Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie firmy ale które

Zzlatan

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za namiary, postaram się odwiedzić wspomniane firmy o ile to możliwe. Tak jak pisałem z Tonsilem było nie możliwe, może teraz sie zmieniło, spróbuję.

Dzięki również za namiar do Sounddeco z Witowej, szkoda że już nie produkują zestawów ale na obudowy też z chęcią popatrzę jak będzie taka możliwość.

Z Polskich produktów audio jest albo takie tańsze masowki budżetowe robione w Chinach,albo wyższej klasy,ale zdecydowanie za drogie co do zagranicznej konkurencji,nie ma takich średniej klasy za bardzo,czyli przystępnej cenowo,a dobrze grającej,chociaz zagraniczne firmy walą klientów na kasę za byle dodatek,to krajowe razy dwa,są zdecydowanie za drogie,na ówczesny czas nie kupilbym krajowego sprzetu,bo mnie nie stać i oferowane produkty są za drogie,co do konkurencji,takie moje skromne zdanie-pozdrawiam

Po powyższym poście już widzę, że łatwo nie będzie jak ma się takie nastawienie do ...polskich producentów. Szkoda że nie wspieramy się lecz niestety niszczymy w zarodku.

W sumie naliczyłem ok 30 firm (manufaktur) zajmujących się produkcją głośników w PL,

Ale wiesz co, zanim zajmiesz się tematem marketingowym w danej dziedzinie, to wypadałoby się chociaż minimalnie poduczyć.

Głośnik to to zazwyczaj okrągłe coś, zamontowane zazwyczaj w drewnianej skrzynce.

A ta drewniana skrzynka z głośnikami to kolumna.

Producentów kolumn w Polsce jest trochę.

Producentów głośników jest tylko paru.

Kolega tam się odnosił do mojego postu,dajac przykład krajowych wzmacniaczy,ja miałem na myśli kolumny,sa za drogie!!!! oczywiście te ładnie grające :-) ten studio 16hz to ma takie ceny że przebija nawet Rls,z byka spadli po prostu

No właśnie :-) baltlab endo 2,dwa transformatory toroidalne,super!!!!mrauuuuuu!!!ile są warte? każdy po 300zl? dobra po 1000zl? reszta ile? tysiąc?obudowa? tysiąc?więc skąd się wzięło 11tysiecy?

więc skąd się wzięło 11tysiecy

Proste. Odlicz od tego 23% vatu. Czyli netto jest w zaokrągleniu 8950zł. Salon niech ma około 30% rabatu - czyli producent dostaje około 6200zł netto. Niech nawet koszt części będzie 2000zł. Do tego dochodzi koszt produkcji/złożenia (czas, prąd , lokal, pensja/zusy) . Do zapłacenia jest jeszcze dochodówka. Z kasy która zostaje trzeba opłacić testy w gazetach, stronę internetową, serwis itp. Trzeba też pamiętać , że nie tylko cena części się liczy. Ważne żeby to jeszcze grało.

Jakby był po drodze jeszcze dystrybutor (jak to jest w przypadku dużych marek) to cena detaliczna by była wyższa o około 40-50%.

.

Ja tez tego nie widziałem. Gdzie twierdzi. Podaj link do tego

Np. sklep online Pylon - kolumny Emerald 25.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pylon produkuje głośniki buhahaha - zapytaj czy możesz wejść i zobaczyć od początku do końca proces produkcji głośników, buhahaha, powodzenia.

Filmiki to każdy głupi kazio może sobie zmontować na potrzeby Facebooka, buhahaha.

więc skąd się wzięło 11tysiecy

Proste. Odlicz od tego 23% vatu. Czyli netto jest w zaokrągleniu 8950zł. Salon niech ma około 30% rabatu - czyli producent dostaje około 6200zł netto. Niech nawet koszt części będzie 2000zł. Do tego dochodzi koszt produkcji/złożenia (czas, prąd , lokal, pensja/zusy) . Do zapłacenia jest jeszcze dochodówka. Z kasy która zostaje trzeba opłacić testy w gazetach, stronę internetową, serwis itp. Trzeba też pamiętać , że nie tylko cena części się liczy. Ważne żeby to jeszcze grało.

