjęło się, że L jest z lewej strony. Dlatego, że PN nie określa podłączenia L, w Polsce dopuszczalne są gniazda podwójne z odwróconą fazą tzn w górnym gnieździe faza jest obrócona o 180% względem dolnej.

Sytuacja niedopuszczalna np w Czechach i na Słowacji.

Jeżeli chodzi o gniazda Schuko, polskie prawo dopuszcza stosowanie tego typu gniazd na własne życzenie inwestora. Gniazda te mają deklaracje CE i mogą być stosowane na terenie UE. Większość urządzeń konsumeckich jest wyposażona we wtyczki płaskie (II klasa izolacji) lub Uni-Schuko.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Panowie

Poobcinałem te banany z kabli i przykręciłem tak jak dawniej kable bezpośrednio do terminali. Dociążenie wróciło i wszystko jest wyraźniejsze. Zatem chyba coś źle przylutowałem albo mały styk banana w terminalu albo wina cyny albo technika lutowania zawiodła

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.