Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny najlepiej podstawkowe do 5 tys nowe

Pawel_53104

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dluzszej przerwie.

Jeszcze niedawno bylem zdecydowany na kef r300, jako substytut r700 na ktore nie moge sobie pozwolic( gabarytowo i po czesci finansowo) . Jak dla mnie r700 to najlepsze kolumna jaka slyszalem.

Moze cos sie zmienilo ostatnimi czasy?

Bede wdzieczny za sugestie.

Te proaci sluchalem w polaczeniu z najdrozszym wzmacniaczem yamahy w tp hifi.

To jest jakies kuriozum. Stawiam je w jednym szeregu skopanego dzwieku z kazdymi sonus faberami. Sonusy chociaz wygladaja a to? Na zywo wyglada jak badziew.

Te proaci sluchalem w polaczeniu z najdrozszym wzmacniaczem yamahy w tp hifi.

To jest jakies kuriozum. Stawiam je w jednym szeregu skopanego dzwieku z kazdymi sonus faberami. Sonusy chociaz wygladaja a to? Na zywo wyglada jak badziew.

hmm ja też słuchałem AS 3000 ze spendor d7 które zmiotly PMC 24 z ziemi.pomimo tego nie będę pisał że 24 są nic nie warte.-poprostu nie mój dźwięk, A tobie proponuję posłuchać proac z elektroniką Naima .

Tak szczerze jesteś zadowolony?

szczerze?

To polowicznie.

Najlepsze kolumny jakie slyszalem i wedlug mnie lepsze od wielu nawet drozszych to kef r700.

r300 to kompromis, poniewaz nie stac mnie mam nadzieje chwilowo na r700.

Z tym, ze nie jest to kompromis zgnily. Elektronike mam dosc rozjasniona tzn wymagajace lagodnie grajacej kolumny na gorze pasma, a do tego warunki w jakich ten sprzet stoi nie pozwalaja na dowolnosc ustawienia- dlatego koncentryk sprawdza sie idealnie. Ogolnie niczego nie brakuje, basu jest dosc itd, ale wiem ze moze byc lepiej. Elektronika czyli pioneer n70 ae a szczegolnie wzmak xindaka maja moim zdaniem niewykorzystany potencjal.

szczerze?

To polowicznie.

Najlepsze kolumny jakie slyszalem i wedlug mnie lepsze od wielu nawet drozszych to kef r700.

r300 to kompromis, poniewaz nie stac mnie mam nadzieje chwilowo na r700.

Z tym, ze nie jest to kompromis zgnily. Elektronike mam dosc rozjasniona tzn wymagajace lagodnie grajacej kolumny na gorze pasma, a do tego warunki w jakich ten sprzet stoi nie pozwalaja na dowolnosc ustawienia- dlatego koncentryk sprawdza sie idealnie. Ogolnie niczego nie brakuje, basu jest dosc itd, ale wiem ze moze byc lepiej. Elektronika czyli pioneer n70 ae a szczegolnie wzmak xindaka maja moim zdaniem niewykorzystany potencjal.

Miałem kilka par Kefów i zawsze byłem w miarę zadowolony...jednak R 300 nigdy nie słuchałem u siebie.W jakimś salonie lub na wystawie miałem sposobność ich posłuchać.Mają duży potencjał i bardzo dobrze,że jesteś świadomy,że może być lepiej.Kilku kolegów z Forum miało te paczki...dlatego ich opinie byłyby bardziej miarodajne.

De gustibus non est disputandum

Warto zmienić r 300 (które mam ) na r 700 ? Myślałem, że to w zasadzie to samo ... wzmak: yamaha as 1100

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Warto zmienić r 300 (które mam ) na r 700 ? Myślałem, że to w zasadzie to samo ... wzmak: yamaha as 1100

Jak już pisałem r700 dla mnie jest naj

Gdybym mógł to kupiłbym je zamiast r300

Niedawno wyszła nowa seria i tych nie słyszałem. Może co się pozmieniało. Na razie jest pierońsko drogo...

Zmień tego Pioneera przede wszystkim jak już kupiłeś te R300. On ma taki dołek na srednicy że w połączeniu z ta przymulona średnica R300 jest masakra.

?👈

Kef R300, 700 , 900 grają zupełnie inaczej.

R300 mają napompowany i obszerny bas , cierpi na tym precyzja i dynamika.

R700 mają bas największy ale TWARDY i mocny . Ciężko o inne tak grające kolumny

R900 mają mniej basu ale znacznie niżej schodzi , jest najbardziej zróżnicowany i jest najlepsza stopa na basie - powierzchnia membran robi swoje .

Zmień tego Pioneera przede wszystkim jak już kupiłeś te R300. On ma taki dołek na srednicy że w połączeniu z ta przymulona średnica R300 jest masakra.

Może mylisz z pioneerem n70?

N70 ae podobno gra inaczej

Moim zdaniem Pioneer n70 ae gra w sposób ocierający się o wyrafinowanie.

Nie ma mowy o jakimkolwiek wycofaniu średnicy, czy też uwypukleniu skrajów pasma.

Kef R300, 700 , 900 grają zupełnie inaczej.

R300 mają napompowany i obszerny bas , cierpi na tym precyzja i dynamika.

R700 mają bas największy ale TWARDY i mocny . Ciężko o inne tak grające kolumny

R900 mają mniej basu ale znacznie niżej schodzi , jest najbardziej zróżnicowany i jest najlepsza stopa na basie - powierzchnia membran robi swoje .

Podpisuje się obiema rękoma.

Pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić po ustawieniu r300 to przytkanie basrefleksow.

Jestem w stanie sobie wyobrazić, że komuś może się podobać taki bas, ponieważ obiektywnie jest dobrej jakości, z tym że kolumna zdaje się wtedy grać jak w zwolnionym tempie.

I wszystkie grają taka samą zamuloną średnica i górą bez jakiejkolwiek sceny.

Na pewno potrzebują dużo prądu, wydajnego wzmacniacza. Że wzmacniaczami o opadającej charakterystyce w górze pasma będzie nieudane połączenie.

Średnica i wysokie w tych kolumnach z odpowiednim wzmakiem, a uważam, że mój xindak im pasuje są rewelacyjne.

Super wypadają nagrania rockowe, wreszcie zamiast jazgotu słychać instrumenty.

Ogólnie reprodukcja wokali w dobrych nagraniach to poziom niedostępny dla klasycznych kopolek.

Tak- scena ma szerokość do odległości między głośnikami. Za to na głębokość, nie słyszałem nic lepszego.

Miałem zatkane bass-reflexy w R300 przez pół roku i była to kiepska sprawa. Kolumna gra wyraźnie inaczej, gorzej, z obciętym pasmem u dołu. Po wygorspodarowaniu miejsca w pokoju i odstawieniu kolumny pół metra od ściany, pod lekkim kątek w kierunku miejsca odsłuchowego można było wyjąć zatyczki i jest wyraźnie lepiej. Pokój 20m.

Inna sprawa - czy ktoś słuchał nowej serii ? R3 albo R5 - poważnie zaczynam brać pod uwagę te kolumny w przedsięwzięciu "co po R300 do AS 1100".

Pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić po ustawieniu r300 to przytkanie basrefleksow.

Dyskfalfikacja na starcie.

Ogólnie reprodukcja wokali w dobrych nagraniach to poziom niedostępny dla klasycznych kopolek.

Tak- scena ma szerokość do odległości między głośnikami. Za to na głębokość, nie słyszałem nic lepszego.

Myślę że powinieneś posłuchać większej ilości głośników szczególnie u siebie a nie w salonach.

Pozdro.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

R300 są wyjątkowe ponieważ to niedrogi monitor 3way który jest w stanie nagłośnić spore pomieszczenie ( tam gdzie większość monitorów a i małych podłogówek wymięka ) a przy tym grać głośno i bez zniekształceń .

Moje R900 nie chciały grać z przykładowo Gryphonem Atillą a totalna porażka była z Lebenem 300F.

Za to dobrze graja z modyfikowanym NADem C356BEE a najlepsze zestawienie ( ćwiczyłem wiele innych wzmacniaczy z tymi kolumnami ) to wspomniany Luxman 505uX .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13108-0-54945900-1544257916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R300 są wyjątkowe ponieważ to niedrogi monitor 3way który jest w stanie nagłośnić spore pomieszczenie ( tam gdzie większość monitorów a i małych podłogówek wymięka ) a przy tym grać głośno i bez zniekształceń .

To jest ich pierwszy plus. Drugi to wygląd.

Może mylisz z pioneerem n70?

N70 ae podobno gra inaczej

Moim zdaniem Pioneer n70 ae gra w sposób ocierający się o wyrafinowanie.

Nie ma mowy o jakimkolwiek wycofaniu średnicy, czy też uwypukleniu skrajów pasma.

W AE dodali tylko serwisy strimingowe, taki był cel i skok na kase. Żadna tajemnica.

To jedno z najgorszych źródeł jakie miałem, bardzo cienkie granie. Z czym go u siebie porównywałeś?

?👈

Moje R900 nie chciały grać z przykładowo Gryphonem Atillą a totalna porażka była z Lebenem 300F.

Za to dobrze graja z modyfikowanym NADem C356BEE a najlepsze zestawienie ( ćwiczyłem wiele innych wzmacniaczy z tymi kolumnami ) to wspomniany Luxman 505uX .

Pamiętam jak walczyłeś z Gryphonem

Są tez i inne . Górne resory głośników są schowane pod pierścieniami . Mało kto zdaje sobie sprawę z tego że w głośnikach narażonych na światło słoneczne guma butylowa zawieszenia twardnieje ( zmieniają się parametry TS ) a gąbka '' kruszy się ''.

Głośniki przyjmą tez bez problemu spore moce a skrzynki są zrobione bardzo solidnie .

Pamiętam jak walczyłeś z Gryphonem

Pamiętam jak go wiozłem do domu . TAKI wzmacniacz ...

Postrzeganie produktu poprzez cenę , markę , testy i fora potrafi zdziałać cuda ;)

Są tez i inne . Górne resory głośników są schowane pod pierścieniami . Mało kto zdaje sobie sprawę z tego że w głośnikach narażonych na światło słoneczne guma butylowa zawieszenia twardnieje ( zmieniają się parametry TS ) a gąbka '' kruszy się ''.

Głośniki przyjmą tez bez problemu spore moce a skrzynki są zrobione bardzo solidnie .

Ja nie trzymam raczej kolumn na pełnym słońcu, tym bardziej gdy jest naturalny fornir.

?👈

Miałem zatkane bass-reflexy w R300 przez pół roku i była to kiepska sprawa. Kolumna gra wyraźnie inaczej, gorzej, z obciętym pasmem u dołu. Po wygorspodarowaniu miejsca w pokoju i odstawieniu kolumny pół metra od ściany, pod lekkim kątek w kierunku miejsca odsłuchowego można było wyjąć zatyczki i jest wyraźnie lepiej. Pokój 20m.

Inna sprawa - czy ktoś słuchał nowej serii ? R3 albo R5 - poważnie zaczynam brać pod uwagę te kolumny w przedsięwzięciu "co po R300 do AS 1100".

Tak z całkiem zatkanymi jest wyraźnie gorzej. Ale też z całkiem otwartymi basu w małym pomieszczeniu jest za dużo.

Dyskfalfikacja na starcie.

Myślę że powinieneś posłuchać większej ilości głośników szczególnie u siebie a nie w salonach.

Pozdro.

Na ta chwilę jestem zadowolony z tych kolumn. Jak już pisałem budowa koncentryczna i ten sposób prezentacji bardzo mi odpowiada. Im dłużej ich słucham tym bardziej myślę że nie mają konkurencji.

W AE dodali tylko serwisy strimingowe, taki był cel i skok na kase. Żadna tajemnica.

To jedno z najgorszych źródeł jakie miałem, bardzo cienkie granie. Z czym go u siebie porównywałeś?

Wydaje mi się, że nie tylko.

Czy cienkie granie? Mało efekciarskie jak najbardziej. Marantz za te pieniądze bardziej efektowny i to o nim można byłoby powiedzieć, że ma cofnięta średnicę w stosunku do pozostałych pasm.

Konkurencyjnych strumieniowcow na rynku za wiele nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.