Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha NP-S303 vs Onkyo NS-6130

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, BanalnyX napisał:

Serio puszczasz Tidala przez telefon? Najlepiej połączyć skrętką bezpośrednio z routerem, a aplikację używać jedynie do sterowania. Działa najpewniej i najlepiej. Ja mam problem z dociągnięciem kabla i u mnie idzie po Wi-Fi, ale też bezpośrednio z routera. Gdybym puszczał przez telefon to tylko dublowałbym ruch po Wi-Fi. Najpierw by szło z routera do telefonu, a później z telefonu do Onkyo po chromecaście (czyli też wi-fi).

Mam strimer podłączony kablem i słucham po chromecast. Nie wiem jak można używać tej kwadratowej apki w onkyo. 

?👈

Apka onkyowska może jest prymitywna i przaśna, ale podaje szczegółową informację o rodzaju i jakości odtwarzanego pliku. Jak pamiętam aplikacja Tidal podświetla tylko znaczek "hifi". Ale może znowu czegoś nie wiem. ? 

W każdym razie słucham płyt w całości, a ich odnalezienie jest dla mnie równie łatwe w obydwu tych aplikacjach. Poza tym łatwiej jest mi się przełączać między Tidalem a Dezeerem (korzystam z obu) w ramach jednej apki.

12 godzin temu, rafal735r napisał:

To już lepiej wziąć Onkyo NS-6130 albo NS-6170. Mają przede wszystkim Chromecast. Czyli można słuchać Tidala jak człowiek, a nie jak zwierze z tej drętwej apki wbudowanej w Yamahe. 

Nie każdemu jest potrzebny Chromecast. Jak ktoś bardzo będzie potrzebował to sobie kupi za 130 zł. Onkyo to bałbym się teraz kupić, firma w rozsypce, żadnego supportu...

31 minut temu, Tonnii99 napisał:

Nie każdemu jest potrzebny Chromecast. Jak ktoś bardzo będzie potrzebował to sobie kupi za 130 zł. Onkyo to bałbym się teraz kupić, firma w rozsypce, żadnego supportu...

Miesiąc temu była aktualizacja. Ja mam już NS-6130 parę lat. Zapłaciłem za niego 1250 nowego i nie żałuję ani złotówki,bo służy prawie codziennie i działa świetnie jako transport. Jakbym tak miał się wiecznie oglądać czy będzie suport czy nie, czy firma w rozsypce czy nie to dalej bym z płyt słuchal albo z PC. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

34 minuty temu, Tonnii99 napisał:

Yamaha 303 nie ma wejścia cyfrowego to raz, dwa chromecast audio to może kosztował kiedyś 130zł teraz to po 200-300zł używki... i kupują. Tak czy siak lepiej mieć wbudowany bo to pozwala na najlepszą jakość.

Już pomijając tego chromecasta to przyszłe urządzenia najlepiej aby posiadały Tidal connect.

Z opisu wynika, że obsługuje Tidala

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj kolejny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez net

Drożej jak nowe....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

23 godziny temu, bl4ck napisał:

Yamaha 303 nie ma wejścia cyfrowego to raz, dwa chromecast audio to może kosztował kiedyś 130zł teraz to po 200-300zł używki... i kupują. Tak czy siak lepiej mieć wbudowany bo to pozwala na najlepszą jakość.

Już pomijając tego chromecasta to przyszłe urządzenia najlepiej aby posiadały Tidal connect.

a skąd wiemy czy model NPS 303 nie dostanie Tidal Connect? Może pojawi się update i będzie zdziw...

Odkąd nie ma Onkyo na rynku, to daje do myślenia...Nie mam zaufania do nich...

W dniu 9.03.2021 o 14:54, BanalnyX napisał:

Pioneer A-30AE to zapakowany inaczej NS-6130. ? Ale problem z osiągalnością będzie wkrótce identyczny jak z Onkyo. Firma padła. Ciekawe, co będzie z softami. Do Onkyo pojawił się ostatni w styczniu i mam przeczucie, że był to ostatni. 

Ciekawe skąd masz takie informacje? Chciałbym poznać źródło? 
Oficjalnej takiej informacji nie było, za to ONKYO już zapowiedziało nowe amplitunery ?

3 godziny temu, S4Home napisał:

Ciekawe skąd masz takie informacje? Chciałbym poznać źródło? 
Oficjalnej takiej informacji nie było, za to ONKYO już zapowiedziało nowe amplitunery ?

