Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd ta wiedza? Możesz podrzucić jakieś źródło?

Mogę potwierdzić, choć oczywiście nie dotyczy to wszystkich wydań. Tak czy inaczej postprodukcja i efekty w 4K są obecnie wyzwaniem i przy niewielu produkcjach wszystko jest tworzone z pełnym wykorzystaniem tej rozdzielczości.

lol, to jest wg ciebie argument czy co?

Argument tyle samo wart co Twoje wyliczanki.

A co, nie widziałeś różnicy?

Poza tym, znowu, jest to kolejny temat który powraca w tym wątku, bo za pierwszym razem nie przebił się do świadomości eksperta.

To jest mega żenujące.

Znaczy źródła nie będzie.

Mogę potwierdzić, choć oczywiście nie dotyczy to wszystkich wydań. Tak czy inaczej postprodukcja i efekty w 4K są obecnie wyzwaniem i przy niewielu produkcjach wszystko jest tworzone z pełnym wykorzystaniem tej rozdzielczości.

A to rzeczywiście jest rzeczowy argument merytoryczny. Dzięki.

Ujemny dnia 12.10.2018 - 14:59 napisał

"W kinach 4k jest od zawsze"

Nieprawda.

Kodak podaje że na ich taśmach filmowych 35 mm można uzyskać rozdzielczość do 6K.

"Aby ukazać, co można wycisnąć z starego filmu zamieszczamy zrzuty z amerykańskiego westernu zrealizowanego w 1962 roku...."

how_the_west_was_won_2.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli to prawda co tam piszą to po różnego rodzaju zabiegach na starych taśmach filmowych materiału do telewizji 4K nie będzie tak mało jak do 8K....nieprawdaż Bobcat?

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Czyli 4K będzie do pokazywania wyciągniętych z szafy, odkurzonych i otrzepanych z naftaliny staroci? Odgrzewana jajecznica jest niesmaczna.

A na 8K będą leciały same nowości.

A poza tym jeśli (jak piszesz) rozdzielczość taśmy filmowej Kodaka jest 6K to oglądając ten materiał w 4K coś tracimy. Lepiej jest pokazać go w 8K, świadomie nie wykorzystując części jego możliwości. Tak więc przedstawiłeś argument przeciw sobie samemu.

Życzę powodzenia w dalszym dowodzeniu bezsensu 8K. A ono i tak powstanie. Zbyt wielcy tego elektronicznego świata w to się zaangażowali, zbyt wiele już na to poszło kasy.

Ukryta Zawartość

Bobcat powodzenia z tym 8K. Ja od wtorku mam czwarty ekran Samsunga 4K na ścianie i znowu ma nieakceptowalne przeze mnie wady. Kolejny raz czerwony kolor zachodzi z lewej strony niczym w starym Rubinie. Dodatkowo jak to miły pan serwisant dziś ujął: ciało obce znajduje się pod matrycą i zakrywa równe 4 piksele.

Także niech ci wielcy tego świata najpierw sobie dopracują 4K i dadzą działowi kontroli jakości więcej niż tylko miskę ryżu. Potem możemy gadać o 8K.

Ukryta Zawartość

No patrz Pan. Moi Rodzice mieli Rubina, obraz jak na tamte lata i tamtą technologię bardzo dobry, żadnych opisywanych przez Ciebie "atrakcji" nie było.

W każdym z poprzednich trzech ekranach też było ciało obce pod matrycą? To masz pecha. Partacze na linii produkcyjnej nie przesądzają o technologii.

Na marginesie: mało rzeczy mnie tak śmieszy jak opowieści że w tamtej świata pracuje się za miskę ryżu. Życzyłbym wszystkim (w tym sobie) aby pensje u nas były choć niewielką częścią tych w Korei Południowej. A miska ryżu owszem, jest. Otoczona kilkunastoma innymi miskami z najprzeróżniejszymi pysznościami.

Nie chcę robić offtopu ale odpowiem gdyż przypuszczam, że pierwsze 8K również będzie miało problemy, może nie takie jak poniżej, ale jak to mówią pierwsze śliwki robaczywki.

Pierwszy tv - zepsuty po godzinie od włączenia.

Drugi tv - Czerwone z lewej, zielone z prawej, ciało obce również.

Trzeci tv - kolory równe (!) za to światło wychodziło sobie szparami w obudowie oświetlając mi ścianę i było wyraźne rozjaśnienie u dołu ekranu (tzw. light bleeding). Ciał obcych brak.

Czwarty tv - Czerwone z lewej, żółte z prawej i ciało obce w innym miejscu niż w drugim tv.

Powodzenia z 8K. Raz jeszcze.. ;)

Chyba nie masz racji. Słyszałem dużo krytycznych głosów o jakości wykonania produktów firmy Samsung. Na przykład rozklejające się obudowy telewizorów. Albo odpadające od nich jakieś detale. Tak więc to o czym piszesz to typowa sprawa Wujciów Partaczuniów z Samsunga i skandalicznej kontroli jakości tamże. A nie wina jakiejkolwiek technologii. Tu będę ich bronił. 4K również.

"na ich taśmach filmowych 35 mm można uzyskać rozdzielczość do 6K"

Czyli 4K będzie do pokazywania wyciągniętych z szafy, odkurzonych i otrzepanych z naftaliny staroci? Odgrzewana jajecznica jest niesmaczna.

A poza tym jeśli (jak piszesz) rozdzielczość taśmy filmowej Kodaka jest 6K to oglądając ten materiał w 4K coś tracimy. Lepiej jest pokazać go w 8K, świadomie nie wykorzystując części jego możliwości. Tak więc przedstawiłeś argument przeciw sobie samemu.

Nadal nagrywa się filmy na takich taśmach więc pisząc o starociach błądzisz.

Masz rację w 8K będą leciały TYLKO nowości, bo starych nagrań w tej lub większej rozdzielczości jak na lekarstwo. Żeby coś leciało trzeba to najpierw nagrać....nikt się do tego za bardzo nie kwapi, może oprócz NHK. :))

6K to max co można z kliszy wyciągnąć, 4K jest optymalną rozdzielczością tej technologii....lepiej dobrze to kopiować w 4K i nie udawać, że kopie w 8K będą się czymś różnić, że będą wyraźnie lepsze.

Nawiązując do cytatu z "Misia":

"W ostatnim czasie takiemu procesowi została poddana chociażby kultowa komedia Stanisława Barei „Miś”. Można ją było zobaczyć już na wybranych pokazach kinowych, a wkrótce zapewne będziemy mogli do kupić ten film na Blu-ray."

Moi Rodzice mieli Rubina, obraz jak na tamte lata i tamtą technologię bardzo dobry....

żadnych opisywanych przez Ciebie "atrakcji" nie było.

Młody jesteś (chyba) Bobcat i nie wszystko ci rodzice o Rubinach opowiedzieli....najlepsze atrakcje mieli ci którym takiż się żywym ogniem zapalił, co częste było w tych "dobrych" telewizorach. Też miałem przez jakiś czas Rubina....jedynie dźwięk można było tam pochwalić (ze wzmacniaczem na dobrej lampce), bo na każdym obraz bywał inny....zwłaszcza jak ktoś lubił poprzesuwać suwaczkami od kolorów a pojęcia o tym co robi nie miał. :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

6K to max co można z kliszy wyciągnąć, 4K jest optymalną rozdzielczością tej technologii....lepiej dobrze to kopiować w 4K i nie udawać, że kopie w 8K będą się czymś różnić, że będą wyraźnie lepsze.

Jeżeli taśma filmowa ma rozdzielczość 6K to przenosząc ten materiał na 4K tracimy część zawartych w niej szczegółów. Natomiast przenosząc na 8K nie wykorzystamy wprawdzie w pełni możliwości 8K, ale wszystko co jest na filmie przeniesiemy w całości. Proste jak budowa cepa.

Młody jesteś (chyba) Bobcat i nie wszystko ci rodzice o Rubinach opowiedzieli....najlepsze atrakcje mieli ci którym takiż się żywym ogniem zapalił, co częste było w tych "dobrych" telewizorach. Też miałem przez jakiś czas Rubina....jedynie dźwięk można było tam pochwalić (ze wzmacniaczem na dobrej lampce), bo na każdym obraz bywał inny....zwłaszcza jak ktoś lubił poprzesuwać suwaczkami od kolorów a pojęcia o tym co robi nie miał. :))

Po raz kolejny dajesz dowód, że jakakolwiek próba rozmowy z Tobą jest bezsensowną stratą czasu. Ty wiesz lepiej niż ja co było u mnie w domu, jaki był Rubin i co mi Rodzice mówili. Otóż nie musieli nic mówić, sam go pamiętam. Tak, Rubiny były bardzo różne. W zasadzie każdy inny. Z pomocą wujka (z zawodu elektronik, specjalność radio i telewizja) obejrzało się sporo egzemplarzy i udało wybrać wyróżniający się in plus jakością obrazu na tle innych. Z uwagi na cenę nie były rozchwytywane jak świeże bułeczki, raczej stały w salonach i czekały na klientów. Powtarzam: nie porównuję go z obrazem dzisiejszych telewizorów, gdyż bym się ośmieszył. Porównuję wyłącznie z tym co widziałem na ekranach innych Rubinów w tamtym czasie. Poza tym zmartwię Cię: moi Rodzice mieli ewidentnego pecha. Ten Rubin im się do końca swego technicznego żywota nie zapalił. To się nazywa mieć niefart, prawda @Maju?

