Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety wszystkie płytki z tej serii się rozeszły, pozostała mi jeszcze wolna sztuka do rev.1 (bez zasilacza), którą zatrzymałem dla siebie na zapas, ale teraz już mi nie będzie potrzebna, więc jeśli jesteś zainteresowany to napisz na maila, w celu wymiany dany.

witam

->msfalcon

...na wykladach z elektry to ja spalem...a szkoda..;)...ja w cyfrówce siedzę(uP itp).chyba pora nadrobić zaległości z analogówki....co do zasilania....ok..faktycznie przy 2 trafach...to jedne wyjscie, ale chodzilo mi o to by gałąź 'dodatania' nie była obciążona bardziej niż 'ujemna' i to w dodatku obciażeniem 'cyfrowym' (zasila dac'i L i P).Najlepsze wyjscie to osobne uzwojenie dla tych +5V. Rozdzielenie na kilka uzwojeń bardziej wpłynie na zmniejszczenie zakłoceń spowodowanymi 'równym' obciążeniem uzwojeń chociąż przy taki prądzie to...). Zakłócenia i tak troszkę przejdą pojemnościami elementów. Ale ok...przy 2 trafach może i tak lepiej.

Preampa mam ale lampowego. Musi iść pod młotek ;) Kupiłem nowe głośniki i są za 'miękkie', lampowiec tu nie pasuje. Na starych głośnikach (kopułka aluminiowa) spisywał się super. Zaczynam sklejać Aleph'a P 1.7 z wątku obok.

Wakacje a Ty mi tu z transmitancją wyjeżdżasz ;)...dopiero co skończyłem automaty...wystarczy:)..dzięki za przykładowe wartości..sprawdze jak na nich będzie działać.

....Czy ten filtr musi być aktywny na opamp'ie? Lepiej by było jakiś pasywny i to prosto na aleph'a podać.Chociaż może być ciężko taka ch-tyke osiągnąć.

Pzdr.

Przejrzyj poprzednie wpisy, jest tam masa informacji o innych opampach.

Ja ze swojej strony powiem tylko ze przeszedlem od opa2604 poprzez ad8066 ad8620, ale ostatecznie zostal ad797 i ten najbardziej mi pasuje:)

kurde... uklad zmontowany, dziala, ale...

no wlasnie zawsze musi byc ale...

co jakis czas dzwiek przerywany jest na ulamek sekundy i potem leci dalej... dzieje sie tak czasem co 20 minut, czasem 2 razy na dzien, czasem co kilka chwil... wydaje mi sie ze przy tym gasnie na momencik dioda PLAYBACK... jest to wyjatkowo irytujace ; /

moze ktos mial podobny problem i wie jak sobie z tym poradzic... z gory dzieki za pomoc.

AVE!!

witam

a ja mam problem z zakłóceniami...jeśli coś odłącze z gniazdka sieciowego to przestaje działać i musze wyciągnać przewód usb i podpiąc po chwili, tak samo jak podłącze aparat cyfrowy i zaczynam przesyłać zdjęcia, to muzyka milknie i pojawia sie biały szum..

pzdr.

Freddie

Najprawdopodobniej masz problematyczne USB (zdarza się w niektórych płytach, np. w pewnym serwerze na którym postawiłem neostrade na modemie USB, zrywało co jakiś czas łącze, czasami 2 razy na dzień, a znów innym razem 2 razy na kilka minut. Po długich bojach, okazało się, że USB jest jakieś marne i zrywa, nie pomagały manipulacje latency timerem, użycie alternatywnych sterowników, kompilacja najnowszego jajka itp...po prostu rwało w nieprzewidywalnych okresach i nijak nie dało się tego rozwiązać...po wstawieniu karty PCI->USB modem jak i kontroler USB działają jak należy).

Sprawdź jeszcze inny kabel połączeniowy, jednak jeśli te przerwania nie są skorelowane z np. włączaniem lodówki:), to raczej obstawiam problematyczny kontroler USB (możesz spróbować zmieniać latency timer, jednak nie pytaj jak, ponieważ pod windowsem nie wiem jak to zrobić:) ). Ewentualnie poszukaj patchy, może są dostępne dla Twojej płyty. Sprawdź kartę na innym kompie (np. pożycz kumplowi i niech słucha pod przymusem cały dzień i zda relacje:))

e-can

A tutaj może być winny kabel. Sam miałem analogiczny problem po połączeniu karty dwoma kablami (jeden 2m spięty z drugim 3m - przy czym obydwa takie najtansze za kilka złotych). Przy właczaniu lodówki czy lutownicy, zrywało i trzeba było rozłączyć i podłączyć ponownie kartę. Jednak na tylko tym 3m kablu działa stabilnie - czasami jak kompa zostawiam włączonego a wychodzę, to karta gra od rana do wieczora non-stop:) i wszystko jest w porządku. Także na początek proponuję sprawdzenie innego kabla USB.

A tak przy okazji, zrobiłem sobie ostatnio przejściówki z SMD->DIP oraz DIP->DIP, więc za niedługo przetestuję kilka WO z tą kartą:). Na razie nie mam cyfraka, więc zdjęć nie zamieszczę, ale ich wykonanie jest takie jak na stronie poniżej (zielona sloder maska dwustronna, metalizowane otwory, które bardzo ułatwiają lutowanie:) pinów i układów - nawet płytka 2*DIP->DIP ma metalizacje, mimo iż ścieżki są tylko z jednej strony, dlatego montaż jest szybki i przyjemny):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żeby wyszło tanio, zrobiłem ich wiele za dużo niż mi potrzeba, więc jeśli ktoś jest zainteresowany, to proszę o maila. A przejściówki oto takie:

SO8->DIP8 - 1,5zł (np. OPA2604 w SMD -> DIP)

2*SO8->DIP8 - 1,5zł (np. 2 * AD797 w SMD -> DIP)

2*DIP8->DIP8 - 2zł (np. 2 * OPA627 w DIP -> DIP)

Zdjęcia będą pewnie w niedzielę:), ale w zasadzie nie będą się różnić od tych na podanej powyżej stronie.

Ukryta Zawartość

Witam!

Mam podobny problem jak e-can: włączaniu i wyłączaniu lampki/wzmacniacza/lodówki układ robi RESET - na chwilę zaświeca się dioda "SUSPEND" a głośność przestawia się na 50%. Zastanawiam się, którędy włażą zakłucenia: przez kabel USB, zasilanie, czy wyjścia sygnałowe? Czy może pomóc przeplecenie kabelków przez pierścienie ferrytowe? Zauważyłem, że kupa sprzętu ma na kablach zainstalowane takie szpeje.

Pozdrawiam.

moj sprzet to DFI Lanparty Ultra B + AThlon XP-M2500+@2500MHz, system to windows 2003 server enterprise Ed. przelaczylem w biosie USB2.0 na USB1.1 i na razie jest dobrze, ale pewnie sie zaraz okarze ze to i tak nic nie daje ; ]

ile kosztuje kontroler USB pod PCI? no i pytanko do msfalcon'a - jakie sa ceny wysylki twoich przejscioweczek jesli jeszcze je wysylasz, bo w sumie zdaloby sie posiadac takowe...

AVE!!

a niby czemu mialoby nie pomoc skoro msfalconowi pomoglo?

tak w ogole to moje uwagi co do plytki Rev.2 moze przydadza sie podczas projektowania rev.3

1. napiecie zasilajace +/-12V to chyba w zalozeniach jest ; ] u mnie miernik pokazuje prawie 15V i to nie blad ani niedokladnosc rezystorow bo z obliczen wychodzi to samo - R1=2400, R2=220, Uwyj=1,25*(1+R1/R2)=14,88(63)... albo jakies insze wartosci albo miejsce na potencjometry montazowe by sie zdaly, bo pomimo dobierania rezystorow w pary pomiedzy linia - a linia + jest lekka rozbieznosc... (15.27 vs. 14.88)... no chyba ze napiecie 15V bylo zalozone, bo na schematach jest 12 a na plytkach 15 wiec nie wiem ktoremu mam wierzyc...

2. otwory pod kondensatory c9 i c10 sa ciut za male moim zdaniem

3. proponowalbym rowniez umieszczenie wszystkich stabilizatorow na brzegu plytki lub w ta sama strone, gdyz troche sie grzeja (a ten od +15V to wrecz parzy), gdyby stabilizatory byly w jedna strone latwiej byloby sklecic jakies radiatory na nie, a gdyby byly na brzegu plytki latwiutko mozna by je dolaczyc na kabelkach i dokrecic razem do jakiegos wiekszego radiatora na przekladkach mikowych. teraz stabilizatory sa tak ulozone ze trudno zalozyc jakies wieksze radiatory na nie tak aby nie zawadzaly jeden o drugi...

no i to tyle z mojej strony ;]

AVE!!

Freddie

Ja opisałem przejścia z modemem i USB na dość wiekowej płycie (jakaś pod P166):) wskazując jeden z możliwych powodów, jednak u Ciebie niekoniecznie może być taka przyczyna. Najlepiej po prostu sprawdź inny kabel, spróbuj podłączyć do innego komputera itp...W razie gdyby to był jednak kontroler, to takowe możesz już za 20zł na allegro upolować i nie ma co przepłacać za 2.0, ponieważ w tym przypadku i tak nie będzie miało to znaczenia.

Ad.1 Zgadza się, rezystory dobrane są dla +/-15V (co jest wg. noty producenta optymalnym napięciem zasilania OPA2604), czyli tak jak to wskazuje opis na PCB. A rozbieżność napięcia pewnie zależy także od producenta LMów oraz dokładności dobru rezystancji - np. u mnie rozbieżność +/- 15V to maksymalnie 0,01V (wskazanie metexa to +15,06 oraz -15,05).

Ad.2 Także tu się zgadza i szczerze mówiąc nie wiem dlaczego takie wyszły, ponieważ wersja pierwsza PCB miała identyczne otworowanie w projekcie, a otwory w poprzedniej wersji były wykonane trochę większe:/ (czyżby jakaś pomyłka wierteł w zakładzie - nie mam pojęcia). Na szczęście kondensatory o pojemnościach i napięciach podanych w wykazie elementów wchodzą w nie (a przynajmniej te, które stosowałem weszły bez problemu).

Ad.3 Tutaj sprawa wygląda tak, że jeśli masz odpowiednio dobrane napięcia i moc trafa (np. jak za mocne, to napięcie nie "przysiądzie" do wartości nominalnych), to nie masz się czym przejmować i radiator nie jest potrzebny. Ale policzmy:

układ w najgorszym przypadku z gałęzi dodatniej pobiera, dajmy na to, z pewnym zapasem, 80mA.

Podłączając trafo 17V mamy teoretycznie napięcie po wyprostowaniu 24V, podnieśmy je o jakieś 15%, bo jeśli trafo nie jest dostatecznie obciążone (np. jest za mocne), to napięcie będzie wyższe, mamy więc 27,6V. Tak więc po mostku zostanie nam około 26V.

Z tego wynika, że moc tracona na tym LMie wyniesie około 0,88W.

LM w obudowie TO220 ma współczynnik temperaturowy równy 50 stopni/W. Z czego otrzymujemy delta_t=44.

Jeżeli założymy bezpiecznie, że otoczenie układu ma temperaturę 40stopni, to temperatura złącza wyniesie 84 stopnie celcjusza. Układ może pracować do 125 stopni, więc jesteśmy jeszcze w bezpiecznym obszarze temperatur, choć dotykając, faktycznie układ będzie już parzył.

Jeśli jednak używasz trafa z wyższym napięciem, to może okazać się konieczne założenie na LMa kawałka płaskownika lub kątownika aluminiowego. Za układem jest wystarczająca ilość miejsca, by nieduży płaskownik przykręcić doń. Reszty LMow nie ma sensu specjalnie schładzać, bowiem moc przez nie wytracana jest nieduża.

