Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Tak 9 na stronę + opcjonalne, aktywne moduły subbasowe po 2 lub 4 basowce na stronę:)

To dla Slya ?

Spodoba mu się ;)

To kolumna pokazowa raczej mało sprzedażowa ,pokazanie swoich możliwości ,z pewnością jeżeli ma ujrzeć światło to na wystawie ,sens ma Monachium w towarzystwie najlepszych monobloków lampowych polskiego producenta :-)

Grzegorz , kłaniam się w pas z Szacunku !

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4081711

Dzieki Grzegorzowi temat dynaudio wyczerpany. Wszystkie info w jednym wpisie:)

Podziękował:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4081718

Witam, też muszę się pochwalić – dotarły do mnie Minasy IV w najwyższej wersji - Titanium. Jest to trzecia para kolumn, które zawitały do mnie na przestrzeni kilku lat. Zaczynałem od „trzeciej” standardowej, później było upgrade do wersji Premium, i ostania, o której napiszę parę słów.

Z tego co zauważyłem są minimalnie wyższe i maja miło zaokrąglone przedni krawędzie. Oczywiście kształtem i rozmieszczeniem głośników nawiązują do starszych wersji. Mnie się te najbardziej podobają. Zmienił y się też i same głośniki, membrany dostały nowe wybarwienie i coś tam jeszcze. W mojej parze za wysokie tony odpowiada rewelacyjna tekstylna kopułka od Morela o wdzięcznej nazwie Titanium Supreme. Dopiero zaczynam wygrzewanie, a już widzę potęgę tegoż głośnika. Niesamowita precyzja ,mikrodetale, holografia i oczywiście barwa wydobywającego się z tego głośnika dźwięku powala. Miałem w swoich Minasach trzy rodzaje wysokotonych, więc widzę równicę. Sam środek kolumn też jest inny – nowy. O tym musi napisać Grzegorz, bo sam dokładnie nie wiem co. Za to co się rzuca w oczy to są nowe terminale głośnikowe. Wygadają bardzo audiofilsko. Zrobiłem parę zdjęć, ale niestety nie mogę ich dodać. Wyskakuje błąd - wysyłanie zakończone niepowodzeniem. Wie ktoś dlaczego tak się dzieje?

Oczywiście tradycyjnie zapraszam do siebie na dobrą kawę i odsłuch.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4081925

Witam, też muszę się pochwalić – dotarły do mnie Minasy IV w najwyższej wersji - Titanium. Jest to trzecia para kolumn, które zawitały do mnie na przestrzeni kilku lat. Zaczynałem od „trzeciej” standardowej, później było upgrade do wersji Premium, i ostania, o której napiszę parę słów.

Z tego co zauważyłem są minimalnie wyższe i maja miło zaokrąglone przedni krawędzie. Oczywiście kształtem i rozmieszczeniem głośników nawiązują do starszych wersji. Mnie się te najbardziej podobają. Zmienił y się też i same głośniki, membrany dostały nowe wybarwienie i coś tam jeszcze. W mojej parze za wysokie tony odpowiada rewelacyjna tekstylna kopułka od Morela o wdzięcznej nazwie Titanium Supreme. Dopiero zaczynam wygrzewanie, a już widzę potęgę tegoż głośnika. Niesamowita precyzja ,mikrodetale, holografia i oczywiście barwa wydobywającego się z tego głośnika dźwięku powala. Miałem w swoich Minasach trzy rodzaje wysokotonych, więc widzę równicę. Sam środek kolumn też jest inny – nowy. O tym musi napisać Grzegorz, bo sam dokładnie nie wiem co. Za to co się rzuca w oczy to są nowe terminale głośnikowe. Wygadają bardzo audiofilsko. Zrobiłem parę zdjęć, ale niestety nie mogę ich dodać. Wyskakuje błąd - wysyłanie zakończone niepowodzeniem. Wie ktoś dlaczego tak się dzieje?

Oczywiście tradycyjnie zapraszam do siebie na dobrą kawę i odsłuch.

Podeślij mi zdjęcia to wrzucę. W następny weekend jak będziesz wolny to chętnie wpadniemy z Rafałem na godzinkę lub dwie. Sprawdzimy co tam Grzesiek wymodził :) Edytowane przez Szymon1
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4081931

Dzieki Grzegorzowi temat dynaudio wyczerpany. Wszystkie info w jednym wpisie:)

Podziękował:)

Kolejny etap w istotnej poprawie brzmienia Ariesów czy Electy 1 to kolumny 3 drożne .Unison Research S9 da radę dobremu sprawnemu 3 way.

Z tego co zauważyłem są minimalnie wyższe i maja miło zaokrąglone przedni krawędzie. Oczywiście kształtem i rozmieszczeniem głośników nawiązują do starszych wersji. Mnie się te najbardziej podobają. Zmienił y się też i same głośniki, membrany dostały nowe wybarwienie i coś tam jeszcze. W mojej parze za wysokie tony odpowiada rewelacyjna tekstylna kopułka od Morela o wdzięcznej nazwie Titanium Supreme. Dopiero zaczynam wygrzewanie, a już widzę potęgę tegoż głośnika. Niesamowita precyzja ,mikrodetale, holografia i oczywiście barwa wydobywającego się z tego głośnika dźwięku powala. Miałem w swoich Minasach trzy rodzaje wysokotonych, więc widzę równicę. Sam środek kolumn też jest inny – nowy. O tym musi napisać Grzegorz, bo sam dokładnie nie wiem co. Za to co się rzuca w oczy to są nowe terminale głośnikowe. Wygadają bardzo audiofilsko.

Przesłane zdjęcia Marka zamieszczam.

W następny weekend jak będziesz wolny to chętnie wpadniemy z Rafałem na godzinkę lub dwie. Sprawdzimy co tam Grzesiek wymodził :)

Po co żeby Rafał nabawił się kompleksów i wrócił do Minasów :-)

------------------

System Marka by tu rzecz zbudowany jest za ułamek ceny systemu Rafała stąd rozpatrywać go należy na innej płaszczyźnie .

Po raz drugi zaaplikowałem głośnik wysokotonowy Morel Supreme Titanium, to najnowszy najdroższy głośnik wysokotonowy Morela 95dB efektywności .Głośnik jest 4 ohmowy ,wymaga innego filtru ,to nadal membrana tekstylna na tytanowym karkasie stąd jego nazwa .TSCT 1044 to jego symbol ,dotyczy to wersji z frontpanelem 104mm. Drut aluminiowy ,układ magnetyczny -neodymowy.

Tego typu model kolumny Minas Anor Titanium będzie dostępny wyłącznie na zamówienie ,jest to najdroższa wersja Minas Anora .Oczywiście to co dobre wszystko jest włożone w kolumnę .

Dlaczego taki model akurat trafił do Marka ? Bo pozwala na to system jaki posiada Marek ,a złożony jest z monobloków Opera Consonance na triodzie 211 w układzie Single Ended, to niezwykle muzykalne lampy ,obok 845 zaliczam do najbardziej muzykalnych ,mocy za dużo nie ma choć 16 -20 watt dla Minas Anora z triody to nie mało .Dają świetne rozciągnięcie dołu ,bardzo ładny środek pasma ,gładki i aksamitny .W tym systemie gra CD Amplifona ,a jak ktoś go miał okazje wpinać w system (pomijam na jakich kondensatorach i lampach) to CD które jest muzykalne ,nasycone ale nie gra za wysoko w skraj pasma .Jego niezwykłą zaleta jest średnica ,trudno taki typ prezentacji spotkać .Powtarzam nie gra ten CD w górę zbyt wysoko. Zatem muzykalne (211) + muzykalne ( CD Amplifon) = ? I tu padł pomysł aby wykorzystać potencjał chyba najbardziej rozdzielczej kopułki tekstylnej jak jest dostępna na rynku naszego świata właśnie Morela Titanium . Minas Anor Titanium tworzą spektakl w szerz i w głąb niedostępny dla Elitte 338 ,to spory przeskok w górę ,lekkość przekazu góry jest zdumiewająca ,w klasyce na płytach Harmonia Mundi, Telarca odkrywam rzeczy których wcześniej nie słyszałem w drugim i trzecim planie . Świetne połączenie z lampą 211 ,z 845 także będzie bardzo dobrze pod warunkiem dobrania odpowiedniego źródła . System ten nie wybacza elektroniki nerwowej w ogóle ,krew się poleje z uszu .Gdybym miał porównać dwa źródła z sobą Amplifona TACD i DCS-a Debussiego ,Vivaldiego to jak porównanie wody do ognia ,oba są na skrajnych do siebie biegunach .

Sami wiecie systemy się kroi pod konkretne jego elementy składowe ,jak ktoś myśli że w wyśrubowanym systemie zmieni sobie cokolwiek i nadal będzie fajnie to jest w błędzie.

Spasowany zestaw nie tak łatwo poprawić gdy poprzeczka ustawiona jest bardzo wysoko ,łatwo także o błąd w konfiguracji systemu .Dlatego dla mnie zabawa audio o tyle jest fantastyczna że systemy można zbudować na kilka sposobów na dość wyśrubowanym poziomie .A każdy z nas i tak lubi co innego .

Ja mam dwa ,trzy typy prezentacji muzyki ,nie obstaję za jedynym „najlepszejszym” .

Sprzęt Rafała M a na pewno muzyka płynąca należy do grupy jednych z najlepszych ale ja wysłucham także uwag z pokorą.

post-15230-0-74924500-1491143977_thumb.jpg

post-15230-0-90039100-1491143980_thumb.jpg

post-15230-0-43101700-1491143983_thumb.jpg

post-15230-0-03392700-1491143986_thumb.jpg

post-15230-0-85334300-1491143994_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082363

Kolejny etap w istotnej poprawie brzmienia Ariesów czy Electy 1 to kolumny 3 drożne .Unison Research S9 da radę dobremu sprawnemu 3 way.

------------------

System Marka by tu rzecz zbudowany jest za ułamek ceny systemu Rafała stąd rozpatrywać go należy na innej płaszczyźnie .

Po raz drugi zaaplikowałem głośnik wysokotonowy Morel Supreme Titanium, to najnowszy najdroższy głośnik wysokotonowy Morela 95dB efektywności .Głośnik jest 4 ohmowy ,wymaga innego filtru ,to nadal membrana tekstylna na tytanowym karkasie stąd jego nazwa .TSCT 1044 to jego symbol ,dotyczy to wersji z frontpanelem 104mm. Drut aluminiowy ,układ magnetyczny -neodymowy.

Tego typu model kolumny Minas Anor Titanium będzie dostępny wyłącznie na zamówienie ,jest to najdroższa wersja Minas Anora .Oczywiście to co dobre wszystko jest włożone w kolumnę .

Dlaczego taki model akurat trafił do Marka ? Bo pozwala na to system jaki posiada Marek ,a złożony jest z monobloków Opera Consonance na triodzie 211 w układzie Single Ended, to niezwykle muzykalne lampy ,obok 845 zaliczam do najbardziej muzykalnych ,mocy za dużo nie ma choć 16 -20 watt dla Minas Anora z triody to nie mało .Dają świetne rozciągnięcie dołu ,bardzo ładny środek pasma ,gładki i aksamitny .W tym systemie gra CD Amplifona ,a jak ktoś go miał okazje wpinać w system (pomijam na jakich kondensatorach i lampach) to CD które jest muzykalne ,nasycone ale nie gra za wysoko w skraj pasma .Jego niezwykłą zaleta jest średnica ,trudno taki typ prezentacji spotkać .Powtarzam nie gra ten CD w górę zbyt wysoko. Zatem muzykalne (211) + muzykalne ( CD Amplifon) = ? I tu padł pomysł aby wykorzystać potencjał chyba najbardziej rozdzielczej kopułki tekstylnej jak jest dostępna na rynku naszego świata właśnie Morela Titanium . Minas Anor Titanium tworzą spektakl w szerz i w głąb niedostępny dla Elitte 338 ,to spory przeskok w górę ,lekkość przekazu góry jest zdumiewająca ,w klasyce na płytach Harmonia Mundi, Telarca odkrywam rzeczy których wcześniej nie słyszałem w drugim i trzecim planie . Świetne połączenie z lampą 211 ,z 845 także będzie bardzo dobrze pod warunkiem dobrania odpowiedniego źródła . System ten nie wybacza elektroniki nerwowej w ogóle ,krew się poleje z uszu .Gdybym miał porównać dwa źródła z sobą Amplifona TACD i DCS-a Debussiego ,Vivaldiego to jak porównanie wody do ognia ,oba są na skrajnych do siebie biegunach .

Sami wiecie systemy się kroi pod konkretne jego elementy składowe ,jak ktoś myśli że w wyśrubowanym systemie zmieni sobie cokolwiek i nadal będzie fajnie to jest w błędzie.

Spasowany zestaw nie tak łatwo poprawić gdy poprzeczka ustawiona jest bardzo wysoko ,łatwo także o błąd w konfiguracji systemu .Dlatego dla mnie zabawa audio o tyle jest fantastyczna że systemy można zbudować na kilka sposobów na dość wyśrubowanym poziomie .A każdy z nas i tak lubi co innego .

Ja mam dwa ,trzy typy prezentacji muzyki ,nie obstaję za jedynym „najlepszejszym” .

Sprzęt Rafała M a na pewno muzyka płynąca należy do grupy jednych z najlepszych ale ja wysłucham także uwag z pokorą.

Grzesio, ja z chęcią nabawię się paru kompleksów , bo ostatnio chodzę jakiś ,taki ,,rozmemłany" . Wydaje mi się że u mnie wszystko gra najlepiej.:-).

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082416

Też powoli tak myślę. Nie chcę zrobić skok w bok tylko prawdziwy do przodu na jakiś czas:)

Ostatnio podniosłem ariesy o 10cm do góry (wraz z kolcami) i muszę przyznać ,że różnica jest słyszalna na plus. Obecnie na wysokości uszu mam coś pomiedzy wooferem a dolną częścią tweetera. Jest bardziej przestrzennie, wysokie tony bardziej oderwane od kolumn. To słychać. Ariesy są delikatnie za niskie lub ja za wysoko siedzę:) Bas pozostał ten sam, czyli dobre zejscie tak jak lubię. Niby tylko 10cm a robi różnicę. Chyba polecę po więcej desek na testy:)

... Jaką wysokość mają superspike?

post-11813-0-36350500-1491152568_thumb.jpg

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082440

Załączone miniatury

Co to za fornir? Piękny. Taki bym chciał :)

Coś nie weszło zdjęcie. chodzi o Ariesy - stecko

Edytowane przez zoromoto

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082463

Imacman, gratuluję Minas Anor Titanium, piękne kolumny, orzech amerykański?

Panowie zgadnijcie co to za wysokotonowiec post-40227-0-80354300-1491153513_thumb.jpg

Wygląda jak Scan-Speak R3004/662000 tylko z czarnym korektorem fazy.

Mam kilka zakompleksionych płyt, chętnie je sprawdzę. Wnioski opiszę rzetelnie jak granie A70.
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082464
Gość aqs

(Konto usunięte)

Wygląda jak Scan-Speak R3004/662000 tylko z czarnym korektorem fazy.

tak to Scan-Speak R3004/662000 original_1422127610r3004662000.jpg

podobno Andrzej Kisiel w wolnej chwili robi taki cycek :)

post-40227-0-80354300-1491153513_thumb.jpg

Edytowane przez aqs
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082468

Co to za fornir? Piękny. Taki bym chciał :)

Coś nie weszło zdjęcie. chodzi o Ariesy - stecko

Fornir - palisander

Cieszy oko do dziś. Z bliskiej odległości widać nawet pory:)

Kilka starych fotek

post-11813-0-55067600-1491155403_thumb.jpg

post-11813-0-82370700-1491155414_thumb.jpg

post-11813-0-56574500-1491155423_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082473

Z jednej strony fajnie byłoby gdyby czwarta generacja miała jakiś nowszy kształt obudowy, aby się wyróżniała od swoich poprzedników, ale z drugiej strony w ofercie firmy są inne modele ze skrzynkami bardziej okrągłymi więc może ten flagowy, rozpoznawalny produkt lepiej aby został w tej rozpoznawalnej już formie.

Klasyczny kształt obudowy może też symbolizować.podejście do strojenia kolumn, aby udoskonalać dobry produkt, ale nie kosztem nadmiernego efekciarstwa, czyli kierunku wybranego przez kilka innych marek :)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082475

Imacman, gratuluję Minas Anor Titanium, piękne kolumny, orzech amerykański?

Panowie zgadnijcie co to za wysokotonowiec post-40227-0-80354300-1491153513_thumb.jpg

Dziękuję :) Tak orzech amerykański.

Imacman

Gratuluje Minas Anor IV

Tym bardziej że to wersja najbogatsza.

Dzięki :)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082528

Grzesio, ja z chęcią nabawię się paru kompleksów , bo ostatnio chodzę jakiś ,taki ,,rozmemłany" . Wydaje mi się że u mnie wszystko gra najlepiej.:-).

Bo gra i co poradzić ;-) Też bym widział taki komplecik całego pokoju u siebie :-)

To wyśrubowany poziom całego systemu ,sama jedna część składowa niewiele by tu znaczyła gdyby nie całość tak doskonale spasowanego systemu. Brak jakichkolwiek naleciałości ,sama prawda i przezroczystość.

Panowie zgadnijcie co to za wysokotonowiec

Z mocnym tranzystorem duet dwóch iluminatorów na średnicy 12MU,15WU,18WU i szpilka R3004 to bardzo dobra prezentacja środka pasma i niemal bezszwowe połączenie zakresu mid-tweeter z tymi głośnikami . To dokładna i przyjemna prezentacja . Zaliczam to połączenie w zakresie środek -góra do bardzo udanych w dobrej aplikacji.

Z jednej strony fajnie byłoby gdyby czwarta generacja miała jakiś nowszy kształt obudowy, aby się wyróżniała od swoich poprzedników, ale z drugiej strony w ofercie firmy są inne modele ze skrzynkami bardziej okrągłymi więc może ten flagowy, rozpoznawalny produkt lepiej aby został w tej rozpoznawalnej już formie.

Klasyczny kształt obudowy może też symbolizować.podejście do strojenia kolumn, aby udoskonalać dobry produkt, ale nie kosztem nadmiernego efekciarstwa, czyli kierunku wybranego przez kilka innych marek :)

Minas Anory będą w klasycznej formie jak i większość modeli 16Hz ,wymyślne kształty w manufakturach nie są łatwe do realizacji w produkcji seryjnej ,a przy prostych formach można zawrzeć wszystko co potrzeba w bardzo dobrej skrzyni jak technologia sandwichowa .

Ale z czasem kto wie ,to także sprawa zaplecza podwykonawców przy produkcji obudów.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082581

No to Mareczku znów będę musiał na kawę się do Ciebie udać. Ja wiem dzwoniłeś nawet i zapraszałeś ale czas czas. Ale obiecuję że jak tylko będę miał odrobinę czasu nie omieszkam zajrzeć. Bo oglądać a co najważniejsze posłuchać Twojego systemu to sama przyjemność. Tylko Ojca zostawię w domu bo znów za dużo będzie gadać a za mało słuchać

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082630
Gość aqs

(Konto usunięte)

Z mocnym tranzystorem duet dwóch iluminatorów na średnicy 12MU,15WU,18WU i szpilka R3004 to bardzo dobra prezentacja środka pasma i niemal bezszwowe połączenie zakresu mid-tweeter z tymi głośnikami . To dokładna i przyjemna prezentacja . Zaliczam to połączenie w zakresie środek -góra do bardzo udanych w dobrej aplikacji.

Potwierdzam w 100%, przykład kolumny które stworzyłeś, Credo, swoją drogą po trzech dniach nie słuchania muzyki, zaliczyłem ponowny opad szczeny, one wciąż mnie zaskakują :)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082671
Tylko kondomów i dekoderów Trwam brakuje. Osobiście nie kupuję w zagranicznych marketach.
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082807

>aqs

Pan Andrzej Kisiel (red. naczelny Audio oraz dystrybutor ScanSpeaka na Polskę) - jest obdarzony licznymi talentami, w tym także bawi się w modelarstwo - więc na prośbę starego klienta (czyli mnie) jest w stanie pomalować aluminiowy "dzióbek" standardowego Illuminatora R3004 na czarno, cieniuteńką warstwą, przy pomocy aerografu. ;-) Pomiarowo niczego to nie zmienia, za to bardziej mi się podoba. ;-)

Edytowane przez twonk
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/561/#findComment-4082836
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.