Skocz do zawartości
IGNORED

Tomanek czy Sonus Oliva

Robert 7800

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy od konfiguracji. Sonus Oliva będzie lepszy, ale z wtyczką Furutecha (od gniazd filtrowanych Tomanka). Bo SO jest cała filtrowana.

Tomanek u mnie lepiej się sprawdził ale z DC Blockerem. Generalnie wyrównany poziom i zależy od konfiguracji.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Filtry moga być do telewizora albo komputera, nie do audio .

zawsze jest to coś za coś a bilans zależy od konkretnych przypadków, trzeba testować i słuchać u siebie

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Filtry moga być do telewizora albo komputera, nie do audio

Filtry przede wszystkim do audio. Mieszkam w budynku wielorodzinnym gdzie stan instalacji jest beznadziejny (nie z uwagi na jej wiek wiek ale oszczędności podczas wykonania) i u mnie filtry są koniecznością. Gdybym mieszkał w domu wolnostojącym, mając pełen wpływ na stan sieci i urządzeń w niej pracujących, wtedy bym sobie głowy nie zawracał filtrami.

W dniu 10.12.2018 o 21:25, Robert 7800 napisał:

Która z listw jest lepsza. Obie kosztują podobnie.

Sonus Olivia 6 gniazd z filtrem Schafnera cena 620 zł

czy

Tomanek TAP 4, 4 gniazda 4 filtry 609zł

Jakieś doświadczenia?

A może Tomanek Tap8. Są dwa gniazda DC blocker, więc większe możliwości. A nóż się przyda. 

2 godziny temu, sir.jax napisał:

DC blocker "zamula", jak komuś "krzyczy" system, to ok.

Niczego takiego nie zauważyłem.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

2 godziny temu, sir.jax napisał:

DC blocker "zamula", jak komuś "krzyczy" system, to ok.

Również nie zauważyłem, choć słyszałem, że niewłaściwie wykonany i dobrany może powodować pogorszenie brzmienia. u mnie Tomanek sprawdza się doskonale. 

4 minuty temu, sir.jax napisał:

Nie napisałem, że pogarsza brzmienie, raczej uspokaja i spowalnia atak, bas jest bardziej zmiękczony niż konturowy. 

W moim systemie dc blocker powoduje poprawę kontroli i lepszą lokalizację źródeł pozornych. Nie zmiękcza basu i nie spowalnia ataku.

A w moim j.w.

Owszem, poprawa lokalizacji źródeł była zauważalna bez wysiłku, brzmienie stawało się przy tym łagodniejsze, blachy z fajnym wypełnieniem,  ale w niektórych nagraniach np. Antonio Forcione "Anna" bas robił się dość mocno pogrubiony i spowolniony w porównaniu do listwy bez filtra.

Ja miałem wersję jedną z pierwszych i był to z pojedynczym gniazdem DB-1, dwa duże kondziory spięte kaskadowo,  taki filterek :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.