Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do roksan caspian

kubuch2

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kolumn do roksan caspian, mogą być używane. Obecnie mam monitor audio br5 i niestety nie za bardzo to ze sobą współpracuje. Dzwięk jest płaski , brak szczegółów.

Pokój w którym słucham ma około 18-20 m. Czekam na jakieś porady i propozycje

https://www.audiostereo.pl/topic/140965-kolumny-do-roksan-caspian/

POdaj dwie informacje - przede wszystkim założony budżet oraz opisz proszę dokładniej, co podoba Ci się w aktualnym brzmieniu systemu, a co chciałbyś poprawić, zmienić, zostawić. Czy tylko szukamy kolumn, które po prostu wyraźniej wyeksponują skraje pasma? Jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Co do budżetu..ciężko powiedzieć ale raczej nie więcej niż 3,5 tys za używane lub proporcjonalnie więcej za nowe.

Słucham niestety wszystkich gatunków , no może poza metalem. Najczęściej jednak muzyka alternatywna i klasyczny rock.

Czy kolumny typu monitor dadzą radę czy muszę dajej pozostacz przy dużych kolumnach podłogowych?

Wydaje mi się, że dobre monitory będą rozwiązaniem lepszym, chociaż oczywiście to kwestie indywidualnych odsłuchów oraz wypożyczenia kolumn do testu.

Moja propozycja to Buchardt Audio S300MK, na pewno Focal Aria 906, Pylon Audio Diamond Monitor oraz Audio Academy Dione II. Buchardt Audio to świetna dynamika, szybkość, spójność, wypełnienie. To moja rekomendacja. Focal Aria to bardziej rockowe, mocne, swobodne granie, podobnie jak Pylon Audio, który oferuje dźwięk bardzo swobodny, szczegółowy, trochę efektowny. Audio Academy to obiektywnie najlepsza konstrukcja, oferująca świetną plastyczność, barwę, dobrą podstawę basowa, dużo aksamitnych szczegółów.

Zapraszam na odsłuchy i wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chciałbym podziękować wszystkim którzy odpisują mi w temacie. Nie spodziewałem się tak szybkich odpowiedzi. A wracając do tematu.

W ciągu najbliższych dni czeka mnie wymiana kabli może to choć trochę poprawi dźwięk. Chyba skorzystam z porady Q21 i umówię się na odsłuch kilku sztuk i wybiorę co najlepsze. Co do Pylon Audio ,poprzedni właściciel mojego Roksana posiada kolumny tej marki i bardzo je sobie chwali więc chyba warto się nimi zainteresować.

Generalnie mój budżet nie jest ustawiony na sztywno i jeśli coś zagra naprawdę dobrze to jestem w stanie dopłacić.

W Twoim budżecie popatrz na monitory BMN'a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a znajdziesz kilka grających jak podłogowe na dobrych przetwornikach.

BR na frontach - nieco łatwiej ustawić.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeszcze nie spotkałem monitorów grających jak kolumny podłogowe (pomijając monitory wielkości Altusów), pomimo że monitor będzie schodził nisko to nie to wypełnienie niemniej pokój nie jest duży więc monitory mogą być dobrą opcją. Za dużo basu to gorsza sytuacja niż niedobór.

Akurat wśród kolumn używanych z takim budżetem jest w czym przebierać i pomimo, że znajdą się monitory do Twojego metrażu to prewencyjnie szukałbym dwudrożnych podłogówek.

Podane przeze mnie typy to luźne propozycje bez faworyzowania, ponieważ każde prezentują wyjątkowe na swój sposób brzmienie.

W związku z czym oczywistą oczywistością jest osobiste przekonanie się zdeterminowane poprzez odsłuch, więc jeśli masz niedaleko do jakichkolwiek z nich to zachęcam do umówienia się z właścicielem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Równierz godne uwagi są KEF R300 które posiadają brzmienie o charakterystyce bardziej ocieplonej, nie co basowej. W połączniu z Caspianem jest to dobre połączenie. R300 są teraz na wyprzedaży w całkiem dobrej cenie :)

Ewentualnie nie co drugim typem jest Elac BS 244.3 - będzie to nieco otwarte brzmienie z naciskiem na szczegółowość/przestrzenność. Posiadają dużą rozpiętość tonalną z dobrze odseparowanymim dźwiękami. Barwowo dobrze wpisują się w koncepcję grania Caspiana.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Równierz godne uwagi są KEF R300

Tak ALE musi być spełniony jeden warunek. Muszą mieć odpowiednią przestrzeń za sobą. Inaczej będą przebasowione i nie pokarzą tego, co potrafią. Roksan ze swoją dynamiką, dobrą kontrolą basu i bardzo rozdzielczą górą idealnie poukłada brzmienie KEF. To może być naprawdę fajny zestaw na niewielkie pieniądze

Kolumny mogą stać oddalone od ściany około 70 cm nie więcej. Monitor audio br5 ,największy problem mają z basem , potrafią czasami ...dudnić. Partie wokalne i pojedyncze instrumenty w tle grają ok , jeśli jednak dochodzi perkusja bębny wokal itd. to wszystko zaczyna się zlewać i brzmi to nieciekawie. Nie wiem czy dobrze opisałem co mi się nie podoba w brzmieniu moich kolumn ale liczę na wyrozumiałość. Generalnie nie przepadam za jakimś mocnym basem . Lubię sobie czasami posłuchać czegoś mocniejszego ale to bardzo rzadko się zdarza.

Pozostanie pewnie umówienie się na odsłuch do jakiegoś dużego salonu i podjęcie decyzji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.