Skocz do zawartości
IGNORED

Tożsamość narodowa, wiara itp, jaki to ma sens ?

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście że nie jest. Posiadamy wiele cech pozytywnych i chwalebnych, które innym nacjom są obce

W św. Mikołaja też wierzysz ? I w reniferki ?

Bez urazy, ale niczym się nie różnimy od innych nacji. W każdej są kanalie i bohaterzy. W każdej 99% to szary Kowalski/ka którzy są zdolni w określonej sytuacji do wielkich czynów, lub wielkich łajdactw.

To o czym pisze autor wątku świetnie sprawdza się przy rządzeniu i .... prowadzeniu wojen.

Serdeczności wszystkim...

Różnimy się, Shreku Miły:

Przeciętny, kochający Francję, Franek - Pjerzotem na lotnisko pojedzie, Erfransem na francuską wyspę zaleci, a i tam - swój kraj wspomoże finansowo.

Polak, natomiast???

To już sobie dośpiewaj...

m pisze autor wątku świetnie sprawdza się przy rządzeniu i .... prowadzeniu wojen.

na tym polega ta filozofia zeby były zastepy gotowych na WSZYSTKO nawet wbrew logice a nawet rozumowi.Z ktorymi rzadzacy czesto maja na bakier.BOG HONOR OJCZYZNA.Tak trzymac idioci.

W św. Mikołaja też wierzysz ? I w reniferki ?

Bez urazy, ale niczym się nie różnimy od innych nacji. W każdej są kanalie i bohaterzy. W każdej 99% to szary Kowalski/ka którzy są zdolni w określonej sytuacji do wielkich czynów, lub wielkich łajdactw.

To o czym pisze autor wątku świetnie sprawdza się przy rządzeniu i .... prowadzeniu wojen.

Serdeczności wszystkim...

Różnimy się znacznie od krajów dbających o własne społeczeństwo i państwo .

Mamy sporo większy procent indywidualistów , sporo więcej zachowujących się chamsko na co dzień . Dużo osób ma schorzenia psychiczne nieleczone . Dość dużo jest też złodziei .

Przykład z Polski: obecne wzmożenie patriotyczne + ekspansywna religijność = betonowy elektorat PIS dostaje mieszankę, która pozwala mu łykać każdą brednię i łajdactwo ekipy u władzy.

Przykład z Polski: ongiś wzmożenie róbta co chceta + żadnych wartości = betonowy elektorat PO dostaje mieszankę, która pozwala mu łykać każdą brednię i łajdactwo ekipy u władzy.

Przykład z Polski: ongiś wzmożenie róbta co chceta + żadnych wartości = betonowy elektorat PO dostaje mieszankę, która pozwala mu łykać każdą brednię i łajdactwo ekipy u władzy.

Pomyliłeś nazwę partii ....wypisz wymaluj obecna władza

jakbyś miał zastrzeżenie w temacie polityczno - czwarto cos ta cos tam jest tam tysiące przykładów....

Czytam, co piszesz i po prostu ręce załamuję.

Może i dobrze, żem w temacie Polityka urlopowany, bo bym ci dopiero nawciskał.

Jesteś gorszy, niż Bąblowiec, bo on to chory człek jest.

Ty, zdrowy na umyśle - takie rzeczy piszesz... I nową historię wymyślasz .

Okropne.

Napisano dziś, 09:09

Różnimy się, Shreku Miły:

Przeciętny, kochający Francję, Franek - Pjerzotem na lotnisko pojedzie, Erfransem na francuską wyspę zaleci, a i tam - swój kraj wspomoże finansowo.

Polak, natomiast???

To już sobie dośpiewaj...

Tym nacjom nikt nie wybijał co kilkadziesiąt lat całej inteligencji.

A chów inteligenta to minimum 3 pokolenia i nie może się po drodze ani razu skur......czytaj sparzyć ponownie z kimś z czworaków ( co jest sztuką i wymaga czasu)

Niestety rodacy z czworaków jako inteligencja się nie sprawdzają, co widać na bodajże wiejskiej.

Teraz co prawda inteligencji nam nie wybito, ale masa zaradniejszych, przebojowych, a często i inteligentniejszych żyje za granicą. Zostali.... ci co zostali. (nie chcę nikogo obrażać, ale jeśli ktoś mimo to poczuł się obrażony to przepraszam szczerze)

Czyli znowu nam wydrenowano parę pokoleń z ludzi aktywnych, zaradnych i odważnych. Co można porównać do ich utraty.

Co do polskości. A czym ja droga niusiu mam jeździć np. Oplem - czy on polski z racji montowni ? Podobnie z lodówkami, tv, meblami, itd. W Polsce są tylko montownie... Kupując taki towar daję pracę tylko polskiemu robotnikowi, póki go automat nie zastąpi. Ale moje pieniądze nie idą na rozwój polskiej myśli technicznej, bo właściciel gdzie za granicą i jego tuczę. Podobnie z zakupami spożywczymi - Auchan, Lidl czy inny sklep ma wybrać ??? Kupowałem w Piotrze i Pawle i Almie - ale jeden padł, drugi bodajże Biedronka przejmie.

Mam jechać nad polskie morze - ano byłem tydzień. Dwa dni pogody do d..... Alem patriotyczny obowiązek spełnił. Ale przyznaję się dwa razy w tym roku byłem na Fuertaventurze. Raz że mam tam lokum swoje. Dwa pewną pogodę, a ceny prawie polskie. A i pobyt mi wygodzi tylko ciut drożej niż nad Bałtykiem.(bez przelotu) Natomiast zimą pewnie do Egiptu zawędruję, bo tam najbliżej słoneczko mam zimą ( a jestem niczym moja śliczna słoneczkoluby) To żem zły Polak ?

