Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 4 kanały 2 x stereo

Francio

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Potrzebuje wzmacniacza z dwoma wyjsciami stereo, na 4 duze kolumny glosnikowe stx f360.

Dotychczas, we wzmacniaczu samochodywm mialem wejscie lewy prawy FRONT i lewy prawy REAR, a wiec 2x stereo.

Czy we wzmacniaczach domowych wystepuje taka sama anologia, czy sa to juz 4 osobne kanaly (4xlewy i 4xprawy zamiast 2xlewy i 2xprawy)?

Na allegro wypatrzylem kilka budzetowek, ale mam watpliwosci, czy tak jak w ich opisach, maja 4 kanaly:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z racji przykrych doswiadczen z uzywkami, interesuja mnie tylko fabrycznie nowe sprzety, najlepiej do 1000zl. Z gory dzieki za pomoc!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/139738-wzmacniacz-4-kana%C5%82y-2-x-stereo/

Te wzmacniacze mają 2x lewy kanał i 2x prawy kanał czyli dwa razy stereo . Wątpie by każdy z tych wzmacniaczy uciągnął 4 x Stx mimo ich wysokiej skuteczności , poszukaj lepiej profesjonalnej końcówki mocy do napędzenia tylu głośników .

Po prostu- W domowych wzmacniaczach stosuje się zdublowane wyjścia z dwóch kanałów. Spotyka się wielokanalowe końcówki mocy, ale w tak niskim budżecie o nówkach zapomnij.

Stereo to system zapisu . Dwa kanały L R . Jeśli będziesz miał wzmacniacz z czterema końcówkami mocy i do każdej z nich podłączysz kolumnę , to nadal będzie to stereo . Nie ma czegoś takiego jak dwa razy stereo . To tak to tak gwoli wyjaśnienia .

Czyli zostaje jedynie wzmacniacz samochodowy z 2xfront i 2xrear:(.

Nie. Teoretycznie do każdego wzmacniacza z 4 terminalami głośnikowymi ( a nawet z dwoma) można podłączyć 2 pary kolumm ( a nawet więcej) i " grać" na wszystkich jednocześnie. Ważna jest impedancja kolumn i minimalna impedancja jaką wzmacniacz może obsłużyć.

Kolumny które posiadasz w/g producenta są 8 ohmowe, więc jeśli podłączysz wszystkie cztery wyjdzie 4 ohmy na kanał ( L-L ,P-P) wzmacniacza i powinno działałać prawidłowo...ale to teoria. W praktyce impedancja kolumn może spaść do 4,3,2 ohmów i wtedy niezbyt wydajne prądowo wzmacniacze ( te w/w przez Ciebie) nie dadzą rady - mogą się wyłączać, przegrzewać, a nawet uszkodzić. Przy 2 kolumnach będzie ok.

Możesz kupić amplituner kina domowego 5.1 - 2 kolumny podłączyć na front, 2 na rear iustawić go w trybie stereo na każdy kanał, ale...takie rowiązanie spotka się z krytyką wielu ;)

Wspominasz o wzmacniaczu samochodowym - hmmm, nie znam się, ale wydaje mi się, że będzie podobnie jak w przypadku wzmacniacza domowego ;)

p.s. jaki jest cel podłączenia 4 kolumn i jakie pomieszczenie chcesz nagłośnić ? Może się okazać, że brak w tym sensu ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Salon do naglosnienia ma mniej wiecej 40m2, wiec mysle o przejsciu na STXy 360 albo Magnaty 2002.

Myslalem o kwadrofonii, tzw 2xfront i 2xrear, wzmaki car audio to maja i u mnie tak narazie dziala na Jamo 180.

Wzmaki kina domowego, z reguly maja tylko 2 mocne kanaly frontowe, a tzw REAR maja bardzo niska mac, przeznaczona do satelitek.

We wzmakach samochodowych, kazdy kanal ma taka sama moc, tyle, ze tam ciezko jest dostac wiecej, niz 40W@8ohm.

no pewnie jak patrzysz na amplitunery nówki z wodotryskami za tysiąc pińcet to mocy nie ma , poszukaj miedzy starszymi , np staruszek denon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , 4x 85w , podobno pracuje z 6 omami trzba pokopać w instrukcji , te pionki i onkjacze nawet na 2 kanałach takiej mocy nie mają

Ukryta Zawartość

Wzmaki kina domowego, z reguly maja tylko 2 mocne kanaly frontowe, a tzw REAR maja bardzo niska mac, przeznaczona do satelitek

Nieprawda.Wzmacniacze kina domowego z dolby digital i dts mają taką samą moc we wszystkich kanałach.A,że moc ta spada po obciążeniu wszystkich kanałów,to nieuniknione.

Ale Ty nie masz zadnej kwadrofonii na tym wzmacniaczu samochodowym. Ogarnij sie.

Muzyki w zapisie kwadrofonicznym tez raczej muzyki juz nie znajdziesz.

Dziwi mnie, ze tyle osob czytalo ten watek i zamiescilo odpowiedzi i zadna z nich nie zwrocila uwagi na to, ze autor watku myli kwadrofonie z mozliwoscia podpiecia drugiego zestawu kolumn.

No zenada.

Stop, orkiestra!

Salon na 40mkw. Ok, ale nie zapominajmy, że na być sprzęt stereo, czyli DWUKANAŁOWY.

Po podłączeniu 2ch kolumn do każdego kanału- obojetnie, czy przez pojedynczy wzmacniacz, czy wielokanalowy, otrzymamy coś, co normalnie nie da się używać! Jak? Po dwie kolumny obok siebie, na sobie, czy przód- tył? W każdym przypadku będzie dźwiękowa kicha!

Lepiej raz, a porządnie- tj prawidłowo ustawiona para kolumn stereo, jak jakieś poronione kombinacje.

Poza tym, jako jest cel stosowania takiej baterii kolumn? W moim salonie 42mkw para kolumn stereo, wzmacniacz 2x50W i sub aktywny robią dobrą robotę i po połowie skali jest już stanowczo zbyt głośno do słuchania muzyki.

To ma być dyskoteka dla niedosłyszących???

Dziwi mnie, ze tyle osob czytalo ten watek i zamiescilo odpowiedzi i zadna z nich nie zwrocila uwagi na to, ze autor watku myli kwadrofonie z mozliwoscia podpiecia drugiego zestawu kolumn.

No zenada.

....o przepraszam, zwróciłem uwagę...nawet na sens takiego połączenia ;)

Parę lat już żyję , mało już mnie w zachowaniu ludzi dziwi , jak ktoś umie zalogować się na jakimś forum , to chyba wie czego chce ? , dla jednych norma dla innych idiotyzm , wielki buffer w bagażniku norma -idiotyzm ? dla mnie idiotyzm

Nieprawda.Wzmacniacze kina domowego z dolby digital i dts mają taką samą moc we wszystkich kanałach.A,że moc ta spada po obciążeniu wszystkich kanałów,to nieuniknione.

Pokaz mi takie z 4 kanalami o mocy min 50W@8ohm kazdy, w cenie do tysionc pincet.

Ale Ty nie masz zadnej kwadrofonii na tym wzmacniaczu samochodowym. Ogarnij sie.

Muzyki w zapisie kwadrofonicznym tez raczej muzyki juz nie znajdziesz.

Wspomniałem o tym .Sam zdziwiłem się, że starzy użytkownicy odpowiadają w " jezyku pytającego " .

Trzeba dodać , że napędza je jedno trafo . To wiedza do zapamiętania pytającemu .

Nie bardzo teraz rozumiem, dlaczego wzmacniacz samochodowy z wyjsciami 2xfront i 2xrear nie mialby byc kwadrofonia. W koncu glosniki podlaczone pod frontami, graja inaczej od tych z rear.

Parę lat już żyję , mało już mnie w zachowaniu ludzi dziwi , jak ktoś umie zalogować się na jakimś forum , to chyba wie czego chce ? , dla jednych norma dla innych idiotyzm , wielki buffer w bagażniku norma -idiotyzm ? dla mnie idiotyzm

Nie jestem audiofilem, nie mam na ten temat wiedzy i czasu, by ja nabyc. Jezeli to forum sluzy tylko OGARNIETYM maniakom audio, a nie dla ludzi, puszczajacych czasem zamiast radia, cos z kompa w wmp, to najmocniej przepraszam za profanacyjne pytania i juz sobie szukam innego forum.

Dlatego nie kwadrofonia, bo kanały przedni i tylny z każdej strony dostają dokładnie ten sam sygnał. Równie dobrze kwadrofonią w Twoim rozumieniu może być mono puszczane przez cztery głośniki.

W założeniu systemu quadro było odtwarzanie czterokanałowe, lecz były to cztery niezależne kanały, służące uzyskaniu przestrzennego, otaczającego obrazu dźwiękowego. Rozwinieciem, a raczej następstwem tego są obecne systemy dzwieku wielokanałowego.

Po co masz głupio kombinować, jeśli za parę stówek można kupić porządny, używany amplituner 5.1 w bdb stanie?

Dlatego nie kwadrofonia, bo kanały przedni i tylny z każdej strony dostają dokładnie ten sam sygnał. Równie dobrze kwadrofonią w Twoim rozumieniu może być mono puszczane przez cztery głośniki.

W założeniu systemu quadro było odtwarzanie czterokanałowe, lecz były to cztery niezależne kanały, służące uzyskaniu przestrzennego, otaczającego obrazu dźwiękowego. Rozwinieciem, a raczej następstwem tego są obecne systemy dzwieku wielokanałowego.

Po co masz głupio kombinować, jeśli za parę stówek można kupić porządny, używany amplituner 5.1 w bdb stanie?

Ale ja podlaczam na kazdy kanal inny dzwiek, ustawiajac karte dzwiekowa na system kwadrofoniczny. Z karty dzwiekowej, z 1 wyjscia puszczam stereo na fronty, a z drugiego wyjscia na rearsy. Podlaczam je nastepnie do wzmaka, odpowiednio z 1 wyjscia karty do wejsc wzmaka chinch front L i R oraz z 2 wyjscia karty do wejscia wzmaka chinch rear L i R (2 osobne wejscia AUX, kazdy x2 chinch L i P). Z racji wczesniejszych przebojow z uzywkami, wole kupic nowy sprzet, a w okazje nie wierze. W cenie do 1500zl, nie udalo mi sie znalezc aplitunera do dzwieku przestrzennego, z min 4 mocnymi kanalami dzwiekowymi (min 50W@8ohm kazdy). Nie jestem tez az takim maniakiem, zeby dokladac samochod do osiagniecia takiego efektu, wiec jezeli nie uda sie tanszym kosztem, po prostu puszcze 1xstereo i podziele go na 4 glosniki. Uczepilem sie kwadrofonii, bo wszystkie zestawy grajace dzwiek przestrzenny (nie wiem, jak te za milion), ktorych sluchalem, graly bardzo slabo, a lubie poczuc czasem tapniecie, gleboki bas, ogolem niskie tony, a denerwuje mnie dudniacy dzwiek z subwoofera, niczym pierdzacy goryl. Pewnie znowu pisze glupoty, nie znam sie kompletnie, dlatego licze, ze pomozecie w tym skromnym budzecie jednak cos dobrac, moze i inny system, ale spelniajacy w miare moje oczekiwania.

Od tego trzeba było zacząć- gdybyś od razu napisal, DO CZEGO to chcesz podłączyć i jak wykorzystywać, nikt by się nie czepiał.

Z drugiej strony, każdy namawialby do poszukiwania używek wielokanalowych z wejściem 5.1.

Wiem uczepiłem się tego denona , ale większość starszych z serii avr 3805, 3806 itd , ma wejście analogowe 7.1 , po kablach rca podłączasz co chcesz , kwadrofonię , sześciofonię i siedmiofonię ,a kosztują teraz ok 1000 zł , kiedyś 5000 zł

a jak Ci się nie podoba denon kup inny z wejściem analogowym 5.1 /7.1 na złączach rca

porlick byłeś szybszy :)

w instrucji jest 7 ch stereo pełnia szczęścia bez cudowania :) strona 42

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ja podlaczam na kazdy kanal inny dzwiek, ustawiajac karte dzwiekowa na system kwadrofoniczny. Z karty dzwiekowej, z 1 wyjscia puszczam stereo na fronty, a z drugiego wyjscia na rearsy. Podlaczam je nastepnie do wzmaka, odpowiednio z 1 wyjscia karty do wejsc wzmaka chinch front L i R oraz z 2 wyjscia karty do wejscia wzmaka chinch rear L i R (2 osobne wejscia AUX, kazdy x2 chinch L i P). Z racji wczesniejszych przebojow z uzywkami, wole kupic nowy sprzet, a w okazje nie wierze. W cenie do 1500zl, nie udalo mi sie znalezc aplitunera do dzwieku przestrzennego, z min 4 mocnymi kanalami dzwiekowymi (min 50W@8ohm kazdy). Nie jestem tez az takim maniakiem, zeby dokladac samochod do osiagniecia takiego efektu, wiec jezeli nie uda sie tanszym kosztem, po prostu puszcze 1xstereo i podziele go na 4 glosniki. Uczepilem sie kwadrofonii, bo wszystkie zestawy grajace dzwiek przestrzenny (nie wiem, jak te za milion), ktorych sluchalem, graly bardzo slabo, a lubie poczuc czasem tapniecie, gleboki bas, ogolem niskie tony, a denerwuje mnie dudniacy dzwiek z subwoofera, niczym pierdzacy goryl. Pewnie znowu pisze glupoty, nie znam sie kompletnie, dlatego licze, ze pomozecie w tym skromnym budzecie jednak cos dobrac, moze i inny system, ale spelniajacy w miare moje oczekiwania.

A skad masz nagrania kwadrofoniczne?

Sa dostepne w necie, czy moze masz jakies plyty nagrane w tym formacie?

Wyglada na to, ze dwa tylne kanaly downmiksowany sygnal stereo podobnie jak w Dolby ProLogic.

Sluchalem u kuzyna filmow w takim systemie (dzwiekowka ustawiona na kwadrofonie, do jej 2 wyjsc podpiete 2 wzmacniacze stereo) i przy duzych 4 kolumnach ustawionych w katach, szczegolowosc dzwieku byla jak dla mnie porownywalna do tego w kinie, a nawet lepiej podbita. Dzwiek byl nagrany raczej w systemie stereo, moze 5.1, a i tak dzwiekowka jak dla mnie dobrze sobie radzila z jego rozdzielaniem.

na pewno kwadrofonia ? , coś mi mówi że raczej 4 channel stereo czyli przednie i tylne pary grają to samo co nie ma nic wspólnego z kwadrofonią , fakt że wtedy lepiej słychać tylnie kolumny , ale to jest zwykły ''bajzel'' a nie format dzwięku przestrzennego

Sluchalem u kuzyna filmow w takim systemie (dzwiekowka ustawiona na kwadrofonie, do jej 2 wyjsc podpiete 2 wzmacniacze stereo) i przy duzych 4 kolumnach ustawionych w katach, szczegolowosc dzwieku byla jak dla mnie porownywalna do tego w kinie, a nawet lepiej podbita. Dzwiek byl nagrany raczej w systemie stereo, moze 5.1, a i tak dzwiekowka jak dla mnie dobrze sobie radzila z jego rozdzielaniem.

Cyt: Z racji przykrych doswiadczen z uzywkami, interesuja mnie tylko fabrycznie nowe sprzety, najlepiej do 1000zl. Z gory dzieki za pomoc!

Kolego Francio - żalisz się czy oczekujesz cudów na tym forum ? ;)

Skoro dotychczasowe porady Cię nie zadowalają, zrób tak jak kuzyn i będzie gitara.

p.s. za ok. 1,5 - 2 tyś. spokojnie kupisz używany amplituner 5.1 z "wyższej półki" z porządnym zasilaniem, o mocy 4 x 80 W i wadze 15-20 kg...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.