Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Cameyo napisał:

Do tej pory jestem pod wrażeniem jaki, co te Rele wyprawiają i jak fenomenalnie się integrują.

W sumie to ta dobra cena jest u Denona - E112 kosztuje 8500 (inne sklepy sprzedają po 12-13k). Jak kupowałem pierwsze suby 2 lata temu, to chyba d110 po rabacie wychodziły 6500, ale ich nie wziąłem.

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Ale czy to jest faktycznie dobra cena? Bo wydaje mi się jak one były w dystrybucji EIC to cena była jednak niższa. Teraz przeceny są u każdego dystrybutora A sklepy Denona są sklepami firmowymi Horn.

Jak gdzieś ma opuścić cenę to tylko tutaj

No ja widzę że E110 jest przeceniony z 9,5kzł na 6,5k zł a ja dodatkowo dostałem dużo lepsza cenę. Czyli były jeszcze tańsze tak. Nie śledzilem historii cen.
No to jak się podoba prezentacja JLA to super cena i gratuluję. Świetne suby.

Natomiast osobiście ci zazdroszczę tych subwooferów Rel serii S.

Jak będę budował kino to pewnie skończy się na dwóch wariantach HT. 

Ale wiem co te eski potrafią. 

Ale tym razem to taka zdrowa zazdrość życzę ci aby działały długo i cieszyły ucho każdego dnia

W dniu 4.02.2025 o 06:43, Piotr Sonido napisał:

Na YouTubie masz kilka bardzo bazowych filmów od czego zacząć

Też tak uważam i zdecydowanie za rzadko używana w odniesieniu do forum. 

Warto to zmienić.🙃

De gustibus non est disputandum

Natomiast osobiście ci zazdroszczę tych subwooferów Rel serii S.
Jak będę budował kino to pewnie skończy się na dwóch wariantach HT. 
Ale wiem co te eski potrafią. 
Ale tym razem to taka zdrowa zazdrość życzę ci aby działały długo i cieszyły ucho każdego dnia
Dzięki. Na nowo odkrywam orkiestrę symfoniczną, muzykę filmową np. Interstellar. Polecam

HT12 czy Predatory to tez kawał sprzętu.

Kolejny znakomity utwór do testowania zszycia suba z kolumnami i jego głośności. Armia album Triodante utwór,,Piosenka liczb" to ta z krokami. Cały album to generalnie petarda a muzyka niesamowicie ewoluuje od punka do klimatów King Crimson 

1 godzinę temu, Tyrion.L napisał:

Kolejny znakomity utwór do testowania zszycia suba z kolumnami i jego głośności. Armia album Triodante utwór,,Piosenka liczb" to ta z krokami. Cały album to generalnie petarda a muzyka niesamowicie ewoluuje od punka do klimatów King Crimson 

O!
Warto posłuchać.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 godzin temu, Yankes napisał:

Warto to zmienić.🙃

Warto.

11 godzin temu, Cameyo napisał:

Dzięki. Na nowo odkrywam orkiestrę symfoniczną, muzykę filmową np. Interstellar. Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HT12 czy Predatory to tez kawał sprzętu. emoji106.png

Nie polecaj bo mi to nic nie da. 😞 oo prostu mnie nie stać obecnie 🙂

Tak HT mam sprawdzone używałem wcześniej przed przeprowadzką dwóch jedynek. Teraz wejdę na mkII.

8 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Wjedzie za chwilkę na słuchawki tylko 😞

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:
W dniu 30.01.2025 o 17:35, don111 napisał:

Ja kiedyś wybrałem z głośnikiem od dołu, choć po drodze miałem jeszcze tego FF. DF jest praktyczniejszy, bezpieczniejszy bo nie kopniesz przypadkowo albo dzieci nie uszkodzą itd. Maskownica zawsze może się rozklekotać z wiekiem, zacząć drgać, rzęzić, trochę optymalniej też jak ciężki głośnik pracuje do dołu. FF wybrałbym jak nie masz w domu u siebie ryzyka i jak lubisz popatrzeć jak pracuje głośnik, lub po prostu jeśli bardziej wizualnie pasuje z maskownicą.  

Graly identycznie?

Praktycznie niemal identycznie, może ten bas odrobinę inaczej się rozchodził po pomieszczeniu i miałem wrażenie że w wersji z głośnikiem od dołu jest jeszcze jakiś dodatkowy ułamek decybela więcej, ale może mi się tylko wydawało, ewentualnie drewniana podłoga coś dodawała od siebie :)

9 godzin temu, don111 napisał:

Praktycznie niemal identycznie, może ten bas odrobinę inaczej się rozchodził po pomieszczeniu i miałem wrażenie że w wersji z głośnikiem od dołu jest jeszcze jakiś dodatkowy ułamek decybela więcej, ale może mi się tylko wydawało, ewentualnie drewniana podłoga coś dodawała od siebie 🙂

No zdaje się że różnice jednak być powinny. 

Pytam z ciekawości miałem okazję kiedyś słuchać tego z FF. Potem sam myślałem o ich subach ale wyszło z unii i zrobił się problem. Dlatego wylądowałem z RELami

Uszanowanie i szybkie pytanie 😉

Do salonu 21 m2, jako uzupełnienie Dynek X34 lepiej brać svs sb 1000 za ok 2200, czy rel ht 1003 mkI za ok 2500?

Less is More

Z ciekawości wrzuciłem na analizę coś ze starszych nagrań: ABBA - Waterloo. Ku mojemu zdziwieniu, nawet w takich starszych utworach radośnie sobie potrafi coś pulsować przy niskich częstotliwościach, rzędu np. 25Hz:

0534a5c388d6b.png

W dniu 30.01.2025 o 23:41, miętowy napisał:
  1. Możesz skierować głośnik w stronę bez zagrożenia, np stawiając za kanapą zwrócony do niej.

No ale to sie faza rozjedzie chyba.
jak jest głosnik na dole to wtedy najbezpieczniejszy do kopania.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 2.02.2025 o 09:46, Tyrion.L napisał:

To tylko muzyka. Zamiast podłączyć ustawić i dostroić do preferencji własnego ucha tracicie czas na nic nie wnoszące dysputy, pomiary z uporem godnym lepszej sprawy, a efekt jak wyżej. Płasko i bezdusznie. 

Bo pomiary są najważniejsze! Co tam muzyka! 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeśli na neutralnym sprzęcie muzyka jest dla kogoś "płaska i bezduszna", to znaczy, ze takie ktoś ma nagranie i tak je ocenia wg. swojego gustu, albo sprzęt który mu się wydaje, że jest neutralny, neutralnym nie jest.

Tak, lepiej słuchać muzyki, a nie zniekształceń sprzętu, który ją wykrzywia, a tutaj bez pomiarów ani rusz :] 

41 minut temu, il Dottore napisał:

Bo pomiary są najważniejsze! Co tam muzyka! 🙂

Pomiary nie przeczą muzyce - wprost przeciwnie, dzięki pomiarom można słuchać muzyki z większą przyjemnością... tylko trzeba ruszyć głową. Oczywiście nikt nie broni czerpania satysfakcji z nikłego procenta możliwości posiadanego hifi.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 7.02.2025 o 10:23, michaello napisał:

Uszanowanie i szybkie pytanie 😉

Do salonu 21 m2, jako uzupełnienie Dynek X34 lepiej brać svs sb 1000 za ok 2200, czy rel ht 1003 mkI za ok 2500?

Oba to są bardzo dobre subwoofery ja osobiście bym wybrał ten drugi. 

Natomiast nie zrobisz tutaj złej decyzji

Przypominam: HT1003 nie ma wejścia hi-level bo wg REL to sub do KD, ale może to nie przeszkadzać komuś, kto zamiast uzupełnić brakujące pasmo, dubluje istniejące. Nie mówię "nie", ale dokonując wyboru warto być świadomym faktów.

Edytowane przez szymon1977

"Dublowanie" jest kłopotliwe w teorii, w praktyce nie ma z tym większego problemu. Poza tym wejście rca nie oznacza zawsze dublowania, dużo wzmacniaczy ma obecnie wyjście na subwoofer z dodatkowymi opcjami odcięcia, w amplitunerach do kina masz standardowo do wyboru ustawienie kolumn duże/małe z przekierowaniem lub bez przekierowania basu na suba. 

Edytowane przez don111
Przypominam: HT1003 nie ma wejścia hi-level bo wg REL to sub do KD, ale może to nie przeszkadzać komuś, kto zamiast uzupełnić brakujące pasmo, dubluje istniejące. Nie mówię "nie", ale dokonując wyboru warto być świadomym faktów.
Można też spróbować JL Audio D108.

2 godziny temu, don111 napisał:

"Dublowanie" jest kłopotliwe w teorii, w praktyce nie ma z tym większego problemu.

Problemem jest zawsze, najwyżej ktoś może sobie z tego problemu nie zdawać sprawy... do czasu, a aż przeczytamy "sub do KD".

Poza tym wejście rca nie oznacza zawsze dublowania,

Nic takiego nie pisałem.

dużo wzmacniaczy ma obecnie wyjście na subwoofer z dodatkowymi opcjami odcięcia

Nie wiem czy taki ma pytający, a tym bardziej wszyscy czytający odpowiedź.

w amplitunerach do kina

Ja mam AVR - czytający mają?

Problem to słowo. 

Jeśli komuś się to podoba to wtedy się nazywa zaletą. Jeśli tego nie widzi ani tak ani tak to się nazywa norma. To są jedynie słowa opisujące dane teoretyczne z wykresów 

Chyba xajas tu wrzucał to.

A polecam sobie oglądnąć kanał 0 db gdzie omawiane jest właśnie jak dane pasmo kolumn z wykresu pochodzące z laboratoriów zmienia się w zależności od akustyki pomieszczenia. Nakładanie się pasma basowego. Proszę bardzo. 

Jeśli nie ma efektu echa czy też później grającego basu i wszystko jest zgrane nawet delikatnie podbite to kto ustalił że to jest nieprawidłowe?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

polecam sobie oglądnąć

Polecasz to daj linka.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To są jedynie słowa

Słów należy używać zgodnie z ich znaczeniem, a nazywając wadę zaletą bo się komuś tak podoba, wprowadzamy innych w błąd.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Polecasz to daj linka.

Słów należy używać zgodnie z ich znaczeniem, a nazywając wadę zaletą bo się komuś tak podoba, wprowadzamy innych w błąd.

Jednak się Szymon nie dogadamy. Jednak nie. Nadajemy na kompletnie innych falach. 

Jesteś internetowym specem. Poszukaj sobie.

Znowu wycinasz cytat z kontekstu. I się odnosisz do tego fragmentu. 

Wybacz mieliśmy zakaz odzywania się do siebie. Próbowałem. Nie wyszło. 

Proszę abyśmy jednak zostali przy ustaleniach. Bo nigdy się nie dogadamy. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Jednak się Szymon nie dogadamy. Jednak nie

Oczywiście, że nie, bo...

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wybacz mieliśmy zakaz odzywania się do siebie. Próbowałem. Nie wyszło. 

Próbowałeś znów wciskać swoje i oczekiwałeś, że tym razem Ci przytaknę. Nie wyszło, bo wyjść nie mogło.

Proszę abyśmy jednak zostali przy ustaleniach. Bo nigdy się nie dogadamy. 

Jestem za - bez odbioru. Żebyś się dogadał, to musiał byś chcieć.

W dniu 11.02.2025 o 15:45, Piotr Sonido napisał:

Problem to słowo. Jeśli komuś się to podoba to wtedy się nazywa zaletą.

Nachodzące na siebie pasmo suba i satelit (i tym sposobem podbicie) to zaleta? (subiektywnie oczywiście) - może dla kogoś tak.

Tak samo jak dla kogoś brak basu może być zaletą. Znam człowieka, który dosłownie na EQ wycina bas, a kolumny podpiął do wzmacniacza tylko zaciskami do gwizdków, z odpiętymi zworami do sekcji nisko-tonowej (osobiście to widziałem). Kuzynka innego też takiego spotkała, co wycinał bas za pomocą EQ, słuchając w aucie, także w PL jest co najmniej dwóch takich.

Czy muzyka bez basu jest zaletą? ... logika wskazuje, że taką samą jak muzyka z podbitym basem, tylko w zależności od tego, kto słucha. 😉

Podsumowując: obiektywnie zaletą to nie jest, a subiektywnie, to nawet boombox się komuś może brzmieniowo ponad wszystko podobać.

Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi