Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer + dac, czy odtwarzacz sieciowy?

Kamil.bien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Aktualnie mój zestaw KD/stereo składa sie z amplitunera Marantz Nr1608, frontów Tannoy Xt6f i wzmacniacza Atoll IN100SE. Przy odsłuchu stereo Marantz służy jako zródło do streamingu podpięte By-passem do Atolla. Moja pytanie jest następujące - czy dołożenie lepszego zródla dużo wniesie w ten zestaw? Jeśli tak to czy lepiej postawić na gotowy odtwarzycz sieciowy, czy cos pokroju IEast M20 spiętego np. z Atollem Dac100se? Głównym zalożeniem jest streaming Flaców, Wavów i Tidala.

Nie chciałbym przekroczyć 2,5 tysiąca,

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/142901-streamer-dac-czy-odtwarzacz-sieciowy/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja używam tylko mam rasberry pi3  + hifiberry digi+ a dac mam zewnętrzny ale ty możesz sobie skompletować dedykowany dac do rasberry pi .Jest tego w internecie od groma.Poczytaj trochę o tym bo warto.

Ukryta Zawartość

Prawdę mówiąc nie przekonuje mnie to rozwiązanie kompletnie. Też nie jestem typem majsterkowicza. Co myslicie o urządzeniu typu Bluesound node2i i zamiarem dokupienia w przyszłości jakiegoś daca?  

Myślę że przy tej klasie sprzętu i cenie lepiej będzie kupić gotowy streamer z dac np onkyo, bluesound czy aries mini. Lub inne podobne. Po odsłuchu wybrać najlepszy. Komputerek malina też jest dobrym pomysłem ale tutaj jest trochę roboty i problemów a cudów nie będzie chociaż zawsze to pewniejsze na przyszłość bo można zmodyfikować. Ja bym wybrał onkyo.

chwilowy brak działalności w audio.

3 godziny temu, Kamil.bien napisał:

Prawdę mówiąc nie przekonuje mnie to rozwiązanie kompletnie. Też nie jestem typem majsterkowicza. Co myslicie o urządzeniu typu Bluesound node2i i zamiarem dokupienia w przyszłości jakiegoś daca?  

Node 2 (czy też 2i) jak najbardziej.
Alternatywą może być:
- Auralic Aries Mini (też bdb urządzenie, z bardzo funkcjonalnym i stabilnym softem a to wcale nie taka oczywista sprawa wśród plikowców, sporo jest urządzeń, które ma różne problemy natury softwarowej i choćby nie wiem jak dobrze grały, takie ułomności potrafią bardzo denerwować)
- Cambridge Audio CXN (w tym budżecie używka) lub Stream Magic 6 (poprzednik bez kolorowego wyświetlacza, jakość dźwięku i możliwości te same)

Poczytaj o tych urządzeniach, dużo jest w necie, nawet tutaj na forum (znajdziesz chociażby nawet sporo moich wypowiedzi bo te urządzenia bdb znam i mam bądź miałem w swoich systemach).

Nie deprecjonuję maliny ale jeśli nie lubisz majsterkować, grzebać w sofcie, instalować, dokładać jakieś obudowy, potem przetworniki, to na Twoim miejscu odpuściłbym.
Nawet jeśli cena jest kusząca to i tak na końcu okaże się, że warto dołożyć do tego czy tamtego i kwota zbliży się do tej, za którą można kupić ww. plikowce, a te jakością dźwięku wcale od maliny gorsze nie są i jeśli już to grają inaczej, innym charakterem, a ten "charakter" uporządkowałbym w ten sposób: Node 2 po jednej stronie (tej "cieplejszej"), CXN po drugiej (detaliczniejszej), Aries Mini gdzieś pomiędzy.

Każdy ma (obecnie) dopracowany soft.

1 godzinę temu, konradwo napisał:

Każdy ma (obecnie) dopracowany soft.

Co nie zmienia faktu, że w malinie mogę sobie przypisać dowolny guzik, na używanym pilocie IR, np. do odtworzenia nowszej płyty aktualnie grającego wykonawcy a w innych, zamkniętych rozwiązaniach będzie to raczej niemożliwe.

