Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, Panowie, sprawa wygląda tak, że płytki będą, tylko, że myślę oddać je z początkiem przyszłego tygodnia do zakładu.

A spowodowane jest to tym, że aktualnie mam trochę innej roboty a ponadto czekam jeszcze na sugestie, co do poprzedniej partii od jednego forumowicza, który właśnie składa na nich DACa ale także jest zainteresowany kolejnymi i po prostu chcę wprowadzić jeszcze drobne poprawki, jak chociażby np. powiększenie otworów montażowych do śrub 3. Także myślę, że gotowe płytki będą około 25 sierpnia.

Aha, i jeszcze jedna sprawa - aby mi to ułatwić, piszcie na maila podając swojego nicka z forum, bo inaczej, to się robi bajzel i nie wiem kto napisał na priva, kto na forum, a kto tu i tu:) Natomiast ja po otrzymaniu wyceny wyślę informację do wszystkich, którzy do mnie napisali maila, i po potwierdzeniu ruszamy z produkcją:)

Witam

Ja wlasnie koncze umieszczac w obudowie karte z wersjii 1 i fakt otwory montazowe 2mm to spory problem (szukam od tygodnia 3 nakretek na sruby 2mm, moze ktos ma?), drugi problem to moim zdaniem troche zacienka warstwa miedzi na plytce, dwa pola lutownicze mi odpadly, fakt ze potraktowalem je kilka razy lutowaniem i rozlutowaniem ale nie powinno sie to zdarzyc:|

To tyle moich rad odnosnie ulepszen do v.2:)

Witam, jeśli byliby chętni to mam na zbyciu parę sztuk nielutowanych pcm2702 (jak zaczynałem robić kartę to kupiłem więcej), szczegóły na maila. Co do mojej karty to chwilowo z braku czasu jeszcze jej nie uruchomiłem, ale teraz chyba znajdą już dla niej jakąś wolną chwilę.

Moja ostateczna wersja portu audio na PCM2702 ruszyla :) Pierwsze wykonane egzemplaze mialy tak obiecujace brzmienie ze postanowilem sie bardziej przylozyc i zrobic sobie takowe urzadzenie w wersji DeLux :) Wiec tak:

- plytka oczywiscie mcfalcon (dzieki :))

- opamp wyjsciowy -> pozostal po probach podwojny AD797 na przejsciowce - jak narazie nic tych kostek nie pobilo w tym ukladzie :) Wczesniej mialem OPA2604 i tez bardzo ladnie gra. W klasyfikacji generalnej postawil bym go za OPA2604 - nie ma tak subtelnych wysokich jak AD797 :) probawalem tez dac OPA627 ale bylo zbyt sucho.

- kondensatory na zasilaniu Rubycon ZL

- kondensator wyjsciowy ERO MKC 10uF

w zasilaczu osobne uzwojenia dla 5V, 3.3V i +/- 15V:

- stabilizacja 3,3V -> TPS79633

- stabilizacja 5V -> LM317

- stabilizacja +15 -> LM2941, -15 -> LM2991 - doskonale stabilizatorki do audio, mysle ze dzieki regulacji napienia mozna z nich wycisnac jeszcze wiecej niz z takich z zafixowanym napieciem :)

- jest jeszcze osobne stabilizowane zasilanie dla wzmacniacza sluchwkowego (pojawi sie pozniej) i zrobione jest na parze stabilizatorow LM2937 (+15) / LM2990 (-15) te same o ktorych pisal Peter Daniel i ktore stosuje Mark Levinson w swoich produktach :)