Suwaczkami można było się bawić i ustawiać kolory, ich wzajemną proporcję, ale to chyba nic dziwnego. Każdy współczesny telewizor ma w menu to samo. Problem był inny: zbieżność kolorów. To był kineskop typu Delta i kolory lubiły się "rozłazić", zwłaszcza przy brzegach ekranu. Raz ustawione jednak w trakcie eksploatacji powoli "rozłaziły" się ponownie. Właściwe wyregulowanie tego możliwe było tylko z poziomu menu serwisowego i z użyciem specjalistycznego przyrządu. Stąd konieczność regularnych (raz na kwartał) wizyt gościa z serwisu aby to zrobił.

Jeżeli taśma filmowa ma rozdzielczość 6K to przenosząc ten materiał na 4K tracimy część zawartych w niej szczegółów.

Te szczegóły będzie dopiero widać dopiero od takich przekątnych jakie mają kinowe ekrany, analogowe taśmy miały rozdzielczość nieco ponad 4K, bo po prostu taką musiały mieć żeby dobrze wyglądał obraz przy tak dużych przekątnych, jeszcze inna zaleta starych taśm filmowych, to szeroki zakres barw, a to dopiero od niedawna obsługują telewizory domowe, czyli jak tv ma rozdzielczość 4k i obsługę szerokiego zakresu barw, to dopiero wtedy można powiedzieć że jest w stanie oddać jakość starych analogowych sal kinowych . A odnośnie HDR, w sensie punktowego oddania wysokich natężeń jasności i precyzyjnego i zestopniowania, to nie wiem jakie wartości były prezentowane w kinach, tj jak to się ma do współczesnych możliwości telewizorów, OLED czy topowych LCD.

Życzę powodzenia przy oglądaniu kanałów tv przeskalowanych z HD do matrycy 8K, zobacz tylko jak wygląda obraz SD na większych TV 4K, nieraz widziałem w marketach kwadraty kompresji na ponad 5 centymetrów. Skalowanie to najczęściej tzw algorytmowe zapychanie pustych pixeli, policz sobie ile jest tych dziur do zapchania na matrycy 8 K.

EDIT:

Za to wielkim paradoksem jest to, że te stare analogowe taśmy które są zapisane w rozdzielczości ponad 4K z szerokim zakresem kolorów, i będzie je można wiernie zeskanować i potem oglądać bez straty jakości na nowoczesnych ekranach 4K i 8K z szerokim zakresem barw, podczas gdy cała masa ciekawych materiałów nagranych cyfrowymi kamerami w rozdzielczości HD i bez zarejestrowanej szerokiej palety barw, będzie oglądanych z niższą jakością (bo skalowanie) na ekranach 4 i 8 K.

Maju dnia 13.10.2018 - 10:05 napisał

"6K to max co można z kliszy wyciągnąć, 4K jest optymalną rozdzielczością tej technologii....lepiej dobrze to kopiować w 4K i nie udawać, że kopie w 8K będą się czymś różnić, że będą wyraźnie lepsze."

Jeżeli taśma filmowa ma rozdzielczość 6K to przenosząc ten materiał na 4K tracimy część zawartych w niej szczegółów. Natomiast przenosząc na 8K nie wykorzystamy wprawdzie w pełni możliwości 8K, ale wszystko co jest na filmie przeniesiemy w całości. Proste jak budowa cepa.

Bobcat robiłeś kiedyś zdjęcia na tradycyjnych aparatach na błonę światłoczułą?

Gdybyś miał o tym podstawowe pojęcie nie pisałbyś w ten sposób.

Około 6K było możliwe jedynie w idealnych warunkach oświetlenia i na najwyższej klasy taśmie filmowej....pisał tu już @arkadowaski o występującym ziarnie, tam też to czasem miało miejsce (tym samym niższa rozdzielczość) zwłaszcza na tańszych materiałach i przy słabym oświetleniu....widać to było np. dzisiaj na odnowionej "Stawce większej niż życie" (TVP HD) w nocnych ujęciach.

