Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Zbig napisał:

Magda jest wielka.  Brawo!

To teraz zadanie dla Donny aby pyknąć Arynę w trzech setach 😀

Teraz to już wszystko jedno, choć uważam, że Sabalenka byłaby lepsza bo łatwiej wpada w kłopoty pod presją, Vekic gra równo, a jak tak daleko doszła to jest w gazie. Dzisiaj na zwycięstwo całości postawiłbym na Rybakinę ale niech to będzie największa sensacja i niech wygra Magda.

Edytowane przez audiofan01

Łaaaaaaaaał!

Tym razem, mam czyste sumienie (budzik: 1:15)

Magda, dziękuję!

Sabalenka? ...do trzech razy sztuka 🙂

Edytowane przez iro III
18 minut temu, Łukasz_62438 napisał:

co za spokój i opanowanie

Właśnie, w tym tkwi sedno. Jakaś przemiana w Magdzie nastąpiła. Ile to prawie wygranych meczów, przegrywała w końcówkach bo brakowało zimnej krwi, choćby ten z Karoliną w US Open. Odechciewało się w ogóle jej kibicować, bo prawie zawsze kończyło się podobnie. Oby z Sabalenką było podobnie jak do tej pory w turnieju. Pokonała 3 armaty z rzędu, dlaczego nie miałaby pokonać czwartej i piątej, bo zakładam, że w finale będzie Rybakina.

Edytowane przez audiofan01

Brawo Magda.....tym razem budzik nastawiłem i było warto....drugiego seta mogła wcześniej zakończyć  ale i tak znakomicie grała....teraz czas na Sabalenke....finał Magda vs Azarenka....

Ten mecz Sabalenki z Vekić to była jakaś niezła rzeźnia.  Vekić popełniła 13 podwójnych, Sabalenka 9.  Vekić miała 14 breakpointów, jeden więcej niż Sabalenka, ale wykorzystała tylko dwa a Aryna 5.  Przy takim graniu to bym Magdy nie skreślał wcale a wcale.  Jeśli będzie nadal grała returny pod samą linię końcową...  Magda 16 UE, Sabalenka 38...

14 minut temu, Zbig napisał:

to bym Magdy nie skreślał wcale a wcale

Teraz już nikt jej nie skreśla więc sky i the limit.

Sabalenka ma swoje koszmary związane z półfinałami , bo jak nie teraz miałaby wygrać turniej GS to kiedy znowu będzie lepsza okazja? Mączka i trawa to nie jej bajka, w US Open wypuściła mecz z Igą, który powinna wygrać więc presja u niej będzie ogromna.

Abstrachując od samej Magdy. Jeśli Novak utrzyma swój poziom w ciągu roku to ma szansę na wszystkie szlemy. Na razie urządza rzeźnię na korcie. Rublow rozstawiony zaraz za nim wyglądał jakby był graczem z poza pierwszej setki. 

Rozstawienie nie ma tu znaczenia, bo Rublow jeszcze nigdy nie przebrnął ćwierćfinału Szlema, i w starciu z Djoko w formie i na ulubionym terenie był praktycznie bez szans.

Co nie zmienia faktu, że Novak idzie jak przecinak - i z tych, co zostali, nie bardzo widać, kto miałby mu zagrozić.

21 godzin temu, soundchaser napisał:

Rybakina psychicznie jest przeciwieństwem Świątek. Przynajmniej takie sprawia wrażenie - bez emocji, zrównoważona, spokojna i pewna siebie. Świątek jest emocjonalnie rozstrojona i nie potrafi zapanować nad tym. Jeśli jest w formie i wszystko się układa, to OK. Problem pojawia się, gdy traci kontrolę nad meczem. I niestety coraz częściej to widać od czasu końca dominacji. Jeśli Iga wraz ze swoim sztabem nie pokona tych słabości, to obawiam się, że niedługo palmę pierwszeństwa przejmie Rybakina, albo jakaś inna pretendentka o wysokich aspiracjach i chłodnej głowie. 

Taaa …. i z tym rozchwianiem emocjonalnym osiągnęła przewagę w rankingu jakiej nikt nie miał od czasów najlepszej Sereny.

Rok temu o tej porze tytaj popełniłeś legendarny tekst : „Iga już nic nie osiągnie” i od tego czasu nic się nie nauczyłeś.

56 minut temu, audiofan01 napisał:

Taaa …. i z tym rozchwianiem emocjonalnym osiągnęła przewagę w rankingu jakiej nikt nie miał od czasów najlepszej Sereny.