Poza tym, przypominam, że zasilacz w założeniu miał byś prościutki i przede wszystkim możliwie mały, dla osób, które nie mają ochoty lub umiejętności na wykonanie bardziej rozbudowanej sekcji zasilającej. Choć wyszedł wg.mnie całkiem w porządku.

Trzeciej wersji raczej już nie będzie:). Proponowane zmiany zasilacza (dodanie potencjometrów regulacyjnych czy ułożenie wszystkich LMów na skraju) wg. mnie nie mają uzasadnionego sensu, jeśli się zasilacz wykona ze starannie dobranych elementów i nie przekracza zbytnio wymienionych napięć zasilających (np. stosując trafo 2x15V odpowiedniej mocy). Stosując mocniejsze proponuję nie przekraczać tych +/-15V, spokojnie można stosować +/-14V, a nawet można spróbować zastosować trafo +/-12V.

Pozdrawiam.

ja zrobilem ta karte na plytce msfalcona i jakos nie zauwazylem ww problemow gra dobrze,w calym ukladnie wykozysatlem panasonic FC. kombinowalem z ronymi kondesatorami na wyjsciu i jakos najlepiej mi pasowaly wima 4,7 uF mkp

Do tych którzy uzywaja tej karty w polaczeniu z systemem operacyjnym linux:

Zauwazylem pewna niedogodnosc, a mianowicie w przypadku wcisniecia pauzy w xmms ponowne jej wcisniecie nie powoduje ze muzyka gra dalej od momentu zatrzymania tylko trzeba, ze tak sie wyraze zapuscic kawalek od poczatku:)

Korzystam z alsa i tegoz samego pluginu uzywam w xmms jako pluginu wyjsciowego

Ktos mial takie problemy i ewentualnie sie z nimi uporal?

P.S W windows takie niedogodnosci nie wystepuja:)

• 5 tygodni później...

w trakcie eksperymenotwania ze wzmacniaczami sluchawkowymi ( TPA 6120, LT1210) doszedlem do jednego wniosku.

DAC gra troche brudnymi wysokimi czasem kluja w uszy i mnie to denerwuje , ale chyba za duzo od niego wymagam:)

Co do tych dwoch ukladow to poprostu nie ma co porownywac w kazdym aspeckcie wygrywa LT choc tpa to tez niezla kostka,szkoda ze te LT takie trudno dostepne i drogie ale bede drazyl temat dalej .Sprobuja cos pogrzebac w dacu przy operacyjnych moze troche inne sprzezenie zwrotne albo inne operacyjne bo to jeszce nie to

Witam

Skladam druga wersje tej karty i staram sie dobrac jak najlepsze materialy co by karta brzmiala jeszcze lepiej:)

W zwiazku z tym pytanie do ekspertow, czy mozna w niej zamiast tradycyjnego kwarcu zastosowac cos takiego:

Ukryta Zawartość

Z tego co czytalem w datasheet pcm2702 to chyba nie ma problemu...

Szukam tez Black Gate N 47uF jesli ktos posiada to chetnie odkupie

Ukryta Zawartość

karibe ~ mimo ze pytanie chyba nie do mnie skierowane - expertem napewno sie nie czuje :) to widzialem takie rozwiazanie w necie - niestety nie powiem Ci gdzie dokladnie. Mialem gdzies sciagniety lokalnie schemacik - pamietam ze stronka byla chyba po japonsku i byly tam jakies kosmiczne odjechane implementacje tego PCMa lacznie z lampami na wyjsciu :) Sam nigdy nie probowalem ale sadzac po tym co tam bylo na zdieciach to gosc amatorm nie byl i pewnie mu to dobrze dzialalo jak zastosowal :) jak bym sie tak znowu natknal to wkleje linka albo schemat :)

Znalazlem:

Ukryta Zawartość

post-2927-100001095 1170278107_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bede kupowal, pewnie kolo poniedzialku i tak bede mial 4 sztuki bo koles sprzedaje wlasnie tyle na jednej aukcji:

"You are bidding on a Lot (Qty.4) of New Cardnial 12MHz TCXO with 14-Pin standard package"

Wiec nie ma problemu, moge odsprzedac reszte, mam nadzieje ze warto:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.