Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie kolumn

STELVIO

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie. Chodzą mi po głowie dwie kolumny. Heco Celan Gt 702 lub Magnat Quantum 759. Do Denona pma 1520. Muza pop, house coś w tym stylu. Bas potrzebny. Heco wiem że nie ma z tym problemu ale nie znam magnata. Cenowo podobnie. Wizualnie obydwie ok.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/142747-por%C3%B3wnanie-kolumn/

Jak nie posłuchasz u siebie i na własnym wzmacniaczu, nie bedziesz wiedział.

Kolumny i wzmacniacz to układ zamknięty- kolumny na innym wzmacniaczu mogą zagrać trochę inaczej, a z kolei wzmacniacz wykazuje swoiste cechy brzmienia tak, jak wymuszają na nim kolumny. Pomieszczenie, gdzie to gra, to już całkowita niewiadoma, co powoduje, że wszelkie recenzje brzmienia kolumn to bzdura.

Można domyślić się brzmienia kolumn na podstawie kompletu pomiarów laboratoryjnych, ale to bardzo zgrubne przybliżenie i też nie może być wiążące w wyborze kolumn, co najwyżej może służyć do wstępnego wyboru kandydatów do odsłuchu.

Sorry, life is brutal.

W doborze kolumn jest zbyt wiele zmiennych, by polegać na opinii innych i danych fabrycznych, które często są mocno "naciągane", żeby nie napisać wprost, że producenci kłamią- zwłaszcza w kwestii impedancji.

No właśnie. Chyba tak się to skończy. Koledzy w innym temacie też chwalą Celany. A tu chodzi o bas. Osobiście testowałem B&W 683 s2 z focal aria 926 i MA Silver 10 i sonus faber chameleon t i jeszcze dali zensor7. Wszystko na denon 1520ae. Jak dla mnie najgorszy sonus później dali, aria, drugie miejsce b&W i pierwsze Silver 10. Podobno Celany grają jeszcze lepiej niż Silver 10.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Mam Heco i ani myślę ich zmieniać. Takiego basu nie ma, ani Bowers 703s2 ani Aria 936 ani .... S.F  Venere S
Potwierdzasz, jak i inni mój wybór. Cieszę się. Tylko Ty masz wyższy model niż ja chcę. Ale fakt to fakt.

No a tak mało popularna firma u nas. Mało reklamowana. Nawet żeby zobaczyć na żywo w salonie czy posłuchać to jest problem. Na pomorzu porażka. Jeden sklep w Gdańsku ale mają tylko jeden model Aurory chyba.

Piszesz o Gdańsku, wiec we Wrzeszczu Salon (nie pamiętam nazwy, przy SKM) powinni mieć, sam do nich dzwoniłem o Heco i w Sopocie jest premiumsound, ostatnio jak byłem chcieli sprzedawać Heco, sam mam inny model ale chcesz obejrzeć, posłuchać - zapraszam do mnie.

Piszesz o Gdańsku, wiec we Wrzeszczu Salon (nie pamiętam nazwy, przy SKM) powinni mieć, sam do nich dzwoniłem o Heco i w Sopocie jest premiumsound, ostatnio jak byłem chcieli sprzedawać Heco, sam mam inny model ale chcesz obejrzeć, posłuchać - zapraszam do mnie.
Dzięki. W Sopocie tylko Aurora. W Gdańsku Cinema Tech czekają na dostawę. Tam będę mógł posłuchać Heco Celan Revolution 7. Nowa wersja 702Gt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.