Skocz do zawartości
IGNORED

wybrór - Sonus Faber Electa Amator I czy Dynaudio Special 25

Łukasz Z

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry szanowni Audiofile!

Rozważam zakup monitorów. Na ring w finale wchodzą dwaj gracze:

1. Dynaudio Special 25

2. Sonus Faber Electa Amator w wersji 1.

Speciale słyszałem (na razie tylko na odsłuchu u sprzedającego, jego wzmacniacz, jego pokój) - góra mnie urzeka, zupełnie nowe doznania. Trochę efekciarski, podbity bas, ale z pewnością nie razi. Lepiej niż Contour 1.4 LE (chociaż scena wydaje się lepiej budowana przez 1.4LE). Egzemplarz który mogę kupić jest w bdb formie zarówno wizualnej jak i technicznej (2003 rok).

Nie miałem okazji słuchać SF, znam go tylko z recenzji, wydaje się że skłaniałbym się bardziej ku tej konstrukcji jeśli chodzi o specyfikę dzwięku (tylko z opisów....), ale:

- jest w niemczech, zakup w ciemno, hmmmm....

- rok produkcji 1997, hmm..... na zdjeciach dobrze, czy może okazać się że zawieszenia już padają itp?

- mniej mi się podoba - prosta skrzynka Dynaudio to bardziej mój styl, ale to sprawa drugorzędna

- to tyle ;)

Napędzam swój dzwięk integrą Musical Fidelity A308 dual mono (150w przy 8 ohm)

Czy ktoś z szanownego grona porównywał kiedyś w/w monitory, w szczególności - czy kontrola, precyzja basu SF przewyższa istotnie Speciale?

Czy ktoś słuchał tego w zestawieniu z A308? albo z innymi dużymi piecami MF?

Czy może ktoś z okolic Gdańska posiada SF Electa Amator I i ew. pozwoliłby na odsłuch?

Z góry dziękuję za opinie, pozdrawiam.

Łukasz

Cześć

Dylematy audiofila.... jak to zagra z twoim wzmacniaczem i przede wszystkim w twojej akustyce ,tak,żeby Ci się podobało -to będziesz wiedział tylko po odsłuchu u siebie,poszukiwanie kogoś w pobliżu,kto jest właścicielem ww kolumn to dobry kierunek.

p.s. z musicalem mnie najbardziej podobały się aluminiowce...

Cześć,

Wybór nie jest wcale taki łatwy i najlepszą opcją byłby odsłuch. Sonus Faber Electa Amator są szybsze i nieco bardziej precyzyjne od Special 25 ale potrafią czasem "sypnąć" górą w przypadku gdy dobierzemy nieprawidłowo do nich wzmacniacz.

Jaki masz budżet na kolumny i jakiej muzyki słuchasz?

Pozdrawiam

Szymon

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odpowiedzi.

Budżet na monitory to ok 10k PLN. Najwięcej przyjemności sprawia mi słuchanie małych składów typu wokal, sax i kontrabas, wielką radość sprawia dobrze nagrany fortepian, trąbka. Kontrabas my love! Dave Holland itp...

Referencyjne dla mnie albumy to:

- Blue Maqams Anouara Brahem'a

- Salzau Music of the Water Danielsona / Lundgrena

Ale wychowałem się na alt-rocku, elektronice, ambiencie, lubię do tego wracać.

Coraz częściej słucham też muzyki klasycznej.

Czyli po trochu wszystkiego ;) 70% szeroko pojęty jazz, 30 % reszta.

Teraz grają Eposy M12.2, wystawiam im mocne 4- za średnicę i górę. Bas wagaruje ;)

Oczekuje oczywiście upgrade-u do 5+ albo szóstki z małym minusikiem ;) I to w monitorach ;))

Oczekuję na dalsze sugestie,

Pozdrawiam,

Łukasz

W takiej kwocie polecałbym zainteresować się także monitorami Buchardt s400, małe monitorki z dużym dźwiękiem. Bez problemu zagrają nawet w pomieszczeniu 30-40 m2. Zapraszam na odsłuch i wyrobienie sobie własnej opinii na ich temat.

Pozdrawiam

Szymon

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dynaudio S25 mają piękną górę, ale bez odsłuchu u siebie ich nie kupuj. Lubią spłatać figla tymi 20 cm wooferami.Buchardt super ale to jednak nie ta liga, zwłaszcza jeśli chodzi o wysokie tony.

Sonusy to świetna inwestycja, w ostatnie 5 lat ceny poszły bardzo w górę ale sztuką jest kupić naprawde dobrą parę bo nie ma do nich już żadnych części zamiennych, nic.

Ok, czyli odsłuchy z moim piecem - umawiam S25 na przyszły tydzień - opiszę wrażenia.

Na tapetę weszły jeszcze:

- studio 16 Hz canto grand Signature + (słuchałem podstawowej wersji - szok jak dobrze zabrzmiały) - wypożyczam na test i traktuję jako poważnego kandydata.

- ProAc response 2s

- Totem mani signature 2

SF odpadają ze względu na wcześniej wspomniany brak części - kupowanie kota w worku odpada.

Martwi mnie ze MF 308 może okazać się zbyt słaby, nie planuje raczej wymiany pieca w najbliższym czasie.

Podzielę się wrażeniami po odsłuchaniu S25 i S16hz z Musicalem.

Dzięki za wszystkie dotychczasowe sugestie, stay in touch!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

I tak, chce tez posłuchać Burchardów i Klipschy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na tapetę weszły jeszcze:

- studio 16 Hz canto grand Signature + (słuchałem podstawowej wersji - szok jak dobrze zabrzmiały) - wypożyczam na test i traktuję jako poważnego kandydata.

Posłuchaj koniecznie bo to inna liga niż zwykła wersja.

Spróbuj również coś z klasyków jak Harbeth HL30, ewentualnie JBL4312, albo coś ze stajnii Rogers-a, albo Graham LS5/9. To są kolumny, które mogą Cię zauroczyć jeżeli mowa o składach jazzowych i bardzo naturalnym brzmieniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.