Skocz do zawartości
IGNORED

unison unico do emit 20 czy unison simply italy do tannoyów ?

Svawo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Od dłuższego czasu szukam wzmacniacza do dynaudio emit 20 do pokoju 15m2... i w jak na razie mam z tym problem.

"Przypadek" sprawił ze odsłuchiwałem wczoraj u Panów z S4Home unison research simply italy z tannoy xt8f i zagrało "na pierwszy raz" bajecznie.

I teraz się zastanawiam nad opcjami jakie w tym momencie mi pozostały:

1.unison unico primo spróbować połączyć z emitami 20?

Szczerze nie wiem jeszcze jak unico może zgrać się z emitami. Ogólnie po odsłuchu simply italy stwierdziłem że -zaryzykuje generalizacje -Unisony to bardzo elegancka sygnatura dźwięku jest.

2. tannoy xt8f , xt6f, xt6, lub wyższe podstawki tannoya połączyć z unison simply italy?

Problem polega na tym że tannoye 8mki wydają się troche duże do tego metrażu a 6stki podstawkowe troche małe. A samo simply wcale nie jest mocny - i ma zarówno wady jak i zalety lampy.

3. ostatnia zapasowa opcja to caspian z emitami ale to już spore kwoty są... ichociaż Caspian chwalony to nigdy go nie słyszałem, mogę jedynie podejrzewać że to ten kierunek.

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi sprzętami i mógłby coś napisać odnośnie wyżej wymienionych kombinacji?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc,

Pozdrawiam,

S.

ps. proszę nie polecać droższych sprzętów ani takich które trudno odsłuchać, logistycznie to są to opcje najbardziej dla mnie optymalne ;)

--------------------------

napiszę jeszcze preferencje jakie mam żeby było łatwiej: ciepłe miłe wyrównane brzmienie, przestrzenne, z ładną średnicą, kremową górą i uniwersalnym (jazz, rock, pop) basem... dobrze jakby była ekspresja :) ma nadzieje że to nie za dużo mogę iśc na pewne kompromisy ;)

Witaj,

Rzeczywiście połączenie XT8f (moim zdaniem najbardziej udany model z serii) ze wzmacniaczem Unison daje bardzo fajny efekt. Oba sprzęty grają w różnym stylu i fajnie się razem uzupełniają. Do takiego metrażu niestety XT8f będą raczej za duże. Można spróbować mniejsze podłogówki czyli XT6f, które gabarytowo będą już odpowiednie lecz brzmią trochę inaczej niż "spektakularnie i z rozmachem" brzmiące XT8. Trzeba sprawdzić. Monitor raczej bym odpuścił. Co wzmocnienia kolumn Dynaudio, Roksan jest bardzo dobrym typem lecz osobiście nawet bardziej widziałbym tutaj model K3 niż Caspian. K3 jest żywszy, bardziej dynamiczny, ożywi Dynaudio trochę w taki sposób jak dźwięk prezentują XT8f. Na pewno również nie łączyłbym podstawowego modelu Unison z Emitami. Seria Emit potrzebuje znacznie więcej prądu, mocy aby pokazać bardzo dobre brzmienie. Mocny tranzystor będzie tutaj moim zdaniem lepszy. Nic nie zastąpi odsłuchów, brzmienie to kwestia mocno subiektywna więc zachęcam do dalszych prób :) Z odsłuchem czy wypożyczeniem sprzętu do odsłuchu zawsze możemy pomóc.

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z odsłuchem czy wypożyczeniem sprzętu do odsłuchu zawsze możemy pomóc

Dziekuje za wslazówki. Bardzo chętnie bym skorzystał, zresztą juz korzystałem i pamiętam że wszystko było jak należy. Jednak ze względów logistycznych najłatiwje będzie mi zacząć odsłuchy od rodzinnego miasta.

K3 słuchałem i obiektywnie było lepiej niż bardzo dobrze w właściwie jeden z niewielu faworytów, jednak nie ten kierunek jeśli chodzi o preferencje brzmieniowe- za mało ciepełka i słodyczy. Bardziej widzę go w ostrzejszym rocku niż wokalach damskim czy jazzie.

Reszta pójdzie pewnie na odsłuchy. Kurcze dlaczego tannoy nie ma kolumn wielkości xt6f zbliżonych brzmieniem do xt8f albo chociaż xt8 podstawkowych ;) ?

Sprawdz u Piotra w S4Home tego Caspiana. K3 nie Ty pierwszy wskazujesz jako piecyk, ktory w wokalizie nie blyszczy "delikatnie mowiac".

