Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, file-moon napisał:

Rejestracja odbywa sie cyfrowo, aczkolwiek winyl to ciagle 100% analog, nawet jak powstaly z cyfrowej kopii.

Dobry winyl kosztuje sporo wiecej jak cyfra. Ale moze byc i calkiem przyzwoite granie i nie musi kosztowac majatku.

U mnie droga wkladka teraz odpoczywa a jej miejsce zajal tanszy Denon 103R - ciagle brzmi fajnie.

Po pierwsze magia igly znajdujacej sie w rowku po drugie calkiem inna sygnatura brzmienia.

Jak u Ciebie gra ten Denon. U mnie na Thorens 320 mk2 porażka. Do Thorens 125 sme z goldringiem mm 2100 dzieli go przepaść. To możliwe?

45 minut temu, przemak napisał:

bo sygnał S na płycie ma dużo większe zniekształcenia niż M

między thd 0,001% a 1% też jest duża różnica, nawet 1000-krotna tylko, że jej nie słyszymy, demagogia

Edytowane przez purple2
1 minutę temu, purple2 napisał:

między thd 0,001% a 1% też jest duża różnica, nawet 1000-krotna tylko, że jej nie słyszymy, demagogia

To bez sensu płyty są w MS nagrywane? Fakt, same kłopoty. Szkoda, że im nie powiedziałeś wcześniej, tyle zmarnowanych płyt...

nagrywamy.com

41 minut temu, purple2 napisał:

Lechu, czyżbyś i Ty zaliczał teorię obwodów u Przemaka?

Nic nie trzeba u nikogo zaliczać, to wiadomo już od zarania dziejów. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

9 minut temu, przemak napisał:

bez sensu płyty są w MS nagrywane?

bez sensu jest to z jakich masterów są nagrywane

8 minut temu, Lech36 napisał:

to wiadomo już od zarania dziejów. 

stereotypy i poczta pantoflowa? mało przekonujące

Edytowane przez purple2

miałem Denona 103R. Na ramieniu SME 3012R i na gramofonie Garrard 301 ... przy całej archaiczności tego zestawu... w połaczeniu z lampową elektroniką Shindo... było to jedno z najlepszych brzmień jakie w zyciu miałem ;)

A propo zapis cyfrowy vs analogowy. Zapis zapisem a temat dotyczy chyba tego co slychac a nie tego jak sie master przygotowuje ;). By the way - niedawno sprzdalem płyte half-master Columbia - Pink Floyd "Wish You Were Here". Świetne brzmienie. "For audiophiles'. A master/matryca - nacinane ze specjalnego mastera cyfrowego (....mówimy o latach 70tych!!!!)

2 godziny temu, adamgdansk napisał:

....no i zastanawia mnie od pewnego czasu kwestia nagran 'mono' - co znaczy mono gdy sie ma dwie kolumny w pokoju, to przeciez nie jest zadne mono bo sa dwa zrodla dzwieku ktore nigdy nie beda doskonale tak samo graly, nigdy dwie kolumny nie graja identycznie - wiec minimalne roznice w sygnale z dwoch zrodel w pomieszczeniu plus akustyka pomieszczenia i robi nam sie z mono jakies mono-sourround a ludzie wypisuja jak im to mono wspaniale brzmi - postaw chlopi jedna kolumne na srodku pokou i wtedy pusc mono i wtedy pisz czy i jak to brzmi...

Po pierwsze. Kwestia lepszej jakości nagrań mono.

Wynika ona TYLKO i wyłącznie z tego, ze gdy dziś mamy dwie wersje tej samej płyty (najczęściej lata 60.) mono i stereo - zawsze (innych nie znam i nie sądzę by były) w takich przypadkach nagranie mono było pierwotne i docelowe, mix stereo był konstruowany później i  wymuszony nową modą. Mało tego, często (np. płyty The Beatles) do miksu stereo (w przypadku Beatles pierwsze wyd. "stereo" to dopiero była kaszana = wokale w lewym kanale, podkład muzyczny w prawym) brano INNE take'i, wcześniej odrzucone przez muzyków.

Podobnie jest a różnicą brzmienia np. Pierwszych płyt Pink Floyd, czy Mayalla z Claptonem.

