Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że to był żart, bo:

mnie żona gotuje, ale:

żona gotuje mi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rudy-102

Excel gadasz takie głupoty że ciężko wytrzymać !!!

Jak masz sygnał spróbkowany to każdą próbkę przemnaża się przez funkcję sinc rozciągniętą w pewnym interwale czasowym. Potem się to sumuje to wszystko z zachowaniem odstępów czasowym między próbkami sygnału i otrzymujemy pierwotny sygnał ograniczony tylko częstotliwością Nynquista. Poza tym niczym się nie będzie różnił od Twojego zapisu analogowego przefiltrowanego do 22.1kHz.

Rozumiem wysiłek i doceniam, ale niestety on bezcelowy. Może gdyby wyciąć te bity w winylu to by pomogło. A tak nawiasem, mam płytę winylową Papa Dance na której jest zapisany program na spectruma :P

I działał.

Panu Excelu proponuje potłumaczyć tak jak to robiłem mojemu dziecku, w jego języku. leci to tak:

A ta mała srebrna płyta to taka sama jak ta duża czarna ale srebrna. A złote płyty są czarne albo srebrne. Tę srebrną płytę wkłada się do tego gramofonu bez ramienia, bo w tym z ramieniem igła jest za gruba. Dziecko bardzo dobrze widzi igłę (podobnie jak Excel). I w tym gramofonie jest taka malutka maciupeńka igiełka i ona czyta tę srebrną płytę. Czasami ta igiełka nie trafia tam gdzie trzeba i dlatego srebrne płyty się rysują. I dlatego wiemy że jest tam ta maciupka igiełka a jest tak malutka że jej nie widać.A oczko tam się świeci po to żeby igiełka trafiła w te malutkie roweczki bo tak by nie widziała.

Te srebrne płyty nie trzeszczą bo dla tej malutkiej igiełki kurz jest jak góry i ona je omija. I jeszcze nie było na takiej malutkiej płycie miejsca na naklejkę i dlatego robi sie z jednej strony naklejkę a z drugiej tyci tyci roweczki.

Te srebrne płyty są srebrne bo są troszeczkę lepiej nagrane jak te czarne i to tak dla odróżnienia, moje dziecko.

A tak, moje dziecko, na tych srebrnych są c*py, a dokładniej Pity. I pasuje to do Pyty. Jak natura kazała. A na czarnych nie ma i dlatego te srebrne sa bardziej sexi.

A tak, moje dziecko, to niedobrze jak c*py są przeorane, tak jak są rowki w czarnych płytach, tak jak w czarnych c*pach. I dlatego czarne płyty nie są sexi.

A tak, moje dziecko, srebrne płyty grają dłużej bo są bardziej sexi. Te mniej sexi, te czarne, kończą za szybko, musza ruszać igłą dwa razy i przez to oszukują i tak to nie pomaga. Jak dorośniesz moje dziecko, to docenisz że dłużej i do konca znaczy lepiej.

A tak, moje dziecko, sexi oznacza że faceci i kobiety mają do nich wiekszy pociąg to znaczy że bardziej sie nimi interesują

A tak, moje dziecko, zboczeńcy też są. To tacy ludzie co wolą czarne przeorane rowy.

Edytowane przez shittzu

Ukryta Zawartość

I to jest odpowiedź?

Bo jakiś Łubudubu ma taki tytuł piosenki? ;-)

No tak: ona gotuje dla mnie - to też forma poprawna.

Chcesz się dalej licytować?

