Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję kolumn podłogowych do 3500zł.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Troche się nasłuchałem kolumn, markowych i diy. Moim zdaniem są to już projekty na zakończenie gonitwy. Po pierwsze stosunek jakości do ceny jest nieosiągalny nawet konstrukcją markowym/używanym. Po drugie takie samoróby są nieodsprzedawalne

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Antymalkontent jeżeli myślisz o DIY to pod Twoje brzmienie nie Seas tylko ScanSpeak Revlator 18W...

Np. Ten projekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko jak to gra bo zrobić bym zrobił osobę do skrzynek mam która tanio wykona za elementy około 3000 wychodzi więc w budżecie. Tylko jak to zagra i czy nie kupię czegoś lepszego używanego w tej cenie co ten projekt (okolo 3500zł)

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Akustyk ma podobny projekt

Ukryta Zawartość

Niestety są to już projekty, których ciężko szukać w salonach czy na allegro.

A posłuchać musisz koniecznie bo może być wtopa.

SS 18 Revelator-a to przede wszystkim bardzo dobitna i szczegółowa średnica - naturalna barwowo, bas jest wyczynowy, sięgający do podziemi, mocno fakturowany. Nie znajdziesz takiego grania do 12-15 tyś.

Samego projektu SP95 nie słuchałem, ale słuchałem inne Troelsa i są świetnie zestrojone, bardzo melodyjne. Stereofonia wzorcowa.

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

ak jak pisałem wcześniej Harbeth NRG4

Na razie nie do kupienia no i wydają się za duże do 20 metrów.

Czy Infinity Kappa 8.2i zagrają w 20m2 czy za mały metraż? Mogę sprawdzić ale nie u siebie i nie wiem czy dac sobie spokój.

Czy Infinity Kappa 8.2i zagrają w 20m2 czy za mały metraż? Mogę sprawdzić ale nie u siebie i nie wiem czy dac sobie spokój.

U mnie w 20m2 zagrały.

Do tego są relatywnie przyjazne dla wzmacniaczy (mowa o 8.2 oczywiście).

Od prywatnego kupisz w okolicach 3000 i w tej cenie to super propozycja.

Wbrew różnym opiniom są dość muzykalne, nie męczą długie odsłuchy.

Do tego możliwość korekcji średnich i wysokich pokrętłami z tyłu.

Schodzą bardzo nisko, zaś bas z nich nie dudni, nie męczy.

A jak im dasz dobry piec to zagrają naprawdę bdb.

Wolałem je niż np. Tempo VI i długo szukałem następcy wśród nowych konstrukcji.

Czy Infinity Kappa 8.2i zagrają w 20m2 czy za mały metraż?

Skończcie już z tym audiofilnym MITEM, jakoby spore podłogowe kolumny miałyby "nie-zagrać" w mniejszym metrażu!

Wszystko zależy od prawidłowego ustawienia!

Jak takiego ustawienia uzyskać się nie da - to "nie-zagrają" i w duuuuuużym metrażu.

Rozbrajające są dla mnie bajdury jakoby takie duże, to nie "umią rozwinąć skrzydeł i oraz albowiem duszą się"

Eeeeeh, szkoda więcej gadać.

P.S. Infinity - też bardzo dobry trop.

zamiast elac 207 wziąłbym pod uwagę 247,

niewątpliwą zaletą jest główny bassrelfex od spodu (tylny można zamknąć), regulacja wysokich na zwrotnicy... no i wygląd ;)

jakoby spore podłogowe kolumny miałyby "nie-zagrać" w mniejszym metrażu!

Ja również z tym się zgadzam, myślę, że wzmacniacz również ma tu bardzo ważny udział. Aby takie duże potwory dobrze zagrały, musi potrafić zagrać nimi cicho, a to się odwdzięczy z łatwiejszym przystosowaniem ustawienia i reszty akustyki do kolumn i pomieszczenia.

To czy kolumny zagrają dobrze nie zależy wprost od samego metrażu ale także od wymiarów pomieszczenia. Jak jeszcze kolumna ma podbicie na basie to tylko potęguje problemy i stąd może wynika przekonanie że dane pomieszczenie jest za małe. Wydaje się że większe pomieszczenie jest lesze choćby z tego powodu że można kolumny swobodnie odsunąć od ściany i zmniejszyć podbicie wynikające z bliskości samych powierzchni odbijających. Talk przy okazji bardzo chętnie bym się dowiedział co to jest owe prawidłowe ustawienie.

Aby takie duże potwory dobrze zagrały, musi potrafić zagrać nimi cicho, a to się odwdzięczy z łatwiejszym przystosowaniem ustawienia i reszty akustyki do kolumn i pomieszczenia.

Może nie tyle "cicho", co znacznie ciszej - by w podobnym stopniu NAGŁOŚNIĆ małe pomieszczenie.

W przeciwieństwie do dużego, które co chyba oczywiste potrzebuje większego natężenia dźwięku.

Większe natężenie= większa energia odbitych fal= trudniejsza do opanowania akustyka właśnie w tym większym.

Basy? Oczywiście mając na myśli "prawidłowe ustawienie" ZG trzeba pamiętać o odległościach od ścian, ale też przecież różne odległości są konieczne w zależności od rodzaju obudowy (różnego umiejscowienia BR, OZ, i inne), nawet szerokości przedniej ściany ZG.

Aha, za "podłogowe potwory" trudno uważać smukłe "podłogowe" słupki 2 way! Przecież to są wciąż monitorczynki, tyle że ze "standem" przyrośniętym na stałe...i tej szerokiej przedniej ściany to one nie posiadają, tu fakt, muszą być od niej z dala i to mocno...ale kto by chciał takie *****?

Ośmiometrowa fala basowa wcale nie ma potrzeby by się "rozwijać" - w dużym metrażu ma taką możliwość ale i powstają wtedy o niebo większe problemy akustyczne niż w małym, gdzie słyszy się bas "bez odbić" - pneumatycznie! Podobnie jak w słuchawkach.

Przez cały czas pisząc - mały metraż - mam na myśli WYŁĄCZNIE taką komnatę, gdzie "nie toczy się codzienne życie wszystkich domowników!

Pewnie, że nie wszyscy mają taką możliwość...ale kompromisy to ZŁO! :)))

12

Ja nie mówiłem o małych smukłych podłogówkach, ale takie już trójdrożne z podwójnym basem 20cm, można uznać za spore. Z własnych doświadczeń wiem, że dali 850 które do małych podłogówek raczej nie należą, spokojnie można zastosować w betonowym podłużnym pokoju 17m2 i absolutnie jeśli chodzi o bas, nie były za duże. Mając kef q700 w tym samym pomieszczeniu, zdecydowanie przygarnął bym q900 właśnie aby temu pasmu jeszcze nadać większej "potęgi", głębi i zejścia.

Z tym że ja zdecydowanie uważam, że kluczowa jest jakość basu generowanego przez wzmacniacz. Bez jakości możemy sobie unikać rezonansów pomieszczenia i dudnień, przestawiać, wymieniać kolumny, a i tak w tym pasmie efekt będzie raczej nie adekwatny do poświęconych środków. Jeśli chodzi mi o umiejętność cichego grania wzmacniacza, na dużych kolumnach, to zdecydowanie "cichy" wzmacniacz sobie z tym nie poradzi. Ale sztuką mocnego wzmacniacza, jest granie równie dobrze, bardzo cicho, normalnie i głośno. Co to za wzmacniacz którego trzeba mocno rozkręcić, żeby pokazał swój charakter?

Ale sztuką mocnego wzmacniacza, jest granie równie dobrze, bardzo cicho, normalnie i głośno.

Zgoda.

Czyli wzmacniacz czysta klasa A, lub głęboka (do ok. 30W) w AB.

Mocny = mocny swoim zasilaczem (nie kondycjonerem, nie listwą lub o zgrozo jak niektórzy wierzą "sieciówką"!) czyli nie jakiś zabawny w nim buforek = 20k-40k mikroF a od co najmniej 100k mikroF w górę.

Dla takiego zejścia impedancji poniżej 4 Om, nawet do 2 Om są "pikusiem"

Spendor FL6 -3700 zł

Spendor s6 -3500 zł

Monitor Audio silver 5i -1700 zł

Monitor Audio RS6 -2400 zł

Harbeth Nrg4 3700 zł

Magnat Quantum 1005 --3800 zł

Linn Ninka -2000 zł

Dali Opticon 6- 3890 zł

Info na priv

• 6 miesięcy później...

I co kupiłeś? Ja w swoim salonie 25 m2 mam kolumny od STX electrino 240 +, nie dałem za nie więcej niż 2500 zł. Fajne brzmienie, ciekawy design. Od razu podkreślam, że nie jestem żadnym wybitnym audiofilem.

W dniu 3.07.2018 o 00:08, kocurro napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że Infinity zaspokoiłyby Twoje oczekiwania i zapewne zdajesz sobie sprawę, że tego staruszka Sansui również musiałbyś wymienić.

Kappy 90 to i taniej idzie dorwać:

Ukryta Zawartość

Problem jest taki, że to cholernie wymagające na prąd kolumny. Rozmiar potężny, na pewno dziwnie wyglądałoby w pomieszczeniu 20m2, ale jeśli nie byłoby to problemem i udałoby się je napędzić, to są to fantastyczne paczki do grania. Renaissance 80 słyszałem i grają super czysto, ale nie w każdym gatunku się sprawdzą (super grają utwory symfoniczne). Inifinity to dobry kierunek, tylko trzeba być czujnym przy zakupie, bo to dość stare konstrukcje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Kupiłem "temptationy" i w następnej kolejności chcę wzmacniacz wymienić ale to na wiosnę prędzej. Myślę nad serią 9 sansui najlepiej coś z alpha lub dobrą lampą. Ale to trzeba będzie przesłuchać.

Już teraz gra niezłe przy dobrych realizacjach ale słychać że potrzeba im lepszego wzmacniacza żeby pokazać swoje możliwości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.