Rozwiązania oparte o mpd z dostępem do CLI dają praktycznie nieograniczone możliwości sterowania grajkiem przy graniu z plików.

Świetna, rzeczowa odpowiedź Konradwo. Już wiem na czym sie skupić. Wszystkie 3 urządzenia od ręki wyporzycze w Poznaniu, takze biorę się za odsłuchu.  Wszystkim pozostalym rowniez dziękuje! Malinka może faktycznie byłaby świetnym pomysłem, ale tak jak napisał Konradwo - dla kogoś kto lubi sobie podłubać :) 

Jak już coś wybierzesz i się zdecydujesz, daj znać na co padło z jakich względów (czy to dźwiękowych czy funkcjonalnych), każdy ma inny system, oczekiwania itp. więc warto też będzie poznać kolejną opinię, a może padnie na jeszcze coś innego i będziesz mógł się odnieść np. do tych powyższych :)

warto wypożyczyć na testy Bluesound Node 2i. Jedna z najlepszych aplikacji sterujących na rynku. Świetny stosunek ceny do jakości. Wbudowany DAC, jednak można to urządzenie wykorzystać także jako całkiem niezły transport. Stabilność działania i intuicyjność menu i sterowania stawia ten odtwarzacz w czołówce.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Postawiłem na Bluesound Node 2i właściwie od razu po odpaleniu aplikacji, która już na starcie stawia ten sprzęt znacznie przed konkurencja. Przejrzysta w obsłudze i niezawodna - duży plus. Dźwiękowa poprawie uległa na pewno szerokość sceny i separacja względem mojego Marantza. Dokładnie tego szukałem!

Też byłem napalony na tego Node 2, ale w top-hifi w Wawie na Naruszewicza mieli mnie w d... I nie chcieli wypożyczyć. I nawet lepiej, bo w Planecie Dźwięku bez problemu wypożyczyli Sotm SMS 200 i to od razu z zasilaniem liniowym. Jakość dźwięku i obsługa przez m connect tak mi się spodobały, że już mi się dalej szukać nie chciało. No i do tego możliwości upgradu sotm są ogromne. Zarówno sprzętowo (zasilanie) jak i softowo (roon). Gratuluje top-hifi podejścia do klienta. Zresztą jestem też napalony na słuchawki Audeze, których oczywiście też nie chcą wypożyczyć, więc jako istota złośliwa kupię je przez Internet, zwrócę w ustawowym terminie, a jak się spodobają to kupię u kogoś innego, a  nawet jeśli trzeba będzie to za granicą. Taką mam alergię na traktowanie klienta w taki sposób 

8 godzin temu, Arek80 napisał:

Też byłem napalony na tego Node 2, ale w top-hifi w Wawie na Naruszewicza mieli mnie w d... I nie chcieli wypożyczyć. I nawet lepiej, bo w Planecie Dźwięku bez problemu wypożyczyli Sotm SMS 200 i to od razu z zasilaniem liniowym. Jakość dźwięku i obsługa przez m connect tak mi się spodobały, że już mi się dalej szukać nie chciało. No i do tego możliwości upgradu sotm są ogromne. Zarówno sprzętowo (zasilanie) jak i softowo (roon). Gratuluje top-hifi podejścia do klienta. Zresztą jestem też napalony na słuchawki Audeze, których oczywiście też nie chcą wypożyczyć, więc jako istota złośliwa kupię je przez Internet, zwrócę w ustawowym terminie, a jak się spodobają to kupię u kogoś innego, a  nawet jeśli trzeba będzie to za granicą. Taką mam alergię na traktowanie klienta w taki sposób 

Brawo dobre podejście zmiana mentalności jest możliwa tylko poprzez głosowanie portfelem.

chwilowy brak działalności w audio.

W top hi-fi Wawa tej głównej od strony internetowej to imho nawet nie warto wykręcac numeru szkoda czasu... dramat...

i tak  to niestety nie wyjątek podobne odczucia miałem w nautilusie w KRK... tu chodziło akurat o nieco inny sprzęt..

W Kato w Belgu natomiast chcieli kasę za odsłuch... nie wiem jak oni znajdują klientów....

Ale się rozpisalem ojojoj :p

Mimo, że to sieć to jednak co salon to obyczaje.
Nie wiem jak warszawski, ale krakowski top hi-fi, jeszcze jakieś 2 lata temu dramat.
Jakiś nadęty bufon sprzedawca, o odsłuch trzeba się było strasznie prosić a zgodzić chcieli się tylko na 1 parę kolumn tego samego dnia!
Korciło żeby zrobić mały raban za to w jaki sposób sprzedawcy traktują klienta ale... szkoda prywatnego czasu na jakiegoś głąba.
W końcu pojechałem do Kielc i tam sytuacja zupełnie odwrotna.
No i o ile krakowscy uparcie twierdzili, że do mojego pieca B&W 803 już będą zdecydowanie za trudnym obciążeniem, to fachowy sprzedawca w Kielcach pokazał mi, że owy piec poradzi sobie świetnie z 802.
Pożyczać też wprawdzie tak średnio chcieli (pożyczyć chciałem akurat Node 2 więc to nie sprzęt za kwotę B&W 802) ale podejście do klienta naprawdę bardzo OK.
Jak widać nie jest to wcale takie oczywiste nawet jak się chce zostawić kilkadziesiąt tysięcy...

W Nautilusie krakowskim obsługa niezwykle miła, tu złego słowa nie mógłbym powiedzieć.
Tak było 2 lata temu, tak też w 2004 ich zapamiętałem.

Jako że autor wątku wybrał już magiczną skrzynkę a pojawił się nam salon Top HiFi

W dniu 12.02.2019 o 13:51, Top Hi-Fi Poznań Woźna napisał:

warto wypożyczyć na testy Bluesound Node 2i. 

to może jakieś małe wyjaśnienie, co z tym pożyczaniem ? czy salony działają niezależnie? bo jak widać, są małe rozbieżności w ty temacie, co niestety rzutuje na całość. 

salony działają niezależnie. Większość wypożycza sprzęt na testy. Idzie się dogadać. My np wypożyczamy takiego Node na weekendy z uwagi na duże zainteresowanie. Do jakiego salonu najbliżej?

W dniu 14.02.2019 o 13:35, Arek80 napisał:

Przykra sprawa. My nie zostawimy Cię na lodzie. Już wysyłam PW i umówimy się na wypożyczenie słuchawek :)

25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

41 minut temu, Top Hi-Fi Poznań Woźna napisał:

salony działają niezależnie. Większość wypożycza sprzęt na testy. Idzie się dogadać. 

Dzięki za odpowiedz i wyjaśnienie, rozumiem że nie odpowiadasz za poczynania innych salonów w tej kwestii, no ale sam widzisz jak to potem się pamięta.

Jeszcze jedno pytanie od mnie: Macie teraz w ofercie "Superzestaw" 20X0% czyli to zestaw - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    a taki NAD + kabel sieciowy czy RCA, to też się kwalifikuje?

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, Bogusław_59825 napisał:

Jeszcze jedno pytanie od mnie: Macie teraz w ofercie "Superzestaw" 20X0% czyli to zestaw - https://www.tophifi.pl/zestawy-promocyjne/stereo/nad-c368-mdc-bluos-2.html   a taki NAD + kabel sieciowy czy RCA, to też się kwalifikuje?

w super zestawach nie widzę takiej konkretnej konfiguracji. Chodzi konkretnie o raty 0% czy o niższą cenę?

www.tophifi.pl

22 minuty temu, Top Hi-Fi Poznań Woźna napisał:

w super zestawach nie widzę takiej konkretnej konfiguracji. Chodzi konkretnie o raty 0% czy o niższą cenę?

To inaczej, czy to musi być zestaw? czy pojedyncza skrzynka też się łapie na 20X0%?

ta oferta dotyczy tylko wybranych zestawień na naszej stronie. W innych przypadkach najlepiej dogadywać temat indywidualnie

www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.