Są takie wyd. na CD gdzie mieszczą się obie wersje na jednym dysku i łatwo to sobie porównać.

Dlatego mono wersje lepiej brzmią - one były lepiej dopieszczone już na etapie nagrywania i przygotowane tylko do wyd, mono.

Po drugie - to że Ty słyszysz "jakieś mono- surround"  i jak bardzo go słyszysz to wynika z takiej a nie innej akustyki Twojej komnaty.

A co to za problem (by nie słyszeć "surround") - zestawić obie kolumny ze sobą razem (przytulić do siebie ?) albo postawić jedną na drugiej?

Będzie lepiej? Będzie i nadal mogą sobie spokojnie grac obydwie.

P.S. gdy na mnie (już nie jeden raz) przychodził czas "zmęczenia (SZTUCZNĄ, w studiu stworzoną) przestrzenią stereo" - w ten prosty sposób "monofonizowałem" sobie każde stereo nagranie, nawet te z "hektarami sceny".

Czasem tak właśnie, lepiej i bez "rozpraszaczy uwagi" słucha się Muzyki...warto spróbować, nic nie kosztuje...a nowe doświadczenie (cenne!) jest.

29 minut temu, purple2 napisał:

stereotypy i poczta pantoflowa? mało przekonujące

Konkrety były opisywane w tym wątku, widać masz słabą pamięć.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jeszcze jedno - monofonizowanie, w przypadku winylu wymuszone technikaliami, nie jest bynajmniej jakąś stratą czegokolwiek, albowiem czy tego chcemy czy nie, niskie f i tak (nawet w miksie stereo) słyszymy "mono", bo fale te taką mają naturę, że nie są dla nas kierunkowe.

Edytowane przez iro III

Pan Pacula durnoty opowiada (nic nowego).

Pliki przeskoczyly CD i sie nie zatrzymuja. Cd dostaly zadyszki i zostaly daleko w tyle (nieco to zlosci wlascicieli duzych kolekcji plastikowych krazkow 16/44)

Co do LP to jest to inne odtwarzanie, powiedzial bym rownolegly swiat, nie ma mowy o wysokiej wiernosci. Kazde ramie ma swoj charakter, kazda igla tez go wnosi. Mozna zaryzykowac twierdzenie ze nie ma dwoch tak samo brzmiacych gramofonow.

Ja mam wrazenie ze muzyka z gramofonu jest bardziej relaksujaca, naturalna, plynna, jedwabista (definitywnie brak czarnego tla).

8 minut temu, Lech36 napisał:

Konkrety były opisywane w tym wątku, widać masz słabą pamięć.

tak, mam słabą pamięć, a Ty jesteś demagogiem,  możliwości winyla wielokrotnie przewyższają efekty fazowe mastera studyjnego nawet na końcu rowka płyty

3 minuty temu, purple2 napisał:

tak, mam słabą pamięć, a Ty jesteś demagogiem,  możliwości winyla wielokrotnie przewyższają efekty fazowe mastera studyjnego nawet na końcu rowka płyty

Jasne. To co napisałeś wyżej to oczywiście nie jest demagogia ;-).

Edytowane przez Lech36

17 minut temu, Lech36 napisał:

o co napisałeś wyżej to oczywiście nie jest demagogia

nie trudno przebić studyjną "stereofonię" kiedy realizatorzy "na słuch " stroją charakterystykę fazową toru zapisu, materiał wychodzący ze studia nagrań nie ma nic wspólnego ze stereofonią, bez liniowej charakterystyki fazowej nie ma stereofonii

22 minuty temu, purple2 napisał:

bez liniowej charakterystyki fazowej nie ma stereofonii

Tak jest, nie ma ;-).

15 minut temu, purple2 napisał:

tak jest? czy nie ma?

Słyszysz teraz stereofonię? Jest taka częściowa (niepełna) z analogu i pełna ze źródeł cyfrowych. Chyba ;-).

19 minut temu, Lech36 napisał:

Chyba ;-).

to slowo załatwia wszystko, dobrze, że o nim nie zapomniałeś, a na początku jest studio nagrań i nie wyprostuje go Twoje magiczne źródło cyfrowe

27 minut temu, Lech36 napisał:

Słyszysz teraz stereofonię?

to nie jest stereofonia, to jest "stereo dla ubogich"

11 minut temu, purple2 napisał:

to slowo załatwia wszystko, dobrze, że o nim nie zapomniałeś, a na początku jest studio nagrań i nie wyprostuje go Twoje magiczne źródło cyfrowe

Po pierwsze źródło nie jest moje a po drugie nie ma nic "prostować", ma grać i gra, stereo w całym paśmie z jednakową separacją kanałów.

13 minut temu, purple2 napisał:

to nie jest stereofonia, to jest "stereo dla ubogich"

Jeżeli to jest stereo dla ubogich to czym jest "stereo" w analogu przy istniejących tam przesłuchach o wielkości zależnej od miejsca w paśmie i części pasma z konieczności zmonofonizowanej?  

13 minut temu, Lech36 napisał:

stereo w całym paśmie z jednakową separacją kanałów.

nie chwal się tą kosmiczną separacją, dla efektów fazowych wystarczy w zupełności 20db, tylko najpierw niech te efekty będą, jeśli ich nie ma to nie pomoże Ci separacja nawet 100db

18 minut temu, Lech36 napisał:

i części pasma z konieczności zmonofonizowanej? 

efekty fazowej występują w górnych zakresach pasma

2 godziny temu, purple2 napisał:

efekty fazowej występują w górnych zakresach pasma

Tam analog ma największe odchyłki w trzymaniu poziomu wyjściowego, ale pewnie to też nie przeszkadza efektom fazowym ;-).

16 minut temu, Lech36 napisał:

to też nie przeszkadza

zgadłeś, podobnie jak thd i wow&flutter, źródłem zakłóceń efektów fazowych są zniekształcenia liniowe, jesteś uprzedzony do vinylu i jednocześnie zafascynowany cd audio

7 minut temu, purple2 napisał:

jesteś uprzedzony do vinylu i jednocześnie zafascynowany cd audio

Słyszałem porównanie CD kontra LP z tym samym materiałem tej samej firmy. LP to był dramat. Fakt że LP był już trochę zużyty ciągłymi prezentacjami porównawczymi, ale to też jest moim zdaniem podstawowa wada. 

30 minut temu, Lech36 napisał:

Słyszałem porównanie CD kontra LP

pierwotnym źródłem jest nagranie studyjne, wąskopasmowe mikrofony+nieliniowa faza+mastering, właśnie to słyszałeś w porównaniu obu formatów

35 minut temu, Lech36 napisał:

to był dramat

szerikopasmowe mikrofony+liniowa faza i zero masteringu to przepis na pełną stereofonię fazową i wyższość vinylu nad cd audio, mastering jest przyczyną zabiegów chroniących cutter przed uszkodzeniem, z kolei nieliniowa faza jest przyczyną masteringu i błędne koło się zamyka

18 godzin temu, purple2 napisał:

pierwotnym źródłem jest nagranie studyjne, wąskopasmowe mikrofony+nieliniowa faza+mastering, właśnie to słyszałeś w porównaniu obu formatów

Pewnie tak. Masz już może coś lepszego? Porównując jednak konkretnie ten materiał w/w zawsze wybiorę wersję z odtwarzacza cyfrowego. Na tamtym pokazie nie miałem żadnych wątpliwości. Może w innych przypadkach może być inaczej, ale nie sądzę. Zawsze po pewnym czasie używania LP wychodzą na tym nośniku różne "kwiatki" zohydzające słuchanie.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Zawsze po pewnym czasie używania LP

jak to w analogu dobre igły są drogie ale tylko liniowa faza może je docenić poza tym nie mam obowiązku za wszelką cenę Cię przekonywać? jestem tylko audiofilem nie producentem i niczego Ci nie sprzedaję, 

24 minuty temu, Lech36 napisał:

może być inaczej, ale nie sądzę

ja sądzę, że w studiach nagrań "czarownice latają na miotłach"

W dniu 23.01.2020 o 18:12, purple2 napisał:

"czarownice latają na miotłach"

Chyba na moto miotłach ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi