Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

już dawno chciałem coś takiego zaproponować i wymusić na oponentach by wreszcie zrozumieli o czym jest mowa.

Weź młotek i wybij sobie z główki że cokolwiek na kimkolwiek wymusisz. Im prędzej to zrobisz tym lepiej. Dla Ciebie.

Wasze śmieszne "eksperymenty" nie zatrzymają rozwoju 8K. Możecie być tego całkowicie pewni. Ci, którzy o tym decydują i od których to zależy nawet nie będą o nich wiedzieli.

@szaman777

U mnie na przeglądarce internetowej powiększa mi obraz i widzę to jako chyba zbyt dużą i jakby szarą plamkę, może to nie to?....nie napiszę gdzie to widzę by Bobcat nie ściągnął. Niech sam znajdzie. :))

Edycja.

Zapomniałem że są między nami tacy którzy wszelkie rozumy zjedli i nie dla nich eksperymenty. :(

A kupuj sobie to 8K nawet jutro....pamiętaj szukaj takiego producenta który ci wmówi że 42 cale też da radę. :)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jeżeli wszystko zrobiłeś dobrze i nic ci sztucznie nie przeskalowuje obrazka ani nie wprowadza ditheringu to będzie to równiutki jeden pixel. Czarny na białym.

Ech... niestety samo forum przeskalowuje...

Wrzucam raz jeszcze.

Teraz prawidłowe, przetestowane linki z obrazami. Poprzednie zostały przeskalowane przez silnik forum!!!

4K:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

FHD:

Ukryta Zawartość

Po kliknięciu w odpowiedni link na górze po lewej będzie przycisk "Pobierz oryginalny obraz".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co chcecie udowodnić? Myślicie że zatrzymacie rozwój 8K? Wyprowadzam z błędu.

Przypomniała mi się włoska bajka. Kogut tłumaczył swoim kurom, że słońce tylko dlatego wschodzi codziennie rano, że on wskakuje na płot i mówi "kukuryku". Albowiem gdyby tego nie zrobił - słońce by tego dnia nie wzeszło.

Rozwój 8K na świecie zależy od tutejszych sceptyków w takim samym stopniu. Ale nic to. Wskakujcie na płot i sobie piejcie do woli. W przekonaniu że to ma jakiekolwiek znaczenie.

Tak mi się przeczytało w zupełnie innym temacie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

@szaman 777

Włączyłem przeglądarkę bo tak było najszybciej, klikam w miniaturę która jest wtedy trochę powiększona. Ten punkt jest widoczny i przesuwa się wraz z obrazem, więc nie jest to plamka na ekranie. :)

Nie mam teraz możliwości podłączyć komputera, zobaczę jeszcze na monitorze komputera syna zapomniałem że jest HD....zapomniałem również że przeglądarka z tv nie pełnego HD....może dlatego tak to widzę. :(

A zapomniałbym wszystkie ulepszacze w telewizorze mam wyłączone, ostrość 0.....może to błąd jakbym dał na 100 to bym miał 8K. :))))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zapomniałem że są między nami tacy którzy wszelkie rozumy zjedli

Budująca krytyka siebie samego i swojej kamaryli.

Tak mi się przeczytało w zupełnie innym temacie

Ukryta Zawartość

Offtop.

Oppo ma swój wątek.

Ukryta Zawartość

Co chcecie udowodnić? Myślicie że zatrzymacie rozwój 8K? Wyprowadzam z błędu.

A może tak poszukasz piksela? :) Przecież to mniej Ciebie będzie kosztować niż ciągłe pisanie, że świat gna do przodu itp.

Bob, Twoje wpisy z ostatnich stron to niemal wyłącznie pseudoretoryczne odpysknięcia, zero merytoryki.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Włączyłem przeglądarkę bo tak było najszybciej, klikam w miniaturę która jest wtedy trochę powiększona. Ten punkt jest widoczny i przesuwa się wraz z obrazem, więc nie jest to plamka na ekranie. :)

Maju, pobierz z nowych linków. Silnik forum zrobił mi ała i przeskalował obrazki.

Bob, Twoje wpisy z ostatnich stron to niemal wyłącznie pseudoretoryczne odpysknięcia, zero merytoryki.

Nie ja zaproponowałem taki poziom dyskusji.

A może tak poszukasz piksela? :)

Jeszcze mnie tylko postaraj się przekonać: po co?

Kiedy to właśnie głównie Ty Bobcat nic merytorycznego nie wnosisz. Arkadowski jeszcze stara się argumentować swoje racje choć często błędnie.

Kiedy to właśnie głównie Ty Bobcat nic merytorycznego nie wnosisz. Arkadowski jeszcze stara się argumentować swoje racje choć często błędnie.

Zawsze można włączyć Ignora.

Jeszcze mnie tylko postaraj się przekonać: po co?

Po to by organoleptycznie sprawdzić czy "widzisz".

Może wtedy zrozumiesz, że te wszystkie "koguty z Koziej Wólki" nie piszą od rzeczy.

Eksperyment z jednym pikselem jest pozbawiony wartości. Weź jedną literę aby się przekonać czy rozumiesz jakąś trudną w odbiorze powieść. Koguty z Koziej Wólki stają się zabawne.

Zaciekawił mnie post Macieja Kopera odnośnie testowania na publiczności rozdzielczości 4K. Chętnie zobaczyłbym planszę do tego testu.

Ja póki co proponuję taką zabawę:

W załączeniu tego postu jest obrazek 4K 16:9.

Białe tło, jeden czarny piksel.

Plansza jest prosta jak konstrukcja cepa - przeplatające się białe i czarne linie. Jeśli umiesz je rozróżnić od siebie to dana rozdzielczość na danej przekątnej przy danej odległości oglądania ma sens. Jeśli nie to dalsze dzielenie detali na mniejsze nic nie pomoże. Pod tym linkiem wersja 2160p i 1080p:

Ukryta Zawartość

Jeden czarny piksel, czy jedna czarna linia, zaproponowana przez Ciebie, nie będzie wymierna, ponieważ sęk w tym by rozróżnić przyległe do siebie piksele. W przypadku zaproponowanego przez Ciebie testu widz będzie widział przerwę między białymi pikselami (które są w tym momencie oddalone od siebie o jeden czarny piksel, a nie przyległe).

Eksperyment z jednym pikselem jest pozbawiony wartości. Weź jedną literę aby się przekonać czy rozumiesz jakąś trudną w odbiorze powieść. Koguty z Koziej Wólki stają się zabawne.

Cytowałeś mnie kilka razy i na wszystko dałem odpowiedź. Czy doczekam się odpowiedzi zwrotnej, czy będą tylko nietrafione porównania i poematy?

Ukryta Zawartość

Gdzie jest piksel? I czy widać go z poziomu kanapy? :D

Piksel jest po lewej stronie po środku.

Na mojej matrycy go widać.

Odległość 2,7 m do ekranu. Matryca 4K Master Series 65"

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Wydawało mi się że po lewej stronie ale niżej niż po środku....

Ech... niestety samo forum przeskalowuje...

Na kompie miałem coś ponad 1300 na 750 kilka.....a na tv tak jak pisałem ale plamkę powiększyło.

Maju, pobierz z nowych linków. Silnik forum zrobił mi ała i przeskalował obrazki.

Za chwilę, daj zjeść spóźnioną kolację.... :)

a jakby był 4 razy mniejszy, to jak myślisz, z jakiej odległości byś go widział?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Wydawało mi się że po lewej stronie ale niżej niż po środku....

Potwierdzam powyższe, w 4K ta plamka była wyżej czy akadowski coś pomylił?

Po lewej na górze w wersji 4K.

Piksel jest po lewej stronie po środku.

Na mojej matrycy go widać.

Spróbuj podejść do tv z lupą i zweryfikuj czy to ten piksel. I czy istotnie wyświetla Ci jeden piksel czy tez cała ich grupę. Powinien być jeden czarny.

Ja widzę go z 1,3 metra na 55” Samsung The Frame. I szczerze powiem, ze dopiero po tym teście zobaczyłem, ze lekko mi matrycę muchy obsrały jak portret jasniepana ze Szwejka. ;) Te muchoślady większe niż ten pojedynczy piksel.

Syn i ja na komputerowym monitorze też widzieliśmy więcej niż jeden piksel....drugi ten centralnie usytuowany okazał się pozostałością po pazurkach jednego z moich kotów. :)

Szwejkowe muchoślady i inne takie usunęliśmy zanim do testu doszło. Zbyt poważnie traktuję dyskusję tu (nie to co Bobcat) by pozwolić sobie na to by mi to test zakłóciło. :)

Maleńkie to co przygotowałeś było, trzeba było wsadzić nos w ekran.

Na telewizorze na 100% była to u mnie grupa pikseli na powiększonym obrazie, dlatego widać to było z bardzo daleka.

Mam na nim widoczną wyraźnie tylko z bliska jedną białą plamkę, podejrzewam że to jakiś brak powłoki w miejscu piksela i widać tam cały czas światło podświetlenia. Sprawdzę jeszcze pod lupą czy ma wielkość piksela czy nie.

Jeden czarny piksel, czy jedna czarna linia, zaproponowana przez Ciebie, nie będzie wymierna, ponieważ sęk w tym by rozróżnić przyległe do siebie piksele. W przypadku zaproponowanego przez Ciebie testu widz będzie widział przerwę między białymi pikselami (które są w tym momencie oddalone od siebie o jeden czarny piksel, a nie przyległe).

Też miałem takie wrażenie, że ten test niestety dużo do wyjaśnienia zagadnienia nie wniósł.

Nie mam telewizora 4K (czekam na 8K :))) ), tu piszący nie porównają rozdzielczości 4K, bo nie mają 8K, dlatego można to zrobić przez analogię SD do HD, HD do 4K itd.

Niżej HD, jeszcze niżej SD.

dz03NzA=_src_111537-hdtest-hd-res.jpg

dz03NzA=_src_111538-hdtest-sd-res.jpg

Tu linie są rozróżnialne tylko na samym początku.

@Maciej Koper o to chodzi?

mozna napisac "a mnie to nie jest pootrzebne" tylko co to ma wspólnego z falstartem i brakiem technologi?!

Powtórzę; mogę mieć zapas rozdzielczości wtedy gdy inne istotne parametry obrazu nie będą zaniedbywane jej kosztem.

A ten falstart według mnie to zupełnie inna bajka.....już w przypadku 4K miał miejsce, bo dużo wcześniej sprzedawano odbiorniki dużo wcześniej niż można było cokolwiek na nich obejrzeć, w 2000 roku były na rynku pierwsze telewizory HD (Ready) a pierwszy kanał HD ruszył 2006 r. to nie falstart!?!?!

Myślicie że w przypadku 8K będzie inaczej?

A co będziemy oglądać jak producenci wcale nie kwapią się, nie słychać by zbytnio kupowali sprzęt najnowszej technologii?

Dopiero co HD zakupili, teraz niektórzy 4K dokupują....mają to wszystko na śmietnik wyrzucić bo 8K na horyzoncie?

Oni potrafią też liczyć co im się opłaca. :)

Niżej HD, jeszcze niżej SD.

dz03NzA=_src_111537-hdtest-hd-res.jpg

dz03NzA=_src_111538-hdtest-sd-res.jpg

Tu linie są rozróżnialne tylko na samym początku.

@Maciej Koper o to chodzi?

Masz włączony jakiś ulepszacz albo "ostrość". Nie powinno być takiego halo (białej aureoli) wokół pikseli. Dlatego nie widzisz konkretnego piksela tylko ich gromadę.

Jeszcze możesz sprawdzić opcję która w Samsungu nazywa się "Dopasuj do ekranu". Powinna być wyłączona. Inaczej telewizor przeskalowuje obraz.

Powtórzę, wszystko co "ulepsza" mam wyłączone.

Dopasuj też włączone, gdy było inaczej obcinało obraz.

To co przedstawiłem jest z jakiegoś artykułu z internetu, tylko by pokazać o co chodzi....też na te aureole zwróciłem uwagę.

Może tak bywa przy bardzo mocnym zbliżeniu, może bywało na niektórych starszych (słabszych) odbiornikach....ten artykuł sprzed ponad 10 lat był.

Najbardziej prawdopodobne że jest tak jak mówisz, ktoś sobie chciał poprawić obraz....widać co z tego wyszło. :))

Jeszcze wrócę do jednej kwestii, którą ostatnio poruszył Bipo (ja też wcześniej zresztą), ale mam wrażenie, że nie została na nią zwrócona odpowiednia ilość uwagi. Warto by przedstawić trochę konkretnych liczb.

Przyglądając się zaleceniom różnych instytucji (SMTP, THX, wytwórnie filmowe itp.) wynika, że ekran powinien wypełniać ~40-50' stopni pola widzenia (idealnie 43-45). Jest to mniej więcej sweet spot z zakresu od 30' (ostatnie rzędy w kinie) do 60' (pierwsze rzędy w kinie). Jeśli kąt spada poniżej 30 - tracimy poczucie dużego ekranu, jeśli jest wyższy od 60ciu - ekran zaczyna wychodzić z pola widzenia - trzeba wodzić wzrokiem, lub ruszać głową. Zdecydowanie z dwojga złego lepiej oglądać mały ekran, niż ze wielki i musieć wodzić wzrokiem lub kręcić głową cały czas (film z napisami w takich warunkach to mordęga).

Ostatnie rzędy w kinach są generalnie lubiane (przez raczej nieświadomych kinomanów, ewentualnie ludzi, którzy nie przyszli na film) natomiast pierwszych rzędów absolutnie nikt nie lubi.

Z tymi zaleceniami musi się spotkać każdy bardziej świadomy nabywca dużego ekranu - wtedy dowiaduje się, że największy ekran jaki tylko się zmieści nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Jaki zatem kąt uzyskujemy oglądając 65", 8k, w sweet spocie wynoszącym 0,6m? 100' - Ponad połowa ekranu znajduje się poza efektywnym polem widzenia. Nie ma mowy o jakimkolwiek komforcie. Tak się po prostu nie da oglądać.

Jaki zatem kąt uzyskujemy oglądając 65", 8k, na granicy widoczności wyższej rozdzielczości 1,2m? 60' - Górna granica tolerancji. Praktycznie nikt nie lubi oglądać w ten sposób. Tracimy również większość zalet rozdzielczości 8k.

Naturalnie wyliczenia te wyglądają dokładnie tak samo dla każdej przekątnej ekranu.

Jak tymczasem wygląda sytuacja dla 4k?

Jaki kąt uzyskujemy oglądając 65", 4k, w sweet spocie wynoszącym 1,8m? 43' - IDEALNIE. Można się też trochę przybliżyć i mieć 50' jeśli ktoś lubi.

Jaki kąt uzyskujemy oglądając 65", 4k, na granicy widoczności wyższej rozdzielczości 2,4m? 33' - Dolna granica, ale ciągle nieźle, jest jeszcze poczucie oglądania wielkiego obrazu - oprócz tego, że tracimy większość zalet rozdzielczości 4k.

Naturalnie wyliczenia te wyglądają dokładnie tak samo dla każdej przekątnej ekranu.

Jak wygląda sytuacja dla FHD?

Jaki kąt uzyskujemy oglądając 65", FHD, w sweet spocie wynoszącym 3,3m? 24' - Mało. Ale można się trochę przybliżyć...

Jaki kąt uzyskujemy oglądając 65", FHD, na granicy widoczności rozdzielczości FHD 4,0m? 20' - Nie ma mowy o "kinowym efekcie".

Jak zatem widać, 4k stanowi wartość optymalną, pozwalając uzyskać poczucie oglądania jak największego ekranu, jednocześnie wykorzystując wszystkie zalety rozdzielczości.

Tymczasem w przypadku 8k nie da się jednocześnie spełnić dwóch najważniejszych zaleceń co do wypełnienia pola widzenia i odległości z której widać detale.

Albo obraz wyłazi nam z pola widzenia, albo nie widzimy 8k. W tej sytuacji rozdzielczość 8k jest zwyczajnie bezsensowna i nie oferuje żadnych korzyści względem 4k.

Być może konsumenci nie będą tego świadomi, albo zwyczajnie nie będą się przejmować tym, że marnują potencjał 8k nie oglądając z odpowiedniej odległości (od przybytku głowa nie boli prawda?) - ale dostawcy kontentu będą to wszystko wiedzieć doskonale i nikt nie będzie dokładał kasy na wyprodukowanie materiałów, której wyższej jakości absolutnie nikt nie zobaczy dopóki nie wstanie i nie stanie przed samym ekranem (nie będzie miał w końcu kto za tą "wyższą jakość" dopłacić)

Jakkolwiek nie można zabronić bogaczom wydawać kasę bezsensownie, (zresztą po co? niech giną ;) tak wszyscy inni, jeśli tylko będą mieli możliwość powinni wybierać racjonalnie - nigdy nie będziecie potrzebowali więcej niż 4k. NIGDY. (chyba, że do grania, do pracy, VR itp - bo to inna sytuacja - nie ma potrzeby jednoczesnego ogarniania większości ekranu)

handlujcie z tym :)

Pozdro i z fartem mordeczki ;)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Należy podziwiać tą determinację w wyszukiwaniu coraz bardziej karkołomnych (i jednocześnie coraz bardziej idiotycznych) "dowodów" oraz "uzasadnień" bezsensowności 8K.

Zmartwię Was. 8K i tak wejdzie na rynek stając się standardem. Będziecie musieli się z tym pogodzić. I jakoś nauczyć żyć.

Należy podziwiać tą determinację w wyszukiwaniu coraz bardziej karkołomnych (i jednocześnie coraz bardziej idiotycznych) "dowodów" oraz "uzasadnień" bezsensowności 8K.

A merytoryczne obalenie tych dowodów i uzasadnień brzmi...?

Bo wiesz, cały czas czekam też na odpowiedź na moje posty ;)

Nie oczekuj merytoryki w odpowiedzi na zacietrzewioną ideologię.

Może najpierw poproszę o obalenie tezy, że 8K stanie się standardem.

Zmartwię Was. 8K i tak wejdzie na rynek stając się standardem

jedynie w pokazach na targach , w codziennym życiu jeszcze długo długo nie

brak rynku wsrod nadawcow sygnału dla takich odbiorników

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.