Ukryta Zawartość

<br />Jak masz sygnał spróbkowany to każdą próbkę przemnaża się przez funkcję sinc rozciągniętą w pewnym interwale czasowym. Potem się to sumuje to wszystko z zachowaniem odstępów czasowym między próbkami sygnału i otrzymujemy pierwotny sygnał ograniczony tylko częstotliwością Nynquista. Poza tym niczym się nie będzie różnił od Twojego zapisu analogowego przefiltrowanego do 22.1kHz. W ten sposób sygnał można z dowolną dokładnością odtworzyć i np. przepróbkować ponownie np. na 192kHz lub 192 megaherce jeśli takie Twoje wymaganie, lub wyrysować Ci to na ścianie tak nie nie rozpoznasz że to z próbek pod mikroskopem. Są jeszcze inne metody dowolnej interpolacji sygnału na gęstsze próbkowanie.<br /><br />Jak nie rozumiesz to kup sobie książkę:<br />
- skoro ten mądry wywód miał sprawić, że płyta cd będzie grała, to jesteś w błędzie - błędne są również wnioski - nie można odtworzyć z dowolną dokładnością sygnału stosując metodę okresowego próbkowania - można się bardziej zbliżyć do oryginału próbkując gęściej, co się stosuje w materiałach studyjnych - czy to tak trudno zrozumieć ? - ale nalot cyfrowy i tak zostanie...pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

- skoro ten mądry wywód miał sprawić, że płyta cd będzie grała, to jesteś w błędzie - błędne są również wnioski - nie można odtworzyć z dowolną dokładnością sygnału stosując metodę okresowego próbkowania - można się bardziej zbliżyć do oryginału próbkując gęściej, co się stosuje w materiałach studyjnych - czy to tak trudno zrozumieć ? - ale nalot cyfrowy i tak zostanie...pzdr...

Nalot to mieli ruscy od niemców.

Nie mozna też odtworzyć dokładnie sygnału wycinając go rylcem w winylowym placku. Będzie miał "nalot" rylcowy i winylowy oraz nalot kurzu tudzież innych substancji.

Pytanie jaka dokładność jest potrzebna. Czy lepsze jest 60 winylowych decybeli z 25 khz które giną w winylowym szumie, czy też 105db płyty CD w której sygnał się przycina na 22khz, ale do tego poziomu zapisuje się go z 100% wiernością i dynamiką.

- skoro ten mądry wywód miał sprawić, że płyta cd będzie grała, to jesteś w błędzie

Motyla noga, Excel, zgłupiałem kompletnie. Przemiły z Ciebie człowiek, ale naprawdę bredzisz. U mnie płyta CD grała i bez ww. wywodu. Tzn. wkładam do szuflady, CD kręci się i muzyka leci sobie spokojnie : ))) Czy Ty w ogóle nie tyle kiedyś miałeś, co widziałeś jakiś odtwarzacz CD na oczy? :) Mam wrażenie, że nie i że jakiś czarodziej sprawił, iż lewitujesz i zatrzymałeś się w czasach lat 70'ych, a nie czasach rzeczywistych :-P Lubię CDs, jak również strasznie lubię winyle oraz całą związaną z nimi otoczkę, ale wypisywane przez Ciebie farmazony zakrapiają ostrym absurdem. Na szczęście mało jest podobnych osób, bo inaczej w miejsce postępu i ewolucji, np. zamiast autami jeździlibyśmy nadal bryczkami itp.

I myślicie, że tych kilka "nic nie znaczących" argumentów przekona excela? Jeśli są dowody przeciw temu co opowiada excel, to tym gorzej dla dowodów. Panowie, tu nie chodzi o rozsądek i wiedzę. Tu wkraczamy w sferę wiary i religii. Rzekłbym nawet w obszar winylowego talibanu. Jak chcecie z tym racjonalnie dyskutować?

Absolutnie nie liczę na przekonanie Excela, ale może się by w końcu ogarnął i przestał pisać w koło macieju i jak zdarta płyta te same bzdety.

Tu wkraczamy w sferę wiary i religii. Rzekłbym nawet w obszar winylowego talibanu.

Zgadza się. Absolutny, ślepy i niczym nieskrępowany fanatyzm religijny w kulcie winyla, bez względu na rzeczywistość i otaczający fanatyka świat : )

Edytowane przez SVART
<br /> Na szczęście mało jest podobnych osób, bo inaczej w miejsce postępu i ewolucji, np. zamiast autami jeździlibyśmy nadal bryczkami itp. <br />
- mało ? - nie sądzę - porównując do ewolucji, to 99 % przypadkowych zmian genetycznych jest niekorzystna - ewolucja jest ślepa - ale rzeczywistość brutalnie to weryfikuje - w rozwoju technologii też zdarzają się "ślepe uliczki", czego przykładem jest właśnie 16 bitowa płyta cd audio...pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Absolutnie nie liczę na przekonanie Excela, ale może się by w końcu ogarnął i przestał pisać w koło macieju i jak zdarta płyta te same bzdety.

I vice-versja:)

Od przeszło 200 stron "cyfrowa ekipa" z nieokiełznanym zapałem, wielką radością i nieustającą satysfakcją pastwi się nad każdym analogowcem, przerzucając się teoretycznymi wywodami.... Nie słyszycie? Czy tylko udajecie?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

99 % przypadkowych zmian genetycznych jest niekorzystna

Alleluja Excel!

Najwyraźniej wpasowujesz się idelanie jako doskonały przykład takiego przypadku. Mowa powyżej była o otwartm spojrzeniu na świat, a nie zmianach w geneach.

Amen!

pastwi się nad każdym analogowcem

Czyli i nade mną! Koniec z tym! :-P

Edytowane przez SVART

Nie słyszycie? Czy tylko udajecie?

A ty słyszysz czy tylko udajesz? Każdy słyszy inaczej i nie ma w tym ani nic dziwnego ani nic złego. Nieładnie innym zarzucać głuchotę.

Edytowane przez sly30

I vice-versja:)

Od przeszło 200 stron "cyfrowa ekipa" z nieokiełznanym zapałem, wielką radością i nieustającą satysfakcją pastwi się nad każdym analogowcem, przerzucając się teoretycznymi wywodami.... Nie słyszycie? Czy tylko udajecie?

A co zrobisz z tymi, którzy cenią i używają jednego i drugiego formatu? Ja należę do takiej grupy. Wiem, dla ortodoksów tacy są najgorsi, bo zaburzają im jasny, czarno-biały podział. A podział przecież musi być. Jak w każdej przyzwoitej religii. W tym przypadku na zły CD i dobry winyl.

A co zrobisz z tymi, którzy cenią i używają jednego i drugiego formatu? Ja należę do takiej grupy. Wiem, dla ortodoksów tacy są najgorsi, bo zaburzają im jasny, czarno-biały podział. A podział przecież musi być. Jak w każdej przyzwoitej religii. W tym przypadku na zły CD i dobry winyl.

uzywam kaset, vhs, plyt winylowych i podobnych, cd, dvd, pliki. mam tez polifon - taki gramofon na metalowe płyty z dziurkami. To zdecydowanie gra najlepiej :)

Też używam dwóch formatów (przyzwoity DS i taniutki, wiekowy winyl)... I całkiem niedawno TO "odkryłem", bo dotychczas grało... różnie, nawet w b.drogich systemach. Ale, do czasu...

Zapewne jest WIELE ZA plikiem i cyfrą, lecz - nie MUZYKA:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zapewne jest WIELE ZA plikiem i cyfrą, lecz - nie MUZYKA:)

I widzisz, takimi tekstami wpisujesz się niestety w ramy religijnego oszołoma. To są wypowiedzi zamykające dyskusję, ale nie dlatego że są merytoryczne czy sensowne, tylko dlatego że są absurdalne w swoim radykaliźmie. A z radykałami głoszącymi absurdy dyskusji nie ma.

Edytowane przez Kubeł

aaaa, dobrze Kubeł, że wspomniałeś :) No oczywiście poza CD/LP słucham również z taśm (dosyć rzadko) i mam ich trochę - bardziej z sentymentu.

