Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do małego pokoju

Marcin_71936

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem sprzętu stereo do mojego salonu. Pokój ma powierzchnię ok 18-19m2. Znajduje się w bloku, wiec muzyki raczej nie będę słuchał głośno, dlatego chciałbym, żeby sprzęt oddawał dużo detali i ciepłego basu, grał czysto i klarownie, a jednocześnie nie dudnił i nie męczył przy dłuższym odsłuchu, przy niskich poziomach głośności.

Słucham muzyki bardzo różnorodnej w zależności od nastroju (rap, rock, muzyka elektroniczna, pop). Szukam czegoś uniwersalnego.

Co do kolumn zastanawiam się czy wybrać małe podłogówki z bass reflexem z przodu, ponieważ muszą one być dosunięte maksymalnie do ściany, czy lepszym wyborem będą jednak monitory na podstawkach lub postawione na szafkach wiszących?

Od wzmacniacza oczekuję możliwości odtwarzania muzyki za pomocą serwisów streamingowych Spotify, Tidal (mogę dokupić też osobne urządzenie sieciowe, jeżeli zyskam na jakości dźwięku) oraz możliwości podłączenia do TV. Sprzęt ma być wykorzystywany również do oglądania filmów.

Budżet jaki mogę przeznaczyć na sprzęt oscyluje w okolicach 5000-7000 PLN. Planuję kupić sprzęt nowy.

W załączeniu przesyłam szkic pokoju i zdjęcie, w którym miałby znajdować się sprzęt.

Liczę na pomoc i propozycję z waszej strony, gdyż jestem laikiem, a na rynku jest bardzo duży wybór sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-72054-0-26259400-1536399059_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/140416-zestaw-stereo-do-ma%C5%82ego-pokoju/

Witaj,

W takim pomieszczeniu rzeczywiście można wykorzystać kolumny podstawkowe lub niewielkie podłogowe. Te dwa rodzaje kolumn ogólnie brzmią w różny sposób (z powodów konstrukcyjnych) i dobrze byłoby sprawdzić osobiście jaki styl grania będzie Ci się bardziej podobał. Myślę jednak, że bezpieczniej i bardziej uniwersalnie będzie skupić się na kolumnach podłogowych, które zapewnią lepszy bas, brzmienie głębsze i lepiej wypełniające pomieszczenie zwłaszcza przy cichych odsłuchach. Co do elektroniki można również pomyśleć o dwóch rozwiązaniach. Albo popularne dziś amplitunery stereofoniczne, które potrafią zagrać naprawdę nieźle, mają wbudowane wszystkie możliwe funkcje cyfrowe i internetowe albo wzmacniacz stereofoniczny i do tego odtwarzacz strumieniowy jako osobne urządzenie. Rozwiązanie drugie będzie miało większy potencjał na dobre granie lecz ostatecznie również należałoby sprawdzić czy różnica między "wygodnym" amplitunerem a "ambitnym" systemem dzielonym będzie dla Ciebie znacząca. Z propozycji na szybko można rozważyć elektronikę Marantz PM6006 z dedykowanym odtwarzaczem NA6005 czy Nad C326 wraz z Yamaha WXc50 dla funkcjonalności cyfrowej. Oczywiście wśród amplitunerów Yamaha R-N602 lub wyższy 803 oraz odpowiednio Onkyo 8250 lub 8270.

Co do kolumn warto zwrócić uwagę na Indiana Line Nota 550X, Dali Zensor 7, Monitor Audio Bronze 5 czy Audio Academy Phoebe III Nie będę się w tej chwili rozpisywał jak co brzmi, przy wyborze całego zestawu odsłuch jest wskazany. Jeśli do Pabianic nie masz zbyt daleko, serdecznie zapraszamy.

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za ciekawe propozycje. Które z tych kolumn będą najlepiej grały, jeśli postawie je w samym rogu pokoju. Trochę się obawiam, że będzie za dużo basu? Chciałbym, żeby bas był dobrze skontrolowany, nie przytłaczał reszty pasma i ładnie wybrzmiewały instrumenty (perkusja, gitary)

Hej.

Przy tym metrażu brał bym kolumny podłogowe pod uwagę, będą efektywniejsze przy słuchaniu na niskich poziomach głośności.

Z przednim bass reflexem polecał bym Dali Zensor 7, Indiana Line Diva 650, KEF Q750(konstrukcja zamknięta).

