Skocz do zawartości
IGNORED

Elac Debut F6 - alternatywa?

AndrzejPiaseczno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy jakaś inna podłogówka - ale odrobinę ładniejsza - gra w stylu w/w?

Zależy mi na dobrej kontroli basu, bez zachodzenia na średnicę, ale mięsistego. Góra rozdzielcza ale bez wyostrzeń raczej ciemniejsza. Największym atutem Debuta F6 jest dynamika i kontrola, ale przedewszystkim rozdzielczy środek.

Ładnym środkiem z tych co słuchałem grały jeszcze Magnaty 676... ale góra jest zbyt wycofana i bas bez kontroli.

Wolałbym podłogówki ale nie wykluczam podstawkowych.

Używane i nowe z budżetem 4500.

https://www.audiostereo.pl/topic/138858-elac-debut-f6-alternatywa/

Posłuchaj kolumny Buchardt Audio S300 MK, może coś z Dynaudio oraz Kef R300. Myśle, że to ciekawe propozycje. Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, jest oczywiście także możliwość wypożyczenia kolumn do odsłuchu we własnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję. Z Dynaudio słuchałem Emita m20 - ok fajne szybkie (jak na Dynki) z dobrą górą.

Emit m30 - zbyt misiowate i buczące.

Teraz mam DM 2/6 i brakuje środka.

KEFa nigdy żadnego nie słyszałem.

Z tych co słuchałem podobały mi się Bronze 6.

To proponuję posłuchać Ief R300, powinno być naprawdę ciekawie. Ewentualnie wspomniane Buchardt Audio. Chyba że jeszcze Tannoy Revolution XT 6F.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A może trzymać się ELAC i sprawdzić UNI-FI albo używane podłogówki FS U5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/uni-fi-fs-u5.html a może monitorki BS U5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/uni-fi-bs-u5.html

Chrakter Elaca jest zachowany ale dźwięk szlachetniejszy

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

KEF R300 mają konkret bas, ale jak najbardziej mogą zdać egzamin.

A słuchałeś Magnat Quantum 753? Również ciekawą propozycją może być Heco Celan GT 302 z podstawek!

Jeśli chodzi o dynamikę i kontrole to według mnie KEF Q750 będzie najlepszym wyborem. Zamknięta obudowa robi swoje.

Zapraszam do wypożyczenia oraz na odsłuch.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam po przerwie.

Dla mnie dość owocnej we wnioski.

Słuchałem - podaję wg najlepszych:

1. Dynaudio x18 - nie ma się do czego przyczepić... może troche dynamika słaba gdy grają cicho.

2. Kef r300 - do pewnego poziomu głośności jest super, jest masa i kontrola i ładna góra... ale jak się da głośniej to w małym pokoju jest jedna wielka kakofonika.

3. Studio 16Hz Canto Grand - góra troche wycofana w porównaniu do x18, jest więcej środka, bas płytki krótki... troche za mały dla mnie.

4. PMC x1 - podobne granie do DM 2/6 ale bas jeszcze bardziej buczący i góra zbyt obfita - myślałem że DM 2/6 są jasne .. jak widać można jeszcze bardziej.

Podsumowując jak bym miał zamienić to tylko na nr. 1 na liście Dynaudio X18 lub te KEFy.

KEF urzeka piękną podbarwioną i ocieploną średnicą, oraz czystymi i rozdzielczymi wysokimi.

Odnośnie KEF. Jak dla mnie im głośniej, tym lepiej. Nie mieszkam w hangarze ale u mnie nawet przy wysokich poziomach głośności jest bardzo przyjemnie. Wiele zależy jednak od przygotowania tym głośnikom odpowiednich warunków pracy tj. elektronika, akustyka i ustawienia na odpowiednio stabilnych podstawkach. No i niestety..... kable głośnikowe. Z "szybkimi" neutralnymi kablami nie ma mowy o kakofonii

Może Equilibrum ?

Jeśli tak, bardzo dobre kable, choć niestety mało popularne. Podstawki jedne z najlepszych na rynku. Natomiast wymieniona elektronika faktycznie nie jest w stanie pokazać tego, co KEF potrafią. Jak dla mnie najlepszym partnerem dla nich jest Primare. Na pewno nie Atoll

Jaki jest Atoll każdy widzi... tzn. słyszy :)... Akurat w przypadku Studio 16 Hz Canto Grand jego zalety/wady uratowały dynamikę tych kolumn. Wcześniej była Rego Brio R i to mocno senne granie z mocno wycofaną górą.... fajne pasowała do tych PMC.

