Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem trochę zaciekawiony tym modelem 8k 75" ale jak zobaczyłem wczoraj w sklepie LG OLED 77" to wiem że tylko to mnie interesuje. (Wolał bym 80")

Jednak cena troszkę duża jeszcze (choć żona mówi że by się zgodziła kupić za taką cenę )

Ja jednak poczekam na OLED 77"-82" w cenie, no powiedzmy 4500 funtów. I żadne 8k mi nie potrzeba.

Mają otworzyć fabrykę produkującą duże matryce OLED, wtedy ceny spadną. Bo narazie to do 65" jest cena rozsądna a potem jest ogromny skok wzwyż.

Strona techniczna reżyserii nagrań jest również doskonała, w przeciwieństwie do powszechnej niestety praktyki europejskiej czy amerykańskiej.

Możesz jakiś przykład podać? xD

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Maju dnia 08.10.2018 - 09:13 napisał

"aż tak trudne te pytania???"

Nie. Raczej bezsensowne.

Pytanie zasadnicze o to czy wiesz czym jest rozdzielczość w kontekście Twojej deklaracji jakobyś widział różnicę (SD<HD) z dwudziestu metrów wcale nie jest bezsensowne.

Cytat

"Za dziesięć lat, tyle zamierzasz czekać?"

Nie zamierzam i nie będę. Obserwując rozwój akcji w temacie 8K i gwałtowne przyspieszenie jakie w ostatnich miesiącach nabrała - można być pewnym, że będzie to ułamek tego czasu jaki wymieniłeś.

Jaki ułamek? 1/5....2020r?

O to też już pytałem, czy potwierdzasz podaną przez Ciebie niegdyś już datę, to też bezsensowne pytanie było, że nie odpowiedziałeś?

Może nie bezsensowne, ale kolejne niewygodne.... :))

Cytat

""wyprodukowaliśmy też dużo treści 8K."

Bobcat czytaj; wyprodukowali TEŻ coś w 8K....a nie TYLKO jak insynuujesz. CZYTAJ DALEJ I ZAPAMIĘTAJ!"

Klasyczny przykład manipulacji. Nie wyprodukowali COŚ w 8K, ale DUŻO TREŚCI w tej rozdzielczości.

Łącznie z materiałami 4K 300 pozycji (czasem kilkunastominutowych) do końca tego roku to dużo....rozumiem.

Nie mam więcej pytań.

"Nowy kanał 8K od NHK pokaże m.in. koncert japońskiego zespołu rockowego Sakanaction..."

Jeżeli masz TuneIn Radio albo podobną aplikację (np. Radio FM, Radio Box) to posłuchaj japońskich zespołów rockowych. Oprócz tego, że teksty dla znakomitej większości u nas są niezrozumiałe (znikoma ilość osób zna język japoński) - przekonasz się, że muzycznie są na wysokim poziomie. Strona techniczna reżyserii nagrań jest również doskonała, w przeciwieństwie do powszechnej niestety praktyki europejskiej czy amerykańskie

Rozumiem mam się napawać technicznymi stronami realizacji dźwięku i wierzyć ci na słowo że mają zespoły na wysokim poziomie.

To co wkleiłem mnie nie powaliło. :)))

Tak się składa że poza prezentowaną tu przez jednego użytkownika panienką nikogo z tamtego rynku muzycznego nie znam....ale mam pewne kontakty z osobami które powinny znać temat i jak to z tym "wysokim poziomem" jest sobie sprawdzę, bo ( wpis obraźliwy )

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Możesz jakiś przykład podać? xD

Wystarczy wziąć CD dowolnego światowego wykonawcy/zespołu, ale wydanie japońskie. Różnica zauważalna.

wiesz czym jest rozdzielczość

Wiem. Lepiej od Ciebie.

Łącznie z materiałami 4K 300 pozycji (czasem kilkunastominutowych) do końca tego roku to dużo....rozumiem.

Nie mam więcej pytań.

Skąd wiedza ile jest nagrań o jakiej długości? Poza tym przytaczam wypowiedź z wklejonego przez cytatu:

"...dużo treści 8K."

wierzyć ci na słowo że mają zespoły na wysokim poziomie.

Nie musisz wierzyć na słowo. Podałem gdzie możesz przekonać się osobiście.

To co wkleiłem mnie nie powaliło.

Rozumiem, że niektórych powala wyłącznie bardzo specyficzna muzyka, której można posłuchać w bardzo specyficznej rozgłośni radiowej.

poza prezentowaną tu przez jednego użytkownika panienką nikogo z tamtego rynku muzycznego nie znam

Ta panienka jest z Korei Południowej. Tu rozmawiamy o Japonii.

Tobie wierzyć na słowo to tak jak z głupim znaleźć. :))

Arogancka i obraźliwa uwaga ad personam.

Niestety to stwierdzenie faktów....to porównanie Ciebie osobiście nie dotyczyło a jedynie twojej prawdomówności, skąd te podejrzenia?

Gubię się w tym ile razy podawałeś nieprawdziwe informacje w temacie 8K, ile razy się wycofywałeś z tego co pisałeś, dziwisz się że ci nie wierzę???

Maju dnia 08.10.2018 - 10:28 napisał

"wiesz czym jest rozdzielczość"

Wiem. Lepiej od Ciebie.

I nadal widzisz różnicę między SD i HD (teraz może HD i 4K) z wielkich odległości (20 metrów)....no to ja już nic nie rozumiem. :)))

"Łącznie z materiałami 4K 300 pozycji (czasem kilkunastominutowych) do końca tego roku to dużo....rozumiem.

Nie mam więcej pytań."

Skąd wiedza ile jest nagrań o jakiej długości? Poza tym przytaczam wypowiedź z wklejonego przez cytatu:

Z informacji medialnych w internecie....znowu widzę że nie czytasz tego co wklejam do Ciebie po różnych tematach.

"To co wkleiłem mnie nie powaliło."

Rozumiem, że niektórych powala wyłącznie bardzo specyficzna muzyka, której można posłuchać w bardzo specyficznej rozgłośni radiowej.

Rozumiem i nie zamierzam Ciebie przekonywać że zdarza się tam muzyka na znacznie wyższym poziomie artystycznym niż te dyrdymałki które zacytowałem.

Pisze to do mnie (i usiłuje dyskutować o poziomie artystycznym) osoba która zdawała się Chopina nie cenić? :(

"poza prezentowaną tu przez jednego użytkownika panienką nikogo z tamtego rynku muzycznego nie znam"

Ta panienka jest z Korei Południowej. Tu rozmawiamy o Japonii.

Ja akurat w tym momencie pisałem ogólnie o tamtym rejonie, tamtym kierunku....tak trudno to było wywnioskować? :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Wystarczy wziąć CD dowolnego światowego wykonawcy/zespołu, ale wydanie japońskie. Różnica zauważalna.

Ale co to ma wspólnego z japońskimi realizacjami? To są realizacje zachodnie, to po pierwsze. A po drugie to ci powiem, że strasznie nie masz szczęścia, bo rzucasz jakieś abstrakcyjne stwierdzenia licząc na to, że akurat nikt się w tym temacie nie orientuje, a tu klopsik, bo w azjatyckiej muzyce orientuję się świetnie :)

Przede wszystkim japońskie wydania, niczym się nie różnią od zachodnich, w kwestii realizacji dźwięku, natomiast specyfika japońskiego rynku wymaga, żeby kapela dała Japończykom jakieś bonusy, stąd zawsze jest jakieś wydanie na rynek japoński, które różni się tylko i wyłącznie zawartością, najczęściej jeden czy dwa bonusowe numery, wersje demo lub live.

Natomiast jeśli chodzi o rzeczywiste japońskie wydania muzyki rockowej czy popowej to oni są 10 lat do tyłu za swoimi sąsiadami, tak koreańskimi jak i np. chińskimi (zwłaszcza Tajwan czy Hongkong), nie mówiąc już o zachodzie. Japończycy nawet nie potrafią wrzucić dobrego materiału na youtube, ze świecą szukać clipów w jakimkolwiek przyzwoitym standardzie. Polska prezentuje znacznie wyższy poziom. Za 15 lat nie dogonią tej koreańskiej panienki, którą kojarzycie, bo to akurat jej produkcje stoją na najwyższym poziomie, tak audio jak i video. Japońskie kapele nie podskoczą też nikomu popularnością - parę milionów wyświetleń na youtube to absolutny top, gdzie koreańczycy w tym momencie lecą po kilaset milionów.

W tym momencie japonia ma jeden zespół na światowym poziomie - babymetal - a produkcyjnie nie jest to zupełnie nic wyróżniającego, reszta rockowej sceny, tej która jakkolwiek nadaje się do słuchania, to inspiracje europejskim rokiem gotyckim i symfonicznym - nic czego w polsce byśmy nie mieli od wielu lat.

Pisze to do mnie (i usiłuje dyskutować o poziomie artystycznym) osoba która zdawała się Chopina nie cenić? :(

Oto następny przykład manipulacji.

Na wyrażone zdziwienie (adresowane nie do mnie) jak można nie lubić Chopina - odpowiedziałem łacińskim powiedzeniem "de gustibus est non disputandum". Z czego Ty wyciągnąłeś wniosek że to ja nie cenię Chopina. Skąd to wg Ciebie wynika? Swojego zdania w tej sprawie nie wypowiedziałem.

Chciałem jedynie zwrócić uwagę, że różne są gusta i upodobania. Znam miłośników muzyki klasycznej, którzy Bacha, Beethovena czy Mozarta cenią znacznie wyżej niż Chopina.

Proszę o powrót do tematyki wątku!

Andrzeja i Jacka prosze o zaprzestanie sprzeczek o sobie nawzajem i wypowiadanie sie wyłącznie w temacie tego wątku.

( trolling )

Proszę o powrót do tematyki wątku!

Andrzeja i Jacka prosze o zaprzestanie sprzeczek o sobie nawzajem i wypowiadanie sie wyłącznie w temacie tego wątku.

Sorry za offtopa. Obiecuję poprawę.

odpowiedziałem łacińskim powiedzeniem

Teraz sobie przypomniałem, źle to zapamiętałem, przepraszam.

Maju dnia 08.10.2018 - 10:28 napisał

"wiesz czym jest rozdzielczość"

Wiem. Lepiej od Ciebie.

I nadal widzisz różnicę między SD i HD (teraz może HD i 4K) z wielkich odległości (20 metrów)....no to ja już nic nie rozumiem. :)))

Kolejny fakt przeczący deklaracji, że wiesz lepiej ode mnie;

W sąsiednim, bliźniaczym temacie (Samsung....8K) napisałeś że powodem tego że RAF77 musi się przybliżyć do telewizora 4K (2m przy 80") by dostrzec wszystkie szczegóły jest SŁABY BITRATE. Świadczy to najdobitniej o tym że nadal nie rozumiesz i znowu dajesz dowód na to że nie wiesz co to rozdzielczość. :(

A może tam chciałeś zbudować karkołomną tezę że lepszy bitrate tak poprawia ostrość naszego wzroku, że to co widzimy dopiero z dwu metrów zobaczymy z pięciu? :))

Obejrzyj coś w dużej rozdzielczości ale ze skandalicznie kiepskim bitrate'm. Potem porozmawiamy. Znów teoretyzujesz. Wiem że są to odmienne sprawy, ale należy brać pod uwagę obydwie mówiąc o jakości odbioru.

Bardzo kiepski bitrate objawia się tym ze mamy ochotę oddalić się od ekranu by nie widzieć tego co za sobą niesie, pikseloza itp....RAF77 musiał podejść bliżej do ekranu na dwa metry by zobaczyć szczegóły których z większej odległości nie był w stanie.....dalej nie rozumiesz że on i ja o czym innym mówimy?

Nie rozumiesz że bitrate był dobry, a jakość obrazu wystarczająca by walory rozdzielczości 4K w ten sposób wykazać????

Kto tu teoretyzuje RAF77 na praktycznym przykładzie opisał że musiał podejść do swojego 80 calowego telewizora, bo nie wszystkie szczegóły widział!

Darujcie OT, ale trzeba coś wyjaśnić do końca;

Bobcat dnia 08.10.2018 - 09:39 napisał

"posłuchaj japońskich zespołów rockowych.....przekonasz się, że muzycznie są na wysokim poziomie."

Bobcat patrz i naśladuj....sprawdziłem

Dzięki Jackowi (@xniwax, chyba nie będzie mi miał tego za złe że to ujawniłem) z tego forum poznałem kilka wartościowych zespołów jednak na razie z lat MOCNO minionych (70-80-te lata).....jeden mnie urzekł na tyle że chyba ze mną pozostanie i z czystym sumieniem mogę polecić. Zaczyna się tak sobie, z każdą minutą jest jednak coraz lepiej i tak jest do końca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale dlaczego NHK nagrało 8K z zespołem takim sobie pozostanie zagadką. :)

Ukryta Zawartość

Dla odmiany parę ciekawostek o testach 4K, które przeprowadziło BBC podczas World Cup i Wimbledonu:

Testy zakładały limit 60k jednoczesnych widzów, który został przekroczony raz. Zwykle nie przekraczano 10k widzów co odpowiadało średniemu streamowi na poziomie 1 terabita\s.

Szacunkowo, gdyby np. 26 milionów widzów w szczycie zamiast oglądać w FHD - oglądało w 4K - potrzebny byłby stream o szybkości 1 petabita/s - 1000 razy większy.

Hmmmmm, ciekawe ile lat minie, zanim będzie można faktycznie jeden taki event streamować live dla tych 26 milionów ludzi w tym biednym i przejściowym 4K :)

A ile zanim będzie można streamować 4 petabajty/s potrzebny przy 8k...

Można zamiast streamowania nadawać z satelity.

Tak tak, oczywiście, kto by nie chciał kupić sobie specjalnego odbiornika satelitarnego, żeby coś obejrzeć raz w roku.

Albo wręcz naziemnie.

Ciekawe skąd się wezmą naziemne nadajniki streamujące te petabajty.

Tak tak, oczywiście, kto by nie chciał kupić sobie specjalnego odbiornika satelitarnego, żeby coś obejrzeć raz w roku.

Wszystko jest kwestią ceny i dostępności materiału. A tego jestem spokojny że będzie (znacznie) więcej niż na jedno oglądanie w roku. Nikt by się w to nie bawił gdyby było tak mało.

Ciekawe skąd się wezmą naziemne nadajniki streamujące te petabajty.

NHK będzie nadawać również naziemnie. Poza tym jeśli się dobrze orientuję to przy transmisji naziemnej lub satelitarnej strumień danych do nadajnika jest niezmienny i nie ma znaczenia czy program ogląda 10 widzów czy 10 milionów. Przy naziemnej aby obsłużyć większy obszar potrzebny nadajnik o większej mocy ale jak to się przekłada na strumień wejściowy? On zależy tylko od kontentu.

Poza tym jeśli się dobrze orientuję to przy transmisji naziemnej lub satelitarnej strumień danych do nadajnika jest niezmienny i nie ma znaczenia czy program ogląda 10 widzów czy 10 milionów.

Ale nadajnik ciągle musi nadawać 4 razy większą ilość danych (przy 4K), a to oznacza albo likwidację 4 kanałów HD dla jednego 4K, albo 4 krotnie zwiększoną ilość nadawanych danych, a to oznacza nadawanie, o ile się nie mylę, z większą częstotliwością, a to wpływa na rozlokowanie (zagęszczenie) i moc sieci nadajników, obecnie dzięki testom przeprowadzonym przez TVP:

"wiemy, że wykorzystując technologię DVB-T2 i HEVC, można byłoby z powodzeniem nadawać na MUX 5 przynajmniej jeden kanał 4K i w zależności od konfiguracji statystyki multipleksu: 1-2 kanały HD".

Obecna sieć naziemna pozwala na nadawanie 1 kanału 4K.

lol

Żeby mieć cokolwiek więcej, trzeba wymienić całą infrastrukturę nadawczą, nie mówiąc o realizacji materiałów, także wygląda mi na to, że najbliższe lata to pojedyncze kanały 4K i okazyjne streamy internetowe o baaaaaaardzo ograniczonej przepustowości wydarzeń live.

Przy czym patrząc na ofertę tego co się w 4K pojawia w kablówkach itp. to jest to sport. Jak kogoś sport za bardzo nie interesuje, albo jak większość ludzi od biedy obejrzy finały międzynarodowych rozgrywek, to przez najbliższe lata nie będzie kompletnie nic w 4K.

NHK będzie nadawać również naziemnie.

NHK już nadaje naziemnie....jednak UHD nadaje tylko z satelity. Nie sądzę by 8K szło kiedykolwiek z ziemni.

Zbyt wielu jest chętnych na naziemne pasma by osiem kanałów zagospodarował jeden program.

jeśli się dobrze orientuję to przy transmisji naziemnej lub satelitarnej strumień danych do nadajnika jest niezmienny i nie ma znaczenia czy program ogląda 10 widzów czy 10 milionów.

To oczywistość.

jednak UHD nadaje tylko z satelity. Nie sądzę by 8K szło kiedykolwiek z ziemni.

Planują z ziemi również. Zresztą 8K które od kilku lat można oglądać w salonie wystawowym NHK w Tokio to była właśnie transmisja naziemna z testowego nadajnika.

Zbyt wielu jest chętnych na naziemne pasma by osiem kanałów zagospodarował jeden program.

Nie wiemy jakie algorytmy kompresji zostaną wymyślone w przyszłości.

A te telewizory co teraz pokazali, mają te jeszcze nie wymyślone algorytmy, czy jak je wymyślą, pozostaną martwe? (Taka sytuacja była np z tv dvbt, jak wprowadzono dvbt/mpeg4.)

Nie można wykluczyć takiego scenariusza. Kiedyś zwracano uwagę na kompatybilność wsteczną. A nawet był to wymóg formalno-prawny. Gdy w 1953 roku Ameryka wprowadzała u siebie telewizję kolorową - zwyciężył najgorszy z proponowanych wówczas systemów, czyli NTSC, dlatego że tylko on jeden zapewniał, że nadawane w nim programy można było jako biało-czarne oglądać na starych odbiornikach. Podobnie FM stereo można było jako mono słuchać na dotychczasowych radiach.

Oczywiście że zmieniając system nadawania z analogu na cyfrowy oczekiwanie jakiejkolwiek kompatybilności jest nieporozumieniem. Ale w obrębie cyfry jest teraz kompatybilność w jedną stronę. Program FHD będzie odebrany na telewizorze 4K, ale w drugą stronę to już nie działa. Program 4K nie może być oglądany na odbiorniku FHD. A szkoda, bo powinien. Oczywiście z rozdzielczością FHD. Radio cyfrowe DAB może być słuchane na amplitunerze wyposażonym w DAB+, ale transmisja DAB+ na sprzęcie DAB już nie.

przepustowosc obecnych satelit jest równiez ostro limitowana ceną , co oprócz sportu jest w stanie zapłacić opłaty przesyłowe które tylko przy masowym odbiorcy mają szanse istnieć

proponuje wreszcie zejsc na ziemie wizjonerom 8K

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Maju dnia 09.10.2018 - 18:51 napisał

jednak UHD nadaje tylko z satelity. Nie sądzę by 8K szło kiedykolwiek z ziemni.

Planują z ziemi również. Zresztą 8K które od kilku lat można oglądać w salonie wystawowym NHK w Tokio to była właśnie transmisja naziemna z testowego nadajnika.

Nic nie słyszałem o planach nadawania naziemnego 8K, natomiast próby robiono (i będzie się robić) i u nas co nie oznacza że będzie się nadawać.

Ukryta Zawartość

"Zbyt wielu jest chętnych na naziemne pasma by osiem kanałów zagospodarował jeden program."

