Skocz do zawartości
IGNORED

odbiór muzyki a warunki odsłuchu

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

I nie chodzi mi tutaj o najważniejszą akustykę. Ale czy nie zauważyliście, że kolokwialnie mówiąc lepiej słucha się muzyki wieczorem niż rano, oraz lepiej, kiedy za oknem jest ponuro niż świeci letnie słońce?

3 godziny temu, Meloman napisał:

I nie chodzi mi tutaj o najważniejszą akustykę. Ale czy nie zauważyliście, że kolokwialnie mówiąc lepiej słucha się muzyki wieczorem niż rano, oraz lepiej, kiedy za oknem jest ponuro niż świeci letnie słońce?

Mam podobne odczucia i wolę słuchać wieczorem i jak jest właśnie pochmurno.  Wieczorem słuch się trochę wyostrza, lepiej się odbiera muzykę a inne zmysły uspokajają. Słońce oślepia, rozprasza i wyciąga głowę na zewnątrz :) Ja opuszczam wtedy rolety. 

No taki, my ludzie z planety Ziemia mamy ten zmysł słuchu - słabowity, delikatny, podatny na zakłócenia pochodzące od jednoczesnych reakcji na bodźce innych zmysłów, szczególnie wzroku.

Łatwo dający się oszukać, zmanipulować.

Odczuwający "ulgę" i lepiej działający, gdy inne zmysły są w tym czasie odciążone.

3 godziny temu, porlick napisał:

Wow!

Odkryłeś wpływ muzyki na poprawę nastroju oraz jej relaksujące działanie.

Tak trzymać!

Nie skumałeś mojego postu. To się zdarza.

7 godzin temu, MrSalieri napisał:

Wieczorem słuch się trochę wyostrza, lepiej się odbiera muzykę a inne zmysły uspokajają.

Nie zgodzil bym sie z tym. Wieczorem sa zarowno uszy jak i inne zmysly zmeczone (stress dnia itd.) i potrzebuja uspokojenia (co nie znaczy ze sa ostrzejsze ;-)

Wszystkie krytyczne odsluchy dokonuje rano.

Ale moze to kwestia wieku.

BTW.

Rano wsiadam do samochodu, puszczam muzyke, wszystko gra znakomicie.

Po pracy, wsiadam do samochodu, puszczam ta sama muzyke i mam wrazenie, ze DSP-Setup sie przestawil i cos nie gra.

Skad sie to bierze?  

PS. W  internecine znajdzie wiele ciekawych testow pozwalajacych sprawdzic stan sluchu (czlosc na rozne czestotliwosci lewego i prawego ucha). wynikiem jest tzw. Audiogram. Zrob sobie taki Sonogram rano i wieczorem (powtorz kilka razy).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

36 minut temu, xajas napisał:

Nie zgodzil bym sie z tym. Wieczorem sa zarowno uszy jak i inne zmysly zmeczone (stress dnia itd.) i potrzebuja uspokojenia (co nie znaczy ze sa ostrzejsze ;-)

Może inaczej.  Jak jestem zmęczony po całym dniu to wieczorem nie posłucham.  Jeśli nie jestem zmęczony to wieczorem słucha mi się bardzo dobrze.  Tak jak z bieganiem,  jedni wolą rano ja wolę wieczorem.  Taki nocny marek jestem widocznie :)

7 godzin temu, iro III napisał:

No taki, my ludzie z planety Ziemia mamy ten zmysł słuchu - słabowity, delikatny, podatny na zakłócenia pochodzące od jednoczesnych reakcji na bodźce innych zmysłów, szczególnie wzroku.

Łatwo dający się oszukać, zmanipulować

A ten znowu swoje...

Robisz się monotematyczny, gdzie byś nie pisał chłopie,  trochę luzu zalecam.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 minuty temu, iro III napisał:

Gdybyś miał swój "luz" na miejscu - to byś tego nie napisał.

Jak coś uwiera, zmień pozycję.

Pfffffffhahahahahaha.

Ile tego można czytać,  tych twoich wynurzeń jak to można zmysły zmanipulować.

Mam swój luz na miejscu , nie martw się o mnie ...

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Bo jak komuś brak zmysłów do zmanipulowania ...;-)

Pozostaje mu szkiełko i oko ...

A słuchać wolę wieczorem, światło na minimum, wyświetlacz CD'ka wygaszony

i najważniejsze - nie za cicho, bo Zappa ;-))) czy Haendel lubią naturalną głośność ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wieczorem najlepiej. Nie wnikam skąd się to bierze. Faktem jest też jak dzień hardkorem to wieczorem kiepsko słychać i lepiej iść spać żeby jutro dało się lepiej słuchać.

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Ile tego można czytać,  tych twoich wynurzeń jak to można zmysły zmanipulować.

ato że niby nie można ?

czy można wszystkimi , ale jakos tak dziwnie sie stało że tylko słuchem nie ?

:>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.