Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@dzarro

Zgadzam się. Zwróć proszę uwagę, że ja nie pisałem, że 1ga ogólnie gra źle. Doceniam, że mentalnie się poprawiła,

Rozumiem, że nie musi być w każdym aspekcie najlepsza, ale jednak jak ją oglądam to jednak jako  numer jeden drażnią mnie u niej dwie kwestie: jej serwis, który jednak mógłby być lepszy i jednak zbyt monotonna gra od czasów kiedy trenuje ją Wiktorowski.

Z drugiej strony spójrz na najlepszych. Djkokovic przez lata miał taki sobie serwis, a jednak z czasem go poprawił. To samo Nadal. Zauważ proszę jak bardzo poprawił przez lata swoją grę.

Wielka trójka dlatego była wielka, bo zasadniczo nie miała słabych punktów. 1ga jeszcze te słabe punkty ma. Oczywiście - jest jeszcze młoda i ma czas, aby być jeszcze lepszą, czego jej życzę.

A co do Chris Evert to wróćcie proszę do jej opinii o Świątek sprzed roku przed jej finałem z Coco.

19 minut temu, dzarro napisał:

Niektórzy to mają farta…

Za to dostajesz plusa. 😁

Edytowane przez Meloman
3 minuty temu, soundchaser napisał:

wyczerpująca praca i cały czas maksymalna koncentracja

Tylko wiemy co się dzieje w meczach, kiedy ta koncentacja spada - w sposób kontrolowany (hipoteza) albo nie.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

19 minut temu, dzarro napisał:
27 minut temu, Meloman napisał:
Jednego już zbanowałem.

Niektórzy to mają farta…

Po prostu nie mam oporów w wyjaśnieniu chamowi że jest chamem 🙂

26 minut temu, dzarro napisał:

ważniejsza jest poprawa pracy przy siatce

Tu ją Muchova nieco zdeklasowała - ale to jest akurat do nadrobienia, no i dobrze dysponowana Iga może przeciwniczce mocno ograniczyć możliwości skutecznych gierek na małe kara.

29 minut temu, dzarro napisał:

Zobaczymy co będzie na trawie - pozycję wyjściową ma dużo lepszą niż rok temu bo jest świeża, a ostatnie dwa mecze ją zahartowały. Rozgrzewka też będzie. Akurat słabszy serwis na trawie może doskwierać - kick w drugim też ma mniejsze znaczenie.

Trawa ma dwa oblicza.  Z jednej strony promuje graczy z mocnym serwisem, bo piłka odbija się szybko i nie traci na prędkości.  Z drugiej strony, ponieważ odbicie jest niskie i płaskie, trudniej jest zaatakować słabszy drugi serwis, z czego właśnie korzystała Radwańska.

23 minuty temu, Zbig napisał:

Po prostu nie mam oporów w wyjaśnieniu chamowi że jest chamem

Biorąc pod uwagę kto to pisze, wcale mnie nie dziwi tego typu obrażanie każdego kto ma inne zdanie.

56 minut temu, dzarro napisał:

Saba nie istnieje bez 1 serwisu - Iga potrafi wygrać szlema. 

....te zdanie pięknie oddaje różnicę między tymi zawodniczkami.....

31 minut temu, Miroslav1 napisał:
1 godzinę temu, dzarro napisał:

Saba nie istnieje bez 1 serwisu - Iga potrafi wygrać szlema. 

....te zdanie pięknie oddaje różnicę między tymi zawodniczkami.....

Sabalenka zasłużenie wygrała AO'2023, ale trzeba zauważyć, że jedyną poważniejszą przeszkodą w drodze do finału była Bencic, która też nie stawiła większego oporu.

Jednak gra bardzo równo w tym roku, jedyną wpadkę w dużych turniejach zaliczyła w Rzymie, nadal pozostaje poważną kandydatką do wygrania Wimbledonu i US Open - jak się ogarnie 🙂 

Obejrzałem powtórkę finału RG już bez emocji - od końcówki drugiego seta, koncentrując się na analizie gry. Oceniając na chłodno - widać było niesamowitą determinację z obydwóch stron, z tym że na Idze spoczywała większa presja i myśl, że "musi wygrać". I wygrała, chociaż w końcówce nie mogła być tego pewna. Ale chwała jej za to, że przezwyciężyła własne demony i jednak dała radę.
To potrząsanie głową jej nie przeszło i nasila się czasem w sytuacjach stresowych. Jednak skoro do tej pory nie wpływa to na jej grę to myślę, że tak już zostanie. Nerwowy, nieszkodliwy tik, których nie brakuje też innym graczom, nie tylko w tenisie.

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Chodzi jedynie o to, że serwis Igi odstaje od innych elementów jej gry i nie jest optymalny.

Że odstaje, to się zgadzamy, nie zgadzamy się co do stopnia tego odstawania - i tu statystyki przychodzą z pomocą.

A czy nie jest optymalny? Tu mamy wątpliwości, bo nie wiemy, czy koncentracja na poprawie serwisu nie zniweczyłaby innych atutów Igi. Dzarro to dość jasno wyłożył w poście #9636.

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Jednak jak ktoś inny o tym napisze, to z uporem maniaków próbujecie wtedy polemizować z tym faktem wynajdując odpowiednie statystyki.

4 godziny temu, Meloman napisał:

Bo może to frustracji, mitomani, desperaci, kompleksiarze? Innego wytłumaczenia nie mam.

A ja odnoszę wrażenie, że jak komuś zaczyna brakować rzeczowych argumentów, to ratuje się wyjeżdżaniem z maniakami i kompleksami adwersarzy.

Luz, Panowie, nie o to w dyskusji chodzi.

Iga przemawia w Rafa Academy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, dong napisał:

A ja odnoszę wrażenie, że jak komuś zaczyna brakować rzeczowych argumentów, to ratuje się wyjeżdżaniem z maniakami i kompleksami adwersarzy.

Mało masz rzeczowych argumentów w moich wpisach?
Mogą być dla Ciebie błędne, ale z pewnością są.

W dniu 13.06.2023 o 23:18, dong napisał:

A czy nie jest optymalny? Tu mamy wątpliwości, bo nie wiemy, czy koncentracja na poprawie serwisu nie zniweczyłaby innych atutów Igi. Dzarro to dość jasno wyłożył w poście #9636.

Djoko i Rafa dlatego stali się wielcy, bo z czasem poprawili większość elementów swojej gry. W wielu kwestiach znacząco. O czym tu w ogóle dyskutować?

Iga też poprawi, tylko nie może spocząć na laurach i zadowolić się tym co już osiągnęła. Musi mieć cały czas głód kolejnych zwycięstw i pielęgnować w sobie ten gen zabójcy. 😉

Właśnie Fręch przegrała z Brytyjką. Szkoda, bo mogła doprowadzić do tie-breaku przy swoim serwisie.

Brytyjka miała w drugim secie przerwę medyczną, a Magdalena gra trochę nierówno.

O kim piszesz? Bo używasz "jego" co by świadczyło, że piszesz o jakimś zawodniku, a ja przecież pisałem o zawodniczkach.

W dniu 13.06.2023 o 19:10, dzarro napisał:

Porównywanie do Saby nie ma sensu -

Ale kto ją porównuje? Wy sami przytaczaliście statystyki jej, Rybakiny i Świątek.

Poza tym porównywanie gry Sabalenki do którekolwiek innej zawodniczek nie ma rzeczywiście sensu, bo Bialorusinka gra co najmniej "specyficznie"... No może ewentualnie Ostapenko gra cokolwiek zbliżony tenis, ale nawet Łotyszka gra bardziej z głową, a nie tylko siłą.

Pojawiały się sugestie, że Iga powinna brać przykład z Saby w kwestii pracy nad serwisem. I to nie ma sensu - obie mają inne warunki fizyczne i zawsze będą serwować inaczej. Serwis odgrywa inną rolę w ich grze, mają zupełnie inny styl. I tak dalej.

Porównanie Ostapienko do Saby jest uzasadnione - ale nie oznacza to, że ta pierwsza gra „z głową”. Gdyby nie „głowa” to Saba nie wygrałaby w Madrycie z Barty i z Igą i w AO z Rybakiną. A to, że nie zawsze głowa nadąża - to inna sprawa, ale nie tylko Saba ma z tym problem.

Saba wygrała 13 turniejów, w tym szlema i 4 WTA 1000. Do tego była w SF każdego szlema i wygrała 2 szlemy w deblu. Z aktywnych zawodniczek do 25 roku życia jest najbardziej utytułowana po Idze. W top 10 jest 3 sezon z rzędu.

Ostapienko wygrała szlema za młodu do tego 2 WTA 500 i 3 mniejsze turnieje. Regularnie przegrywa z przeciętnymi rywalkami, co Sabie zdarza się jednak incydentalnie.

O graniu „z głową” może świadczyć bilans z Barty: Saba 3-3, Ostapienko 1-3. Bilans między nimi też 2-0. Tu akurat mecze są w stylu wóz albo przewóz. W setach jest 4-1, ale żadna z nich nie ugrała w przegranym secie więcej niż 2 gemy.

A wracając jeszcze do kwestii postępów lub ich braku w serwisie Igi - to można wysnuć analogię to największego atutu Igi, tzn przygotowania fizycznego i motoryki. Iga z natury ma przewagę w tym zakresie, ale nadal nad tymi elementami pracuje, nawet w porównaniu do zeszłego roku widać, że jeszcze bardziej wzmocniła nogi. Ale Saba też wykonała dużą pracę w tym zakresie - wystarczy porównać jak wyglądała w latach 2019-21 i o ile gorzej się wtedy poruszała. Czy dorównuje Idze. Nie. Iga naturalne predyspozycje podbudowuje ciężką pracą. Saba ciężko pracuje, żeby zniwelować niedostatek takich predyspozycji. Nadal nie preferuje długich wymian, ale jeśli już musi je grać to zwiększa prawdopodobieństwo sukcesu.

Analogiczną sytuację mamy w przypadku serwisu - Aryna z natury jest predysponowana do tego elementu, musi nad nim pracować - ale to praca nad korektami, szlifowaniem tego co natura dała. Iga musi włożyć więcej pracy - żeby serwis nie odstawał przesadnie od innych jej atutów i ich nie niwelował. Też robi postępy, ale one nie są widoczne z meczu na mecz - zawsze też będą rywalki, które mogą mieć przewagę w tym elemencie.

Pisałem, że bardziej z głową, a nie że gra z głową.

Z głową to właśnie grała Barty.

Ale ich styl (Ostapenki i Sabalenki) jest zasadniczo podobny. Niemal każda piłka - walimy ile wlezie.

Przy czym Ostapencie czasami uda się zagrać bardziej finezyjnie.

I chyba nikt tu nie pisał. że 1ga ma serwować jak teraz Sabalenka. Jedynie co poprawiła Sabalenka to mniej podwójnych błędów. Wali oczywiście mocno z serwisu, ale jej serwis też bym nie nazwał atutem.

2 minuty temu, dzarro napisał:

szlifowaniem tego co natura dała. Iga musi włożyć więcej pracy - żeby serwis nie odstawał przesadnie od innych jej atutów i ich nie niwelował.

No więc po co była ta jałowa z wami dyskusja, skoro teraz potwierdzasz tylko to co pisałem?

Przy czym szlifowanie to jest obróbka wykańczająca, jakby kto nie wiedział, co oznacza, że ten wymagający szlifu serwis Igi jest co najmniej dobry a nie "tragiczny" jak zwykli pisać niektórzy nieco nadmiernie rozemocjonowani... 

20 godzin temu, soundchaser napisał:

Geniusz.

Jego stać jedynie na wygrywanie czasem turniejów 250.

Ojojojoj, znowu mu nie poszło...tym razem z Niemcem z trzeciej dziesiątki. 

To "czasem", bywa ale tylko czasem.

Edytowane przez iro III
2 godziny temu, iro III napisał:

Ojojojoj, znowu mu nie poszło...tym razem z Niemcem z trzeciej dziesiątki. 

To "czasem", bywa ale tylko czasem.

Ale o kim Wy mówicie? O bakłażanie?

No niestety słabiej obsadzonych turniejów niż 250 już nie ma.
Hurkacz nie ma już co wygrać.
Uwaga - zaraz Zbig albo inny "dobry wujek" w obronie Hubiego napisze, że przecież w takich turniejach grają zawodnicy, którzy już niejednego psikusa sprawili tym z pierwszej dziesiątki. 😉 

Co nie zmienia faktu, że w historii polskiego tenisa przed Hubim było tylko dwóch facetów, którzy w singlu wygrywali cokolwiek. Janowicz może i miał talent, ale do Hubiego i tak nie ma startu. Z kolei Fibak odnosił sukcesy w czasie wojen punickich.

Hubi jaki jest, każdy widzi, ale niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto ma garażu lepsze auto…

13 minut temu, dzarro napisał:

Co nie zmienia faktu, że w historii polskiego tenisa przed Hubim było tylko dwóch facetów, którzy w singlu wygrywali cokolwiek. Janowicz może i miał talent, ale do Hubiego i tak nie ma startu. Z kolei Fibak odnosił sukcesy w czasie wojen punickich.

Hubi jaki jest, każdy widzi, ale niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto ma garażu lepsze auto…

Ukryta Zawartość

Nie może tak być, że dzień po dniu wygrywamy z Niemcami 😉

Struff w tegorocznym rankingu jest 4 oczka przed Hubim i zdążył pyknąć Tsitsipasa i Ruuda a w Madrycie doszedł do finału w którym urwał seta Alcarazowi.

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, dzarro napisał:

Co nie zmienia faktu, że w historii polskiego tenisa przed Hubim było tylko dwóch facetów, którzy w singlu wygrywali cokolwiek

I co z tego? To tłumaczy Hurkacza? Przestań wciąż go bronić. Niby stać go na więcej, ale mu się nie chce. Taka jest prawda. To zawodnik bez jaj, bez parcia na sukces, bez genu zwycięzcy.
Gracz "plażowy". Jemu jest wszystko jedno czy wygra, czy przegra...kasy już ma tyle, że może wcale nie grać. 😉 

26 minut temu, Zbig napisał:

Struff w tegorocznym rankingu jest 4 oczka przed Hubim i zdążył pyknąć Tsitsipasa i Ruuda a w Madrycie doszedł do finału w którym urwał seta Alcarazowi.

Przewidziałem. Zresztą to nie było trudne. 😉

Edytowane przez soundchaser
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.