Co do wzmacnaicza popatrz na NAD C356 BEE, Atoll IN80SE, Cambridge Audio CXA80. Można też iśc w stronę jednego kompletnego uzrądzenia jak Yamaha R-N803D. Scieciówka jaką mogę polecić to Yamaha WXAD-10 jednak gdybyś chciał coś lepszego to popatrz na DAC CA Dac Magic 100 + iEAST M30 którego możesz spiąć po optyku (wpłynie to na jakosć brzmienia).

Zapraszam na odsłuch.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Jeżeli w tym pokoju nie zadbasz trochę o akustykę to nawet wydając trzy razy tyle będzie lipa.

Gołe panele i puste ściany to zło :-)

Pozdro.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Urządzeniem może być Onkyo, natomiast co do kolumn dysponując tym budżetem wybrał bym

( zakładając oczywiście posadowienie na tym mebelku ) coś z monitorów tego zestawienia:

Ukryta Zawartość

Duży wybór wykończeń, różne ceny i dobre głośniki, BR na froncie i co najważniejsze -

dźwięk jak z klasycznych sporych kolumn podłogowych. Pożyczają jakby co na odsłuchy.

Widzę je ustawione blisko ekranu, a to że jeden nieco wyżej można się oswoić,

albo wyrównać jakąś podkładką żeby nie kłuło w oczy, jak przeszkadza.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Duży wybór wykończeń, różne ceny i dobre głośniki, BR na froncie i co najważniejsze -

dźwięk jak z klasycznych sporych kolumn podłogowych.

grają jak duże bo skrzynki są ''skrojone '' na potrzeby głośnika a nie dekoratora ,partacza wnętrz czy jak tam , wystarczy spojrzeć na wymiar frontu 23-26 cm i wysokośc 50cm w monitorach ,

Dzięki za ciekawe propozycje. Które z tych kolumn będą najlepiej grały, jeśli postawie je w samym rogu pokoju. Trochę się obawiam, że będzie za dużo basu? Chciałbym, żeby bas był dobrze skontrolowany, nie przytłaczał reszty pasma i ładnie wybrzmiewały instrumenty (perkusja, gitary)

Marcin, temat jest mi dobrze znany, bo sam przerabiałem temat pokoju 18m2 w bloku.

Kolumny mam ustawione dosyć blisko ścian (około 30cm). Próbowałem sporo różnych podłogówek i monitorów. Wieczny problem z dudniącym basem... Dopiero kolumny polskiego producenta Divine Acoustics rozwiązały ten problem. Obecnie gra u mnie model Electra 3 (bass reflex od dołu). Fajną konstrukcją (zamkniętą) jest też Proxima. Mógłbym bardzo dużo pisać o ich zaletach, szczególnie dobrze spisują się w metrażu do 20m2, np. w bloku lub generalnie w gorszych akustycznie pomieszczeniach. Łatwo je ustawić, grają dźwiękiem otwartym, naturalnym, bez żadnych podbarwień !!! rewelacyjna przestrzeń i stereofonia, ale trzeba uważnie dobierać elektronikę. Bardzo lubią wzmacniacze lampowe, hybrydowe, tranzystory w klasie A, oraz inne dynamicznie, grające dociążonym dźwiękiem klocki np. Heed obelisk, hybryda Sinusaudio lub Haiku. Z czystym sumieniem polecam ci te kolumny, bo w swojej cenie są genialne. Poszukaj też na rynku wtórnym, może się trafią w okazyjnej cenie. Gwarantuję, że jak dobierzesz do nich odpowiedni wzmacniacz to długo niczego innego nie będziesz szukał. ps. wiecej info udzielę na priv jak chcesz wiedzieć więcej np. na temat doboru elektroniki. Zapraszam też do mnie na odsłuch jak byś chciał usłyszeć jak brzmią Electry 3 ze wzmacniaczem hybrydowym i np. gramofonem jako źródło...

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Szkoda że nie rozważasz klocków z runku wtórnego bo w tym budżecie można złożyć super zestaw.

Mam pokój 14,5 m2 w blokach i długo dopasowywałem klocki do siebie.

Jakiś czas temu się udało :-).

Teraz mam zestaw na sprzedaż. Zapraszam na odsłuch to może zmienisz zdanie bo idealnie się wpisuje w twoje preferencję.

Copland CSA-14 i ProAc Response 1SC.

