Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam przybłędę, sąsiedzi ochrzcili Zdzira, a od 7 grudnia mam jeszcze trzy młode.

Jak ktoś chce kota to na PW

Pytanko mam takie, czy wasze koty machają uszami na zmianę raz jednym raz drugim, jak gra muzyka ? Moja Zdzira tak robi :)

Kochana myszka. Mam dokładnie taką samą, przygarniętą przybłędę i wygląda identycznie!!! A drugi to Święty Birmański. Oba są mega kochane.

Co do uszu to kot ma po kilkanaście mięśni na każde swoje ucho i może nim tak kręcić że człowiek może się zdziwić.

<br />Przeszło pięć tysięcy wpisów w wątku a ja dalej nie wiem dlaczego vinyl brzmi lepiej niż CD?<br />

Ja nawet nie wiem, czy w tym wątku ktoś się już z kimś pojednał, czy dalej "drze koty...."

A ja " sierściuchów " nie mam, bo jak by taki mi z gramofonu zrobił karuzelę, to myślę że te 9 żyć też by mu nie pomogły ;)

robiz

Ups, chyba miał to być wpis w " wątku pojednawczym ", ale co tam " wsio ryba " ...

robiz

Edytowane przez robiz

@robiz - wszyscyśmy noworocznie pojednani! Jak Cracovia z Wisłą!:)))

A no to SZACUNECZEK . Spokój będzie że hej na jakieś pól dnia , no może jeden cały ;)

robiz

Rochu.

A no to SZACUNECZEK . Spokój będzie że hej na jakieś pól dnia , no może jeden cały ;)

robiz

Siekiery, widły i inne ustrojstwa ,służące do wytłumaczenia, że moje jest mojsze - sprzedają do dziewiętnastej!:)
Gość rochu

(Konto usunięte)

Rochu????

Może zamiast nabijać puste posty odpowiesz na pytanie - dlaczego winyl brzmi lepiej niż CD?

Nie na przykładzie twojego systemu, bo każdemu jego system zawsze gra lepiej.

Tak ogólnie, co sprawia, że tak wiele osób wierzy w wyższość winyla?

Może zamiast nabijać puste posty odpowiesz na pytanie - dlaczego winyl brzmi lepiej niż CD?

Nie na przykładzie twojego systemu, bo każdemu jego system zawsze gra lepiej.

To nie sprawa wiary, Rochu drogi:)

- to nie żadna wiara, tylko odsłuchy, rochu, odsłuchy....

excelvinyl winylmania blog szukaj

- to nie żadna wiara, tylko odsłuchy, rochu, odsłuchy....

Więc i Ty excelku dałeś się zbałamucić audiofilskim tryndom:-( Przekabacili Cie tymi "fachowo mądrymi" wpisami i zacząłeś oddawać się odsłuchom zamiast słuchać muzyki.

Troszkę to przygnębiające, ostatnie bastiony zwyczajności się poddają:-(

Szkoda.

W.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Pilot353,

Wybacz, a czym są winyle na ebayu, na wszelakich giełdach czy komisach jeśli nie smietnikiem?

Trudno mi winylem bowiem nazwać to co teraz się produkuje z cyfrowych masterów.

Edytowane przez rochu

Trudno brać pod uwagę odsłuchy płyt ze śmietnika granych w kaprawym systemie z wuesem na czele.

Wciąż Cię kąpią, żeś taki politowania godny?:)

Witam,

Od lat slucham vinylu i CD. Gdyby nie bylo analogowych plyt, bylbym przekonany, ze CD to to. Pech chcial, ze kiedys analog

byl podstawowym nosniliem i jak raz ktos uslyszy dzwiek z gramofonu, trudno wrocic do cyfry. Innymi slowy, bezposrednie

porownanie tej samej muzyki na CD i analogu jest, w poszukiwaniu nirvany, bezpowrotna droga w jedna strone.Ubolewam z tego powodu bo wygoda, oraz dostepnosc muzyki na CD jest oczywista.

Co nie zmienia faktu, ze ostatnio slucham w 80% czarnych plyt. W pierwszej minucie po wlaczeniu CD, mam uczucie, ze muzyka ma mnej barwy, koloru, zycia..., po 2 minutach mija mi to i sama muzyka zaczyna dominowac a "plackatosc", lub brak "powierza" w dzwieku staje sie mnej istotna. Moze tak jak oko akomoduje sie do ilosci swiatla, nasze uszy aklimatyzuja sie do cyfrowego przekazu ? Chcialbym wiedziec czy to jedynie moj problem, czy jest bardzej uniwersalny?

Przypomnę tylko, że w tym roku jak tak dalej pójdzie, to 30.12. 2014r będziemy obchodzić dziesięciolecie tego wątku !!! Powodzenia :)) 

Trudno brać pod uwagę odsłuchy płyt ze śmietnika granych w kaprawym systemie z wuesem na czele.

- rozumiem, że Ty na swoim supersystemie TEGO nie słyszysz ? - przykro mi....

Nie, nie słyszę żadnej ale to żadnej przewagi winyla nad CD.

Może powinienem kupić sobie wuesa i uniwersum aby winyla docenić?

Nie dziwię się więc Twoim przeciągłym miauczeniem na tym forum.

Nie słyszysz, bo nie chcesz słyszeć, albo po prostu wolisz cyfrę.

Poza tym możesz mieć lepszy zestaw do cyfry niż do analoga.

Jednak wydaje mi się, że decydujący wpływ mają tu osobiste preferencje,

albo uprzedzenia, tudzież ułomność słuchu (niepotrzebne skreślić). ;-)

- ale rochu wbiłeś kij w mrowisko ! - zaraz Cię obsiądą...:)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jednak wydaje mi się, że decydujący wpływ mają tu osobiste preferencje,

Na pewno coś w tym jest bo nie lubię gdy szumi, pyka i trzeszczy.

I do tego gra plaskato.

A taki właśnie jest winyl.

A rzeczywistość nie szumi, pyka i trzeszczy.

I nie trzeba się domyślać co tam gra za tymi wszystkimi artefaktami...

Edytowane przez rochu

Błagam Cię rochu, skalibruj ten Twój gramofon i postaraj się o lepsze płyty.Na czym Ty grasz,że masz takie atrakcje???

Gość rochu

(Konto usunięte)

Thorens TD 3001, SME 3009 II imp., Ortofon MC 20 Super 25Y, Ortofon MCA76, Naim Stageline.

Chyba nie jest najgorzej?

Płyty mam jakie mam.

Jest ich parę tysięcy, z czego jakiiś tysiąc to moje zakupy nowych płyt jeszcze z śp Pewexu albo z zachodnich sklepów i to z czasów gdy winyl jeszcze miał się dobrze.

Część z nich jeszcze nie została nawet rozpieczętowana.

A kalibrować gramofon potrafiłem gdy ty jeszcze nie nauczyłeś się chwytać d-mola na swojej pierwszej gitarze.

I do tego gra plaskato.

- płyta w dobrym stanie nie powinna pykać, nie mówiąc już o trzeszczeniu - chyba, ze masz za dobrą wkładkę :) - plaskate granie to już chyba wina wzmacniacza i pre - możesz wypróbowć WS-a, drogi nie jest :) - tylko trzeba dać bas na 80 % i wysokie na maxa - płyty cd mają zwykle dużo basu ale jest on gruboskórny...

I do tego gra plaskato.

A taki właśnie jest winyl.

Kiedyś nam to pykanie nie przeszkadzało, bo nie było cyfry.

Jak wynaleziono płytę CD to prawie wszyscy się zachłysnęli, bo nie było

trzasków. Za to brzmienie stało się płaskie i bez duszy.

Winyl jest bardziej plastyczny od cyfry i zapewnia więcej wrażeń.

Cyfra jest czasem detaliczna, ale to jest detaliczność wyrachowana, bez głębi.

Thorens TD 3001, SME 3009 II imp., Ortofon MC 20 Super 25Y, Ortofon MCA76, Naim Stageline.

Chyba nie jest najgorzej?

Płyty mam jakie mam.

Jest ich parę tysięcy, z czego jakiiś tysiąc to moje zakupy nowych płyt jeszcze z śp Pewexu albo z zachodnich sklepów i to z czasów gdy winyl jeszcze miał się dobrze.

A kalibrować gramofon potrafiłem gdy ty jeszcze nie nauczyłeś się chwytać d-mola na swojej pierwszej gitarze.

To dlaczegoż to Ci nie gro, a powinno? Nie rozumiem:)

Gość rochu

(Konto usunięte)

excel,

A co poradzić gdy nowiutka płyta pyka ledwie co wyjęta z okładki?

Za wuesa dziękuje, kiedyś miałem. Dźwięk rodem ze szkolnej dyskoteki jest mi obcy.

Co do plaskatości, ciekawe, że występuje ona na sporej części winyli - głównie z lat 70-tych a na CD dużo rzadziej.

To wszystko wyjaśnia.

Wolisz cyfrę. Żeby kupować winyle i nawet nie otworzyć?

To po kiego? Mając najlepszy tor analogowy

i tak będziesz wolał słuchać kompaktów.

Bywa.

• Pokaż nowe odpowiedzi