Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w podłączeniu amplitunera do tv

klaudia229

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponieważ nie jestem obeznana w tym, w sklepie rtv podpowiedziano mi żeby zakupić kabel cinch aby podpiąć amplituner do tv, jest jeden wtyk cinch do aplitunera i jeden do tv, aby można było słyszeć dźwięk z kolumn które są podpięte do amplitunera. Wcześniej kupiłam kabel hdmi jednak okazało się że w amplitunerze nie mam takiego wejścia, a wcześniej niestety tego nie sprawdziłam. Próbowałam na wiele sposobów, ale jednak nie mogę sobie z tym poradzić.

Przesyłam zdjęcie wejść amplitunera oraz tv (w które gniazda dokładnie mam złożyć te kable w obu urządzeniach?), oraz po wpięciu jaką mam wybrać funkcję w amlitunerze? Input, dvd, vcd?

Bardzo proszę o pilną pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

amplituner.jpg

tv.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego głosniki podpięte sa pod surround'y? Powinny być pod główne "Speaker output". To po 1.

Z TV da sie wyjść tylko optykiem, z tego co widac na fotce - ten VOICEKRAFT nie ma optyka.

Pozostaje kupić przewód jack 3,5 (słuchawkowe) z jednej strony i z drugiej chinche L+R (stereo).

Podłączenie do TV tam, gdzie znaczek słuchawek jack'iem - do VOICEKRAFT input DVD 

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

19 minut temu, arkadowski napisał:

Dlaczego głosniki podpięte sa pod surround'y? Powinny być pod główne "Speaker output". To po 1.

Z TV da sie wyjść tylko optykiem, z tego co widac na fotce - ten VOICEKRAFT nie ma optyka.

Pozostaje kupić przewód jack 3,5 (słuchawkowe) z jednej strony i z drugiej chinche L+R (stereo).

Podłączenie do TV tam, gdzie znaczek słuchawek jack'iem - do VOICEKRAFT input DVD 

W zestawie był kabel który pasował mi w te środkowe wejścia do amplitunera, powinny być do tych wejść z prawej strony? Tam będzie potrzebny inny kabel?

Czyli zakupię kabel jack + 2 chinche ,  jack muszę wpiąć do tv i dźwięk z tv będzie przeniesiony na kolumny? Pozostaje jeszcze pytanie, czy jeżeli włożę kabel jack do tv, to będzie możliwość przełączenia w funcjach telewizora czy chcę słuchać głośników z tv, czy z kolumn, tak aby nie trzeba było za każdym razem wyjmować kabla żeby głos był głośnikach telewizora. Telewizor jest wiszący na ścianie dlatego zdejmowanie byłoby kłopotliwe.

Cytat

3 godziny temu, arkadowski napisał:

nie tylko.

Łatwiej ze SCART (EURO) i odpowiedni kabelek (Euro-cinch)

Ale moim zdaniem umieszczenie wątku w bardziej pasującym kawałku forum dałoby lepsze porady

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Wspolczesne tv na scart (euro) maja zazwyczaj tylko wejscie, więc tak się nie da. Sluchawkowe też odpada- to nie jesy wygodne. 

Jedyna możliwość, to z tv wyjść optycznym do przetwornika c/a, z niego kabelkiem cinch/cinch stereo do wzmacniacza.

Link do przykładowego dac'a:

Ukryta Zawartość

Kolumny oczywiście do main L, R .

Pod te zaciski również podłączysz goły przewód- powinne mieć otwór w poprzek rdzenia, tylko trzeba mocniej odkręcić nakrętki, a jaj go nie ma,  można owinąć końcówkę przewodu wokół rdzenia i przykręcić nakrętką.

Tylko uważaj, by nie zrobić zwarcia.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.