P.S. O akustykę i tak przynajmniej w minimalny sposób będziesz musiał zadbać.

Pozdro.

Co z tego że z rynku wtórnego można złożyć lepiej jak później kupisz i nie będzie komu naprawić.

Ty tak na poważnie czy sobie jaja robisz ?

Nie ze wszystkim może być tak prosto...

Myślę, że co najmniej 80% użytkowników tego forum nabywa sprzęt na rynku wtórnym.

Także może nie generalizujmy, szczególnie jeśli chodzi o kolumny.

Nikt nie mówi że jest prosto znaleźć zadbany sprzęt, ale bez przesady z tym, że nie ma kto w PL naprawiać :) Bardziej rozchodzi się o jakość i koszty tego serwisu. Tutaj bywa różnie. Tyczy się to przede wszystkim nowszej elektroniki.

Bardziej rozchodzi się o jakość i koszty tego serwisu

Jeśli zanjdziesz orginalne komponenty do kolumn to jak najbardzije można naprawiać, ale np przy wymianie przetworników już nie jest tak łatwo ponieważ powinno się parami co niekiedy oznacza o większych kosztach.

Ostatnio gdy rozmawialem z moim zaprzyaźnionym kolegą serwisantem w większości przypadków jakie spotyka to naprawy i regeneracji są nie opłacalne. I skupiamy się tu na średnim pułapie głośników.

Niestety czym droższy sprzęt tym lepiej wychwytać coś dobrego, często budżetowe sprzęty są używane neieprawidłowo i zajechane.

Co do elektroniki jak najbardziej rynek wtórny oferuje wiele ciekawych propozycji, koszta renegeracji często błache w porównaniu co do sprzętu jaki kupujemy.

Jeśli zanjdziesz orginalne komponenty do kolumn to jak najbardzije można naprawiać, ale np przy wymianie przetworników już nie jest tak łatwo ponieważ powinno się parami co niekiedy oznacza o większych kosztach.

Ostatnio gdy rozmawialem z moim zaprzyaźnionym kolegą serwisantem w większości przypadków jakie spotyka to naprawy i regeneracji są nie opłacalne. I skupiamy się tu na średnim pułapie głośników.

Niestety czym droższy sprzęt tym lepiej wychwytać coś dobrego, często budżetowe sprzęty są używane neieprawidłowo i zajechane.

Co do elektroniki jak najbardziej rynek wtórny oferuje wiele ciekawych propozycji, koszta renegeracji często błache w porównaniu co do sprzętu jaki kupujemy.

S4Home poleca nowe urządzenia i to zrozumiałe. Ja natomiast pisząc " .. jakość i koszty tego serwisu" miałem na myśli urządzenia typu wzmacniacze, ale nie kolumny. Kolumn nigdy nie musiałem naprawiać. Każdy natomiast ma swoje własne doświadczenia. Ja przerzuciłem sporo używanych kolumn i nigdy nie kupiłem uszkodzonych. Staram się ich jednak przed zakupem posłuchać. Dlatego cały czas uważam, że używane kolumny można kupić bardzo okazyjnie, chociaż wypadało by przed zakupem udać się na odsłuch (chyba że są jeszcze na gwarancji). Co do elektroniki czyli np. wzmacniaczy mam niestety gorsze doświadczenia. Natomiast używanych kolumn wg.mnie nie ma się co obawiać.

S4Home poleca nowe sprzęty i to zrozumiałe.

Okazję są zawsze! Używany sprzęt trzeba sprawdzać przed zakupem i odsluchiwać. Nie że polecam tylko nowy sprzęt bo co do używanego zawsze pomogę/doradzę, ale nie pogniewam się gdy ktoś zakupi nowy :) Taka sptrzedaż i tak się zapętla więc co najważniejsze by dobrze doradzić i jednemu i drugiemu.

Wszystko ma swoje plusy i minusy używany sprzęt można kupić lepszej klasy, lecz nowy sprzęt jak dbasz tak masz :)

Okazję są zawsze! Używany sprzęt trzeba sprawdzać przed zakupem i odsluchiwać.

I to jest sedno sprawy.

Przewinęło się u mnie sporo używanego sprzętu i jeżeli chodzi o kolumny to nigdy nie miałem problemów.

Ze wzmacniaczami po sprawdzeniu kończyło się na wymianie kondensatorów i przeczyszczeniu potencjometrów. Koszty niewielkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.