Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Jaro_747 napisał:

Nie o to chodzi co miała do pokazania a czego nie miała. Chodzi o to, że czasem jeden zawodnik stara się pokazać drugiemu że jest silniejszy, sprytniejszy, co tam jeszcze. Bardziej doświadczeni czasem to wykorzystują prowokując przeciwnika do wdania się w bitwę a później na zimno go punktują.

No ale dzisiaj Carolina po prostu narzuciła swój schemat gry a Maria robiła za bezradną statystkę.

Jak wspominałem do Karolci mam dużo sympatii a Sakkari uważałem za tenisistkę dość jednostronną. Ale mimo wszystko jej dzisiejsza słaba postawa jest dla mnie niespodzianką. Wyglądała na totalnie przegraną i stłamszoną agresywnym stylem Caroline. Widać jednak lekcji nie odrobiła, co tylko potwierdza tezę że jest zawodniczką o ograniczonych możliwościach.

Aha - teraz czekam na tekst o "dyspozycji dnia" 🤣.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Na razie fatalnie, niestety moje obawy potwierdzają się.

Niedobrze że drugiego seta Sabalenka zaczyna swoim podaniem i Iga będzie musiała gonić.

Jestem Europejczykiem.

Może i Aryna by nie wytrzymała presji ale niestety Iga w 3. secie żadnej presji nie stworzyła z tą ilością prostych UE.  Mecz nie bardzo do zapomnienia bo z Areną będzie sporo kolejnych i żeby ten nie okazał początkiem przełożenia wajchy. Dobrze byłoby gdyby nie trafiły na siebie w AO.

Szkoda bo zamknięcie sezonu wygraniem finałów byłoby piękne ale tego nie dają za zasługi, a Iga dzisiaj była po prostu słabsza. 

Za to teraz zasłużone wakacje.

Jutro ciekawy finał. Ciekawe czy Garcie do returnu będzie tak głęboko wchodziła w kort jak dotychczas.

Edytowane przez audiofan01

Jeszcze jeden pozytyw jest taki, że przegrana uczy pokory i pokazuje, że jest nad czym jeszcze pracować. Znając podejście Igi da jej to wiekszą motywację do pracy przed kolejnym sezonem.

Jeszcze jeden pozytyw jest taki, że przegrana uczy pokory i pokazuje, że jest nad czym jeszcze pracować. Znając podejście Igi da jej to wiekszą motywację do pracy przed kolejnym sezonem.

Szacun dla Saby, że zagrała dobrze po tak bolesnej porażce w NY. Akurat w tym SF wyszło zmęczenie Igi. Gdyby z Garcią grała tak jak dziś to też by przegrała. Za to w dyspozycji z czwartku pewnie by wygrała. Wygrała 2 z 4 ostatnich turniejów a pozostałych zaliczyła SF i F - ogółem od US Open ma bilans bodaj 17-2. W takim sezonie to i tak kosmos.

Malkontentom przypominam, że Kubacki wygrał.  Nie można mieć wszystkiego.

Iga potrzebuje takiej rywalki w tourze, z którą będzie uprawiać przeciąganie liny z meczu na mecz.  Aryna wydaje się być jedyną sensowną kandydatką do tego w obecnym top 10 WTA, bo cała reszta to może Idze skoczyć na plecy obunóż z rozbiegu.

7 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Aha - teraz czekam na tekst o "dyspozycji dnia"

Nawet z Twojego wpisu wniosek nasuwa się sam.

Przegrały obie tenisistki, które swoje grupy wygrały bez straty seta.
Szkoda tylko, że Iga nie potrafiła zakończyć sezonu efektowną wygraną w turnieju Masters, która była na wyciągnięcie ręki i potwierdzić swoją dominację w tym roku.

6 minut temu, Zbig napisał:

Malkontentom przypominam, że Kubacki wygrał.

Utrzymał wysoką dyspozycję z letniego Grand Prix. Teraz zrobili 3 tygodnie przerwy, bo są MŚ w kopanej.
Co ma piernik do wiatraka - nie rozumiem.

29 minut temu, dzarro napisał:

Akurat w tym SF wyszło zmęczenie Igi.

Dla Aryny to był 54 mecz w sezonie, dla Igi - 76

5 minut temu, soundchaser napisał:

Co ma piernik do wiatraka - nie rozumiem.

Wiem. Ale ta uwaga wbrew pozorom nie była przeznaczona dla Ciebie 🙂

5 minut temu, Zbig napisał:

ta uwaga wbrew pozorom nie była przeznaczona dla Ciebie 🙂

Ja akurat jestem fanem skoków narciarskich od lat...nawet przed sukcesami Małysza.

11 minut temu, soundchaser napisał:

Przegrały obie tenisistki, które swoje grupy wygrały bez straty seta.

Specyficzne uroki WTA/ATP Finals.  W ATP ostatnio lider rankingu wygrał 7 lat temu zdaje się.

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Szkoda tylko, że Iga nie potrafiła zakończyć sezonu efektowną wygraną w turnieju Masters

Gdyby jej Hubi odstąpił miejscówkę to jeszcze jest szansa 😉

4 godziny temu, Zbig napisał:

Specyficzne uroki WTA/ATP Finals.  W ATP ostatnio lider rankingu wygrał 7 lat temu zdaje się.

