Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

@pantagruel  Działam aktywnie, może nawet za bardzo aktywnie 🙂  w tym kierunku ,... aby jak najszybciej pożyczyć do testu/nabyć i mieć dobrany sprzęt finalnie. Nie ma bicia piany - po prostu dopytuję o opinie,  w dobrej sekcji mam nadzieję..

Decyzja co  zamierzam nabyć zapadła w zasadzie dziś , teraz wieczorem więc spokojnie, muszę zastanowić się gdzie to nabędę i pożyczę.
Natomiast nie zasypiam gruszek w popiele i wysłałem już jedno zapytanie w kwestii pożyczenia jednego z dwóch  DAC-sprzętów do przetestowania,  do  jednego z salonów audio w PL.

Prawdopodobnie  w pon/wtorek  mi  odpiszą, wpłacę kaucję,  to jest proces który zapewne potrwa kilka dni   (domówienie, wysyłki, wpłata itd..) zanim będę mógł odsłuchać / w moim torze audio / bo tylko taki ma sens /
Przepraszam jeśli zbyt aktywnie dopytywałem w tym wątku  ale podyktowane jest to pewnym pośpiechem w podjęciu decyzji bo tylko do czwartku wieczora mogę się tym zajmować , potem mam wyjazd z Polski na 14 dni , i liczyłem że zakup z testami sfinalizuję przed wyjazdem, zdążę ale czuję że to raczej będzie bardzo trudne zmieścić się w czasie do czwartku. Najwyżej po powrocie zadziałam jak teraz nie zdążę.

Miłego wieczoru.

Edytowane przez Marek333

Brawo, może moje posty trafiły do twojego rozumu, włączyłeś myślenie i wreszcie będziesz słuchać 😉 ?

Szkoda, że tak późno.

Powodzenia. Słuchać, słuchać, słuchać ... w swoim systemie oczywiście.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Marek dam Ci najlepszą radę wywal tego hegla i kolumny i dołóż kwotę za dac i kup coś co będzie się podobało dzwiekowo. 

Z tego hegla nicnie będzie. 

chwilowy brak działalności w audio.

Właśnie sobie słucham od rana tego Hegla i nie zamieniłbym na nic innego. Miodzio Także tak ..
A że szukam sobie czegoś co mi leciutko skorekci jeszcze środek to inna sprawa, nie muszę ale można i może być lepiej...ale nie musi dlatego potencjalnie rozważam jakiś dodatek - wisienkę na torcie he he 😉
reasumując .. z Hegla jestem mega zadowolony !
PS. Już kiedyś wywaliłem H190 i bardzo potem żałowałem. Na szczęście po wielu testach różnych klocków wróciłem do źródeł 🙂  tyle że przeskoczyłem przy okazji na wyższy model Hegla czyli mój H390.
Wywalanie wszystkiego  słabo się kończy. No chyba 
 że ktoś ma drukarnię pieniędzy 😉

Edytowane przez Marek333

Nie odpowiedziałeś na pytanie jaki masz DAC, jakie źródło, transport? 

Jest dużo DAC które mają dobrą średnicę, barwną, są muzykalne.

Cały swój sprzęt wypisałem , jest w moim Profilu (najważniejsze komponenty)

Edytowane przez Marek333

Po co kupować wzmak z DACkiem i potem dokupować do niego zewnetrzny DAC ???

Czy ten wbudowany w H390 DAC jest taki zly? W końcu przyjmuje duzo bitów i dużo hercow 😉 ?

Albo inaczej … skoro ten DAC jest taki „słaby” to po co bylo kupować  taki wzmak z nim na pokladzie?

Dziwi mnie bardzo duża podaz tych wzmaków uzywanych (HiFi Shark) praktycznie za polowe ceny detalicznej gdzie sprzet jest na rynku zaledwie 4 lata. Kiedys Hegel byl synonimem bardzo dobrych wzmaków a teraz takie cuda? To jak z tym Heglem jest?

Edytowane przez pmcomp

27 minut temu, Marek.S napisał:

Mówię Ci hype minął, ciekawe kiedy będzie nagonka na Gustarda, Toppinga itp. Może już jest?

Trochę niefortunne zestawienie, bo akurat Gustard od lat robi dobre i uczciwie wycenione sprzęty. A Topping, no cóż, kto miał do czynienia, ten wie, do czego to się nadaje. 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Ja sam zamieniłem teraz Pontusa na Gustarda . Próbowałem innych ale został R26

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Cześć  @venom200 a jakie masz kolumny i model wzmacniacza , jeśli można ?
Może masz ciepłe kolumny.. ? Bo ludzie piszą że Pontus II jest cieplejszy od Gustrada R26  stąd nieco zdziwiłem się,  że zamieniłeś cieplejszy na chłodniejszy (domyślając się jaki masz wzmacniacz , patrząc na Twoje Kluby.. i trochę zgadując).
Pozdrawiam.

Edytowane przez Marek333
2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

. A Topping, no cóż, kto miał do czynienia, ten wie, do czego to się nadaje. 😉

Powiem Ci że nie jest to już dla mnie tak oczywiste jak kiedyś... 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 hours ago, pmcomp said:

Po co kupować wzmak z DACkiem i potem dokupować do niego zewnetrzny DAC ???

Czy ten wbudowany w H390 DAC jest taki zly? W końcu przyjmuje duzo bitów i dużo hercow 😉 ?

Albo inaczej … skoro ten DAC jest taki „słaby” to po co bylo kupować  taki wzmak z nim na pokladzie?

Dziwi mnie bardzo duża podaz tych wzmaków uzywanych (HiFi Shark) praktycznie za polowe ceny detalicznej gdzie sprzet jest na rynku zaledwie 4 lata. Kiedys Hegel byl synonimem bardzo dobrych wzmaków a teraz takie cuda? To jak z tym Heglem jest?

No właśnie jak  wypadają dac wbudowane w intrgry na tle osobnych?.doskonale wiemy  że intrgry macintosh, vitusa ,accu ,gryphon, ml, mają wbudowane dac i życzą sobie dość sporo za taki dodatek. Dla porównania jakaś  integra  mcintosh srednia polka cenowa z dac vs ich oddzielny d2? 

W dniu 24.02.2024 o 14:37, BorkowskiM napisał:

Wez prosze pod uwage, nie kazdy ma kompetencje, aby ogarnac to z Ali, biorac pod uwage ryzyka, ktore sam wskazywales.

Z mojej strony, jesli wszystko dobrze pojdzie, za tydzien testuje uzywanego Meitner MA1 v2. Podziele sie wrazeniami.

Jak możesz to w tym przedziale cenowym zobacz Rockne, super granie a i dodatkowo masz I2s

Cześć  [mention=54815]venom200[/mention] a jakie masz kolumny i model wzmacniacza , jeśli można ?
Może masz ciepłe kolumny.. ? Bo ludzie piszą że Pontus II jest cieplejszy od Gustrada R26  stąd nieco zdziwiłem się,  że zamieniłeś cieplejszy na chłodniejszy (domyślając się jaki masz wzmacniacz , patrząc na Twoje Kluby.. i trochę zgadując).
Pozdrawiam.
Miałem Pontusa I, Pontus był ciemniejszy to na pewno. Mi " ciepła " nie brakuje, bo LM845 Premium I Arcady 2,5 Signature to jest sporo średnicy. R26 jest ciut jaśniejszy ale ma lepszą przestrzeń i troszkę więcej wybacza jeżeli chodzi o kiepskie nagrania

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Powiem Ci że nie jest to już dla mnie tak oczywiste jak kiedyś... 😉

Rozwiń myśl. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

7 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Trochę niefortunne zestawienie, bo akurat Gustard od lat robi dobre i uczciwie wycenione sprzęty. A Topping, no cóż, kto miał do czynienia, ten wie, do czego to się nadaje. 😉

Ale dokładnie tak było z Heglem i Toppingiem, aha no i SMSL 😄 😄 

Edytowane przez Marek.S

Trochę kiepskie to porównanie, bo topping i smsl w szczególności to były zawsze bardzo budżetowe urządzenia. Jakby porównywać je z urządzeniami w swojej cenie to faktycznie były to wręcz hity. Sam miałem smsl 8, bodajże. Grał poprawnie i kosztował nowy 799, zastąpił u mnie CA Stream Magic I, jeśli dobrze pamiętam Więc to porównanie naprawdę z czapy.

Godzinę temu, venom200 napisał:

bo topping i smsl w szczególności to były zawsze bardzo budżetowe urządzenia

Trudno ten DAC nazwać budżetowym ... więc ostrożnie z tym "zawsze"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Rozwiń myśl. 🙂

W niektórych zestawieniach potrafią zagrać lepiej niż bym się tego spodziewał...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Piopio napisał:

Trudno ten DAC nazwać budżetowym ... więc ostrożnie z tym "zawsze"

Ukryta Zawartość

typowy Chińczyk, para poszła w naklejki "turbo, ultra" itp

quasi osobna obudowa na zasilacz, a w środku jedno trafo zasila wszystko 😄

"dwa oscylatory kwarcowe amerykańskiej firmy Accusilicon" z siedziba w guangzhou w chinach 😄

dalej mi się nie chce szukać, trzeba być niezłym jeleniem żeby dać za te wydmuszkę 20k

Ukryta Zawartość

Nieistotne czy jest wart tych pieniędzy. Nie jest to bardzo budżetowy DAC. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Nieistotne czy jest wart tych pieniędzy. Nie jest to bardzo budżetowy DAC. 

W tej zakladce wszystko ponizej 100 tysiow zaczyna być budgetowe 😉 .

Ja miałem na myśli smsl m8a za 800 zeta to już raczej budżetowy sprzęt

W dniu 25.02.2024 o 15:03, Marek333 napisał:

Cały swój sprzęt wypisałem , jest w moim Profilu (najważniejsze komponenty)

Wnioskuję że chcesz podpiąć pod DAC Lumina D3. 

Moja rada sprzedaj D3 póki jeszcze weźmierz sensowne pieniądze za niego, on nie nadaje się jako transport, miałem D2-U1mini-U2mini, wiem co mówię. Jeśli chcesz zostać przy Luminie to ja bym wybrał U1mini i wywalił od razu z niego śmieszny zasilacz impulsowy i zastąpił go dobrym liniowym. 

Ewentulanie lepsza opcja dCS NB, Moon mind2, transport to podastawa, potem DAC, może być chińczyk Balanced Mark, i granie 10 krotnie wyższej klasy niż z D3

Edytowane przez RCD

Plan jest nieco inny. Podpiąć Pontusa w pętli DAC-loop do Hegla H390 a Lumina D3 potraktować jako czysty transport.

6 minut temu, Marek333 napisał:

Plan jest nieco inny. Podpiąć Pontusa

Widze ze chodzi Tobie po glowie caly czas ten pontus. Wez go sprawdz po prostu i juz. Ja mam go niecale dwa lata i jestem mega zadowolony. Ewentualnie R26. Cena do 10 tysi wydaje sie bardzo rozsadna za takie granie. A jak cos ci zostanie to mysl o lepszym transporcie. Ja ostatnio porownywalem swoj SA m1t i byla slyszalna roznica na korzysc wzgledem Sotma200. Wiem ze roznia sie cena, ale wazniejsze ze transport robi roznice, co nie jest tak jednoznaczne dla wielu wielu forumowiczow. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

20 minut temu, Marek333 napisał:

Plan jest nieco inny. Podpiąć Pontusa w pętli DAC-loop do Hegla H390 a Lumina D3 potraktować jako czysty transport.

Przeczytaj raz jeszcze co napisałem 

D3 nie nadaje się jako transport... Nie ważne czy to będzie Pontus, Lampizator, czy chińczyk, to że ma wyjście cyfrowe nie czyni go transportem plików 

@Mikelas76.. Już mi nie chodzi po głowie, bo decyzja zapadła pozytywna, nawet nie będę pożyczał. Zebrałem dość informacji żeby mieć pewność że to najlepszy wybór.

@RCD Co do transportu to następny element układanki , podoba mi się Auralic  ALTAIR ..jeszcze nie podjąłem decyzji która  wersja..może …  G1.1

Auralic zbiera sporo  hypeów na międzynarodowych forach. Ale czy ma sens sprzedaż dla niego mojego Lumina D3 ze stratą… jeszcze nie przetrawiłem, nie do końca zebrałem info czy to ma w praktyce sens.

Na plus Lumina D3 ma on super radio we FLAC-ach,  z ktorego korzystam często i bdb obsługę i Tidala i Qobuza. Tu już w ciemno raczej nie zaryzykuję bez testu raczej tak jak z DACiem , bo może nie być przyrostu QS na samym transporcie, jak oczekiwałbym. 

@RCD Czy byłbyś uprzejmy rozwinąć swoją myśl czemu D3 nie nadaje się nawet jako czysty  transport ?

Czy aż tak złym jest sprzętem wg Ciebie ? .. w torze audio jako transport
PS. Przed zakupem streamer musi obsługiwać nie tylko Tidala ale też Qobuza przynajmniej przez uPnP . oczywiście nie przez AirPlay. Lumin obsługuje super oba w najwyższej jakości, tego mu nie można zarzucić.

Nie używam i nie zamierzam nigdy ! używać  transportu plików lokalnych, tylko streamingi, to tak ku pełnej informacji z mojej strony.

Edytowane przez Marek333

Decyzja  zapadla … bez sluchania. Brawo Ty !!!

Tak sie buduje hiendy i ich legendy w Polsce.

Po co bylo pytać i dostawac opinie od kompletnie nieznajomych ludzi, o ktorych systemach i gustach nic nie wiesz???

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi