Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem przeczytam kilka postów z tego tematu i raczej się do tych "rozmówek" nie wtrącam ale chcę coś zaproponować.

:)

Spotkanie, zjazd czy zlot osób zaangażowanych w ten wątek ... jak zwał tak zwał ale chętnie bym "to" zobaczył. "Wolna amerykanka". hehe

Wracając jeszcze do wypowiedzi sly30, że winyl pyka i trzeszczy, bo ten temat zdaje się tu przewija najczęściej, przecież są płyty, które nie wydają z siebie takich odgłosów. Pomiędzy utworami jest absolutna cisza.

Kiedyś winyl kojarzył się z "kotletami" na rozbiegówce :) to fakt (jakieś 30 lat temu jak byłem młodym chłopcem) teraz lekkie, z dużym naciskiem na słowo lekkie, pyknięcia i specyficzne "smażenie" dodaje płytom uroku i to odróżnia je między innymi od dźwięku z CD. Może się to komuś oczywiście nie podobać i koniec kropka. Myjka i dbałość o płyty pozwalają cieszyć się niczym niezmąconym brzmieniem bez zniekształceń. Jakież było moje zdziwienie, że płyta może być "cicha", pozbawiona jakichkolwiek trzasków i pyknięć. Teraz, jak można się domyślać, szukam raczej wydań w idealnym stanie, stałem się bardziej wybredny ale jak pyknie to nie spadam z fotela.

:]

I jeszcze jedno... jak bardzo bym chciał by płyty mnie interesujące kosztowały 2 PLN za sztukę. Niestety... za płyty z mojej kolekcji miałbym gramofon, którym roztrzaskał bym niejeden system na tym forum ale co z tego jak nie miałbym co położyć na talerz gramofonu. Nie będę kupował płyt w nieskończoność, zbiorę to co mnie interesuję i będę mógł myśleć o sprzęcie a w między czasie (lada dzień po niedzieli ;) ), może to kogoś zdziwić, nabędę kolejną "wypasioną" kartę graficzną do kompa. To wydatek rzędu 2000 PLN ale zdecydowanie wolę wydać na "grafę" niż teraz inwestować w nowy gramofon.

Pozdrawiam.

może to kogoś zdziwić, nabędę kolejną "wypasioną" kartę graficzną do kompa. To wydatek rzędu 2000

Nikogo to, oczywiście, nie dziwi. U mnie niestety za tym szła nowa płyta i procesor. Teraz trochę mi przeszło i skłaniam się bardziej w stronę konsoli, Ale za tym idzie niestety nowy telewizor, bo na analogu to raczej słabo.:)

Nikogo to, oczywiście, nie dziwi. U mnie niestety za tym szła nowa płyta i procesor. Teraz trochę mi przeszło i skłaniam się bardziej w stronę konsoli, Ale za tym idzie niestety nowy telewizor, bo na analogu to raczej słabo.:)

Co do TV to pełna zgoda:)

Można się spierać ale po co? Wystarczy rzucić okiem na całość sprzedawanej na świecie muzyki. Na vinylach to jest ułamek tego co w cyfrowej postaci, mimo że na świece są miliony gramofonów, lepszych, gorszych, starych i nowszych.

- ułamek - za to same delicje :) - miliony gramofnów :) - dobre sobie...pewnie policzyłeś swojego Daniela, którego nie używasz, jak również moją starą unitrę leżącą gdzieś na strychu...gros populacji po prostu nie wie, jaką przyjemność można czerpać słuchając muzyki z płyty winylowej, tu winne są media - ale to się szybko zmienia...

excelvinyl winylmania blog szukaj

To że gors społeczeństwa nie wie jak grają vinyle to pryszcz w porównaniu z niektórymi audiofilami którzy nie mają pojęcia jak gra dobra cyfra i….dobry vinyl niestety też… :-)

Mam znajomego, który też lubi czarne płyty ale w poważnym wydaniu. Uważa, że tor pod vinyle to min.150 tys.zł a płyty kupuje tylko stare wydania, żadnych nowych robionych z cyfrowych taśm matek i ceny o jakich mówił są dla mnie bez sensu…od 100-500…dolarów za sztukę!!!

- ponieważ taka opinia może zniechęcić młodych potencjalnych adeptów winyla, dlatego podam dla równowagi swoją: - na początek wystarczy podzielić w/w sumy przez 100 i można już cieszyć się dźwiękiem czarnej płyty....:)

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

- ponieważ taka opinia może zniechęcić młodych potencjalnych adeptów winyla, dlatego podam dla równowagi swoją: - na początek wystarczy podzielić w/w sumy przez 100 i można już cieszyć się dźwiękiem czarnej płyty....:)

Probuję tak dzielić ale widocznie jestem z matmy kiepski... widzę puste półki ;)

Taaa...

Niektórzy potrafią się cieszyć oglądając film z Sashą Grey :)

Brzydula lepsza.

Pozdro

- ułamek - za to same delicje :) - miliony gramofnów :) - dobre sobie...pewnie policzyłeś swojego Daniela, którego nie używasz, jak również moją starą unitrę leżącą gdzieś na strychu...gros populacji po prostu nie wie, jaką przyjemność można czerpać słuchając muzyki z płyty winylowej, tu winne są media - ale to się szybko zmienia...

A drugi gros, zapewne jeszcze wiekszy, nie wie nic o przyjemnosci z cyfry.

Pozdroę

Muszę przewietrzyć mój system…

Fakt, że winyl brzmi inaczej. Sam porównuję z flac i zaznaczam, że jestem na początku przygody z winylem a sprzęt grający jaki mam, taki mam.