Może  po prostu Idze, tak jak jej idolowi, nigdy nie jest dane wygranie turnieju finałowego.

O tyle szkoda, że w tym roku generalnie miała formę na wygranie turnieju - a pewnie nie zawsze tak będzie.

Wypada podziękować Idze za niesamowity sezon i emocje - trzymam kciuki, żeby był pierwszym z długoletniej serii :-).

Niech sobie coś zostawi na później. Zaraz się okaże, że w 2023 wygra AO i W (albo i Kalendarzowego) i stwierdzi że rezygnuje bo Ash w Kangurowie znalazła jej fajne ranczo z altaną, w której się super książki czyta. W dodatku z bardzo przystojnym sąsiadem w pakiecie.

6 godzin temu, Zbig napisał:

Malkontentom przypominam, że Kubacki wygrał. 

Wygrał bo widząc zielony zeskok myślał, że to kontynuacja letniej GP 🙂

Gdy na dole zobaczy "białe"...będzie jak zawsze?

(po sezonie chętnie "odszczekam" to malkontenctwo 😁)

Jejku, nawet nie mów takich rzeczy... Mam szczerą nadzieję, że Iga w przyszłym roku wygra 3x GS i da nam jeszcze wiele powodów do radości. Dzięki za ten sezon 👏🥇🇵🇱

Podsumowując WTA Finals, które zakończyły się zwycięstwem Garcii warto pamiętać, że jedyną, która ją w tym turnieju pokonała była Iga. Myślę jednak, że gdyby spotkały się w finale (jeśli Iga jakoś z tą słabą grą wygrałaby jednak z Aryną) to nie dałaby już rady Carolinie. Widać było, że forma Garcii rosła, a Igi spadała z każdym meczem, zmęczenie było coraz większe i wizja końca sezonu jakoś też nie pomagała.

E tam...ja uważam, że gdyby mecz Igi z Sabalenka został powtórzony następnego dnia to Polka wygrałaby i w finale również.
Ten przegrany półfinał to wynik znakomitej dyspozycji dnia Białorusinki i trochę słabszej Igi.
Jakoś w finale Sabalenka już nie grała tak dobrze. Sama zresztą przyznała, że przeciwko Idze wzniosła się na wyżyny.

Idze się za łatwa grupa trafiła.  Jakby trafiła do "grupy śmierci" mogło by się to całkiem inaczej potoczyć.

39 minut temu, audiofan01 napisał:

Podsumowując WTA Finals, które zakończyły się zwycięstwem Garcii warto pamiętać, że jedyną, która ją w tym turnieju pokonała była Iga. Myślę jednak, że gdyby spotkały się w finale (jeśli Iga jakoś z tą słabą grą wygrałaby jednak z Aryną) to nie dałaby już rady Carolinie. Widać było, że forma Garcii rosła, a Igi spadała z każdym meczem, zmęczenie było coraz większe i wizja końca sezonu jakoś też nie pomagała.

Garcia wygrała z Sabalenką o włos, jedyny breakpoint w meczu plus tiebreak,  Obie bardzo słabo returnowały.  Biorąc pod uwagę skalę deklasacji Garcii przez Igę w ich meczu grupowym, trochę lepsza forma serwisowa Francuzki w finale nie uchroniła by jej przed przełamaniami.

Nie widziałem meczu finałowego, ale z pewnością Sabalenka straciła sporo punktów przez swój brak cierpliwości i niepowstrzymaną skłonność do prób grania uderzeń kończących w ryzykownych sytuacjach.

33 minuty temu, Zbig napisał:

Nie widziałem meczu finałowego, ale z pewnością Sabalenka straciła sporo punktów przez swój brak cierpliwości i niepowstrzymaną skłonność do prób grania uderzeń kończących w ryzykownych sytuacjach.

Też meczu nie widziałem ale statystyki pokazują, że stał na dobrym poziomie, a „słabe returnowanie” mogło wynikać po prostu z dobrego serwowania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.jpeg.0cf212147b6415fe0013b2c88a817df4.jpeg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01

Jeden mini break w tiebreaku i jeden breakpoint w drugim secie i pozamiatane. Bardziej na styk mogły by być tylko dwa tiebreaki.

Zdaje się że Aryna ma problem z takimi sytuacjami, gdy obydwoje jadą po bandzie kto pierwszy spadnie. Chociaż niekoniecznie, jak szybko policzyłem to w tym roku na 14 tiebreaków wygrała 10.

Jeden mini break w tiebreaku i jeden breakpoint w drugim secie i pozamiatane. Bardziej na styk mogły by być tylko dwa tiebreaki.
Zdaje się że Aryna ma problem z takimi sytuacjami, gdy obydwoje jadą po bandzie kto pierwszy spadnie. Chociaż niekoniecznie, jak szybko policzyłem to w tym roku na 14 tiebreaków wygrała 10.

Z drugiej strony chyba jako jedyna w zeszłym roku wygrała z Barty w wysokiej formie.

Z drugiej strony chyba jako jedyna w zeszłym roku wygrała z Barty w wysokiej formie.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.