Nie wiemy jakie algorytmy kompresji zostaną wymyślone w przyszłości.

A te telewizory co teraz pokazali, mają te jeszcze nie wymyślone algorytmy, czy jak je wymyślą, pozostaną martwe? (Taka sytuacja była np z tv dvbt, jak wprowadzono dvbt/mpeg4.)

przepustowosc obecnych satelit jest równiez ostro limitowana ceną , co oprócz sportu jest w stanie zapłacić opłaty przesyłowe które tylko przy masowym odbiorcy mają szanse istnieć

proponuje wreszcie zejsc na ziemie wizjonerom 8K

Dokładnie tak jest jak pisze @cir.

No i ceny....wiesz Bobcat ile miesięcznie kosztuje w naszym kraju jeden kanał SD na multipleksie? Pewnie wiesz że to miliony....a to nie wszystkie koszty.

Pomnóż to x8 i zobaczysz kogo byłoby stać na taki kanał. (podziel przez osiem zysk z reklam)

Na satelitach też za darmo nie będą nadawać... :)

Może i wymyślą jakieś algorytmy by to wychodziło troszeczkę taniej....tu też staną pod ścianą, bo ile można kompresować, bez końca się nie da, na "obrazie marzeń" 8K to zacznie w końcu być widoczne. :))

Ukryta Zawartość

Nic nie słyszałem o planach nadawania naziemnego 8K natomiast próby robiono (i będzie się robić) i u nas co nie oznacza że będzie się nadawać.

Nie wiadomo również że takiej transmisji nie będzie.

Pomnóż to x8 i zobaczysz kogo byłoby stać na taki kanał. (podziel przez osiem zysk z reklam)

...

Na satelitach też za darmo nie będą nadawać... :)

...

Może i wymyślą jakieś algorytmy by to wychodziło troszeczkę taniej....tu też staną pod ścianą, bo ile można kompresować, bez końca się nie da, na "obrazie marzeń" 8K to zacznie w końcu być widoczne.

Kolejne kwiatki do przebogatej już kolekcji wymyślanych na siłę pseudo-argumentów przeciwko 8K. Jak cała kolekcja również mało przekonujące.

To nie są pseudo-argumenty a realne kwoty do zapłacenia za prawo do nadawania (dla państwa) i wykonanie usługi dla nadawców.

Skoro telewizja UHD ma nam dawać nieskazitelną jakość obrazu to nie można też sygnału, który z samej swojej natury musi zawierać mnóstwo informacji, nie da się go w nieskończoność kompresować. KROPKA!

Znamienne że przyparty do muru argumentami uciekasz się do oderwanych od rzeczywistości wpisów lub kompletnie nic nie piszesz jak w przypadku prostowanych bzdur jakie pisałeś w sprawie bitrate, łączy się to z rozdzielczością. (post 881 i następne)

Do zwiększenia kosztów nadawania kanału w 8k trzeba też doliczyć zmniejszenie wpływu z reklam w zlikwidowanych na jego potrzeby 4ch kanałach nadawanych w hd.

Wyszukiwania na siłę pseudo-argumentów przeciwko 8K ciąg dalszy. Naprawdę sądzicie że uda się Wam zatrzymać jego rozwój?

W jakim stopniu można kompresować sygnał zależy wyłącznie od algorytmów kompresji. A tutaj postęp jest bardzo szybki. Nie wiem dlaczego kompresja miałaby ujemnie wpływać na jakość obrazu skoro istnieją algorytmy bezstratne.

Do czasu jak nie wymyśli się czegoś rewolucyjnego programy 4K a potem 8K będą rodzynkami dla koneserów.....taka jest teraz rzeczywistość rynku której nie przeskoczysz.

Bobcat powtórzę kolejny raz, jestem za nowymi technologiami jak większość lub nawet wszyscy tu piszący.

Trzeba dostrzegać ograniczenia, tak własnego wzroku jak i rzeczywistości obiektywnych o których ciągle ci przypominamy.....hura optymizmem tych przeszkód nie pokonasz. :))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.