Jakby był po drodze jeszcze dystrybutor (jak to jest w przypadku dużych marek) to cena detaliczna by była wyższa o około 40-50%.

.

Podatki są poprostu zawysokie i dlatego rynki wschodnie czy też amarykański ma przewagę na produktami polskimi.

Trochę off topić ( Sorki )

Do iwaniwan

To słuchałeś tych Jbl czy tylko widziałeś na zdjęciu ?

Bo jakoś niechciales odpowiedzieć na moje pytanie w innym wątku

A żeby skrobnąć coś w temacie

Z polskich manufaktur polecam:

Studio 16hz

RLS

Ilu ludzi tyle opinii

Pylon produkuje głośniki buhahaha - zapytaj czy możesz wejść i zobaczyć od początku do końca proces produkcji głośników, buhahaha, powodzenia.

Filmiki to każdy głupi kazio może sobie zmontować na potrzeby Facebooka, buhahaha.

Podatki są poprostu zawysokie i dlatego rynki wschodnie czy też amarykański ma przewagę na produktami polskimi.

Co sie stalo z poprzednim kontem?

Zbanowali?

Iwaniwan, to juz kilku was tam stoi pod brama Pylona i prosi o zwiedzanie. Moze zrobcie sobie wycieczkę autokarowa do nich, to was oprowadza hehehe

Moze nawet dostaniecie jakies gadzety reklamowe :-)

Chcialbym dodac, ze w Polsce mamy sporo firm kablarskich. Kilka powaznych i sporo kuchennych;-)

Wspomnę o takich pracowniach jak :

tomanek

jeremi

gigawatt

cezan

audiomica

Ad hoc z pamięci sobie tyle kojarzę ale jest wiele innych.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

@ zzlatan

Jako prowodyrowi tego tematu życzyłbym powodzenia w szpiegowaniu u producentów Mocarza.

Raczej mało kto wpuszcza gości na firmowe zaplecze.

Próbuj - może się uda - liczę na relację pisemną z odwiedzin.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Co sie stalo z poprzednim kontem?

Zbanowali?

Iwaniwan, to juz kilku was tam stoi pod brama Pylona i prosi o zwiedzanie. Moze zrobcie sobie wycieczkę autokarowa do nich, to was oprowadza hehehe

Godplayer piszac powyższe odnośnie konta opisujesz swoją historię? Wystarczy poczytać kilka minut aby zorientować się że jesteś .... miłośnikiem Pylona - - - > Prezes we własnej osobie?

Morawka,

Barwa wszystkich JBL jest dla mnie nie do zaakceptowania, sorry jeżeli nie jesteś zadowolony z mojego gustu.

To słuchałeś tych Jbl czy tylko widziałeś na zdjęciu ?

Bo jakoś niechciales odpowiedzieć na moje pytanie w innym wątku

Iwaniwan

Barwa dźwięku to oczywiście subiektywna sprawa gustu i każdy ma prawo do swojej opini

Ale słuchałeś wszystkie ( tak napisałeś ) JBle ?

A przynajmniej tych modeli , które wymieniłem ?

Iwaniwan

Everesty albo K2 tez według Ciebie maja barwę nie do zaakceptowania i grają efekciarsko??

Czy nie mądrzej byłoby napisać - te modele JBL które słuchałem ( i tu wymienić jakieś marketowe budżetówki za 2000 pln )

Nie mówię ze każdy produkt z logo JBl jest wybitny

Każda firma ma w ofercie bardziej i mniej udane produkty, o różnych cenach ukierunkowane na klienta o różnych grubościach portfela

Ilu ludzi tyle opinii

Kolega tam się odnosił do mojego postu,dajac przykład krajowych wzmacniaczy,ja miałem na myśli kolumny,sa za drogie!!!! oczywiście te ładnie grające :-) ten studio 16hz to ma takie ceny że przebija nawet Rls,z byka spadli po prostu

Daniel1974, "z byka spadli po prostu", hmmm... ile modeli słyszałeś ? Rozmawiałeś z producentem ?

