Skocz do zawartości
IGNORED

Rega Elex-R - trzask

wojtek_o

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe... nie ma takiej opcji. Słuchałem kilku różnych wzmacniaczy i z moimi głośnikami Rega zagrała zdecydowanie najlepiej.

Pytanie było - czy ta usterka występuje we wszystkich nowych wzmacniaczach Regi?

Pytanie było - czy ta usterka występuje we wszystkich nowych wzmacniaczach Regi?

Jeżeli jakiś problem występuje to na 100% nie wszystkie sztuki go mają.

Problem nie tkwi w danych egzemplarzach, ale w czymś innym.

@wojtek_o poczytaj o tzw. "składowej stałej". Może być tak , że u jednego w mieszkaniu w tym samym egzemplarzu trafo będzie czasem brumiło, a u drugiego w innym mieszkaniu nic.

Oczywiście dużo firm wzmacniaczy z tym problemu nie ma , ale część już tak jak np. Atoll, Rega, Naim.

No cóż, wszystko zależy od konstrukcji danego modelu, a nie od danego egzemplarza w tym przypadku.

Więc jedyna słuszna droga to wypożyczyć omawianą Regę i sprawdzić jak się będzie zachowywać u Ciebie w mieszkaniu. Problem z głowy.

Ps. Jakby się okazało , że u Ciebie brumienie występuje , a ten wzmacniacz i tak gra dla Ciebie najlepiej i chciałbyś go zostawić to problem powinieneś rozwiązać w większym lub całkowitym stopniu takim o to urządzeniem:

Tomanek DCB1 DC-Blocker

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czy na pewno o brumie tu mowa (slyszalnym z glosnikow) czy o buczeniu trafa wpadajacego w wibracje na skutek przeplywajacego pradu raczej?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jeżeli chodzi o mój przypadek to wydobywający się brum narastający i opadający pochodził z trafa czy ogólnie z obudowy Elex - R. Cóż poradzić, jedni producenci potrafią sobie z tym poradzić inni mniej. U mnie nigdy nie "przybrumił" tylko poczciwy NAD, Denek, Haiku SOL 2, Dayens i Cytrusek, reszta piecy a było tego jeszcze trochę, mniej lub bardziej czasem "pobrumkiwała" ale zdecydowanie najgłośniej robił to Elex -r, to nie było przysłuchiwanie się z uchem na obudowie czy metr od niej czy coś brumka ale wręcz wyrczało to na cały pokój i przeszkadzało ewidentnie w odsłuchu muzyki. Trwało to 2 pierwsze godziny po odpaleniu jej po podróży z salonu audio, potem nastała grobowa cisza i przez następne dni już trafo było cichutkie.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

To nie jest brum. To jest buczenie trafa.

Moje tez lekko slychac ale tylko jak sie ucho przystawi do obudowy. Z daleka bez znaczenia.

A czy na pewno o brumie tu mowa (slyszalnym z glosnikow) czy o buczeniu trafa wpadajacego w wibracje na skutek przeplywajacego pradu raczej?

Jak najbardziej chodzi o buczenie trafa ;)

Za slownikiem jezyka polskiego:

brum

zakłócenie telekomunikacyjne przejawiające się jako charakterystyczne buczenie w radioodbiornikach i telewizorach podłączonych do sieci elektrycznej; przydźwięk :)

Czyli z tego wynika faktycznie , że "brum" odnosi się tylko do głośników w kolumnie, bądź w innych urządzeniach a nie do buczenia trafa, więc błędnym jest określanie buczącego trafa jako brumienie.

Ja zawsze buczenie trafa nazywałem brumieniem ;) Jak widac chyba jednak źle .

Trochę to przerażające o czym piszecie. W sprzęcie za kilka tysięcy takie usterki nie powinny występować. Mam nadzieję, że w razie czego jest to podstawa do reklamacji? I nie usłyszę od sprzedawcy, że te wzmacniacze tak mają? :)

Tak dokladnie. Tzn brum slychac z glosnikow bo jest zakloceniem o podlozu elektrycznym. Petla masy itp

I tu Rega powinna byc wrecz wzorcowa. bynajmniej u mnie w Elicit-R i Elex-R ktory kiedys sluchalem byal totalna cisza bez wzgledu na polozenie regulacji dzwieku.

No przy maksimum to cos sie pewnie wylapie.

Trochę to przerażające o czym piszecie. W sprzęcie za kilka tysięcy takie usterki nie powinny występować. Mam nadzieję, że w razie czego jest to podstawa do reklamacji? I nie usłyszę od sprzedawcy, że te wzmacniacze tak mają? :)

To nie jest w ogole usterka. Plynacy przez uzwojenia transformatora prad wywoluje w nim wibracje. Powszechne w trafach typu EL. W toroidach takich jak uzyte w Rega to jest juz zadsze zjawisko. Czesto sa zalane zywica ktora pochlania te wibracje i nic nie slychac.

Ale czasem trafo jest luzniej wykonane no i niestety slychac jego prace.

Czasami sprawdza się zakup przez Internet gdzie do 14 dni można sprzęt zwrócić bez podania przyczyny o ile się nie mylę.

To jest raczej najlepsze wyjście z takiej sytuacji, albo dogadać się ze sprzedawcą (choć z tym różnie bywa).

Jeśli chodzi w takim razie o brumienie to u mnie nie występowało ani w Naim 5si, Naim SuperNait, czy też Regal Elex R. Zresztą tak samo jak buczenie trafa, cisza kompletna. Ale znowu u mojego kolegi w mieszkaniu ten sam Supernait i Rega Elex R potrafiły zabuczeć czasem na trafie, ale brumienia żadnego.

To proste, taka Rega, Naim, Cyrus powinni sie uczyc od naszych elektronikow jak sie buduje wzmacniacze, brytyjskie beztalencia, bez szkoly i doswiadczenia heh, dziaaady!

Drwisz kolego a tak naprawdę nie wies o czy piszesz. Tak jak ktoś napisał wcześniej brak opóźnionego załączania to brak zabezpieczenia kolumn przed pojawieniem się napięcia stałego na wyjsciu i nie tylko. To bardzo poważny błąd producenta i w przypadku uszkodzenia tranzystorów mocy z głośników zostaną tylko wióry trzeba by przeanalizować schemat ale najpewniej tak będzie. To tak jakby np.nie zastosowali bezpieczników sieciowych bo........coś tam. To jest tylko oszczędność a bajki o degradacji dźwięku niech opowiadają dzieciom.

To czemu nikomu z posiadaczy Regi czy Naim-a na tym forum jeszcze nie eksplodowały głośniki, skoro mają w systemie wzmacniacze obarczone takim błędem, wynikającym z oszczędności oczywiście. Przesadzasz. Duuużo bardziej obawiałbym się eksploatować wzmacniacz Twojej produkcji jeżeli takowe "płodzisz".

Przeciez jak ktos ma Elex -r to wie ze po wlaczeniu wzmacniacza jest pykniecie, ale muzyka nie plynie odrazu po pyknieciu tylko po okolo czterech sekundach.

Bylo tak przynajmniej we wzmacniaczu ktory ja testowalem.

Zreszta jak by to byl moj wzmacniacz i rozwaliloby mi kolumny, to zadal bym od Rega zwrotu pieniedzy za kolumny bo podczas zakupu wzmacniacza jak i w instrukcji nikt nie wspomnial o braku zabezpieczenia przed uszkodzeniem glosnikow.

Zakupiłem wzmacniacz kilka dni temu. Przy włączaniu elexa faktycznie słychać odgłos z głośników, ale nie jest to trzask, a delikatne pyknięcie. W ogóle nie stanowi to problemu. Jest na tyle delikatne, że nie wyobrażam sobie jak mogłoby uszkodzić jakiekolwiek głośniki.

Żadnego buczenia ani brumienia nie stwierdziłem :)

Nie no ludzie o czym my tu mowimy?! To nie jest jakas nowa, przypadkowa firma "krzak". Rega robi sprzet od wielu wielu lat (1973), ktory sprzedaje z powodzeniem na caly swiat.

Urzadzenia sa tak skontruowane ze sa bezpiecznie zarowno dla urzadzen towarzyszacych jak i dla uzytkownika.

Ja tam się nie znam, ale jakbym miał dać 5kzł za wzmacniacz w którym końcówka jest podpięta na krótko do głośników... to bym nie dał. Albo sam bym jeszcze dołożył układ zabezpieczeń.

To czemu nikomu z posiadaczy Regi czy Naim-a na tym forum jeszcze nie eksplodowały głośniki, skoro mają w systemie wzmacniacze obarczone takim błędem, wynikającym z oszczędności oczywiście. Przesadzasz. Duuużo bardziej obawiałbym się eksploatować wzmacniacz Twojej produkcji jeżeli takowe "płodzisz".

Nie rozumiesz o czy piszę ale probujesz bagatelizować problem. To nie mój wzmacniacz i nie moje kolumny.

Nie rozumiesz o czy piszę ale probujesz bagatelizować problem. To nie mój wzmacniacz i nie moje kolumny.

Nie nalezy sie martwic tym czego moze wogole nie byc.

Nie nalezy sie martwic tym czego moze wogole nie byc.

Skąd ta pewność? Jackowski Cię zapewnił? Skoro inne marki potrafią zabezpieczyć swoich klientów na ewentualną możliwość zaistnienia takiej sytuacji to niestety, ale posiadacze Regi, czy Naima już nie odzyskają swoich paczek, bo producent chce sobie zarobić.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

No to teraz caly klub Naim-a i Regi drzy ze strachu o bezpieczenstwo swoich zabawek. Nie ma zartow, trzeba to zglosic jak najszybciej do stosownych organow i zablokowac sprzedaz tych maszyn. Uchatek odlacz w tej chwili swoja Rege od zasilania....

bo producent chce sobie zarobić.

To raczej inne firmy cwaniakuja oferujac slabe granie w zawyzonych cenach. Akurat Rega jest dobrze i uczciwie wyceniona.

No to teraz caly klub Naim-a i Regi drzy ze strachu o bezpieczenstwo swoich zabawek. Nie ma zartow, trzeba to zglosic jak najszybciej do stosownych organow i zablokowac sprzedaz tych maszyn. Uchatek odlacz w tej chwili swoja Rege od zasilania....

Ja tylko podtrzymuję zdanie @Darka67 i piszę o ewentualnym pojawieniu się takiej sytuacji w której wole być zabezpieczony.

Tyle i tylko tyle, a Ty zaraz bagatelizujesz i drwisz.. więcej pokory Panie Adamie..

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Za duzo dodajesz od siebie Panie Kocurro analizujac czyjes wypowiedzi ale ok., nawet takiej reakcji po Tobie oczekiwalem i mnie nie rozczarowales, brawo!. Uwazajcie jeszcze na grom z jasnego nieba i wirus ptasiej grypy, to takie samo prawdopodobienstwo przytrafienia jak zniszczenie zabawek przez koncowke mocy z pieca Regi czy Naima. No i teraz Panie Kocurro faktycznie zadrwilem. Ludzie, nie szukajcie problemow tam, gdzie ich nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.