Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe kupić ?

szpila

Rekomendowane odpowiedzi

Co do recepty nie nie mam ale nie sądziłem ,że spotkam się z tak trudnym wyborem. Chciałbym kupić raz a dobrze za kilka lat dopiero zapewne dokonam kolejnego zakupu. Jestem zwykłym "Kowalskim" który coś tam odłożył i chce zamienić kino domowe na coś co ma lepszy dźwięk :-) Stąd milion pytań zawracanie głowy itd.

Jak ma być nowe, do 2500zł, i grać głośno w 35m2 to ciężko o coś innego.

Może zobacz jeszcze Yamaha R-N301,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma obsługę serwisów Spotify, Tidal, radio internetowe i pliki z sieci.

Onkyo tego nie ma, a się przydaje.

Magnaty w tej cenie jako nowe, chyba nie do pobicia.

Ukryta Zawartość

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

• Moderatorzy

Za 3 kpln i 35m2 o nowym sprzęcie zapomnij. Kupisz najniższe modele, które nie spełnią twoich oczekiwań i będziesz sprzedawał za 50%.

W tej kwocie możesz kupić dali 8008 z pierwszej strony i dosyć świeżego wzmaka rotela 06 z pilotem.

Jako nowy sam wzmacniacz kosztował tyle.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Prosi o nowe, pomimo zaproponowania używanych i tego się trzymajmy.

Używek za 3kpln można złożyć pierdyliard.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Tak jak wspomniałem w poprzednich postach mam obawy kupując używane nie wiem co się działo ze sprzętem czy ktoś tam grzebał coś wymieniał itp. a tak kupując nowe mam gwarancję. Może kiedyś się do tego przekonam ale nowe to nowe.

@szpila - Twoja kasa, Twój sprzęt, to Ty będziesz na tym słuchał, jak nie chcesz lepszej jakości dźwięku, tak jak większość Kolegów Ci tutaj radzi kupując sprzęt używany to Tylko i wyłącznie Twój wybór. W cenie 2 - 2,5K z nowego sprzętu nie kupisz nic co zagra w miarę po ludzku i nagłośni taki metraż.

A jeżeli nic nie zmieni Twojej decyzji to chłopie dołóż 500 zł i kup:

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

W miarę uniwersalny sprzęt za tą kasę. Oczywiście coś ze źródłem byś musiał pokombinować, ale jak masz tam dvd, czy blu ray to Ci na początek starczy, a później sobie coś ogarniesz.

Masz nowe, na gwarancji i ze sklepu ;)

Ps. Tylko musisz być świadomy , ze jak np. przypadkiem spalisz głośniki w kolumnach to Ci gwarancja nic nie pomoże ;) Serwis uzna to za Twoją winę. Wzmacniacz też lepiej, aby się nie psuł bo może się okazać, że sprzęt stał w wilgotnym pomieszczeniu ;) i również będzie Twoja wina ;), a gwarancja takich jak i wielu innych przypadków nie obejmuje. Tak tylko uświadamiam, abys czasem sobie nie pomyślał, że jak masz gwarancje to zawsze wszystko idzie bez problemu w razie "usterek" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamietam jak będąc na początku drogi, kupilem w salonie zestaw NADa C372/542,

Po dwóch tygodniach przy włączaniu wzmaka pykalo w głośnikach i ruszało membranami

Był na gwarancji wiec przyjęli , wysłali do serwisu w Warszawie chyba, i czekałem chyba z miesiąc

W końcu zniecierpliwiony ( cecha młodości ) dałem NADa w rozliczeniu dołożyłem i wziąłem lampe Prima Luna

Później kupowałem już tylko używane

Co prawda raz się naciąłem ( JJ828 w którym wywalało bezpieczniki i musiałem z nim jechać na Słowację ) ale w pozostałych kilkunastu przypadkach wszystko było OK

Pamiętaj ze ta zabawa w audio to taki wirus , ze nawet jak Ci dobrze gra to po jakimś czasie masz ochotę na zmianę na " lepsze" takie gonienie króliczka . Na szczęście niektórzy się nie zarażają bo to przyjemna choroba , ale potrafi zrujnować portfel i rozwalić niejeden związek

Jak kupisz używany sprzęt za powiedzmy 2500 pln i po jakimś czasie coś Ci się odwidzi to jak przy sprzedaży ktoś Ci da 1000 pln to będziesz miał szczęście

Ale nie będę się upierał

Wśród nowych te magnata ( choć nie słuchałem ) wydają się w miarę rozsądna propozycja

I może być tez tak , ze kupisz postawisz, będziesz słuchał muzy a nie sprzętu

I " będzie Pan zadowolony"

Ilu ludzi tyle opinii

Gdy bylem mlody tez kupilem dwukrotnie nowe kolumny z salonu ale wowczas rynek nie byl tak otwarty na uzywany wyzszej klasy sprzety z zagranicy.

Obecnie mamy inne czasy bogaty wybor ciekawych konstrukcji ktore obecnie za ulamek ceny mozna nabyc

w dobrym stanie.Osobiscis ide taka droga ze kupuje tylko uzywany sprzet.Odsprzedaz praktycznie w tych samych pieniadzach a doswiadczenie i nabyta wiedza sa bezcenne w poznaniu swoich wlasnych preferencji.

Nawet zona to rozumie a i niekiedy potwierdzi wyzszosc jednych konstrukcji nad drugimi.W ten sposob nie wysluchuje ze utopilem kase co najwyzej napomkni ze poprzednie wygladaly lepiej ale juz tak dobrze nie graly...

I ciesz się muzyką; ciekaw jestem jeszcze tylko modelu odtwarzacza LG ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gratulacje. Jeżeli posługujesz się smartfonem i masz wifi w domu zobacz na urządzenie Chromecast Audio.

Będzięsz mógł korzystać ze Spotify, Tidal, radia internetowego.

No i daj znać jak się na początek granie podoba.

Jak na dziś to full wypas, bo większość odtwarzaczy BD nie już ma wyjść L i P, tylko HDMI.

Naszukałem się rok temu ...i nie dziwię się, że kupiłeś DVD.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W weekend mam wolne to będę na spokojnie wszystko podłączał, wtedy będzie multum pytań co z czym itd. Wiem ,że muszę kupić kabel, kable od dźwięku co idzie z telewizora do amplitunera jeszcze nie wiem dokładnie jaki. I czy dvd też się podłącza z amplitunerem czy tylko z tv ( coś mi sprzedawca tłumaczył o tych wejściach co zaznaczyłem), w które wejścia wpinać kable od kolumn (A i B czy tylko A L i R) itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do TV typowo to optyk, a jak masz wyjście coax Audio z DVD to gniazdo obok.

Kable do kolumn to zwykle A - oczywiście L i R. Powodzenia.

Czy tak mają być wpięte kolumny ? Czy jedna w A a druga w B ?

Ukryta Zawartość

A tutaj tak podpiąłem tv i dvd nie mam wyjścia optycznego w tv. Dodam ,że mam dźwięk z telewizora jak ustawie na amplitunerze cd i bd/dvd.9ce36705866a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny dobrze.Reszta też dobrze.Masz dwa wejścia cyfrowe: optyczne i coaxialne.To, ze na optyku pisze tv, wynika z tego,ze większość telewizorów ma wyjścia optyczne.Ale co podłączysz to będzie grało.Rozumiem tylko, ze w telewizorze masz wyjcie cyfrowe coaxialne.

Obecnie mam wpięty kabel coaxial na amplitunerze w wejście coaxial cd a w telewizorze digital audio out. Mam telewizor który nie posiada wyjścia optycznego jestem w szoku.

• 7 miesięcy później...

Ja mam podobne pytanie, mam okazję kupić kolumny podłogowe z STX electrino 250, metraż podobny jak w wątku kolegi. Czytałem pochlebne opinie o tej polskiej firmie. Ktoś coś doradzi?

• 4 miesiące później...

Wybrał bym tańsze STX F-200n. Większe woofery więc i basu chyba więcej.

W dniu 9.06.2018 o 13:38, szpila napisał:

Przymierzam się do zakupu kolumn podłogowych chciałbym by grały w miarę głośno. Nie wiem na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze. Pokój ma 35 m2 . Proszę o rady ewentualnie o konkretne propozycje. Chciałbym zmieścić się w kwocie 2 - 2,5 tyś wraz ze wzmacniaczem.

Polecam:

Ukryta Zawartość

plus Paradigm Monitor 9 do wersji v3

Ten wzmak gra mocniej od ponad stuwatowców konkurencji... ?

Ukryta Zawartość

W dniu 13.06.2019 o 12:38, LukeW napisał:

Siema, mam wzmaczniacz yamaha as301 , chcę pod niego podpiąć jakieś kolumny do 1000zł, nadadzą się stx electrino 200?

Będą w porządku, ewentualnie też STX F-200n jak juz ktoś wyżej wspomniał. Są chyba nawet tanśze

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.