Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego nie ma daca diy HI-RES?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie: mianowicie nigdzie nie widziałem zaprojektowanego przez użytkowników forum daca na układzie potrafiącym obsługiwać pliki DSD audio,tkzw na sacd-iso strimowane np z telefonu badz z tableta,jak to np robi mini dac SMSL-M8 czy nie dało by się ulepić takiego forumowego daca odtwarzającego pliki właście w wysokiej rozdzielczosći DSD?? jest pełno daców ale 16/44 DSD diy jeszcze nie widziałem poza chinolami.

https://www.audiostereo.pl/topic/139130-dlaczego-nie-ma-daca-diy-hi-res/

Jedna rzecz to to, że nie mam pewności, ale wydaje mi się że z telefonu czy tableta, nawet jeśli odtwarza pliki dsd, to masz konwersję DSD->PCM i po PCM idzie na dac. Więc trzeba byłoby zasilać z PC albo jakiegoś transportu specjalizowanego.

Dac-i z DSD - sprawdź forumowe konstrukcje na nowszych kościach, typu AK4490. Zazwyczaj wymagają sterowania softowego do odtwarzania DSD, ale może któryś da się zaimplementować? Odbiorniki USB typu Xmos czy Amanero obsługują DSD.

Anyway, tu masz projekt gdzie były rozważania na ten temat, ale nie znam dalszych losów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stawiasz RaspberryPi + Moode - do tego prosty DAC z chin np na CS4398 - masz obsługę Hi-Res z Tidal/Spotify właśnie poprzez telefon - do tego możesz grać z pendrive/LAN pliki DSD i też obsługa zdalna - sprawdzone działa.

do tego prosty DAC z chin np na CS4398

Ok rozumie tylko czy taki dac ma obsługę DSD czy konwertuje wszystko do PCM?

Telefon i aplikacja onkyo hf-player wiem że ma wysyłanie dsd ale jak ustawić aby takie samo wysyłanie było przez foobar w pc?

Chodzi mi dokładnie o coś takiego jak dac SMSL-M8 tylko że w wersji diy jeśli by dało się cos takiego zrobić

@nikifor

żeby ustawić w foobarze wysyłanie natywnego DSD musisz mieć podłączony do PC przez usb DAC, który obsługuje natywne DSD i wgrany sterownik do DACa oraz wtyczkę do odtwarzania iso.

Na załączonych obrazkach masz przykład z Amanero i sterownikiem ASIO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-42638-0-53180200-1527977820_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam takiego małego przenośnego daca SMSL-M2 na sabre 9023 gra bardzo fajnie,niestety maksymalna rozdzielczość jaką obsługuje to 24/96 chciał był wgrać do foobara obraz sacd-iso i zrobic downsampling do 24/96,

jak to waszym zdaniem ma sens?

jak to waszym zdaniem ma sens?

O tyle ma sens, że mastery/realizacje wydawane w DSD są zwykle dobrej jakości, więc po konwersji też pewnie dostaniesz lepszą wersję niż jest sprzedawana na cd.

A IMO znacznie większe są różnice między wersjami wydań/masterów niż między dacami :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.