No chciałbym zobaczyć DOSTĘPNY jakikolwiek nowy produkt od Onkyo... Może się jednak wygrzebią z problemów. Trochę brakuje tej firmy w budżetowym zakresie produktów.

Co do Pioneer vs Onkyo to widać wyraźnie braterstwo tych produktów po tylnej ściance. Nawet blacha obudowy jest identycznie cięta... ? Zwraca uwagę że Pioneer ma wykastrowany coaxial.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież to jedna i ta sama firma aktualnie, S4Home nie pytał skąd źródło że to prawie te same urządzenia tylko o to skąd informację że firma padła..

Tutaj masz nowe urządzenia które się niedługo pojawią

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck

Yamaha nie ma problemów a jakoś 303 nie bardzo da się kupić... także sam widzisz że przez tego koronowirusa nie tylko te w złej kondycji formy mają problemy..

27 minut temu, bl4ck napisał:

Przecież to jedna i ta sama firma aktualnie

Fiat i Ferrari to też podobno ta sama firma. 

Nie to żebym oznaczył np Onkyo jako Ferrari a Pioneera jako Fiata, ale jeden właściciel nic nie znaczy. Mogą oczywiście korzystać ze wspólnych rozwiązań, (na tym to polega), ale i zachować własne rozwiązania. 

?👈

2 godziny temu, bl4ck napisał:

Yamaha nie ma problemów a jakoś 303 nie bardzo da się kupić... także sam widzisz że przez tego koronowirusa nie tylko te w złej kondycji formy mają problemy..

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, Onkyo/Pioneer jest biznesowym trupem, nawet jeśli nikt tego oficjalnie nie ogłosił. Akcje firmy spadły do śmieciowego poziomu. Rozmowy z koncernem Sound Alliance zakończyły się fiaskiem i to już rok temu. Od tej pory nie widać żadnego poważnego inwestora. Nawet ten news przywołany w linku świadczy o rozpaczliwej sytuacji, bo chyba nikt rozsądny nie uwierzy, że koncern skali Onkyo mógłby uratować amerykański dystrybutor. Który zresztą nie wywiązuje się nawet z napraw gwarancyjnych (wystarczy poczytać fora w US). Pomijam już tu kwestię, czy zaawansowane amplitunery KD będą najbardziej pożądanym towarem w czasach (po) pandemii... Moim zdaniem szanse na utrzymanie się Onkyo są zerowe, ale chciałbym się mylić.

W dniu 12.03.2021 o 18:24, BanalnyX napisał:

No chciałbym zobaczyć DOSTĘPNY jakikolwiek nowy produkt od Onkyo... Może się jednak wygrzebią z problemów. Trochę brakuje tej firmy w budżetowym zakresie produktów.

Trzeba uzbroić się w cierpliwość. ? 

Sądzę, że ktoś w końcu kupi, bo logo jest duże i ważne na mapie świata hifi. Może grupa Onkyo, trafiła w zły moment...?

W każdym razie w kinie zostały 3 , w sumie 2 marki...Yamaha i grupa D&M. Yamaha w ogóle zmieniła swój design, widać że gna do przodu w kinie...

W kinie 2 marki zostały? chyba dla plebsu za przeproszeniem bo arcam, anthem, lexicon, nad, mcintosh to chyba  nie istnieje dla Ciebie i robi najgorsze sprzęty nie warte wymienienia. Tak można twoją odpowiedz interpretować.

• 4 tygodnie później...
W dniu 16.03.2021 o 07:56, bl4ck napisał:

W kinie 2 marki zostały? chyba dla plebsu za przeproszeniem bo arcam, anthem, lexicon, nad, mcintosh to chyba  nie istnieje dla Ciebie i robi najgorsze sprzęty nie warte wymienienia. Tak można twoją odpowiedz interpretować.

Ale co Ty porównujesz? Czy Ty widzisz aby ktoś pytał na forum o Arcama czy Mcintosha? To jest "tępę"- nic nie umie, nie ma aplikacji, ludzie nie tego oczekują teraz. A krodyle "audiofilscy" kupią tylko ze względu na dźwięk, jak będą mieli za co...

Oczywiście, o arcama pytają non stop. I dla twojej informacji każdy kto chce mieć dobre kino te twoje wyżej podane 3 marki omija szerokim łukiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi