Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

On 1/5/2024 at 12:17 AM, Piopio said:

Ale musi być drogi kabel LAN do tego, prawda ?

Musi.

On 1/5/2024 at 6:47 PM, venom200 said:

Wiesz jak.mialem wydać 25 k PLN na DAC, a mieć 90-95% za 1/3 tej kwoty to.dla mnie była Oczywista oczywistość. A na dodatek jest jeszcze potencjał, po zmianie kabli itd

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

10% w górę za 2/3 ceny to od pewnego poziomu może być wręcz okazja.

17 hours ago, Elberoth said:

Nie musi - wystarczy markowy CAT 8. U mnie różnica vs zwykły Cat 5e jest łatwo słyszalna. Różnica w ekranowaniu. 

Co system, to inaczej. Wcale nie musi być cat8 jako norma, większość kabli audio i tak wykonana jest lepiej, ale nie zawsze będą w stanie zapewnić prędkość zgodną z normą.

11 hours ago, Piopio said:

To jest klasyczne audiovoodoo 😉 Tylko totalny laik techniczny może wierzyć, że ma to jakikolwiek wpływ na brzmienie. 

To nie kwestia wiary a ucha.

33 minuty temu, hoobi napisał:

To nie kwestia wiary a ucha.

jemu nie wytłumaczysz - on się wypowiada o czymś czego nie słyszał, nie widział i nie usłyszy 🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

32 minutes ago, audiograde said:

jemu nie wytłumaczysz - on się wypowiada o czymś czego nie słyszał, nie widział i nie usłyszy 🙂

Szkoda chłopa. Ile to człowiek traci jak nie słyszy wszystkiego 😞

3 godziny temu, kacpero_1 napisał:

Grałeś na nim może przez usb ? Jak się sprawuje ?

Ja gralem na Holo May przez USB i gral swietnie. Lepiej niz poprzez DDC Gustarda po I2S.

A to znaczy ze jest szansa ze wejcie Spring 3 jest rownie dobrze dopracowane.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ja gralem na Holo May przez USB i gral swietnie. Lepiej niz poprzez DDC Gustarda po I2S.
A to znaczy ze jest szansa ze wejcie Spring 3 jest rownie dobrze dopracowane.

Do Holo DDC to Gustardy itp podobne to nic nie wniosą.
17 godzin temu, guinness_bis napisał:

O jakich lampach dokładnie myślisz, wrzuć proszę linka. Testowałem kiedyś Gold Lion i było zbyt sucho. Wróciłem do JJ

sorry - teraz zauważyłem. Jeśli potrzebujesz większej informacyjności i lepszej artykulacji - to oczywiście Telefunkeny. Niestety będzie to kosztowne - bo masz chyba 4?

ani Goldeny ani JJ nie nadają się do audio 🙂

Edytowane przez audiograde

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Godzinę temu, audiograde napisał:

Zabawne, że słyszycie akcesoria, które technicznie nie mogą mieć wpływu na brzmienie. Gdyby miały to niemożliwe byłoby przesyłanie danych przez LAN itd. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Najlepszy DAC nie pomoże jak podepniemy słaby transport, wielu o tym zapomina, można nim dużo zepsuć i nieświadomie ograniczyć możliwości DAC

zawsze ważne jest wąskie gardło, zwykle są nimi niedoceniane elementy - typu np kable, lampy, kondensatory, bezpieczniki, elementy antywibracyjne itp

jeśli się te rzeczy zaniedba, stosując bardzo przeciętne i słabe - to niezależenie jaki to będzie dac czy transport - efekt będzie taki jak system jako całość i właśnie jego wąskie gardła - pozwolą

potem jest zdziwienie - że prawie każdy dac nie wnosi wiele, pomimo że kosztuje np 3-5 x tyle - a tak naprawdę po prostu nie znacie jego prawdziwych możliwości

2 godziny temu, Piopio napisał:

Zabawne, że słyszycie akcesoria, które technicznie nie mogą mieć wpływu na brzmienie. Gdyby miały to niemożliwe byłoby przesyłanie danych przez LAN itd. 

to jak zaloze audiofilski bezpiecznik do zasilacza to nie bede mial przesylu danych przez LAN?

@Piopio … jestes lepszy niz Wałęsa … Nobel „z elektryki” ci sie należy 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

11 minut temu, msankowski napisał:

Bezpiecznik to "najwęższe gardło".

Znam weższe … sciezki w VLSI.

Kiedys za komuny na wsi okrecali bezpieczniki drutem. Ty tez mozesz sprobować albo na wlasna odpowiedzialnos calkowicie go zlikwidować.

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

jak zaloze audiofilski bezpiecznik do zasilacza

nie pisz mu takich rzeczy bo nie zaśnie  🙂   przecież to się w głowie nie mieści (jego głowie)

2 godziny temu, msankowski napisał:

Ba, ale w VLSI mniej elektronów się musi przepchać.

No nie wiem. Przez taki procesor M3 to już lata wiadro elektronów 😉 . I do tego zpier…. az miło. Wtedy dane lepiej sie przez port ethernetowy i LAN przeciskają.

• 3 tygodnie później...
W dniu 6.01.2024 o 19:36, krzysztof.filipak napisał:

Na HiFi.pl jest Holo audio spring 3 lev. 2 prawie nowy. Taki posiadam i moim zdaniem w tych pieniądzach nie kupiłbym lepszego. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z jakim sprzętem gra u Ciebie i w jakim najlpeszym połączeniu ?

Ukryta Zawartość

On 1/8/2024 at 3:40 PM, audiograde said:

po prostu nie znacie jego prawdziwych możliwości

Bo nie naczytaliśmy się odpowiedniej ilości ulotek reklamowych, wątków w zakładce hi-end i wynurzeń guru, których naczelną zasadą jest to słychać i basta 😄

Wiedzy zero a ego olbrzymie 😄

W dniu 6.01.2024 o 19:36, krzysztof.filipak napisał:

Na HiFi.pl jest Holo audio spring 3 lev. 2 prawie nowy. Taki posiadam i moim zdaniem w tych pieniądzach nie kupiłbym lepszego. 

Ukryta Zawartość

Możemy wreszcie skończyć z takimi argumentami?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Na to wychodzi, bo dość nachalnie promuje to holo. Poza tym, cena z czapy, niemal jak za nowy.

Inna sprawa, że urządzenie może być ciekawe i zadowolić niejednego.

43 minuty temu, Marek.S napisał:

Możemy wreszcie skończyć z takimi argumentami?

Ale "jak przesluchalem i porownalem np 20 urzadzen i to wybralem i kupilem jako najlepsze z nich bo..." To juz jest jakis argument

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jak bedzie podane jakie to urzadzenia i jak wyglada system, w ktorym dokonano porownania. Wtedy taki wpis ma wartość.

Na to wychodzi, bo dość nachalnie promuje to holo. Poza tym, cena z czapy, niemal jak za nowy.
Inna sprawa, że urządzenie może być ciekawe i zadowolić niejednego.

Ok panie szeryf. Już nie będę pisał o moim sprzęcie. Nie można być zadowolonym z własnego sprzętu? Jak goście z forum promują sprzęty pod swój biznes a udają że są prywatni to jest ok?

Zanim kupiłem, słuchałem kilka innych DACow, gdzieś na forum już pisałem.
1 hour ago, rafa said:

Ale "jak przesluchalem i porownalem np 20 urzadzen i to wybralem i kupilem jako najlepsze z nich bo..." To juz jest jakis argument

To nie jest argument, tylko zbiór subiektywnych opinii.

Mimo tego lepsza jakakolwiek grupa kontrolna niż pojedyńcze rewelacje typu "najlepszy jaki słyszałem" a potem okazuje się że autor coś tam kiedyś słuchał ale w różynch systemach, w x okresie czasu. Wtedy taka opinia ma żadnego sensu.

Edytowane przez Marek.S
  • 2 tygodnie później...

Koledzy, poprosze uprzejmie o opinie.

W pierwszych slowach mego listu, przepraszam za brak polskich znakow.

Moj tor to Yamaha AS1200 i Vienna Acoustics Mozart Grand SE, pomiesczenia zaadaptowane akustycznie. Gralem cyfrowo: Tidal HIFI Plus z Volumio Rivo (SBooster) - USB - Gustard X18. Mikolaj przyniosl Technicsa SL100C wraz z AT VM540ML i butikowym phono (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Kilka rzutow uchem na ulubione utwory puszczone z winyla uswiadomilo mi, ze cyfra w moim torze ma do winylu sie tak jak film z laptopa do tego w kinie. Brzmi chudo, scena jest 2D. 

Zapewne waskim gardlem jest Gustard X18, okreslony przez jednego z kolegow na tym forum mdlym chinskim grajkiem.

Poczytalem, polazilem i generalnie zaczalem celowac w Merasona ALE podczas poszukiwan nacialem sie na Audiala S5, zwrocil moja uwage, gdy oparty jest o TDA1541A, ktora tak zachwala ceniony na tym forum 

Ukryta Zawartość

Niestey nie ma mozliwosci wyprobowania. Tak, wiem, nikt nie oceni w ciemno itd ale patrzac na specyfikacje, co sadzicie? Zbiera doskonale opinie, np: 

Ukryta Zawartość

Moze inne sugestie? Budzet EUR 3 tys.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Volumio Rivo Aqua La Scala MKII Technics SL100C ATVM540ML ZinAmp phono Yamaha AS3200 Vienna Accoustics Mozart Grand SE 

6 minut temu, BorkowskiM napisał:

Moze inne sugestie? Budzet EUR 3 tys.

Gustard R26 i pozamiatane. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, Piopio napisał:

Gustard R26 i pozamiatane. 

Jak ma być „jak z analogowego winyla” to sprawdz sobie tutaj:

I tutaj: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . W tym tekscie jest odniesienie do DACów na TDA1541.

Za polowe ceny Gustarda dostaniesz dzwiek „z najbardziej muzykalnej kosci” na swiecie czyli drabinki R-2R PCM63.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Jak ma być „jak z analogowego winyla” to sprawdz sobie tutaj:

I tutaj: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . W tym tekscie jest odniesienie do DACów na TDA1541.

Za polowe ceny Gustarda dostaniesz dzwiek „z najbardziej muzykalnej kosci” na swiecie czyli drabinki R-2R PCM63.

Dziekuje, wymiotlo juz ten sprzet z Ali, znalazlem ponizej, napisalem do sprzedawcy ws wersji 5 z USB, zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Volumio Rivo Aqua La Scala MKII Technics SL100C ATVM540ML ZinAmp phono Yamaha AS3200 Vienna Accoustics Mozart Grand SE 

• Pokaż nowe odpowiedzi