Zawsze kupuję polskie, ale stawiam dwa warunki: jakość (tu jestem bezwzględny) i cena - porównywalna z zachodnim/ chińskim...

P.S. No i żabojad, angol miał ten swoje państwo nieprzerwanie tysiąc lat. Mógł się z nim identyfikować nawet częściowo. A czym się mieli identyfikować Polacy pod zaborami ? Z czym się mieli identyfikować w PRL-u ???? A i po 89 roku na wielu nowa RP okazała się rozczarowaniem....

To też warto pamiętać szcząc na wszystko co PL. Bo jak powiedział guru wielu polskość to nienormalność..... ;P

m nacjom nikt nie wybijał co kilkadziesiąt lat całej inteligencji.

a dlaczego?I jak to sie stało?

ze nam wybijał.Znowu ONi?

teraz tez jacys ONI podstawiaja nam noge?

A ktorzy to?

Shrek boleje,że nasi wrogowie wybijali nam naszą inteligencję.To prawda ale może uderzmy się we własne piersi.Jak traktowana była inteligencja w Polsce?Przed wojną, za komuny i jak traktowana jest obecnie?Wychodzi na to,że najlepiej traktowali ją komuniści ! Ale traktowali instrumentalnie bo była im potrzebna do utrwalania swej władzy.A gdy była zbyt niezależna to kończyło się to prześladowaniami.A jak jest traktowana obecnie?W dobie dominującego kultu forsy i wszech- ogarniającego chamstwa?Przezież od lat nie było takiej antyinteligenckiej nagonki jak ta za PiSu.Ilu jeszcze inteligentów musi wyjechać z kraju aby przyszło otrzeźwienie?Że ten upust krwi jest dla świadomości kraju i jego potencjału intelektualnego zabójczy.

Jedyne co komuna zrobiła dla zatrzymania inteligencji w kraju, to zamknięcie granic i odebranie ludziom paszportów. To działało też w drugą stronę - izolacjonizm ekonomiczny sprawiał, że wiele rzeczy trzeba było produkować samowystarczalnie, a więc i wyszkolić fachowców. Wartość tej komunistycznej myśli fachowej niestety dość boleśnie zweryfikował rok 1989, a wcześniej prestiżowa przepaść między produkcją krajową a ofertą PEWEX-u.

Zresztą i tak ci, którzy byli cokolwiek warci w swoim fachu, wiali na potęgę mimo barier.

a dlaczego?I jak to sie stało?

ze nam wybijał.Znowu ONi?

teraz tez jacys ONI podstawiaja nam noge?

A ktorzy to?

Oj nie rób z siebie posła N, czy posłanki P. Nawet jak to idole Kolegi.

Indian kocha każdy z nas - ale ich też jacyś oni załatwili.

Bocznica to nie miejsce na analizę 1000 historii tego kraju. Jego błędów i zaniedbań.

Ja po prostu stwierdzam fakt. Wycinali nam inteligencję. A Ci oni to Niemcy i Rosjanie. To dla mulsów bis, czy tam +

P.S. My ? My to za parę stebników dla wybranych nas, weszliśmy do UE na warunkach na jakich idiota by nie wszedł. (handlem narody się bogacą)

w dla wybranych nas, weszliśmy do UE na warunkach na jakich idiota by nie wszedł.

tak a blizej?Bo Lotwa i estonia na innych?Nie narzekaja ze ciezko a nawet weszli w euro.Czyli ze wszyscy idioci a my to przypadkowo?

Przezież od lat nie było takiej antyinteligenckiej nagonki jak ta za PiSu

Ludzie, a niech mi ktoś powie dlaczego ten pis doszedł do władzy ? Czy nie dlatego że ludzie mieli dość kur... poprzedniej ekipy ? I co by nie było nigdy nie byłem i nie będę sympatykiem popisu

Ludzie, a niech mi ktoś powie dlaczego ten pis doszedł do władzy ? Czy nie dlatego że ludzie mieli dość kur... poprzedniej ekipy ? I co by nie było nigdy nie byłem i nie będę sympatykiem popisu

alez na pewno .Ale czego wlasciwie mieli tak dosc?Blizej czego teraz nie maja.

tak a blizej?Bo Lotwa i estonia na innych?

I co z tego ? Łotwa i Estonia to republiki radzieckie, one weszły by na każdych warunkach żeby tylko nie wrócić pod skrzydła Rosji. To raz.

Dwa, prosiłem żebyś nie udawał idioty. Acz wiem, że się w tym lubujesz... Prowokując naiwniaków do dyskusji...

Polska oddała cały swój rynek wewnętrzny. Efekt masz praktycznie zero polskiego handlu. Markety wykosiły wszystkich. Nie powstała Polska drobna przedsiębiorczość. Itd. itd.

Wiesz doskonale o co mi chodzi :)

I co by nie było nigdy nie byłem i nie będę sympatykiem popisu

....cytuję siebie. Ale sorki nie bawi mnie wasza nieustająca przechanka. Jakie PO było super, a pis błeee. Bawcie się sami

Miłego wieczoru

Shrek

Dlaczego bocznica to nie miejsce na analizę naszej historii?Taka analiza jest jak najbardziej potrzebna.

PiS wygrał wybory z różnych powodów ,m.in dlatego,że ludzie byli niezadowoleni z poprzedników.To oczywiste.Tylko,że nie trzeba być szczególnie rozgarniętym aby zauważyć,że następcy są jeszcze gorsi.

Niusia

Zauważ,że najbardziej "walczą" o niepodległość Polski ci co z niej wyjechali.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.