"Młody jesteś (chyba) Bobcat i nie wszystko ci rodzice o Rubinach opowiedzieli....najlepsze atrakcje mieli ci którym takiż się żywym ogniem zapalił, co częste było w tych "dobrych" telewizorach. Też miałem przez jakiś czas Rubina....jedynie dźwięk można było tam pochwalić (ze wzmacniaczem na dobrej lampce), bo na każdym obraz bywał inny....zwłaszcza jak ktoś lubił poprzesuwać suwaczkami od kolorów a pojęcia o tym co robi nie miał. :))"

Po raz kolejny dajesz dowód, że jakakolwiek próba rozmowy z Tobą jest bezsensowną stratą czasu. Ty wiesz lepiej niż ja co było u mnie w domu, jaki był Rubin i co mi Rodzice mówili. Otóż nie musieli nic mówić, sam go pamiętam. Tak, Rubiny były bardzo różne. W zasadzie każdy inny. Z pomocą wujka (z zawodu elektronik, specjalność radio i telewizja) obejrzało się sporo egzemplarzy i udało wybrać wyróżniający się in plus jakością obrazu na tle innych. Z uwagi na cenę nie były rozchwytywane jak świeże bułeczki, raczej stały w salonach i czekały na klientów. Powtarzam: nie porównuję go z obrazem dzisiejszych telewizorów, gdyż bym się ośmieszył. Porównuję wyłącznie z tym co widziałem na ekranach innych Rubinów w tamtym czasie. Poza tym zmartwię Cię: moi Rodzice mieli ewidentnego pecha. Ten Rubin im się do końca swego technicznego żywota nie zapalił. To się nazywa mieć niefart, prawda @Maju?

Jakbyś nie szukał na siłę pretekstu do uszczypliwości to inaczej byśmy rozmawiali.

Rubiny były takie drogie że stały na półkach?? Jakoś tego nie pamiętam.

Rozumiem że wujek zrobił ci na tamte czasy telewizorowego Hi Enda z Rubina....zazdroszczę.

Nie słyszałeś o tym że Rubiny potrafiły się zapalić, nie znam takiego przypadku, ale o tym się wtedy i później się dużo mówiło.....zwłaszcza wujek elektronik coś powinien o tym wiedzieć, mój znajomy elektronik o tym wiedział. :)

Suwaczkami można było się bawić i ustawiać kolory, ich wzajemną proporcję, ale to chyba nic dziwnego. Każdy współczesny telewizor ma w menu to samo. Problem był inny: zbieżność kolorów. To był kineskop typu Delta i kolory lubiły się "rozłazić", zwłaszcza przy brzegach ekranu. Raz ustawione jednak w trakcie eksploatacji powoli "rozłaziły" się ponownie. Właściwe wyregulowanie tego możliwe było tylko z poziomu menu serwisowego i z użyciem specjalistycznego przyrządu. Stąd konieczność regularnych (raz na kwartał) wizyt gościa z serwisu aby to zrobił.

Widzę że chociaż ta wada tych telewizorów ci nie jest obca.....pisałeś że to bardzo dobre telewizory a podajesz coś co świadczy że nie do końca.....dziwisz się że ten telewizor mnie nie powalił?

Dobra niech ci będzie, miał jakiś "analogowy" urok tak jak niektóre wzmacniacze na lampach. :)

We współczesnych telewizorach można precyzyjnie wszystko ustawić i powrócić do pierwotnych ustawień, tam raczej się nie dało.....na zimno mógł mieć nieco inne kolory jak nagrzany, dlatego niektórzy "niecierpliwi" mieli co robić tymi suwakami. :)

widać to było np. dzisiaj na odnowionej "Stawce większej niż życie" (TVP HD) w nocnych ujęciach.

Nie wiem. Na żaden kanał opatrzony znakiem TVP nie zaglądam obecnie z przyczyn oczywistych.

Rubiny były takie drogie że stały na półkach??

710p kosztował 21500 zł, późniejszy model 714p - 22000 zł. To było wtedy naprawdę bardzo dużo.

Rozumiem że wujek zrobił ci na tamte czasy telewizorowego Hi Enda z Rubina.... zazdroszczę.

To nie jest uszczypliwość? Nie używajmy w tym kontekście określenia "Hi-End" bo wpadamy w śmieszność. Wujek wyciągnął max tego ile było możliwe z tamtej technologii i tego modelu.

Nie słyszałeś o tym że Rubiny potrafiły się zapalić, nie znam takiego przypadku, ale o tym się wtedy i później się dużo mówiło.....zwłaszcza wujek elektronik coś powinien o tym wiedzieć, mój znajomy elektronik o tym wiedział. :)

No właśnie. Ty o tym słyszałeś. Ja również. Twój znajomy elektronik i mój wujek też słyszeli. Natomiast nikt nie potrafił wskazać takiego konkretnego przypadku, z podaniem miejsca i czasu. Czyżby kolejny przypadek tzw. "urban legend"?

pisałeś że to bardzo dobre telewizory a podajesz coś co świadczy że nie do końca.....dziwisz się że ten telewizor mnie nie powalił?

Kiedy tak pisałem? Na swoje czasy swoją rolę spełniły. Aż tak tragicznie słabe nie były. To wszystko.

na zimno mógł mieć nieco inne kolory jak nagrzany, dlatego niektórzy "niecierpliwi" mieli co robić tymi suwakami.

Podobno zdarzały się egzemplarze mające taką przypadłość. Ale nie dotyczyło to wszystkich.

Na tym kończę ten temat. Nie róbmy tu offtopa, Rubiny nie są tematem tego wątku.

Z pomocą wujka (z zawodu elektronik, specjalność radio i telewizja) obejrzało się sporo egzemplarzy i udało wybrać wyróżniający się in plus jakością obrazu na tle innych.

Co??? Sporo egzemplarzy przejrzane?

Kolejki były po te telewizory. Trzeba było mieć "chody" i wiedzieć w jakim mieście "rzucą" i jeszcze się do kolejki zapisać. Co to za bajki tu kolega opowiada? No chyba, że ci co kupowali w sklepach z firankami mieli inaczej. ;)

Właściwe wyregulowanie tego możliwe było tylko z poziomu menu serwisowego i z użyciem specjalistycznego przyrządu.

Bez komentarza :D

Co??? Sporo egzemplarzy przejrzane?

Kolejki były po te telewizory.

Nieprawda. Może na samym początku tak było, po pierwsze sztuki na rynku. Potem już nie. Mogę nawet powiedzieć gdzie był kupiony: Warszawa, salon Marszałkowska 74 w pobliżu skrzyżowania z Hożą. Teraz tam jest księgarnia.

Stały, bez żadnych zapisów i kolejek. Można sobie było wybrać spośród kilku egzemplarzy.

Bez komentarza

Mówimy tu nie o zwykłych regulacjach, ale ustawieniu zbieżności kolorów.

Umknęło mi to menu serwisowe.....Rubin od razu awansował klika klas wyżej. :)))

Maju dnia 13.10.2018 - 14:42 napisał

"widać to było np. dzisiaj na odnowionej "Stawce większej niż życie" (TVP HD) w nocnych ujęciach."

Nie wiem. Na żaden kanał opatrzony znakiem TVP nie zaglądam obecnie z przyczyn oczywistych.

Z przyczyn oczywistych wybuchnąłem gromkim śmiechem. :)))))

Ja tam na na byłą TVP i TVN w ten sposób się nie obrażałem.....

To było wtedy naprawdę bardzo dużo.

W początkach lat 70-tych może i owszem, potem jak zaczęto u nas produkować już chyba nie leżały na półkach.

To nie jest uszczypliwość?

Bobcat to niewinny żart, nie nudzą Ciebie te "poważne" przepychanki, nie czujesz potrzeby powiedzieć czegoś na luzie?

Czyżby kolejny przypadek tzw. "urban legend"?

Nie uważasz że zbyt wielu o tym słyszało by to była plotka?

Nie róbmy tu offtopa,

Co racja to racja....kiedy wreszcie ten test @Bobcat, to nie w dzisiejszą sobotę?? :))

Umknęło mi to menu serwisowe.....Rubin od razu awansował klika klas wyżej. :)))

Może zrobiłem nadmierny skrót myślowy. Tam nie było menu w rozumieniu dzisiejszych telewizorów, w tym menu serwisowego. Ale zbieżność kolorów musiała być ustawiana przez serwis, to było dla użytkownika niedostępne.

Z przyczyn oczywistych wybuchnąłem gromkim śmiechem. :)))))

Ja tam na na byłą TVP i TVN w ten sposób się nie obrażałem.....

A mnie nie do śmiechu do jakiego stopnia zeszacenia doprowadzono publicznego nadawcę.

W początkach lat 70-tych może i owszem, potem jak zaczęto u nas produkować już chyba nie leżały na półkach.

Rubiny były nie tyle może produkowane, co montowane z rosyjskich części. I cały czas były drogie. Pod koniec lat 80-tych zaczęto u nas naprawdę produkować kolorowy telewizor, nazywał się Jowisz. Wtedy jeśli dobrze pamiętam cena znacząco spadła.

Nie uważasz że zbyt wielu o tym słyszało by to była plotka?

Właśnie na tym polega "urban legend". Powtarzają to setki, tysiące ludzi. Tylko nikt nie potrafi wskazać konkretów.

Co racja to racja....kiedy wreszcie ten test @Bobcat, to nie w dzisiejszą sobotę?? :))

Jaki test?

Jakiś czas temu w innym wątku była podana lista programów satelitarnych w 4K. Oto aktualna lista na chwilę obecną.

transponder - częstotliwość - polaryzacja - nazwa programu - (rodzaj)

Hotbird

110 10719V Canal+ 4K UHD (kodowany)

111 10727H FunBox UHD (kodowany)

111 10727H Travelexp 4K Europe (kodowany)

128 11075V Rai 4K (FTA)

1 11219H Sky 4K (kodowany)

9 11373H NASA UHD (FTA)

91 12539H Eutelsat 4K1 (FTA)

91 12539H FTV UHD (FTA)

91 12539H Love Nature (kodowany)

Astra

35 10994H SES Ultra HD Demo Channel (FTA)

35 10994H UHD1 (FTA)

35 10994H Travelexp 4K Europe (kodowany)

37 11023H SES Tests (FC)

37 11023H SES Tests (FTA)

43 11112H Fashion One 4K (FTA)

6 11288V QVC Deutschland (FTA)

13 11391H RTL UHD (kodowany)

69 11798H Sky Sport Bundesliga UHD (kodowany)

69 11798H Sky Sport UHD (kodowany)

96 12324V Canal+ France (kodowany)

97 12344H Insight UHD (kodowany)

97 12344H Insight UHD (kodowany)

97 12344H Pearl TV (FTA)

Z rozmowy w tym wątku można wywnioskować, że w 8K nie ma nic do oglądania, ale w 4K to zupełnie inna historia. Sprawa mocno dyskusyjna. Owszem, są BD-UHD. Jeśli chodzi o ofertę programów satelitarnych - jest ona bardziej niż skromna, obecna lista w porównaniu z poprzednią (ponad rok temu) bynajmniej się nie wydłużyła.

Źródło listy: www.lyngsat.com

Jest tam również informacja na temat audio. Nie umieściłem jej, aby nie komplikować listy. Otóż nigdzie nie ma tam żadnego Dolby Atmos. Max które może przyjść z satelity to AC-3 czyli "stary, dobry, poczciwy" Dolby Digital 5.1. Na upartego można na niego dokodować jeszcze jeden jeden kanał (Dolby Digital EX) ale wg posiadanej wiedzy nikt tego nie praktykuje.

I jeszcze specjalna informacja z dedykacją dla Państwa Sceptyków. Satelita na pozycji 110.0*E, w Polsce niewidoczny (jest pod linią horyzontu):

BSAT 3A

17 12034R NHK Super-Hi Vision Tests (FTA)

16APSK

Tak. Dobrze się Państwo domyślają. To jest właśnie 8K.

Wow! Jedna, statyczna plansza kontrolna, nie wymagająca nawet 1/10 przepływności regularnego programu. Sukces!

W 4k programów wprost zatrzęsienie, aż walą drzwiami i oknami! Jak to dobrze wróży wdrożeniu 8k- nadawcy przejdą na tę rozdzielczość już za 20 lat.

Wow! Jedna, statyczna plansza kontrolna, nie wymagająca nawet 1/10 przepływności regularnego programu. Sukces!

Byłeś w tamtych stronach? Odbierałeś ten program? Albo przynajmniej widziałeś? Skąd ta wiedza?

Sam o niej pisałeś- a może to inna transmisja, ale również tak okrojona, by zmieściła się w paśmie transpondera? Tylko, że to i tak ma niewiele wspólnego z normalnymi parametrami dla 8K.

Pisałem i podałem link do artykułu mówiącego o pierwszej eksperymentalnej transmisji 8K z satelity nad Europą. Była ona odbierana (jeśli dobrze pamiętam Sat Kurier) również w Polsce.

To natomiast jest satelita zawieszony 110E obsługujący Japonię. Tam te transmisje trwają od dłuższego czasu.

Wygląda na to że z kolejnymi problemami we wdrażaniu 8K sobie zaczynają radzić, co nie znaczy że to koniec problemów z nadawaniem i wdrażaniem 8K. :)

Ukryta Zawartość

https://www.nhk.or.jp/corporateinfo/english/press/pdf/20180405.pdf

lista programów satelitarnych w 4K. Oto aktualna lista na chwilę obecną.

Źródło listy: www.lyngsat.com

Może to i aktualna lista (nie sprawdzałem) kanałów łatwo dostępnych u nas.....są też inne do których dostęp wymaga lepszego lub specjalnego sprzętu satelitarnego. Lista ta nie zawiera też kanałów dostępnych poza satelitami.

Ta lista jest lepsza nie tylko dlatego że pełniejsza, jest na bieżąco jest aktualizowana.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o ofertę programów satelitarnych - jest ona bardziej niż skromna, obecna lista w porównaniu z poprzednią (ponad rok temu) bynajmniej się nie wydłużyła.

Bynajmniej....znowu nie do końca piszesz prawdę. Przypominam że nie minęło jeszcze cztery lata gdy pierwsze stacje zaczęły na świecie nadawać, a z HD minęło ok. 10 zanim u nas się pojawiło.

Ukryta Zawartość

To podwójnie ciekawe, bo czytałem że większość nadających na nasz kraj zaczęła nadawać w ciągły sposób niedawno, niektórzy w tym roku. :)

Oferta się zdecydowanie powiększy jak będą odbiorcy, tu zaczyna się dziać;

66291.jpg

Jeszcze jedno.

Start 4K opóźniło ustalanie standardów i ciągłe ich korekty....teraz gdy jasnym jest i wiadomo jaka ma być nazwa standardu określanego potocznie jako 4K (UHD), jakie ma dokładnie standardy spełniać i że ma tylko rozdzielczością od 8K się różnić, to się zmienia.

Ukryta Zawartość

Ważny cytat;

"DVB finalized UHD-1 Phase 2 in 2016, with the introduction of service by broadcasters expected in 2017. UHD-1 Phase 2 adds features such as

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (using

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) and

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) at 10 or 12 bits), wide color gamut (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) colorimetry), and

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (up to 120 Hz).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że z kolejnymi problemami we wdrażaniu 8K sobie zaczynają radzić, co nie znaczy że to koniec problemów z nadawaniem i wdrażaniem 8K.

Normalne problemy wdrażania nowej technologii. Nie powinno to nikogo dziwić. Z pokrewnej sprawie: zauważ że sygnalizowane od początku przypadłości OLED udało się na dziś zaledwie ograniczyć, bo przecież nie wyeliminować w całości.

Ta lista jest lepsza nie tylko dlatego że pełniejsza, jest na bieżąco jest aktualizowana.

Nie jest ani lepsza ani gorsza. Ja ograniczyłem się do dwóch najczęściej (z zasadzie można użyć sformułowania: wyłącznie) oglądanych na naszym rynku satelitów: Hotbird (13.0*E) oraz Astra (19.2*E). Ty podałeś więcej satelitów wiszących nad Europą, stąd lista programów 4K jest dłuższa. W przypadku dwóch wymienionych przeze mnie obie się pokrywają. I obie są aktualizowane na bieżąco - na lyngsat.com są wpisy z wczoraj.

Jest natomiast inna sprawa: audio. W Twoim linku jest explicite napisane to, co przeglądając lyngsat.com umknęło mojej uwadze. Są już programy satelitarne z dźwiękiem Dolby Digital Plus. Do niedawna max tą drogą to był zwykły Dolby Digital. Dlatego nieświadomie wprowadziłem Dyskutantów w błąd za co przepraszam.

DD+ technicznie umożliwia 13.1 kanałów. Pytanie kto z tego korzysta i czy w ogóle jest ktoś taki? DVB-T też może mieć dźwięk DD+, są nadawcy którzy to mają, ale przez 99.9% czasu jest stereo, w zupełnie wyjątkowych, sporadycznych przypadkach 5.1.

Mnożenie kanałów dźwięku kina domowego, to można porównać tylko do.....8K. :)

Gdyby tych 14 kanałów dawało dźwięk stereo jakości CD...a tak tylko ci co mają KD coś na tym zyskują.

Pamiętam jak dobrze odbierał jeden z moich telewizorów dźwięk (NICAM) na wyjściach analogowych było bardzo dobrze, obecne cyfrowe stereo w telewizji to PORAŻKA! Nic mu nie jest w stanie pomóc, nawet zewnętrzny DAC. :)

zauważ że sygnalizowane od początku przypadłości OLED udało się na dziś zaledwie ograniczyć, bo przecież nie wyeliminować w całości.

Wszystkie telewizory mają zalety i wady których nie udaje się do końca usunąć....plazmy też je miały a pomimo tego ją kupiłeś.

Rozmawiamy na tematy poboczne a tu w tym co podałem widać że dynamika wprowadzania 4K jest większa niż HD....co świadczy o tym że się może rozgościć szybciej niż nam się zdawało.

4K wkroczyć ma w drugą fazę wprowadzania standardu, gdzie parametry obrazu pokrywają się z tym co miało mieć tylko 8K (nawet 120 klatek/s)....to oznacza że może zagościć na dłużej, bo łatwiej będzie o materiały tego standardu.

Mało tego, nie ma w wytycznych żadnego rozgraniczenia że będzie jakieś gorsze 4K i lepsze 8K....oba te standardy będą wdrażane i nazywane jednakowo jako UHD, 4K UHD-1, 8K UHD-2.....różnią się więc tylko i wyłącznie rozdzielczością która nie jest najważniejsza dla jakości obrazu.

Porównując do dźwięku....4K to już praktycznie takie 13.1, czy nam już trzeba w domach 22.2 (8K)?? :)

Mnożenie kanałów dźwięku kina domowego, to można porównać tylko do.....8K.

Tylko dostrzegam pewien brak konsekwencji. Nie, nie po Twojej stronie. W innym wątku rozmawialiśmy o mnożeniu kanałów audio. Był to rzadki przypadek gdzie żeśmy się zgadzali. Poddałem w wątpliwość sens tej gonitwy: 5.1, 7.1, 9.2, 11.2, 5.1.2, 7.2.4, ... Zapytałem po co to, skoro można mówić o zasadności w sali kinowej, ale w warunkach domowych optimum to 5.1 i przyrosty efektu przestrzennego przy dodawaniu kolejnych kanałów maleją asymptotycznie do zera. Jaka była reakcja innych (poza Tobą) uczestników tamtej rozmowy? Zostałem ofuknięty i ogłoszony dinozaurem oraz skansenem myślowym. Prześcigano się w dowodzeniu jakie to zwalające z nóg oraz wspaniałe efekty dają dodatkowe kanały. A jednocześnie zwiększanie rozdzielczości budzi u wielu wątpliwości a nawet sprzeciw.

Gdyby tych 14 kanałów dawało dźwięk stereo jakości CD...

Znów się walnąłem, błąd w pisowni, gdy go zauważyłem było już za późno na korektę. DD+ umożliwia 15.1 kanałów. Nie 13.1 jak mi się napisało. Przepraszam.

obecne cyfrowe stereo w telewizji to PORAŻKA!

Jeśli masz na myśli DVB-T nie pozostaje nic innego jak się z Tobą zgodzić. Na satelitach na nielicznych kanałach jest lepiej.

Nic mu nie jest w stanie pomóc, nawet zewnętrzny DAC.

Z pustego nawet Salomon nie potrafił nalać.

dynamika wprowadzania 4K jest większa niż HD....co świadczy o tym że się może rozgościć szybciej niż nam się zdawało.

Jest to sprawa mocno dyskusyjna. @arkadowski przytoczył opinię kogoś, kto ma do powiedzenia w tych sprawach, że 4K będzie najkrócej obecną technologią na rynku bo już mu depcze po piętach 8K. Marketingowcy już o to postarają.

Porównując do dźwięku....4K to już praktycznie takie 13.1, czy nam już trzeba w domach 22.2 (8K)?? :)

Takie 15.1 - sprostowanie błędu powyżej. Przytoczyłem wypowiedź kogoś z zarządu NHK, że pracują nad algorytmem downmixowania 22.2 z maksymalnym możliwym zachowaniem efektu przestrzennego, albowiem zdają sobie doskonale sprawę że ludzie w domach mają 5.1.

Nie podobają mi się te manipulacje przy dźwięku, do nas trafia on po tylu zabiegach że musi wyprany być z analogowego piękna....większość tych zabiegów nie ma nic wspólnego poprawianiem jakości dźwięku. Downmixy, sriksy....ale i tak "50 głośników "potrzebne by to co w studiach wymiksowali zagrało....dziękuję postoję. :)))

Zostawmy dźwięk, bo tu już swoje łapki położyli marketingowcy i zamiast poprawiać tak by dla każdego było z korzyścią zyskują tylko oni i producenci głośników i ci którzy mają najnowocześniejszy sprzęt KD i mogą go (stać ich) co chwilę unowocześniać i to KD jak tylko coś "nowego" wymyślą przebudowywać. Bo co chwilę coś co daje "lepszy" dźwięk wymyślają.... :))

Teraz to samo zaproponują w telewizji....musisz kupić 8K choćbyś nawet nie planował oglądania w tej rozdzielczości.

Mają taką technologię opanowaną to nawet jak nam nie trzeba (bo HD zamierzamy oglądać) i tak nam wmówią że na tym telewizorze 8K obraz będzie lepszy. :))

Potwierdza to co piszę @arkadowski....tak będzie jak opisuje, bo tak już jest. Bezsensowne ekrany telefonów komórkowych (4k), pęd za zyskiem prowadzi ich w ślepe uliczki....nie pierwszy raz. :(

Co nowego? Ano proszę:

Ukryta Zawartość

Zwracam uwagę, że ten telewizor ma 70". Oraz na cytat z tego artykułu:

"W rozmowie z Komputer Światem menedżer Sharpa Keizoh Hashimoto wyjaśnia, że 8K ma sens przy wielkościach przekątnych powyżej 50 cali"

I to jest dla mnie wiarygodne. A nie wpisy autorstwa co poniektórych w tym wątku.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.