Za drogie ? Może dla ciebie kolego, dla innych nie są za drogie. " Za drogie" to na prawdę bardzo względne określenie.

To ty narzekasz na poziom tego forum?

Jak zapewne wiesz, kolumna to nie tylko głośnik, zwrotnica, obudowa, ale cała koncepcja na budowę, projekt zwrotnicy, strojenie, inne koszty, jaki i marketing właśnie... Za to wszystko się płaci kolego.

Manufaktury mają to do siebie, że są małe, często jedno, lub kilkuosobowe, nie mają profesjonalnej linii produkcyjnej, ale w żadnym wypadku nie umniejsza to efektu końcowego, który bywa piorunujący. Słyszałem też kilka systemów DIY i to co usłyszałem zmieniło moje poglądy na temat manufaktur i DIY. Niektóre systemy zrobione właśnie w tzw. "garażu" zmiatają tzw. hi-end! Myślę, że wielu szacownych kolegów wie o czym mówię, bo ma podobne doświadczenia.

Zzlatan, który zakładał temat, pytając kogo może podglądnąć, ma w PL ograniczone możliwości. Nie sądzę, żeby jakaś manufaktura wpuściła go do siebie z aparatemw ręku :). Pozostają więksi producenci jak Melodika, Pylon, Tonsil czy Stx.

Ze swojej strony mogę polecić wzmacniacze firmy Batlab, które w swojej cenie są świetne.

Haiku i Sinusaudio z Krakowa robią bardzo dobre wzmacniacze hybrydowe jak i lampowe (SinusAudio). Ciekawie brzmiące i wyglądające kolumny wykonuje Pan Piotr z DivineAcoustics. Do trudnych pod względem ustawienia i akustyki pomieszczeń, tak do 20m model Electra 3 lub Proxima rewelacja, szczególnie z lampą lub hybrydą w klasie A robią wrażenie.

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Iwaniwan, najlepiej zabierz ze sobą aparat lub kamerę, do tego kilku kolegów, bo jak sam się wybierzesz na taka wycieczkę po produkcji, to możesz wszystkiego nie zarejestrować. Szkoda by było gdyby umknęły najciekawsze elementy procesu produkcji czy montażu. Najlepiej zacznij od małych manufaktur, na pewno się z Tobą podzielą całą wiedzą. Pokażą proces produkcji od a do zet, bo przecież jako potencjalnemu nabywcy należy się ta wiedza.

Czego ty wymagasz od producentów audio ? Żyjesz w innej równoległej rzeczywistości ?

To że dany producent nie zechce się z tobą podzielić daną wiedzą, świadczy że jest oszustem ?

Trochę więcej pokory by się przydało w formowaniu wniosków i opinii.

Ale skoro kolega słyszał wszystkie modele JBL, włącznie z vintage to chylę czoła.

Przypominam tylko, że to czy coś jest dobre lub nie, to mocno subiektywna ocena.

Gra cały system, do tego dochodzi akustyka i nasz słuch. Wnioski na temat danego produktu mogą się bardzo różnić

Ale oba będą częściowo prawdziwe. Obiektywne, rzetelne recenzowanie sprzętu audio to trudne zadanie i niewielu to potrafi lub celowo wprowadza nas w błąd... Niestety konkurencja potrafi mieszać, również na tego typu forach.

Autodron napisał "Reszta to sorry ale to garażowi składacze".

Co ty masz do garażowych składaczy i DIY ?

Po pierwsze każdy od czegoś zaczyna, po drugie nie jednokrotnie takie właśnie wyroby zawstydzają producentów drogiego seryjnego sprzętu, często mocno przewartościowanego.

Kolega Dawid Hare z branży jest czy prezesem studio 16hz? :-) dla niektórych są tanie,jak mają kupe forsy,ale w porównaniu do zagranicznych które także często nie są warte swojej ceny,to polskie manufaktury mają jeszcze większe ceny,kupilbym polskie,ale mnie nie stać,wiec kupuje zagraniczne

Kolega Dawid Hare z branży jest czy prezesem studio 16hz? :-) dla niektórych są tanie,jak mają kupe forsy,ale w porównaniu do zagranicznych które także często nie są warte swojej ceny,to polskie manufaktury mają jeszcze większe ceny,kupilbym polskie,ale mnie nie stać,wiec kupuje zagraniczne

Wyskakujesz z dziwnymi podtekstami,, natomiast nie odpowiedziałeś na moje pytanie dotyczące konkretnych modeli.

Hehe, prezesem nie jestem (prezes to członek zarządu większego przedsiębiorstwa, Studio16Hz raczej takim nie jest). Zresztą nawet nie posiadam tych kolumn u siebie, ale słyszałem kilka modeli w różnych systemach.

Większość modeli jest wart swojej ceny, nie twierdzę że wszystkie bo wszystkich nie słyszałem. Dużo zależy od systemu w którym grają, szczególnie od wzmacniacza, ale to standard.

",ale w porównaniu do zagranicznych które także często nie są warte swojej ceny,to polskie manufaktury mają jeszcze większe ceny,kupilbym polskie,ale mnie nie stać,wiec kupuje zagraniczne"

Wiesz czego nie toleruję ? Generalizowania, szczególnie w audio. Najlepiej wrzucić wszystkie polskie do jednego wora. Mało tego, rozumiem, że robiłeś bezpośrednie porównania i porównywałeś konkretne modele z podobnej półki cenowej w tym samym systemie, tak ? Jaka to półka cenowa i modele ? Poproszę o konkrety albo bez odbioru. Ja mówię o pułapie 5.000 - 10.000zł za kolumny lub wzmacniacz. A ty ?

Właśnie od takiego generalizowania robi się na tym forum śmietnik.

Czy nie mądrzej byłoby napisać - te modele JBL które słuchałem ( i tu wymienić jakieś marketowe budżetówki za 2000 pln )

morawka - jak masz orgazm na widok JBL to się dalej onan....

Mi ten dźwięk kompletnie nie pasuje i mam prawo do wyrażania opinii (kto cię nauczył hamowatego pouczania innych tylko dlatego że mają inny gust?)

morawka - jak masz orgazm na widok JBL to się dalej onan....

Mi ten dźwięk kompletnie nie pasuje i mam prawo do wyrażania opinii (kto cię nauczył hamowatego pouczania innych tylko dlatego że mają inny gust?)

Poprosiłem tylko żebyś wymienił , których JBL słuchałeś ? Ale chyba się nie doczekam

Bo twierdzenie ze WSZYSTKIE nie grają jeśli nawet ich nie słuchałeś to już czyste bajkopisarstwo

O gustach się nie dyskutuje - tu masz racje

Ilu ludzi tyle opinii

Chłop przepadł

Chyba się zaparł i ruszył w Polskę

Żeby wszystkich JBL posłuchać

A lista długa....������

Na kolumnach może słabo ale na seksie to się zna, jak sam pisze najbliższy jest mu onanizm

Pojechał w świat ...

Na pewno za chwile będzie długa lista z recenzjami poszczególnych modeli.

Może nawet któryś z modeli przypadnie mu do gustu.. aż strach się będzie przyznać :)

Panowie dajcie sobie spokój z firmami chińskimi. Nie interesują mnie takie jak Melodika, Taga czy JBL, przecież nie będę leciał do Chin!

Czy to prawda że Pylon zrezygnował z dotacji UE? Tyle się tu pisało o ..... a tu takie info. Dlaczego zrezygnowali, wie ktoś? Moża ja pcham się w nieciekawy rynek patrząc od strony komercyjnej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.