...to może temacik, dlaczego taśma magnetofonowa kładzie na łopatki LP i CD razem wzięte? : ) : ) : ) Taliboanalogofilizm do potęgi n :-P

Z tego wynika zukzukzuk, że kolumny Infinity nie są tak dobre jak twierdzisz, skoro gra tobie na nich tylko Vinyl a dobra cyfra juź nie. To jest to o czym mówił mój znajomy inżynier dźwięku i producent muzyczny. Na słabych systemach lepiej sprawdzi się nośnik z mniejszą ilością informacji czyli Vinyl. Do dobrej cyfry musi być odpowiedni system o dużej rozdzielczości.

SVART, już tu pisałem, że tytuł wątku przypomina mi pytanie "kto jest twoim idolem i dlaczego Lenin?" Tzw. pytania z tezą zostawmy "wytrawnym specom" pokroju Pospieszalskiego Jana.

Edytowane przez Kubeł

I widzisz, takimi tekstami wpisujesz się niestety w ramy religijnego oszołoma. To są wypowiedzi zamykające dyskusję, ale nie dlatego że są merytoryczne czy sensowne, tylko dlatego że są absurdalne w swoim radykaliźmie. A z radykałami głoszącymi absurdy dyskusji nie ma.

Tak jak napisałem - z lubością ośmieszacie każdego następnego, posądzając o ciemnotę, oszołomstwo itd.... Nikt nawet nie zapyta, gdzie, co i jak....?

Tak jak napisałem - z lubością ośmieszacie każdego następnego, posądzając o ciemnotę, oszołomstwo itd.... Nikt nawet nie zapyta, gdzie, co i jak....?

Ale twój zarzut dotyczy ciebie samego. Twierdzisz, że z cyfry nie ma muzyki? Nie bądź śmieszny. Nie pytasz gdzie i na czym. Może u ciebie z cyfry nie ma muzyki, u mnie jest.

Kogo ja np. ośmieszam? Tylko nie mów, że excela. On sam to robi perfekcyjnie. Z osobami, które nie są ortodoksami zawsze chętnie rozmawiam i wysłuchuję ich racji, bo przyjmuję do wiadomości że ktoś może woleć winyl od CD. I bardzo dobrze. O to w końcu chodzi, żeby było nam przyjemnie z muzyką. Ale jak ktoś zaczyna włazić w gumofilcach i wymachiwać cepem, to niech się nie dziwi że spotka się z nieprzyjemną reakcją innych. A tak postrzegam zachowanie tych, którzy twierdzą, że z cyfry nie ma muzyki, że ten format jest pomyłką, że to nie może dobrze zagrać. I dziwnym przypadkiem takie tezy stawiają głównie właściciele systemów tańszych od niejednej wkładki gramofonowej.

Taka prawda. I jeszcze cały czas zapominają, że większość ich vinyli jest i będzie robiona z cyfry… :-)

Edytowane przez sly30

Kogo ja np. ośmieszam? Tylko nie mów, że excela. On sam to robi perfekcyjnie. Z osobami, które nie są ortodoksami zawsze chętnie rozmawiam i wysłuchuję ich racji, bo przyjmuję do wiadomości że ktoś może woleć winyl od CD. I bardzo dobrze. O to w końcu chodzi, żeby było nam przyjemnie z muzyką. Ale jak ktoś zaczyna włazić w gumofilcach i wymachiwać cepem, to niech się nie dziwi że spotka się z nieprzyjemną reakcją innych. A tak postrzegam zachowanie tych, którzy twierdzą, że z cyfry nie ma muzyki, że ten format jest pomyłką, że to nie może dobrze zagrać. I dziwnym przypadkiem takie tezy stawiają głównie właściciele systemów tańszych od niejednej wkładki gramofonowej.

Dla mnie - to właśnie Ty jesteś przykładem religijnego oszołoma. SLY i wielu innych, którzy nie usłyszeli tego faktu. Nie twierdzę, ze z CD nie ma muzyki, ale jeśli chodzi właśnie o odwzorowanie muzyki, taka jak jest w naturze (bez prądu), to vinyl zdecydowanie ją przebija. I to TANIUTKI:)

A Sly zapraszam do Leszna. Nie dalej jak wczoraj, słuchałem grania (z CD), o jakim On może tylko pomarzyć! Zresztą - wielu guru tego forum, co im się zdaje, że wszystkie rozumy pozjadali... Do rocka, beatu, jazzu czy innych gatunków z instrumentami "elektrycznymi" - miód. Cóż z tego, jak np.: trąbka, viola, fagot, czy skrzypce z marnego analogu brzmią "prawdziwiej... To oczywiste:)

A jakie to było CD o którym mogę tylko pomarzyć? Fakty, które dla ciebie są oczywiste, dla innych już niekoniecznie. Rozumiem, że u ciebie w Lesznie mogę posłuchać takiego systemu z CD o którym mogę pomarzyć?

Dla mnie - to właśnie Ty jesteś przykładem religijnego oszołoma. SLY i wielu innych, którzy nie usłyszeli tego faktu. Nie twierdzę, ze z CD nie ma muzyki, ale jeśli chodzi właśnie o odwzorowanie muzyki, taka jak jest w naturze (bez prądu), to vinyl zdecydowanie ją przebija. I to TANIUTKI:)

I właśnie przez takie podejście nie będzie tutaj nigdy porozumienia.

Wiem jak gra taniutki winyl, jak gra średniutki i jak potrafi zagrać ten z wysokiej półki. Dlatego mam gramofon.

Wiem też jak gra taniutki CD, średniutki CD i te z wysokiej półki. Dlatego mam CD.

Edytowane przez Kubeł

A jakie to było CD o którym mogę tylko pomarzyć? Fakty, które dla ciebie są oczywiste, dla innych już niekoniecznie. Rozumiem, że u ciebie w Lesznie mogę posłuchać takiego systemu z CD o którym mogę pomarzyć?

To nie CD, ale granie z CD. Sądzisz, że muzykę można kupić?

Powinno Cię zadowolić. DUŻA rozdzielczość, to mało powiedziane. Basu takigo nie uświadczysz na żadnym pokazie. No i ciśnienie "koncertowe". Chyba to lubisz?

Nie u mnie, ale o rzut kamieniem - w Lesznie:)

I właśnie przez takie podejście nie będzie tutaj nigdy porozumienia.

Wiem jak gra taniutki winyl, jak gra średniutki i jak potrafi zagrać ten z wysokiej półki. Dlatego mam gramofon.

Wiem też jak gra taniutki CD, średniutki CD i te z wysokiej półki. Dlatego mam CD.

Smutne to, ale raczej nie wiesz...

ale nalot cyfrowy i tak zostanie...pzdr...

Drogi Excelu przyjmijmy na chwilę że masz rację. Jak napisałem płyty winylowe z zapisu cyfrowego muzyki robi się już od 1979 roku. Najstarsza moja płyta winylowa z napisem Digital Recording jest chyba z roku 1984. Od dłuższego czasu wszystkie są tak robione, bo inaczej nikomu by się to nie opłacało. Powiedz mi proszę co się dzieje z tym nalotem cyfrowym, o którym mówisz że psuje muzykę, gdy z takiego nagrania robi się matrycę do tłoczenia czarnych płyt ? Czyżby odpadał z rylca podczas tej operacji ? A może znika przy zasadniczej fazie tłoczenia? Albo on tam ciągle jest dopóki nie umyjemy płyty w Nitty-gritty ? Tymczasem nawet Yul chwalił się dobrym dźwiękiem z takich płyt i pisał że to nie ma znaczenia czy zapis był cyfrowy czy analogowy, a ważne by realizacja nagrania była dobra.

Edytowane przez Dzius
  • Pokaż nowe odpowiedzi