Skocz do zawartości
IGNORED

caspian czy nait 5si? - 2 pomysły na system...

Svawo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów już prawie w nowym roku!

Jako że ciągle coś kombinuje wymyśliłem sobie..... mam obecnie 2 wzmacniacze Naita 5si i Caspiana M2 i oba mi się nawet podobają.... niestety budżet zawsze ogranicza, i tak się zastanawiam którą drogę dalej obrać... sprzedać Caspiana za $$$ a zostawić (słabszego mocowo) Naita 5si i kupić droższe kolumny tak za maks 10k, czy zostawić (mocniejszego) Caspiana i wtedy budżet na kolumny będzie powiedzmy koło 6k czyli potencjalnie aż tak nie poszaleje...

.... taki dylemat mam, słabszy wzmak i lepsze kolumny czy na odwrót , co lepiej zagra Waszym zdaniem? 

Coś mi się wydaje że za 6 k ogromnego wyboru nie będzie, a za 10 to już byłoby coś ale z drugiej strony Nait nie ma aż takich zapasów mocy i nie wiem czy lepsze kolumny będzie w stanie pociągnąć..

Za wszelkie sensowne wypowiedzi będę wdzięczny,

Pozdrawiam, 
S.

Niestety nikt Ci nie poda ostatecznego, dobrego rozwiązania. Pozostają tylko odsłuchy. Zapraszam jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy, po prostu sam ocenisz jak poszczególne konfiguracje pasją do Twoich indywidualnych preferencji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Caspian M2 to odpowiednik Supernait 2. Naim po prostu jest drogi.

Przy zmianie dystrybutora Naima można było dostać nowego za 9-10k. Obecna cena jest wyssana z palca.

Lubię Naima. Miałem sporo urządzeń tej firmy.

Jednak nie polecam w tym konkretnym wypadku.

Naim to system zamknięty i urządzenia tej firmy grają najlepiej z innymi urządzaniem Naima i kablami Naima a możliwości dobru kolumn są stosunkowo ograniczone.

A gdy w grę wchodzi duże pomieszczenie to raczej oznacza dzieloną amplifikację.

A to już całkiem konkretne wydatki.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

2 godziny temu, 5z0p3n napisał:

Caspian M2 to odpowiednik Supernait 2. 

Tylko ma nieco inną szkołę grania. Obawiam się też czy podzespoły i montaż będą tej samej jakośći.

1 godzinę temu, rochu napisał:

Naim to system zamknięty i urządzenia tej firmy grają najlepiej z innymi urządzaniem Naima i kablami Naima a możliwości dobru kolumn są stosunkowo ograniczone.

A gdy w grę wchodzi duże pomieszczenie to raczej oznacza dzieloną amplifikację.

15 m2 nie więcej. Oj, tam ja odniosłem -być może mylne - wrażenie że dość bezpiecznie (przynajmniej brzmieniowo) łaczy sie z innymi markami ....

dylemat powstał ponieważ kiedy kupiłem Caspiana M2 był tak szorstki że dosłownie nie dało się go słuchać, brzmieniowo był  nieprzyjemny w odbiorze że byłem załamany i myślałem już że albo dałem się wkręcić albo że ta M2 to jakiś bardzo nieudany model Roksana... w międzyczasie okazyjnie kupiłem naita 5si używkę bo sprzed roku pamiętałem go jako bardzo przyjaznie i angażująco grający wzmacniacz.... z czasem jednak  okazało się że Caspian pokazał swoje niepodważalne zalety, a nait swoje słabości... ostatecznie jednak bardzo lubię oba, co prawda każdy na inne okazje, ale tak się zastanawiam właściwie czy to dobry pomysł co tydzień dwa przypinać kable ;)

3 godziny temu, 5z0p3n napisał:

Naim po prostu jest drogi.

Nigdy nie był tani, cenią się bardzo, oj bardzo.

3 godziny temu, 5z0p3n napisał:

Przy zmianie dystrybutora Naima można było dostać nowego za 9-10k. Obecna cena jest wyssana z palca.

Ceny zjechały wtedy mocno w dół, bo były mega rabaty na zapasy starego dystrybutora. Jeżeli porównamy jednak ceny regularne ("cennikowe"), jeszcze przed tą wyprzedażą, to różnice nie były tak duże. Naim zawsze był drogi, mniejsza o to od jakiego dystrybutora.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

3 minuty temu, Bebol napisał:

Naim 5si pamiętam można było kupić za 3200zł.

tak,to było niemal dokładnie rok temu jakiś wrzesień-grudzień 2017..... nie mam pewności bo to było dawno, ale mam wrażenie że trafa w nich były głośniejsze (miałem w domu dwa egzemplarze)- niż w obecnym który jest deczko starszy... a może mi się po prostu wydaje ;)

12 godzin temu, Svawo napisał:

Tylko ma nieco inną szkołę grania. Obawiam się też czy podzespoły i montaż będą tej samej jakośći.

Tak szkoła grania jest inna. Podzespoły s,ą tej samej jakości. Oba montowane są w UK. Stawiam zatem że wykonanie także :)

Caspian M2 szorstki? Słuchałem go u siebie z 4 parami kolumn, nigdy szorski nie był :/

Serio

Naim aspiruje do miana bycia Porsche z kolei Caspian M2 do Audi RS.

Technicznie pojadą tak samo szybko i tak samo komfortowo. Musisz brać pod uwagę żę to po prostu droższa marka. To wszystko.

W dniu 2.01.2019 o 07:51, 5z0p3n napisał:

Caspian M2 szorstki? Słuchałem go u siebie z 4 parami kolumn, nigdy szorski nie był :/

Serio

Naim aspiruje do miana bycia Porsche z kolei Caspian M2 do Audi RS.

Nie znajduję innego słowa na to co mi się działo na początku słuchania tego wzmacniacza... miałem wrażenie że średnica w mojej akustyce i z moimi dynkami szorowała jak papier ścierny po uszach.. serio...słuchałem non stop bo myślałem że się wygrzeje albo coś podobnego ale nic się nie zmieniało a głowa pękała coraz bardziej... więc postanowiłem go sprzedać, i caspian stał podpięty pod prądem ale wyłączony przez jakieś 2- 3 tygodnie ...a jak znalazł się chętny klient na niego to włączyłem go kilka razy żeby się upewnić i nagle coś zatrybiło.... nie jestem w stanie tego wytłumaczyć -wygrzanie albo jak mówią sceptycy przyzwyczajenie słuchu? ... nagle ten brzydal zaczął mi się podobać, co więcej tak się wciągnąłem że jak słucham naima to nagle brakuje mi detalu i tej jego barwności np instrumenty dente na które tak psioczyłem...  możesz mówić co chcesz ale ja w takie zmiany nie wierze... miałem bowersy 686 przez niecały rok, żyletki i do końca takie zostały nawet słuch się nie przyzwyczaił, to jakaś inna historia ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.