-Salva Mea-

Zawsze u nas możesz także urządzenia wypożyczyć i przetestować u siebie w domu, zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sprawdz u Piotra w S4Home tego Caspiana. K3 nie Ty pierwszy wskazujesz jako piecyk, ktory w wokalizie nie blyszczy "delikatnie mowiac".

Średnica to nie jest najmocniejsza strona tego wzmacniacza. Gra bardziej skrajami pas moim zdaniem trzeba mu kolumn o pełnej średnicy. Z Emitami może nie być to zły kierunek, ale trzeba by posłuchać takiego zestawienia.

Svawo skoro byłeś w S4Home to pewnie jesteś z południa i do Tych nie masz daleko. Sprawdziłbym na Twoim miejscu Canto Grand S16Hz. Nie są trudne do napędzenia i dobrze grają z lampami. Z Twojego opisu wnioskuję , że mogą Ci się spodobać.

Sprawdziłbym na Twoim miejscu Canto Grand

Co prawda słuchałem krótko bo zaledwie godzine tych tannoyów, słuchałem też minas amor, i canto one (te ostatnie chyba nie wygrzane) i wydaje mi się (nie jestem pewien) że tannoye lepiej zgrają się z większą ilością wzmacniaczy (zagrały dobrze z 12 watową lampą) są nieco tańsze, i coś mnie w nich ujęło - nie wiem w sumie co to było, taka specyficzna prezentacja średnicy może. Mam wrażenie też że tannoye będą łaskawsze dla słabszych prezentacji.

Przyznam szczerze że nie chce wydawać oceny w tym momencie bo wszystko zależy od pomieszczenia w którym będą grały, i reszty zestawienia. Studio16 grają (podobno i jak na mój gust) zbliżonym graniem co dynaudio. Tannoye mają jakby więcej powietrza i takiej neutralności, lekkości?

Przyznam szczerze że nie chce wydawać oceny w tym momencie bo wszystko zależy od pomieszczenia w którym będą grały, i reszty zestawienia. Studio16 grają (podobno i jak na mój gust) zbliżonym graniem co dynaudio. Tannoye mają jakby więcej powietrza i takiej neutralności, lekkości?

Coś w tym jest , że dynaudio i S16hz mają niektóre cechy podobne. Kopułki morela grają podobnie do dynaudio. Minasy jak dla mnie mają żywszą średnicę i szybszy bas niż Dynaudio serii DM czy Focus. Są też łatwiejsze do napędzenia. Minasom trzeba poświęcić trochę czasu na konfigurację. Na pewno nie lubią sucho i chudo grających wzmacniaczy. Canto Grand są cieplejsze i grają masywniej. Jest też wersja premium i tu już góry jest więcej przez to przestrzeń, wybrzmienia zyskują.

Tannoye też całkiem fajne. Pamiętam, że bardziej mi się podobały niż Kef R700 na odsłuchu.

A ja bym jednak spróbował posłuchać Roksan'a Caspian'a z tymi Emitami. Emity to nie jest ta sama szkoła dźwięku co stare Audience. One idą w kierunku jasności i z K3 może być nawet za jasno dla Ciebie, szczególnie że lubisz :

ciepłe miłe wyrównane brzmienie, przestrzenne, z ładną średnicą, kremową górą i uniwersalnym (jazz, rock, pop) basem

Tutaj Caspian mi się wpasowuje jak ulał z tymi kolumnami.

W przyszłości zmienisz kolumny na lepsze i będzie jeszcze lepiej ;)

Użytkownik Svawo dnia 31.08.2018 - 15:20 napisał

ciepłe miłe wyrównane brzmienie, przestrzenne, z ładną średnicą, kremową górą i uniwersalnym (jazz, rock, pop) basem

Tutaj Caspian mi się wpasowuje jak ulał z tymi kolumnami.

tutaj bałbym się trochę nie tylko o budżet, ale hm.... o ty czy z tych emitów wycisnę (ten caspian wyciśnie) basy takie jak bym chciał usłyszeć...i nie chodzi mi tu o ich wolumen....po prostu papierowa membrana 'sprawia wrażenie' bardziej naturalnego (prawdziwszego?) przekazu, poza tym ten bas refleks w emitach jakby coś tam pogrubiał... nie mówie że nie, tylko że jeszcze ich (emitów) poprawnego wysterowania mogłem nie słyszeć

ogólnie moim zdaniem wzmacniacz jest chyba najdroższym i najtrudniejszym w doborze elementem toru, wszystko przez te kolumny ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.