Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie Digi-Key

Rekomendowane odpowiedzi

Moje zamówienie z digi przebiega normalnie. Dostałem wezwanie do opłat "rządowych", które są sumą vatu naliczone z wartości towaru i wartości kosztów transportu. Prawdopodobnie liczą vat od "darmowego" transportu ponieważ na fakturze rachunku widnieje pod punktem total charge, freight value i wynosi 80zł. Dla urzędnika to oczywiste, że łączna wartość wynosi towar plus transport. Tak to rozumiem. 

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• 1 miesiąc później...
No i jest odpowiedź :

Witam,

Jeśli mają Państwo wątpliwości co do naliczonych opłat proszę złożyć reklmacje na adres:

[email protected]

Chyba zanim tam napisze to sprawdze w Digi-Key

Coś wyjaśniło się?

Odłożyłem trochę sprawę i w końcu się jeszcze bardziej odłożyło. Zamówienie olałem ...nie dobrałem....Jeżeli UPS zwróci przesyłkę do Digitizery to obiecali zwrócić koszty pomniejszone o 20 USD obsługi.

Zabawne bo ostatnio odbierałem DAC a z poczty (Topping DX3 Pro) który poszedł na cło i poproszony o wartość podałem 173 USD jak zapłaciłem na EBay. 

Koszty naliczone to było coś okolo 220 PLN .... czyli 23 % VAT od podanej kwoty koszty obsługi. To rozumiem ale naliczenia 220 od 50USD to raczej nie rozumiem ? i nie zrozumiem....chyba poszukam kogoś w stanach ze znajomych i będę jeśli już kupował na adres w Stanach. No i nie da sie jednak Digi Key uniknąć bo taki towar maja tylko chińczyki na Ebay albo Ali Express ? 

Chociaż jak zamówiłem z Ali express regulator (ktory spaliłem) do raspberry PI to przyszedł taki ktory po wymianie zadziałał jak nalezy - znaczy chyba oryginalny (w przypadku Opampów to już chyba nie bedzie reguła)

No ale to tak na marginesie

• 2 lata później...

Ktoś się orientuje jak  aktualnie w digikey wygląda sprawa dodatkowych opłat?

Doliczają coś?

Czy tak jak w Mouserze - powyżej 200zł wartości zakupu jest darmowa dostawa bez dodatkowych opłat?

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

23 minutes ago, ahaja said:

Ktoś się orientuje jak  aktualnie w digikey wygląda sprawa dodatkowych opłat?

Doliczają coś?

Cena jest netto, zamawiałem z rok temu i na granicy został dodany VAT i to opóźniło jakiś tydzień. Musiałem się tłumaczyć na co to i po co. Od tego czasu tylko mouser.

Kupowałem na firmę parę miesięcy temu. Paczka dwa dni później u mnie. Wszystko opłacone bezpośrednio w Digi. Od 200zł darmowa wysyłka. Oczywiście ceny na stronie podane netto.

Jak dobrze pójdzie, to resztę zamówienia dostanę we wrześniu.

• 9 miesięcy później...

Panowie. Jestem niejako zmuszony do zakupów w Digi-key. Napiszcie jak to teraz wygląda z opłatami , cłem. Jak najmniej boleśnie to zrobić? Jakaś sprawdzona droga/procedura żeby dodatkowe koszty zminimalizować.

1 hour ago, Krzych 2 said:

Napiszcie jak to teraz wygląda z opłatami , cłem.

Raz Kupowałem w digi i albo coś skopałem albo tak mają bo VAT płaciłem na cle i całość zajęła jakieś 10dni + musiałem zadeklarować ze do celów prywatnych. 

W mouser Kupowałem z 10razy i na ogół zamówienie w niedzielę powoduje paczkę we środę rano na biurku. Od 200pln netto wysyłka friko.

Do płatności polecam kartę wirtualna z revoluta.

Raz Kupowałem w digi i albo coś skopałem albo tak mają bo VAT płaciłem na cle i całość zajęła jakieś 10dni + musiałem zadeklarować ze do celów prywatnych. 
W mouser Kupowałem z 10razy i na ogół zamówienie w niedzielę powoduje paczkę we środę rano na biurku. Od 200pln netto wysyłka friko.
Do płatności polecam kartę wirtualna z revoluta.
Też tak miałem w digi key. Nawet naliczają VAT na koszt przesyłki mimo że darmowa powyżej 200pln netto

Dzięki. Chyba nie mam wyjścia, wiem będzie drozej. To co sie dzieje z dostępnoscią częsci to są jakieś jaja. Kiedyś można było na Mouser polegać, a teraz? Takie samo dno jak TME i inne.

30 minutes ago, Krzych 2 said:

Mouser polegać, a teraz?

a dokładniej? kryzys z częściami jest wszędzie i ceny też wszędzie skoczyły przykładowo w digi lm1875T ~24pln a w mouser 20pln - o co dokładnie Ci chodzi?

digi i mouser - jeden pies obie firmy z US

18 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

a dokładniej? kryzys z częściami jest wszędzie i ceny też wszędzie skoczyły przykładowo w digi lm1875T ~24pln a w mouser 20pln - o co dokładnie Ci chodzi?

digi i mouser - jeden pies obie firmy z US

Szczerze? Faktycznie jeden pies, bo usilnie szukam np izolatora SI8661 i tu i tu nie ma. Znalazłem u Niemców w Bürklin Elektronik. Jeszcze tam nie kupowałem. Na aliexpress są izolatory, ale z Chin nie będę brał za duzo razy sie naciąłem.

Edytowane przez Krzych 2
  • Pokaż nowe odpowiedzi