Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 5000

cygaret

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli chcesz ograniczyć koszty za 4500 zł proponuje Tannoy Lynx na 12 calowym 3169G jest to wersja profesjonalna używana do sal akustycznych i klubów . Bass powala średnica wybitna , o ile jesteś wstanie zaakceptować wygląd , przynajmniej ich nikt nie uszkodzi podczas imprezy. walory dzwiękowe wybitne

<br />czy nadal aktualne, nie wiesz?<br /> <br /> <br />

Będę się widział jutro to zapytam. Znalazłem zdjęcia tych kolumn ( po usłyszeniu byłem nimi bardzo zainteresowany).Choć na zdjęciach są w maskownicach , ręczę głową , że fronty są niebieskie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-57207-0-60350100-1531989062_thumb.jpg

post-57207-0-69361700-1531989080_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Yaqin ma 2x50W el34 PP, kurde myślałem o tych jbl ach, trzeba odsłuchać jednym słowem
Gram od roku na JBL Ti 5000 wraz z Amplifonem WT 40. Jeśli jesteś z okolic Śląska to wpadaj. Za 5 tys zł nie ma dla mnie lepszego dźwięku i potęgi.
Sprawdzam możliwości budżetowe na 250Ti

piorasz, troche odwrotnie - Ti250 to projekt z poczatku lat 80 tylko przez 20 lat usprawniany z każdą wersją, Ti5000 są dużo późniejszą, bardziej budżetową wersją. Deisgnem trochę bardziej przypomniają S2600/S3100 m.in przez te drewnopodobne wstawki.

Biradial horn ma krótkie gardło to nie dzwoni. :-)

piorasz, troche odwrotnie - Ti250 to projekt z poczatku lat 80 tylko przez 20 lat usprawniany z każdą wersją, Ti5000 są dużo późniejszą, bardziej budżetową wersją. Deisgnem trochę bardziej przypomniają S2600/S3100 m.in przez te drewnopodobne wstawki.

4425 ma krótkie gardło to nie dzwoni. :-)

Masz rację. Ja miałem na myśli rozwinięcie dźwięku. Piszę z doskoku.

Co jak co ale nad basem da się zapanować w Ti 250. Myszą odpowiednio stać i mieć dobraną elektronikę oraz kable. Wtedy nie ma mowy o dudnieniu. Odpłacą się super dźwiękiem. W odpowiednich warunkach zagrają dobrze każdy rodzaj muzyki co jest rzadkością - a już napewno w tych pieniądzach.

Biradial horn ma krótkie gardło to nie dzwoni. :-)

Ja dobrze znam te monitory, nie lubię ich.

nagrywamy.com

<br />Gram od roku na JBL Ti 5000 wraz z Amplifonem WT 40. Jeśli jesteś z okolic Śląska to wpadaj. Za 5 tys zł nie ma dla mnie lepszego dźwięku i potęgi.<br />

Pomijając, które kolumny są lepsze ( właściciel Dali Grand :)) ,aż przyjemnie się czyta , że są jeszcze pasjonaci potrafiący docenić stare konstrukcje , gdzie priorytetem jest dźwięk ( a nie warunek aby były białe).

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Pomijając, które kolumny są lepsze ( właściciel Dali Grand :)) ,aż przyjemnie się czyta , że są jeszcze pasjonaci potrafiący docenić stare konstrukcje , gdzie priorytetem jest dźwięk ( a nie warunek aby były białe).

No bo ile trzeba by było dziś wydać kasy, żeby zbliżyć się do dźwięku tych staroci?

Marek. S

Gdybym tylko miał trochę większe pomieszczenie to już bym z Tobą rozmawiał o kupnie Ti 250 :).

Niestety moje Ti5000 już stoją "na styk".

<br />No bo ile trzeba by było dziś wydać kasy, żeby zbliżyć się do dźwięku tych staroci?<br />

Przed zakupem Grandów zdecydowany byłem na Helicony 800 MK II ,miałem szczęście, bo mogłem odsłuchać obu kolumn w małym odstępie czasu z tym samym wzmacniaczem. Mimo lakieru na Heliconach i dobrego designu wybrałem Grandy, bo liczył się dźwięk, a przy okazji zaoszczędziłem 13k.:)

Często słucham u kolegi konstrukcji z lat 70 -tych ( ostatnio serii kolumn dla BBC) i nie mogę uwierzyć , że tak to się wszystko uwsteczniło , biorąc pod uwagę postęp materiałowy i technologiczny taki dźwięk powinien być standardem w każdej tzw. marketowej kolumnie, a zamiast tego mamy sieczkę.

Co do JBL

Miałem 250Ti i Ti 5000

Te pierwsze są na pewno lepsze w każdym aspekcie, choć co do basu na pierwszy rzut ucha maja mniej( nie jest stale obecny, ale jak się już w nagraniu pojawia to schodzi do piwnicy , ale potrzebne tez źródło które taki bas ma)

Ti 5000 basowi tez niczego nie brakuje i łatwiej nad nim zapanować

Ti 5000 są troszkę ostrzejsze na średnicy i gorze ale akurat z lampa świetnie się to zgrywa

Są łatwo sterowalne i zagrają dobrze nawet w 20m

Dla 250ti 30-35m to absolutne minimum, i choć nie są tez prądożernego aż tak jak np. Stare Infinity to ten Yaquin raczej polegnie , przynajmniej u mnie monobloki PhaSta na podwójnej el34 nie dały rady , natomiast fajnie dogadały się z Sansui AU-X1 / BA 2000/ Accuphase 303x

Jeśli już lampa to coś naprawdę mocnego , jakiś amerykański PP z porządnymi trafami na KT 88/ 6550 - Audio Research , VTL - a to nie są tanie rzeczy

Do Ti 5000 wystarczyło SE na 300b

Podsumowując :

Z Twoim wzmakiem i w Twoim pomieszczeniu lepszy efekt osiągniesz z Ti 5000 i jeszcze kaski zaoszczędzisz

Ilu ludzi tyle opinii

Ti250 to projekt z poczatku lat 80 tylko przez 20 lat usprawniany z każdą wersją.

Zmieniany.

Na pewno nie jest tak, że im nowsza wersja tym lepsza. A powiedział bym, że wręcz odwrotnie.

W przypadku 250Ti ponoć najlepsze są te starsze w brązowym drewnie ( ale nie słyszałem późniejszych czarnych w pianoblack - Classic i Jubilee ) wiec ciężko mi to potwierdzić

Ilu ludzi tyle opinii

Co do JBL

Miałem 250Ti i Ti 5000

Te pierwsze są na pewno lepsze w każdym aspekcie, choć co do basu na pierwszy rzut ucha maja mniej( nie jest stale obecny, ale jak się już w nagraniu pojawia to schodzi do piwnicy , ale potrzebne tez źródło które taki bas ma)

Ti 5000 basowi tez niczego nie brakuje i łatwiej nad nim zapanować

Ti 5000 są troszkę ostrzejsze na średnicy i gorze ale akurat z lampa świetnie się to zgrywa

Są łatwo sterowalne i zagrają dobrze nawet w 20m

Dla 250ti 30-35m to absolutne minimum, i choć nie są tez prądożernego aż tak jak np. Stare Infinity to ten Yaquin raczej polegnie , przynajmniej u mnie monobloki PhaSta na podwójnej el34 nie dały rady , natomiast fajnie dogadały się z Sansui AU-X1 / BA 2000/ Accuphase 303x

Jeśli już lampa to coś naprawdę mocnego , jakiś amerykański PP z porządnymi trafami na KT 88/ 6550 - Audio Research , VTL - a to nie są tanie rzeczy

Do Ti 5000 wystarczyło SE na 300b

Podsumowując :

Z Twoim wzmakiem i w Twoim pomieszczeniu lepszy efekt osiągniesz z Ti 5000 i jeszcze kaski zaoszczędzisz

W Ti5000 można w tani sposób sprawić by grały o niebo lepiej na średnicy i górze. Wystarczy wstawić ruskie kondensatory (nie zmieniając pojemności) na górze oraz zamienić rezystory na węglowo-olejowe na górze oraz na obu głośnikach odpowiadających za średnicę. Dostajemy w zamian dźwięk bardziej wygładzony bez utraty szczegółów a nawet wręcz przeciwnie.

Co do basu wystarczy wymienić 2 cewki i mamy to co pisałeś w Ti 250.

Oczywiście nie każdy będzie się chciał w to bawić ale naprawdę warto.

Jeśli ktoś spyta czy po tym zabiegu Ti 5000 zagrają lepiej lub na tym samym poziomie co Ti 250, z pełną stanowczością odpowiadam, że nie. Zagrają lepiej niż fabryczne i to wszystko.

Po co więc robić ten tunning?

Ano po to, że jeśli ktoś nie ma odpowiednio dużego lokum do Ti 250 (minimum 30m) a zakocha się w ich dźwięku tak jak ja to może właśnie kupić Ti 5000, zrobić ten mały tunning i wstawić je do pokoju 20 m.

W takim metrażu stoją u mnie i jest naprawdę dobrze.

Oczywiście bez tunningu grają też na dobrym poziome ale jak już napisał Marek. S to są kolumny bardziej budżetowe (w stosunku do Ti 250) i warto te tanie elementy zwrotnicy zastąpić lepszymi.

ti 5000 jak 250 lubią duże pomieszczenia porównywałem je bezpośrednio z Kef107.2 .Dali Skyline1000 Audio physic Scorpio . Grały z Yamaha M2 i C2 . AVM Evo 5 i pre Ithos na lampie emission lab . do mniejszych pomieszczeń zdecydowanie polecam starsze konstrukcje made in USA L100 L99 C56 Dorian ,4425 .

Będę się widział jutro to zapytam. Znalazłem zdjęcia tych kolumn ( po usłyszeniu byłem nimi bardzo zainteresowany).Choć na zdjęciach są w maskownicach , ręczę głową , że fronty są niebieskie :)

Zdjęcie zrobione w Łodzi w Komisie mojego znajomego Kolegi Piotra P.jednak głośniki znalazły już swojego nabywcę . Widziałem te głośniki osobiście , jestem pewien w 100% że były malowane no można powiedzieć odnowione wizualnie . niższa seria 4412A miała niebieski panel, praktycznie cała seria 43 od modelu 4325 wzwyż miała niebieski panel i nie tylko , wykończeń był kilka

Te starsze ( made in USA ) Monitory JBL faktycznie z lampa się bardzo lubią

Ale 4425 do 5K nie kupi

A od L100 wolałbym L96 , 4313, 4412 ( lepszy , oczywiście moim zdaniem , metalowy głośnik wysokotonowy

Ilu ludzi tyle opinii

Zdjęcie zrobione w Łodzi w Komisie mojego znajomego Kolegi Piotra P.jednak głośniki znalazły już swojego nabywcę .

Widzę , że mamy wspólnych znajomych :)

Nie wiedziałem , że sprzedał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.