Skocz do zawartości
IGNORED

HIP HOP czy Discopolo ? Co lepsze ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Aha - warto wczuć się w giętkie frazy.

Polska język - trudna język, hehe.

Np. 

...polscy zawodnicy byli pierwsi drudzy trzeci...

Jak to będzie dla liczebnika porządkowego w rodzaju męskoosobowym , gdy zajęli 8. miejsce ?

...ósmi... ?

Nigdy takiej mówionej formy nie słyszałem, ale teoretycznie poprawna.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

55 minut temu, soundchaser napisał:

ta muzyka wciągała, a nie odpychała.

Jak widzisz rap wciąga jeszcze bardziej więc sorry?

Poza tym słucham teraz Warrena Zevona a wy mi tu o jakimś rapie czy rocku progresywnym.?

10 godzin temu, xetras napisał:

Nie znam z wyglądu nazwiska chyba żadnego.

Sorry, zapomniałem dodać, że ja znam i z wyglądu, i z nazwiska, a niektóych osobiście.?

8 minut temu, jezz napisał:

Jak widzisz rap wciąga jeszcze bardziej

Raczej nie, ale już wiem, że Ciebie wciąga muzyka, która mnie odpycha. ?

Godzinę temu, xetras napisał:

Aha - warto wczuć się w giętkie frazy.

Polska język - trudna język, hehe.

I to jest właśnie problem polskiego rapu, oczywiście według mnie, nie mają flow, a to jest bolesne dla ucha, .

Ale są też świetni.

18 minut temu, soundchaser napisał:

Raczej nie, ale już wiem, że Ciebie wciąga muzyka, która mnie odpycha. ?

A nie widziałeś czego teraz słucham, napisałem.:)))))

To też "odpychający" artysta.;)

I tak wiesz sound, że dyskusje o muzyce z Tobą to dla mnie przyjemność.:)

Idę na bocznicę walczyć z systemem.?

Edytowane przez jezz
11 minut temu, jezz napisał:

A nie widziałeś czego teraz słucham, napisałem.:)))))

To też "odpychający" artysta.;)

Nie odpychający, ale wtórny do bólu. Przesłuchałem go sobie trochę na YT. Jest też DJ Shadow - nieco lepszy, ale dla mnie też porażka na tyle, że słuchać w życiu go nie zamierzam, bo jest tyle innej muzyki ciekawszej.

11 minut temu, jezz napisał:

I tak wiesz sound, że dyskusje o muzyce z Tobą to dla mnie przyjemność.:)

Ja też lubię się z Tobą przekomarzać...podobnie jak z Chicago. ?

Edytowane przez soundchaser
20 minut temu, jezz napisał:

Warren Zevon? Chyba żartujesz.:))))

Jest przewidywalny bardziej, niż cała masa progresywnych zespołów, które nawet jeśli grają muzykę wtórną, to ciekawą.
No, ale progresywny rock, to nie jakiś prymitywny hip-hop, oparty na jednostajnym rytmie, w którym nie ma żadnej melodii.
To jest muzyka tak prosta, że nawet chyba niektóre zwierzęta są w stanie ją zrozumieć i polubić, jak np. małpy. ?

7 minut temu, soundchaser napisał:

Jest przewidywalny bardziej, niż cała masa progresywnych zespołów, które nawet jeśli grają muzykę wtórną, to ciekawą.
No, ale progresywny rock, to nie jakiś prymitywny hip-hop, oparty na jednostajnym rytmie, w którym nie ma żadnej melodii.
To jest muzyka tak prosta, że nawet chyba niektóre zwierzęta są w stanie ją zrozumieć i polubić, jak np. małpy. ?

Sound, ja pyrdyryrly, Zevon to nie jest rap.?

Edytowane przez jezz

Wątek o hip hopie, a Ty wyjeżdżasz z jakimś rockowym gościem, którego można pominąć.
Ale skoro go lubisz, to OK.
Tylko załóż może osobny wątek o nim, jeśli jest wart szlochania za jego muzyką. ?

23 godziny temu, xetras napisał:

Wyniki badania grupy 12 - 17 lat odnośnie ich preferencji muzycznych.

Wracając do hip hopu.,

nie szkoda kasy na takie badania, przecież wystarczy pojeździć na rowerze i już wiadomo czego słucha młodzież.?

13 godzin temu, soundchaser napisał:

[...]

Składnik popkultury.

Wspomnę że Rihanna to też raperka, Hyuna Kim i Psy również, Fronczewski z Korzyńskim też to uprawiali, Wasowski i Szczęśniak jako T-raperzy, Pospieszalscy w " Małym Wuwu" też, Kazik też sample szył pod swój słowotok.

Prosto to wg mnie lepiej. Większa w tym dawka zgrywu niż w oportunistycznym i egzaltowanym disco-polo. 

A Taco Hemingway i "Następna stacja" też jest całkiem w porządku.

20 lat i więcej

czysty hip hop jak krew dziewicy.

Mag czy przez K

MAGIK

druga połowa lat 90tych lub początek milenium.

czapki z głów.

6 godzin temu, jezz napisał:

Nie, to nie jest żadna raperka.

Jakoś tak "Pon de Replay" mi się skojarzyło. 

A nie była w czasach sprzed "Umbrella" ?

Dodam, że transowy hipnotyczny puls jest często w użyciu. Owszem - jest kontrowersyjny ale przecież pierwotny.

Skojarzenia (spoza gatunku) :Bolero , Tako rzecze Zaratustra, Dzwony rurowe, a ze śpiewanych "Moja krew". Kraftwerk też jechało na monotonnej motoryce.

Monotonia pomaga się skupić. Nadpobudliwym i czujnym dresiarzom też - ale nie tylko im.

1 godzinę temu, xetras napisał:

Jakoś tak "Pon de Replay" mi się skojarzyło. 

Jeśli już chcesz to włożyć do jakiejś szufladki, to włóż do tej z napisem dancehall.

Godzinę temu, xetras napisał:

Dodam, że transowy hipnotyczny puls jest często w użyciu. Owszem - jest kontrowersyjny ale przecież pierwotny.

Skojarzenia (spoza gatunku) :Bolero , Tako rzecze Zaratustra, Dzwony rurowe, a ze śpiewanych "Moja krew". Kraftwerk też jechało na monotonnej motoryce.

Monotonia pomaga się skupić. Nadpobudliwym i czujnym dresiarzom też - ale nie tylko im.

Właśnie chyba o to chodzi w tej muzyce. Bo walory muzyczne są ZEROWE.

popkiller.pl/

Strona odnaleziona kiedy szukałem jakichś rapów po węgiersku. Dla fanów gatunku.

Ciekawy cykl: Palcem po Rapie.

41 minut temu, soundchaser napisał:

Właśnie chyba o to chodzi w tej muzyce. Bo walory muzyczne są ZEROWE.

Ejże - wg mnie gdyby były zerowe byłyby nijakie.

Szanty też są przecież często wykrzykiwane rytmiczne i melodia niezbyt ważna jest w nich, ale lepiej przy nich szła robota. Może dawały energię ?

I o to chodzi.

Edytowane przez xetras

9 godzin temu, xetras napisał:

Składnik popkultury.

Wspomnę że Rihanna to też raperka, Hyuna Kim i Psy również, Fronczewski z Korzyńskim też to uprawiali, Wasowski i Szczęśniak jako T-raperzy, Pospieszalscy w " Małym Wuwu" też, Kazik też sample szył pod swój słowotok.

Ci T-raperzy. To tak na prawdę Traperzy. O to chodziło w tej "grze slownej". Sami T-raperzy o tym mówili w jakimś programie. Dawno to było, nie pamiętam jakim. 

?👈

10 minut temu, xetras napisał:

Ejże - wg mnie gdyby były zerowe byłyby nijakie.

Szanty też są przecież często wykrzykiwane rytmiczne ale melodia niezbyt ważna jest w nich, ale lepiej przy nich szła robota.

Ale ja piszę o klasycznym hip-hopie. Dodawanie jego elementów do innych gatunków muzyki nie zawsze musi oznaczać porażkę,
a jeśli jest to zrobione z głową, to nawet może się podobać przeciwnikowi hip-hopu, takiemu jak ja.

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Ci T-raperzy. To tak na prawdę Traperzy. O to chodziło w tej "grze slownej". Sami T-raperzy o tym mówili w jakimś programie. Dawno to było, nie pamiętam jakim. 

E tam...jakimi traperami mieliby być Wasowski i Szczęśniak?
Po prostu wyczuli koniunkturę i mieli własny program satyryczny, który wykorzystywał tę muzykę jako element prześmiewczy tego co robili. Na raperów nie wyglądali, ale naśmiewali się z tej muzyki w czasie, gdy zdobywała popularność.
Taki pomysł na zarobienie kasy przy pomocy TV.

A takie coś? Ma sens? Z całym przedsięwzięciem w dodatku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

10 minut temu, soundchaser napisał:

E tam...jakimi traperami mieliby być Wasowski i Szczęśniak?
Po prostu wyczuli koniunkturę i mieli własny program satyryczny, który wykorzystywał tę muzykę jako element prześmiewczy tego co robili. Na raperów nie wyglądali, ale naśmiewali się z tej muzyki w czasie, gdy zdobywała popularność.
Taki pomysł na zarobienie kasy przy pomocy TV.

Może i tak, ale nazwa nie nawiązywała do RAPu. Dobrze pamiętam ten dokument, bo mnie zaciekawił. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

36 minut temu, soundchaser napisał:

Ale ja piszę o klasycznym hip-hopie

To znaczy o jakim?

Rzuć jakieś przykłady płyt albo grup, które słuchałes to wtedy będzie można przynajmniej domyśleć się o czym mówisz.

Albo byłeś na koncercie.?

6 minut temu, jezz napisał:

To znaczy o jakim?

O tym, który słyszę prawie codziennie podczas jazdy rowerem.
Dokładnie to samo leci w Trójce...najczęściej po g. 15-tej, zwłaszcza w piątki.

6 minut temu, jezz napisał:

Rzuć jakieś przykłady płyt albo grup, które słuchałes

To już chyba żart. Myślisz, że jak słyszę taką muzykę, to interesuje mnie wykonawca i jeszcze tytuł utworu? ?

12 minut temu, soundchaser napisał:

[...]

To już chyba żart. Myślisz, że jak słyszę taką muzykę, to interesuje mnie wykonawca i jeszcze tytuł utworu? ?

Klasyczne w hiphopie jest , że to fizkultura dla gimbazy (takie magiczne ruchy gimnastyczne odprawiają podczas słuchania :).

Ale Doo-Bop jest wporzo! Pokochałem płytkę - to była miłość od szesnastego spojrzenia ? Zmieniła moją świadomość, która poszła do przodu o lata świetlne - najwięcej do zaoferowania w kontekście muzykowania i słuchania ma kompetentna literatura, a do nabrania dystansu, pokory i zrozumienia - spróbować samemu grać i oczywiście muzyka live w kompetentnych i odpowiednich miejscach - to zasadniczo zmienia 'optykę'. Słuchanie i rozumienie muzyki z pozycji audiofeelskiej jest infantylne i próżne. Kiedyć byłem próżniakiem - teraz już jednak inaczej myślę, a przynajmniej się staram.

Parker's Mood

Doprawdy - "klasyczny" to nadużycie wobec stylu. Pojęcia nie mam, co by miał znaczyć "klasyczny hiphop". 

... jak można spłodzić coś takiego, że rap nie posiada walorów muzycznych? Sound, please...???  Co według Ciebie jest walorem muzycznym? Albo może inaczej - które części muzyki są Twoimi walorami muzycznymi? Nie zapominaj, że rytm jest bardzo ważną jak nie najważniejszą częścią muzyki - a rap to rytm - rytm ulic NYC, Chicago, LA, SA...

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi