Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon na start i dłuższy czas

Pawko

Rekomendowane odpowiedzi

a tam upierdliwy raz dłużej przy nim posiedzi i się nauczy. Jakby miał jedną rękę to przyznałbym ci rację. Nie rozumiem tego zamartwiania się o żółtodziobów , ile wam zajęła nauka kalibracji ?. Ja żeby było śmieszniej zaczynałem z ramieniem diy 14" unipivotem :) i wszystko musiałem nauczyć się ustawiać od zera , a tu to luzik.

Zastanówcie się panowie , z racji , że jest zielony to ma kupić bambino ? Jak nauczy się wkładkę przykręcać to np daniela ? Co tydzień kupować i sprzedawać ?

To nie samochód nikogo tt nie zabije , a jak jedną czy dwie wkładki załatwi to tylko przez nie uwagę a nie niewiedzę.

Problem w tym zapewne , że chłopak się naczytał o ustawianiu na mikroskop i oscylator . Do normalnego ustawienia tt wystarczy poziomica , waga jubilerka (przerobiona bo wkładki mc potrafią się przykleić) przyżąd do vta i azymutu i szablon,

A jak ustawiać wkładki się nie chce to są przecież dualle

Masz trochę racji Bolo, podejrzewam że rocket science to nie jest i jak wszystkiego - da się nauczyć :) pewnie trzeba trochę więcej cierpliwości, trochę akcesoriów do pomocy i wio...;)

Przyznam że nie wiem jaki pułap jakościowy prezentuje ten Roksan, poczytam i pomyślę. Ale oczywiście będę wdzięczny za Wasze uwagi jak wypada w porównaniu z moimi obecnymi faworytami.

Przyznam że nie wiem jaki pułap jakościowy prezentuje ten Roksan

Ma dobre ramię i napęd , poleciłbym na początek wkładkę at-f2 jak masz pre mc i będziesz szczęśliwy.

Gramofon jak kobieta ma się w pierwszej kolejności podobać i być robotny, a potem grać , zawsze znajdzie się wkładka lepsza , lub gorsza - ale to ty sam musisz na swój słuch zdecydować czy chcesz iść wyżej , czy słabsza starczy.

W sumie większe różnice daję pre niż sam gramofon , ale kiepski gramofon potrafi najskuteczniej zniechęcić do analogu - musisz go polubić po porostu.

Na tym roksanie wkładki tak do 4k powinny grać dobrze , Tańsze oczywiście też powinny być szczęśliwe , ale jak masz tam powiesić mf-100 , czy at95 to szkoda kasy

Dzięki Bolo, na pewno przemyślę. Zaczynając ten temat myślałem że już w teorii wiem trochę. Teraz widzę że to naprawdę było trochę:) A do tego dochodzi jeszcze doświadczenie...

Pewnie nie będę się bardzo spieszył, jeszcze sporo do przeczytania i zastanowienia się. Ale to co już się chyba nie zmieni to przedział jakościowy gramofonów - chciałbym zostać mniej więcej na tej półce. I jestem niezmiernie ciekawy tego pierwszego odsłuchu, jak skompletuję gramofon i pre. Nie wiem czy to nie będzie taki dla siebie prezent świąteczny :)

Doświadczenie nabywa się z czasem i czasami trochę to niestety kosztuje... Ja na przykład dzisiaj zmieniając wkładki i walcząc z ustawieniami, złamałem w jednej z nich igłę. Chwila nieuwagi i kłopoty gotowe. Traktuję to jako element edukacji i nabywania cennego winylowego doświadczenia.

Cześć, temat pewnie jak kilka innych ale osadzony w dużych konkretach więc zdecydowałem się założyć jako nowy;)

Chodzi oczywiście o zakup nowego gramofonu. Chciałbym zacząć swoją przygodę z czarną płytą i interesuje mnie gramofon nowy, w budżecie do ok 5 tys PLN.

Trochę czytałem ale póki co określam się mianem laika w tym temacie i szukam porady doświadczonych czarno-krążników;)

Po wstępnej selekcji rozważam następujące gramofony:

Clearaudio Concept (MM)

Thorens TD 206

Thorens TD 209

Thorens TD 309

206 i 209 to chyba bliźniacze konstrukcje różniące się kształtem plinty. 309 to niby półka wyżej. No i Clearaudio, na ten moment jest mi najbliżej do niego.

Wszystkie modele dostępne w moim budżecie czy to w ramach promocji czy też wyprzedaży outletowych.

Bardziej chodzi mi o samą konstrukcję, jej niezawodność, bo wiem że dźwięk można w dużym stopniu zmieniać wkładką.

Gramofon będzie grał w torze z Musical Fidelity M6i oraz Amphionami Argon 7L.

Ad Fontes. Rewelacja !!!

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kości zostały rzucone, od soboty jest MS DD-7. Piękny egzemplarz...

Teraz będę szukał wkładki :) Co proponujecie? Wiem że wypadałoby określić budżet ale zacznijmy może od tego co warto powiesić żeby nie było za dobrze ani żeby nie marnować potencjału. Zobaczymy czy kwota będzie akceptowalna ;)

Będzie słuchany głownie rock progresywny, reszta toru to preamp Musical Fidelity V90-LPS (na początek, potem zobaczymy), wzmacniacz MF M6i, Amphion Argon 7l.

post-47655-0-36563100-1543220062_thumb.jpg

post-47655-0-97812900-1543220062_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ale masz przeciwwagę?

Tak, oczywiście, była zdjęta do transportu. Ustawienie siły nacisku byłoby bez niej niemożliwe. Chyba że kamyki przyklejane plasteliną ;)

ja bym poprzyklejał jakieś kamyki, muszelki , pozłotka kwiatki sztuczne do ramienia by był bardziej swoiski i domowy :)

Nie wiem tylko czy dźwięk przez to nie stałby się sztuczny, nienaturalny ;)

Żarty żartami ale powoli oswajam się z analogowym brzmieniem, jest pięknie, klimatycznie. Natomiast niedługo będę chciał zrobić bezpośrednie porównanie tej samej płyty grającej na cd i gramofonie, przełączając źródła we wzmacniaczu. oczywiście pewnie poziom wejściowy z cd nie będzie taki jak z pre-ampa i przez to głośność będzie inna ale może mimo wszystko sygnaturę dźwięku będzie dało się odróżnić

Też tak porównywałem, ale mój CD ma regulację poziomu ...jest wtedy łatwo i "on line" ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dokładnie...po co komplikować sobie doznania ;-)

Bardziej dla własnej ciekawości niż odkrywania prawd już znanych;) CD jest sterylne, analog klimatyczny, obie formy mają swoje plusy.

Przy CD można zasnąć, bo nie trzeba zmieniać strony, jedna strona w analogu jest za krótka, zmiana strony skutecznie wybudza;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.