Ale zgadzam się że po cichu KEFy wymiatają i dynamiką i barwą a wysokimi i stereofonią błyszczą.... szczególnie z atolem.

@piotrek7 - z Primare jest lepiej - jakim konkretnie? co jest poprawione? Czy barwa jest też tak jak z lampy - słodka i docieplona jak ze starego solidnego papierowego głośnika - w dobrym tego zdania znaczeniu.

W ilu metrach szaleją u Ciebie? Słuchałeś mniejszych LS50?

U mnie R300 były napędzane przez Primare A34.2. Ta końcówka nie wpływa sama w sobie na barwę dźwięku. Transparentność, szybkość, doskonała kontrola i jeden z najlepszych basów jakie słyszałem (oczywiście w tej klasie cenowej). Brzmienie modyfikujesz pozostałymi elementami toru, w tym okablowaniem. Jak to grało? Bezkompromisowo :) Ciepła i analogowości bardziej szukałbym w starszym I22, który mimo niewielkiej mocy w zupełności sobie poradzi z KEFami. Dodając do tego kable Furutecha u2t mógłbyś uzyskać efekt, którego szukasz. Sam chętnie posłuchałbym KEF z nową serią Prisma, w tym I15. Mogłoby być ciekawie :)

Pytasz o LS50

Niestety nie miałem ich u siebie. Wybrałem R300 jako bardziej uniwersalne i uważam, że to był dobry wybór.

Jak dla mnie to Primare i KEFy to referencyjne połączenie. Sam zastanawiam się nad KEFami albo Opera Seconda, które też wymiatają do i32. Jak słuchałem r700 z nową serią i35/cd35 to już brakowało mi tego, dla czego kupiłem i32. Paradoksalnie nowa seria 35 najfajniej zagrała mi z Focal Aria 926.

KEF z Primare, ten dźwięk idzie w precyzję i dokładność. Gra to jasno ale nie ma mowy o żadnych ostrościach. Nie jest to pluszowe granie. Precyzja. Mega przyjemne granie przy dużej detaliczności i rozjaśnieniu. Z Roksanem Kandy zagrało to bliżej tego co szukasz.

Dzisiaj słuchałem Primare A10 z BMN F2 i zestaw zrobił na mnie bardzo bardzo dobre wrażenie ..... równe granie z obszernym ale misiowatym basem... w granicach taktu. Średnica to najmocniejsza strona tej kolumny - poprostu jest sporo smaczków i szczególików. Góra - jak to jedwabna Vifa.. trzeba to rozdzielcze spokojne cykanie lubić - ja uwielbiam taki sposób prezentacji góry... no dobra zaraz za Dynkowym spektaklem. Generalnie za zrównoważone granie z mocnym pełnym basem i kapitalną średnicą te kolumny są sporo lepsze od Emita m20 Dynaudio. .. Ciekawe ile do grania dodał Primare A10...

@Krzysztof B - w/w absolutnie nie nazwał bym jasnym... podobny styl prezentacji jednak KEF ma znacznie więcej rozdzielczej góry i szybszy dół - chyba że Atoll dopakował dynamikę.

Największym rozczarowaniem - dla mnie - z ubiegłego tygodnia był Phonar Veritas M3 - podobny styl do S16Hz Canto Grand... Obie kolumny stawiają przede wszystkim na środek... jest go dużo rozdzielczego.. CG dokładają Morela nie krzykliwego i całkiem ok. Phonar idzie na całość i ten Seas mocno wychyla się przed szereg .. nawet bez zamontowanej zworki.. która może jeszcze zwiększyć głośność o 2dB lub 1dB. Ale Phonar M3 mają bardzo szczupły dół.. delikatne króciutkie pyknięcia w tle. CG to wulkan dynamiki na basie w porównaniu z Phonar M3.

@Krzysztof B - w/w absolutnie nie nazwał bym jasnym... podobny styl prezentacji jednak KEF ma znacznie więcej rozdzielczej góry i szybszy dół - chyba że Atoll dopakował dynamikę.

Miałem okazję słuchać tylko Primare i32 oraz i35

Z opisów/recenzji wynika że Primare A10 to spokojne granie, tym większa laurka należy się BMN F2... ciekawe jak by ten bas ospały wypadł z Atollem 100 lub Magnatem MA600.

Jak dla mnie to.. do R300 sporo im brakuje ale konkurencji w tych pieniądzach nie mają żadnej.. czarny koń tych zawodów.... tylko żeby ich wielkość była inna. R300 jeszcze można uznać za monitory ale 50cmx34cmx26cm to już monstrum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.