Skocz do zawartości
IGNORED

Cotrane na Blu- ray.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy temat był poruszany na forum.Właśnie dzisiaj nabyłem ( dość niespodziewanie ) płytę J.C. "Blue Train" na płycie blu-ray.Dla mnie to pierwsza płyta BR z muzyką,to pierwsze takie doświadczenie.Pierwsze wrażenia odsłuchowe bardzo pozytywne.Nagranie wydało Blue Note w 2015r.

Nadmieniam,że nie mam typowego kina domowego.Po prostu odtwarzacz BR mam podłączony do wzmacniacza ( lampowy Audio Research VSI 60).Bez subwoofera.Co myślicie o muzyce na BR?

https://www.audiostereo.pl/topic/140653-cotrane-na-blu-ray/

Myślę, że nośnik cyfrowego audio nie ma znaczenia, a jedynie jakość materiału. W przypadku BD-Audio jest to chyba max 24bit/192kHz. Imho jakość CD jest wystarczająca. Jeśli usłyszysz różnice to będą one wynikały przede wszystkim z innego masteringu. Mam kilka płyt BD-Audio. Grają dobrze, ale format nie przyjął się na szerszą skalę i raczej nie ma na to szans.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

A czy w Panów odtwarzaczach można zmieniać słuchaną ścieżkę płyty BD-Audio przyciskami numerycznymi z pilota, tak jak przy filmach? Mój (Panasonic DMP-BDT700) na nie nie reaguje, i to nie jest uszkodzenie, ma tak fabrycznie. Można to zrobić tylko na ekranie telewizora, który więc cały czas musi być włączony, jeśli nie chcę słuchać płyty od początku do końca.

A czy w Panów odtwarzaczach można zmieniać słuchaną ścieżkę płyty BD-Audio przyciskami numerycznymi z pilota, tak jak przy filmach? Mój (Panasonic DMP-BDT700) na nie nie reaguje, i to nie jest uszkodzenie, ma tak fabrycznie. Można to zrobić tylko na ekranie telewizora, który więc cały czas musi być włączony, jeśli nie chcę słuchać płyty od początku do końca.

U mnie bezpośrednie wybieranie numerów utworów z pilota jak najbardziej działa na płytach Pure Audio Blu-ray, tyle że ze sporym opóźnieniem w porównaniu do CD. Odtwarzacz to Oppo 105D.

Panasonic to odtwarzacz przede wszystkim video więc widocznie nie pomyślano o zaimplementowaniu tej funkcji.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

@Drizzt

Dziękuję za informację. To pewnie też kwestia kosztów produkcji, ten Oppo to wyższa klasa niż Panasonic. Do którego podobny Sony UHP-H1 też nie ma tej - wydawałoby się podstawowej - funkcji. Choć oba mają analogowe wyjścia audio umożliwiające podłączenie do klasycznego wzmacniacza stereo.

• 3 tygodnie później...

Zawsze przy słuchaniu tej płyty zastanawia mnie efekt (chyba w 2 pierwszych dwóch otworach tak jest) ciśnienia akustycznego - dmuchania "bezgłośnym" powietrzem po głośnikach.

Spowodowane jest to chyba zbyt bliskim zbliżeniem instrumentu do mikrofonu. Czy to jest zamierzone? Nie spotkałem czegoś podobnego w innych realizacjach jazzowych, zresztą w niejazzowych też nie spotkałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.