Nie mam dużej kolekcji czarnych płyt ale jednak, co do szczegółowości w większości porównań wygrywa flac. Oczywiście porównuję te same utwory i oczywiście pomijam poziom głośności bo są czasami spore różnice. Opierając się na swoich doświadczeniach z winylami (początkujący) zauważyłem, że wąskim gardłem jest sama czarna płyta, jej jakość jeśli chodzi o stan jak i specyfikę tłoczenia. Reasumując swoje wypociny:

* słaby flac - słaba płyta winylowa => wybieram flac

* dobry flac - porządnie tłoczona i dobrej jakości płyta winylowa => wybieram po stokroć winyl !

Edytowane przez szy_a

dobry flac - porządnie tłoczona i dobrej jakości płyta winylowa => wybieram po stokroć winyl

Chyba tylko po to, aby pobawić się ramieniem gramofonu. LOL

• 2 tygodnie później...

- wydaje się, że cyfra gra lepiej, a gra gorzej - wydaje się również, że winyl gra gorzej , a gra lepiej...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bez wątpienia winyl gra lepiej odtwarzany przez gramofon. Natomiast płyta CD póki co jest bezkonkurencyjna gdy gramy ją w odtwarzaczu CD.

Czy winyl gra lepiej w CD-plejerze - tego nie wiem bo nie udało mi się tam żadnego jeszcze zmieścić.

<br />Bez wątpienia winyl gra lepiej odtwarzany przez gramofon. Natomiast płyta CD póki co jest bezkonkurencyjna gdy gramy ją w odtwarzaczu CD.<br />
- bez wątpienia odkryłeś Amerykę - szacun ! - a na czym innym ma grać winyl ? - natomiast płyta cd potrafi również grać na nerwach :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Widać jesteś człowiekiem o słabej konstrukcji nerwowej.

Właśnie kupiłem sobie box Reinera z CSO, całe 63 CD absolutnego szczęścia.

<br />Właśnie kupiłem sobie box Reinera z CSO, całe 63 CD absolutnego szczęścia. <br />
- współczuję - no, ale jeżeli Cię to kręci....i co tam w tym boxsie ? moze machnij fotę ?...

- współczuję - no, ale jeżeli Cię to kręci....i co tam w tym boxsie ? moze machnij fotę ?...

Szanowny kolego ten box to jedne z najwybitniejszych rejestracji klasyki w historii fonografii tak pod względem jakości dzwięku jak i przede wszystkim interpretacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co ty Excel możesz współczuć człowiekowi, który nie dość że ma i gramofon i CD, to jeszcze klasowo stanowiące Mount Everest w stosunku do twojego grajka? Ma więc rochu porównanie między formatami i żadnego nie potępia - zdrowe podejście. Do tego cieszy się muzyką, a nie patrzy tylko na nośnik.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Szanowny kolego ten box to jedne z najwybitniejszych rejestracji klasyki w historii fonografii tak pod względem jakości dzwięku jak i przede wszystkim interpretacji

Box jest rzeczywiście fantastyczny.

Zwłaszcza, że Reiner w szczytowej formie a i orkiestra za nim nadąża.

Po drugie są to jedne z pierwszych w historii rejestracji stereofonicznych oraz hi fi. Brzmią świetnie.ale to zapewne zasługa prostoty samej rejestracji jak i staranności podejścia samych realizatorów.

Po trzecie jest to pewna całość i to dla mnie ważne bo mam na winylu może połowę z tego co jest w boksie.

Jak nie potępia jak potępia? Chyba,że mówi, pisze jedno, a co innego robi...

Gdybyś opanował umiejętność czytania ze zrozumieniem wiedziałbyś, że samego formatu nie potępiam.

Potępiam idiotów, którzy z winylu robią sobie złotego cielca i Świata Bożego poza nim nie widzą.

Na marginesie. Sprawiłem sobie nowy gramofon.

Nie najgorszy, jak sądzę.

Edytowane przez rochu

Kręcisz i nie dziwota,że trudno Cię zrozumieć.Nie mój problem.

Wesołych,zdrowych i pogodnych dni wolnych od pracy życzę.Kręć dalej czym możesz:)

Rochu...dokładnie tak! Twój głos to głos rozsądku. Nie chcę użyć ostrych słów wiec powiem, że dziwne jest gdy krytykuje twój wybór klasyki na CD ktoś kto nie ma sprzętu a na tym co ma słucha Gniatkowskiego, Białwą Mewę, Białego Misia i inne "super hity"!

A co ty Excel możesz współczuć człowiekowi, który nie dość że ma i gramofon i CD, to jeszcze klasowo stanowiące Mount Everest w stosunku do twojego grajka? Ma więc rochu porównanie między formatami i żadnego nie potępia - zdrowe podejście. Do tego cieszy się muzyką, a nie patrzy tylko na nośnik.

Myślę, że ta świetna realizacja poległaby na referencyjnym dvd plejerze z marketu za 119 pln, co udowodniłoby, że cd to chłam, poza tym można kupić w markecie wew koszu po 5 zeta to po kiego aż 63 płyty za tyle kasiory?

crying.gif

Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

nie przesadzaj, wychodzi mniej jak 3 dolce za CD ...

Przecież to łach darty z kolegi słuchającego na MF reference :-) ja nie ograniczam się do formatów, słucham winyla, cd, plików. Wszytko ma swoje wady i zalety. Nie potępiam w czambuł.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• Pokaż nowe odpowiedzi