Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, dzarro napisał:

Dzięki temu, że Saba wygrała AO już 2 razy to Iga ma bilans 6-3 z 2 krotną mistrzynią, a dzięki temu, że Saba dała ciała w NY to Iga ma bilans 9-1 z inną mistrzynią szlemową. To zupełnie inaczej smakuje niż obijanie Kontaveit i Sakkari na początku 2022 r.

Jak by ktoś nie wiedział, to Iga ma już na koncie piętnaście mistrzyń WS 🙂

20 minut temu, Zbig napisał:

Jak by ktoś nie wiedział, to Iga ma już na koncie piętnaście mistrzyń WS 🙂

Od Pekinu ma bilans 23:1 w tym na rozkładzie komplet top 8 ale już czytałem że w Doha to miała szczęście bo:

1. Saba nie grała

2. Azarenka pogoniła Ostapenko

3. Ryba była przemęczona bo więcej godzin na korcie i ogólnie dużo grała ostatnio

4. Iga miała dzień odpoczynku

4. Wiał wiatr - Iga sobie lepiej radzi od innych

5. Nawierzchnia wolniejsza jej sprzyjała

6. Ryba walnęła się w piszczel 

7. Ryba grała bez trenera na miejscu.

O czymś zapomniałem🤔?

Edytowane przez audiofan01
3 minuty temu, audiofan01 napisał:

Od Pekinu ma bilans 23:1 w tym na rozkładzie komplet top 8 ale już czytałem że w Doha to miała szczęście bo:

1. Saba nie grała

2. Azarenka pogoniła Ostapenko

3. Ryba była przemęczona bo więcej godzin na korcie i ogólnie dużo grała ostatnio

4. Iga miała dzień odpoczynku

4. Wiał wiatr - Iga sobie lepiej radzi od innych

5. Nawierzchnia wolniejsza jej sprzyjała

6. Ryba walnęła się w piszczel 

O czymś zapomniałem🤔?

Ileż to trzeba mieć w życiu farta, żeby zostać numerem jeden w światowym tenisie 😉

Jak by ktoś nie wiedział, to Iga ma już na koncie piętnaście mistrzyń WS

Chodziło mi o rywalki z tej samej generacji. Teraz w top 5 robi się klarownie. Coco, Saba i Rybakina to lepsze towarzystwo niż Pegula czy Sakkari.

W sumie to aktualne top 10 ma całkiem dobry dorobek. 9 szlemów(od poniedziałku chyba będzie 10 bo Smoczyca wskoczy) i 18 finałów z tego 6 zawodniczek co najmniej 2 razy było w finale. Większość ostatnich 2-3 latach. W dodatku większość ma nie więcej niż 25 lat - a więc są jeszcze na dorobku.

Wymyślacie kolejne rekordy, tylko po co?

Iga zabrała słaby mecz, ale poziom meczu (finału) jeszcze słabszy, stąd wygrana Igi. 

Jak ktoś ma inne zdanie, zapraszam do dyskusji. 

Żeby nie przedłużać, Iga gra coraz słabszy tenis. Może serwis jakoś się broni, reszta? Reszty nie ma. Tak jak nie ma Nadala w kobiecym tenisie. Im szybciej Iga to zrozumie, tym lepiej. 

8 godzin temu, audiofan01 napisał:

To na pewno był to pkt zwrotny ale tylko na kilka gemów, bo przecież się ogarnęła i nawet serwowała na seta przy 6:5.

Jakieś drobne korekty, strategia Igi na cały mecz była podobna, nie mogłem uwierzyć własnym oczom, ale ona podjęła grę na warunkach Rybakiny, czyli stajemy i bombardujemy się morderczymi uderzeniami na wprost, która pierwsza pęknie. Prawie każda inna nie wytrzymała by tego dłużej niż przez kilka gemów, uciekała w skróty, slajsy albo próbowała zmiany kierunku na wysokim ryzyku.  Trzeba pamiętać, że tam wiało cały czas 4-5 w skali Beauforta, mnóstwo uderzeń z obu stron było nieczystych, ale to Iga dała sobie z tym radę lepiej, a ten brak sterylności wcale nie zaszkodził widowisku.

Pomimo, że Iga regularnie grała pierwsze serwisy 180-185 km/h, wszystko wracało pod końcową linię i praktycznie każdy punkt trzeba było wykuwać w wymianach - pomimo dwóch setów cały mecz trwał dłużej niż obydwa poprzednie finały razem wzięte.

7 godzin temu, YunnanTEA napisał:

Iga gra coraz słabszy tenis

To może dobrze, bo jeśli wg Ciebie kiedyś grała lepszy to z Rybakiną przegrywała😀

Jaki koszmarny tenis musi grać cała TOP8 jeśli Iga tym coraz „slabszym tenisem” pyknełą wszystkie w ostatnich pojedynkach z nimi.

Innymi słowy: wygrałeś konkurs na wpis roku, a mamy dopiero luty. Brawo👏

Edytowane przez audiofan01

Może mi ktoś wytłumaczy dlaczego od jakiegoś czasu Igi piłka grana forhendem ma taką wysoką parabolę. Może to jest dobre przy niższych zawodniczkach gdy odbija się wysoko po linią końcową, ale na Rybakinie nie robiło to  większego wrażenia i często aż prosiło się zagranie płaskiej mocniejszej piłki. Piszę to jako laik w grze w tenisa jednak mam wrażenie, że wcześniej forhend Igi był skuteczniejszy.

9 minut temu, jamelo napisał:

Może mi ktoś wytłumaczy dlaczego od jakiegoś czasu Igi piłka grana forhendem ma taką wysoką parabolę. Może to jest dobre przy niższych zawodniczkach gdy odbija się wysoko po linią końcową, ale na Rybakinie nie robiło to  większego wrażenia i często aż prosiło się zagranie płaskiej mocniejszej piłki. Piszę to jako laik w grze w tenisa jednak mam wrażenie, że wcześniej forhend Igi był skuteczniejszy.

Wrecz przeciwnie. Podobnie było z Aleksandrową, jak Iga zaczęła celowo podnosić piłkę to przeciwniczki mialy z tym kłopot. Taka nawalanka płasko i ile fabryka dała lepiej wychodziła Rybie i Aleksandrowej. Jak Iga zaczęła mieszać z wysokością i siłą uderzeń to one zaczęły robić więcej błędów.

Godzinę temu, Zbig napisał:

Tymczasem Magda Fręch bierze przykład z Igi 👍

Wygrała turniej? 😉 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

2 godziny temu, jamelo napisał:

Jak dostajesz strzała granego z góry w dół to aby go tak samo odegrać musiałbyś się odsunąć z 5 metrów od linii końcowej a to raczej słaba koncepcja.

To może dobrze, bo jeśli wg Ciebie kiedyś grała lepszy to z Rybakiną przegrywała
Jaki koszmarny tenis musi grać cała TOP8 jeśli Iga tym coraz „slabszym tenisem” pyknełą wszystkie w ostatnich pojedynkach z nimi.
Innymi słowy: wygrałeś konkurs na wpis roku, a mamy dopiero luty. Brawo

Ogólnie wg Pana Yunnan całe WTA gra słabo, a za czasów Radwańskiej grało super - poza Sereną.

Nie ma znaczenia, że Szarapowa terroryzowała towarzystwo głównie przewagą fizyczną - a dziś jest kilka zawodniczek z topu, na których ta siła nie robiłaby żadnego wrażenia. Nie ma znaczenia, że Serena odpuściła na początku 2017 a „wielkie rywalki Isi” mimo, że miały po 25-27 lat -poza pojedynczymi strzałami - nic z tym okienkiem nie zrobiły i największe tytuły zaczęły wygrywać nastolatki i 20-tki. Może to jednak teraz dziewczyny grają lepiej? Osaka wcale nie gra źle - a nie może się przebić. Kenin to samo. Może w 2018 albo w 202 brylowały bo po prostu konkurencja była słaba? I może to w latach 2012-15 „rywalki były słabe” i Serena mogła je obijać na piechotę?
3 godziny temu, audiofan01 napisał:

Wrecz przeciwnie. Podobnie było z Aleksandrową, jak Iga zaczęła celowo podnosić piłkę to przeciwniczki mialy z tym kłopot. Taka nawalanka płasko i ile fabryka dała lepiej wychodziła Rybie i Aleksandrowej. Jak Iga zaczęła mieszać z wysokością i siłą uderzeń to one zaczęły robić więcej błędów.

Bo u Igi to nie jest zwykły obronny blok ale uderzenie, które zamienia część energii postępowej na rotację.  Piłka leci parabolą ale wciąż jest dość szybka i zwykle mierzona w sam narożnik.

Zauważę nieśmiało, że Rybakina przy swoim prowadzeniu 4:1 i przy swoim podaniu raczej nie "walnęła się w piszczel", lecz bardziej wyglądało to na lekkie draśnięcie i rozcięcie skóry krawedzią rakiety (być może wcześniej przejechała nią po korcie i krawędź nie była gładka). W każdym razie nie było to uderzenie ramą w piszczel, co faktycznie jest dość bolesne. Rybakina nawet nie mrugnęła, nie zrobiła żadnego grymasu, zwyczajnie tego nie poczuła, do tego rakieta nie podskoczyła na jej nodze - zatem nie było to takie uderzenie, które mogło spowodować na tyle duży ból, że byłby przeszkodą w dalszej grze. 

Faktem jest, że istotnie ta przerwa pomogła Idze się pozbierać, pogadać, trenerem, i wygrać kolejne 4 gemy. Zatem, jak zwykle, nie należy się poddawać, cierpliwie czekać, no i robić swoje 💪👏🇵🇱

Edytowane przez Łukasz_62438
3 minuty temu, Łukasz_62438 napisał:

Zauważę nieśmiało, że Rybakina przy swoim prowadzeniu 4:1 i przy swoim podaniu raczej nie "walnęła się w piszczel", lecz bardziej wyglądało to na lekkie draśnięcie i rozcięcie skóry krawedzią rakiety (być może wcześniej przejechała nią po korcie i krawędź nie była gładka). W każdym razie nie było to uderzenie ramą w piszczel, co faktycznie jest dość bolesne. Rybakina nawet nie mrugnęła, nie zrobiła żadnego grymasu, zwyczajnie tego nie poczuła, do tego rakieta nie podskoczyła na jej nodze - zatem nie było to takie uderzenie, które mogło spowodować na tyle duży ból, że byłby przeszkodą w dalszej grze. 

Faktem jest, że istotnie ta przerwa pomogła Idze się pozbierać, pogadać, trenerem, i wygrać kolejne 4 gemy. Zatem, jak zwykle, nie należy się poddawać, cierpliwie czekać, no i robić swoje 💪👏🇵🇱

Iga w wywiadzie dla Sky sport spytana o tę sytuację odpowiedziała, że nawet nie wiedziała co się stało, a najlepszy cyrk odstawił ten pielęgniarz który 8 minut bawił się z przykleniem plastra.

Teraz, audiofan01 napisał:

Iga w wywiadzie dla Sky sport spytana o tę sytuację odpowiedziała, że nawet nie wiedziała co się stało, a najlepszy cyrk odstawił ten pielęgniarz który 8 minut bawił się z przykleniem plastra.

Tak, certolił się przy tym jak matka z łobuzem 😒 za to ostatecznie przylepiec zostawił konkretny! 

1 godzinę temu, Łukasz_62438 napisał:

a najlepszy cyrk odstawił ten pielęgniarz który 8 minut bawił się z przykleniem plastra

Kibic Igi, wiedział co robi 🙂 Zadam pytanie - na każdych turniejach w trakcie przerwy medycznej przeciwniczki można rozmawiać z trenerem? To jest w ogólnym regulaminie, czy każdy turniej ustala swoje zasady?

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Kibic Igi, wiedział co robi 🙂 Zadam pytanie - na każdych turniejach w trakcie przerwy medycznej przeciwniczki można rozmawiać z trenerem? To jest w ogólnym regulaminie, czy każdy turniej ustala swoje zasady?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, audiofan01 napisał:

O czymś zapomniałem🤔?

Wymieniłeś chyba wszystko. Jak widać zwycięstwa w turniejach tenisowych to jest wypadkowa wielu uwarunkowań i czynników. 😉

2 godziny temu, romeksz napisał:

Szczęśliwie, od czasu jak tenis zniknął z Amazon, nie muszę oglądać wszystkiego. Polecam

Ukryta Zawartość

A kto Cię wcześniej zmuszał do oglądania wszystkiego?

Ukryta Zawartość

Cytat

A player may approach her coach and engage in conversation with
her coach during an opponent’s MTO or toilet/change of attire break
or another break approved by the Chair Umpire during which the
players have remained on court. 

Sekcja XVIII 2. d.

Statystyka:

2020: Roland Garros

2021: WTA 1000 Rome

2022: WTA 1000 Doha

WTA 1000 Indian Wells

WTA 1000 Miami

WTA 1000 Rome

Roland Garros

US Open

2023: Roland Garros

WTA 1000 Beijing

WTA Finals

2024: WTA 1000 Doha

3 minuty temu, YunnanTEA napisał:

Statystyka:

2020: Roland Garros

2021: WTA 1000 Rome

2022: WTA 1000 Doha

WTA 1000 Indian Wells

WTA 1000 Miami

WTA 1000 Rome

Roland Garros

US Open

2023: Roland Garros

WTA 1000 Beijing

WTA Finals

2024: WTA 1000 Doha

No i?

Wskaż kogoś lepszego w tym samym okresie.

4 minuty temu, YunnanTEA napisał:

Ale po co?

To po co napisałeś coś co jest ogólnie wszystkim znane, żeby udowodnić swoją „genialną” wypowiedź, że „Iga gra coraz gorzej”. ?

1 minutę temu, Zbig napisał:

Po nic. Jak pozostałe Twoje wpisy.

Wkleiłem statystykę. Prawdziwą? Prawdziwą. O co chodzi? Macie z tym problem?

Niepotrzebnie.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.