Napisałem - jak ma formę i kontroluje grę to wygrywa i jest OK. Problem z psychiką zaczyna się, gdy traci kontrolę w meczu.
Przecież było na ten temat i wszyscy wiedzą jakie są problemy Igi więc po co znów zaprzeczasz temu co jest oczywiste?

A wracając do Magdy - absolutnie nie umniejszając jej awansu do półfinału, to Pliskova zagrała bardzo słabo i bardzo pomagała. Oglądałem powtórkę - widziałem jak grały obydwie i czego brakuje Magdzie jeśli trafi na lepszą przeciwniczkę. Obym nie był złym prorokiem, ale obawiam się, że jeśli Sabalenka zagra swoje jak potrafi najlepiej, to mogą być krótkie 2 sety.
Cieszmy się z tego półfinału, bo to jest i tak bonus, którego nikt się nie spodziewał. Podobnie zresztą jak ćwierćfinał był już niespodziewanym bonusem. 
Mam jednak nadzieję, że Sabalenka nie będzie miała dyspozycji dnia i w tym widzę szansę dla Magdy. 😉

Edytowane przez soundchaser
7 minut temu, soundchaser napisał:

Napisałem - jak ma formę i kontroluje grę to wygrywa i jest OK. Problem z psychiką zaczyna się, gdy traci kontrolę w meczu

Obejrz sobie jeszcze finały USO Sereny ze Stosur i Osaką, specjalisto od trywializmów.

8 minut temu, soundchaser napisał:

Napisałem - jak ma formę i kontroluje grę to wygrywa i jest OK. Problem z psychiką zaczyna się, gdy traci kontrolę w meczu.

I wtedy po prostu przegrywa mecz, a dokładnie to mniej niż 10 z ostatnich prawie osiemdziesięciu rozegranych, po prostu oznacza to, że jest jednak człowiekiem, a nie robotem, w dodatku kobietą z „kobiecymi” sprawami. Znasz kogoś z lepszą statystyką w ostatnich latach?

19 minut temu, soundchaser napisał:

Pliskova zagrała bardzo słabo i bardzo pomagała.

Przede wszystkim wyszły braki kondycyjne, wyraźnie widoczne od połowy 2 seta.  A Magda nie musiała się zbytnio napinać no i wygrała w dwóch gładkich setach, bez gonienia wyniku, grania na przewagi, itp. Ale też nie wina Pliskovej, że te lepsze gdzieś po drodze skrewiły i to ona musiała reprezentować resztę WTA w tym ćwierćfinale 😀

4 minuty temu, Zbig napisał:

Ale też nie wina Pliskovej, że te lepsze gdzieś po drodze skrewiły i to ona musiała reprezentować resztę WTA w tym ćwierćfinale 😀

Zgadza się. Dlatego nie umniejszam sukcesu Magdy, chociaż w 1/4 mogła trafić na lepszą. Jednak widocznie dyspozycja dnia spowodowała, że te teoretycznie lepsze odpadły i trafiła się słaba Pliskova. Oby nadal tak trafiała. Wcześniej napisałem - jeszcze dwa. 😉

26 minut temu, soundchaser napisał:

obawiam się, że jeśli Sabalenka zagra swoje jak potrafi najlepiej, to mogą być krótkie 2 sety.

Kolejna złota myśl.  Zagra albo nie zagra.  To że Aryna jest faworytką, jest oczywiste.  Jak się weźmie sumę jej atutów i sumę atutów Magdy, to wiadomo kto wygrywa. Tylko co z tego?

22 minuty temu, audiofan01 napisał:

Znasz kogoś z lepszą statystyką w ostatnich latach?

Zostaw już tamtą wybitną statystykę Igi. Należy do przeszłości i przechodzi do archiwum. Teraz liczy się co jest teraz, a statystykę liczymy od nowa. Zobaczymy jaka będzie.

Teraz, soundchaser napisał:

Zostaw już tamtą wybitną statystykę Igi. Należy do przeszłości i przechodzi do archiwum. Teraz liczy się co jest teraz, a statystykę liczymy od nowa. Zobaczymy jaka będzie.

To jeszcze napisz ( co już kiedyś robiłeś usprawiedliwiając swój słynny tekst) że Ty specjajnie tak piszesz żeby zmotywać Igę😀

4 minuty temu, Zbig napisał:

Tylko co z tego?

Ja tylko przestrzegam przed pompowaniem balonika i nadziejami na wyrost, co w tym wątku już miało miejsce, chociaż sam kibicuję Magdzie i chcę by ten turniej wygrała. To jednak zakrawałoby już nie na sensację, ale na cud. Trzymajmy się więc tego, że cuda się czasem zdarzają. 😉

4 minuty temu, audiofan01 napisał:

To jeszcze napisz ( co już kiedyś robiłeś usprawiedliwiając swój słynny tekst) że Ty specjajnie tak piszesz żeby zmotywać Igę😀

Interpretuj sobie jak chcesz. Całym sercem jestem z Magdą, ale jestem realistą, choć po tym co się stało z Igą zaczynam wierzyć w cuda, więc wszystko jest możliwe...przynajmniej teoretycznie. 😉

Nikt tutaj nie pompuje balonika nt Magdy, wszyscy są w szoku z tego co już zrobiła i jeśli przegra po dobrym meczu, w który Sabalenka będzie lepsza to nikt nie będzie miał jej za złe, chyba że powróci stara (nie)dobra Magda ze swoimi demonami ale nawet wtedy nie będę rozpaczał.

7 minut temu, audiofan01 napisał:

Nikt tutaj nie pompuje balonika nt Magdy, wszyscy są w szoku z tego co już zrobiła i jeśli przegra po dobrym meczu, w który Sabalenka będzie lepsza to nikt nie będzie miał jej za złe, chyba że powróci stara (nie)dobra Magda ze swoimi demonami ale nawet wtedy nie będę rozpaczał.

Nikt nie pompuje, ale szukamy szans Magdy, nie Sabalenki, to chyba oczywiste, zwłaszcza że jej tenis do pięknych nie należy.

EDIT:  to miało być do sounda 🙂

Edytowane przez Zbig
20 minut temu, soundchaser napisał:

To jednak zakrawałoby już nie na sensację, ale na cud. Trzymajmy się więc tego, że cuda się czasem zdarzają. 😉

Powiedzmy że to mało prawdopodobne.  Ja nie kojarzę sytuacji, aby 30-latka z czwartej dziesiątki rankingu wygrała turniej WS.  Ale dojście do finału się zdarzyło - Roberta Vinci w USO 2015, która w półfinale dała radę Serenie, będącej wtedy przecież w szczytowej formie.

Może i 30-latka, ale za to jaka! Magda ma nienaganną figurę 😊 świetną kondycję, może nieco więcej krzepy w ręku by się przydało... I tak jest pięknie, ma wiele atutów, z których największy to serce do walki 💪

Koledzy, o której godzinie jest mecz z Sabalenką? 

9 godzin temu, Zbig napisał:

aby 30-latka z czwartej dziesiątki rankingu wygrała turniej W

Flavia Pennetta , USO 

Nie z czwatrej, ale i nie z pierwszej o ile pamiętam.

Edytowane przez iro III
25 minut temu, Łukasz_62438 napisał:

Koledzy, o której godzinie jest mecz z Sabalenką?

Po pierwszym meczu dnia, który ma zacząć się o 9:30

Strona flashscore/tennis jest pomocna.

Edytowane przez iro III

Magda zrobiła świetny, historyczny wynik - ale wg mnie szanse są 80 do 20 dla Saby. Pamiętajmy, że ona jednak robi ciągły progres i jest - poza Igą - jedyną stabilną zawodniczką z czołówki od 2021 r. Wtedy miała w szlemach tylko R4
- teraz ma 3 SF. Raczej nie wypuści szansy na finał.

Właśnie leci materiał o Magdzie - okazuje się, że mocno przyjaźni się z Pigułą…

1 godzinę temu, iro III napisał:

Flavia Pennetta , USO 

Nie z czwatrej, ale i nie z pierwszej o ile pamiętam.

Była rozstawiona, na koniec 2014 była 14 w rankingu i miała już za sobą pięć QF i jeden SF w WS.  Trochę wyższa półka jednak.

18 minut temu, dzarro napisał:

Magda zrobiła świetny, historyczny wynik - ale wg mnie szanse są 80 do 20 dla Saby. Pamiętajmy, że ona jednak robi ciągły progres i jest - poza Igą - jedyną stabilną zawodniczką z czołówki od 2021 r. Wtedy miała w szlemach tylko R4
- teraz ma 3 SF. Raczej nie wypuści szansy na finał.

Właśnie leci materiał o Magdzie - okazuje się, że mocno przyjaźni się z Pigułą…

Ja oceniam szanse Magdy na 10%, ale przecież 99/100 tenisistek taką szansę gry o finał AO bierze w ciemno...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.