- w filtrach zasilacza wszedzie kondensatory Philipsa

- prostowniki na diodach BYV28-100

To by bylo na tyle jezeli chodzi o strone techniczna a teraz moze cos o brzmieniu :) Wiedzialem ze bedzie dobrze ale nie przypuszczalem ze az tak !!! poprostu muzyka nabrala nowego wymiaru w porownaniu z poprzednimi kartami poskladanymi na zmodyfikowanych plytkach AVT :) Puszczalem plyte za plyta i nie moglem sie oderwac od sluchania. Nie sadzilem ze z takiego ukladu mozna tyle wycisnac. Doskonaly bas - szybki, rytmiczny i dobrze kontrolowany - niewiele ustepowal uzytemu do porownania mojemu zmodyfikowanemu odtwarzaczowi Sony NS-900V. Dziek na poziomie przecietnego odtwarzacza CD - bez kitu trzeba miec naprawde lepszy CD zeby gral lepiej niz ten przetwornik :) W porownaniu do CD dzwiek jest troche taki nerwowy ale zobaczymy jak sie bedzie zmienial jak juz sie wygrzeje bo przeciez dopiera pochodzil jakies 3 godziny :) Do takich wynalazkow jak Sound Blaster to mysle ze nie ma co porownywac - mialem swego czasu zewnetrznego SB Extigy i ten dac jest o kilka klas lepszy :) Zdecydowanie polecam kazdemu kto ma duzo muzyki na kompie - mp3 nabiera dla mnie teraz calkiem nowego wymiaru :) Poczekam jeszcze jak sie dobrze wygrzeje i zrobie kilka odsluchow o innej porze zeby mnie sasiedzi nie zabili :)

A teraz pare fotek :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3138-100004462 1170273065_thumb.jpg

post-3138-100004463 1170273064_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze zasilacz :)

Ukryta Zawartość

post-3138-100004460 1170273069_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super to wyglada :) Widze, ze doszlismy do podobnych wnioskow odnosnie PCM2702:

Ukryta Zawartość

Bawilem sie nia zarowno z zewnetrznym LPF-em, jak rowniez bez.

post-772-100004458 1170273072_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej ChUmI, rewelacyjnie Ci to wyszło:) Montaż (obudowa) robi wrażenie, jak i zastosowane części, zwłaszcza te kondensatory MKC, a z tego co napisałeś, także i dźwięk, więc gratuluje wykonania bo naprawdę fajnie to wygląda:)

Co do pomysłów i uwag, to bardzo chętnie wysłucham i w miarę możliwości dokonam poprawek:), i jutro lub pojutrze zlecam wykonanie kolejnej partii.

karibe - wyglada dokladnie tak jak myslisz :)

Ukryta Zawartość

post-3138-100004452 1170273081_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ChUmi probowales moze AD8066??.. po odsluchach stwierdzilem ze gra zdecydowanie lepiej od AD797.. szczegolnie roznice slychac w wysokich tonach... sa bardziej przestrzenne i dokladniejsze, basik bardzo podobny

argh!!!!

wlasnie mialem sie brac do upgrade'u karty zlozonej na kicie AVT a tutaj patrze ChUmI wychwala pod niebiosa konstrukcje na pcb MsFalcona - i coz mi pozostaje? zamawiac plytki, kupowac kolejne pcm2702 i nadal podazac w strone lepszego dzwieku? chyba innej drogi nie ma.

to mnie zabije. nie ma ucieczki. nie ma konca.

bede musial przestac przegladac forum.

wiem :) od Ciebie dostalem swietne zdjecia modyfikacji jak i elementy do niej potrzebne :) i wlasnie na dniach mialem zaczac lutowanie - no ale skoro pcb falcona z tego co widze jest duzo wygodniejsze, daje lepsze efekty to nie bede sie bawil bo :

- elektronik ze mnie zaden (choc gdy zainteresowanie nie oslabnie to z czasem moze sie to zmienic)

- lubie zrobic raz a dobrze :)

a tak btw to mozna dostac pierdolca - czlowiek cos zrobi/kupi i za 3 dni przeczyta o podobnym cenowo rozwiazaniu ale duuuzo lepszym jakosciowo :) ciekawe o ile i czy lepsze jest pcb by DNA

teraz moj cel - pcmka na dobrych elementach i pcb falcona. zobaczymy jak wypadnie w bezposredniej konfrontacji z AVT by monter.

ta gonitwa nie ma konca. czy mi sie zdaje czy znaczna czesc z nas moze byc posadzona o natrectwa?

ChUmI - mysle ze ludziom na forum jak i mi przydalby sie wykaz elementow zmienienionych wzgledem projektu oryginalnego by msfalcon - jesli nie stanowi to problemu bylbym wdzieczny za zamieszczenie go

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.