Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe DVD czy średniej jakości CD?

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

IMO to audiofilom i kinomaniakom potrzeba to dobrej jakości DVD za 600-800zł. Kupowanie droższych DVD nie ma sensu, bo za te pieniadze mozna kupić dużo lepszy odtwarzacz CD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sprzęt który teraz posiadam jest głównie jako stereo, ale dvd też jest wpięte do piecyka. Zrobiłem małe porównanie w dżwięku cd odsłuchałem na dvd sony 355, takie dudnienie,że aż żal. A stary denon cd był o niebo lepszy. Oglądając dvd też można się zachwycać dzwiękiem. Np w " Gdzie jest Nemo" odgłos wieloryba powalił mnie. czułem się jakbym to słyszał na żywo... a dom drżał w posadach

emesze2 -> Jesli zalezy Ci na dobrym dzwieku z CD i z DVD z jednego "pudelka" to wez pod uwage uniwersalne odtwarzacze Denon i Marantz. Przy okazji otrzymasz mozliwosc odtwarzania SACD i DVD-A.

A o jakich modelach myślisz? Ta Toshiba wypadała w cd lepiej niż topowy denon. No i można ją już kupić za ok 4000 pln. Pierwsze ceny były ponad 2000 funtów. Dlatego myślę, że zbudowana jest z najlepszych komponentów a tor video jest wyłączany. I czy cd za ok 3000 będzie lepiej grał?

Nigdy nie slyszalem tej Toshiby i mowie tylko co jeszcze warto wziac pod uwage. Wybierz model w przedziale cenowym odpowiadajacym Ci. Nie polegaj tez zbyt na publikowanych testach. Gust testujacych nie mosi sie pokrywac z Twoim gustem jesli chodzi o charakter dzwieku.

ok. Tylko pytanie bardziej dotyczy ogólnego podejścia niż tego konkretnego modelu. To był przykład. Jakości komponentów itp. Czy np cd za 3000 jest lepsze niż dvd za np. 12000 w dzwięku. Obrazu nie rozpatruję. Nie jest to może zbyt audiofilskie, ale nie chodzi o to aby powiedzieć, że dvd to w cd g... a cd zawsze lepsze, bo w tych samych przedziałach cenowych to wszyscy chyba słyszeli, że tak jest.

• Redaktorzy

imo, przynajmniej na razie (patrząc w sensownych przedziałach cenowych) jak coś jest do wszystkiego to albo jet do dupy, albo jest to szwajcarski scyzoryk ;-))

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Podaję 3000 za cd i 12000 dvd ( aktualnie do dostania za ok. 4000) z "HDCD Precision Filtering and Decoding" oraz "Upsampling to 2ch Stereo up to 192Khz, 24bits" ot tak...;-|

• Redaktorzy

Emesze2, rozumiem, że te DVD to second hand? jeśli tak to poszukaj używanego CDka za tróję/czwórkę i wtedy porównuj.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Napewno godny uwagi jest ten Denon, szczegolnie po tuningu. Znajomy go kupil i jest bardzo zadowolony (uzywa go glownie jako CD player)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Peter - a jak z kulturą pracy napędu w tym Denonie? Ja miałem swojego czasu DCD 735 i był holernie głośny i wybredny jeśli chodzi o płyty..

Fr@ntz

"I am an audiophile"

samo cd nie gra. Potrzebuje wzmacniacza i kolumn np.

Chcesz rozbudować swój sprzęt o dobre cd? czy chcesz składać coś od nowa?

Bo pytanie czy dvd jest lepsze od cd bo ma dwa w jednym jest jakieś dziwne. DVD po prostu odtwarza cd, a cd nie odtwarza DVD.

Ja bym na Twoim miejscu brał topowe dvd przez czysty snobizm; przynajmniej jedno będziesz miał dobre.

Z cd jest o tyle lepsza sytuacja, ze mamy tu do czynienia ze swositym brakiem postępu w odtwarzaniu dźwięku. Możesz za przyzwoitą cenę kupić sobie później topowe cd (oczywiście jak stwierdzisz, że dźwięk z topowego dvd jest niewystarczająco dobry)

TYle ogólnie.

MOJE dvd (panasonic dvd A-350 - podobno, wg recenzentów, bardzo dobry dźwięk) nie daje mi tego co topowe cd. Daltego dokupiłem topowe cd.

Hej Emesze !

Własnie nieomal piszesz o eksploatowanym przez mnie DVD. Tak sie sklada, ze mam Toshibke SD-900E, czyli taka sama jak Twoja tyle, ze bez XLR-ow i upsamplera.

A wiec po kolei. To znakomity klocek. Wykonanie najwyzsza polka, miedziowane chassis, przetorniki stosowane w m.in w Levinsonie. Dzwiek i obraz rewelacja. Warto zainwestowac z porzadny kabel Euro, ze o sygnałowych nie wspomne. Dzwiekowo Toshiba zjadła u mnie na sniadanie Denona DCD-2560 i Onkyo Integre 7711, ktore używałem wczesniej. Do DVD Panasłoika nie ma co porownywac, miałem DVD-2500, oraz potem jakiegos z tych nowych obecnych z DVD-Audio (tylko przez chwile, dłużej nie wycierpiałem :-)). O dzwieku nie ma nawet o czym rozmawiac, z Panasłoika jak z taniego CD płaski i dwuwymiarowy, zero realizmu, równiez obraz na Panasłoiku wygladał jak wyprany z kolorów przy Toshibie.

Toshiba dopiero u mnie ugieła sie pod CD - Pioneerem PD-75. To juz zdecydowanie wyzsza polka. Toshiba ma bardziej konturowy i nizej schodzacy bas, gra bardziej planami rozlożonymi za zestawami. Pioneer natomiast to rewelacyjny realizm zdarzen dzwiekowych, swietne wciagniecie sluchacza w spektakl. Potrafi wykreowac scene rozciagajaca sie w przod jak i w tyl za zestawami, a takze przekraczajaca linie zestawow na boki (pomimo fatalnej poki co aranzacji pokoju odsluchowego). Toshiba gra kazdy detal jakby był waznym elementem, Pioneer bardziej dba o głowne motywy, detale spycha na dalszy plan, aby niepotrzebnie nie rozpraszał całosciowego odbioru.

Roznica jest w tym momencie znaczaca szczególnie w relizmie dzwieku, ale ten Pioneeek to juz zdecydowanie wyzsza polka jezeli chodzi o CD-ki.

Generalnie Toshiba do doskonałe DVD i bardzo dobry CD. Jezeli szukasz czegos jeszcze lepszego jako zrodla CD zostaja Ci juz naprawde tylko high-endowe klocki za spora kase. Poza tym ta Toshiba ma wg mnie doskonały potencjał do tuningu - swietny napęd, doskonale przetworniki, doskonale rozwiazane odseparowanie modułów oraz ekranowanie poszczególnych pozdespołów. I odtwarza MP-trójki (czego w mojej nie ma nawet w dokumentacji :-)))

Poszukuje zreszta dokladnie Twojej wersji Toshiby ze wzgledu własnie na tor zbalansowany jaki mam w pre i koncowkach mocy. Jakbys chcial sie zamienic z doplata ew. nie zdecydowałbys sie na jego zakup, daj znac gdzie i za ile jest do wziecia.

Wlasnie spojrzalem na cene klockow, jakie podajesz. Przy 4tys za Toshibe to juz na dwoje babka wrozyla.

Z jednej strony mozesz miec jedno porzadne, dobrze grajace jako DVD jak i CD w miare nowe zrodlo - Toshibe.

Z drugiej strony za okolo 3 tys. kupisz Sony 779 ES ew. topowego Pioneera lub inne tej klasy zrodlo, ktore bedzie lepsze dzwiekowo od Toshiby, ale niestety zdecydowanie starsze. Za dodatkowy 1000 masz dobre DVD z HDMI i co prawda dupnym dzwiekiem, ale od tego masz przeciez inne zrodlo.

Nie jest to sprzęt z drugiej ręki tylko nowy. Była b. krótka promocja na Wyspach. Moje pytanie nie jest w celu stwierdzenia wyższości jednego nad drugim, bo dvd to dvd a cd to cd i nie ma co sie sprzeczać. Rozpatruję przyszłościowo zakup cd. Aktualnie mam cd denon 655, kolumny usher 6311 i piecyk usher r-1.5 i staram sie to wszystko zebrać w całość. A solidność Toshiby robi wrażenie. Sprzętu wieloletniego raczej bym nie chciał. Szukam rozwiązań najlepszych cena/jakość

to co sie zastanawiasz? bierz to dvd !

a cd sobie kupisz później. Albo nowe za straszną kasę albo stare, np. to X779ES (lub inaczej X 707 ES) za jakieś 3500zł (jak bedziesz miał okazję to posłuchaj jak ono gra - nie znajdziesz lepszego poniżej 15 000zł - moim zdaniem). A co do trwałości x779es to znajdź mi takie co miało awarię bez pomocy młotka - tam nawet kondensatory są właściwie niezniszczalne - to są dourexy. A silnik bezszczotkowy - co trzeba zrobić żeby go zniszczyć? (jak znajdę gdzieś w Polsce ten model to sam kupię. Mam teraz x 505 es, ale tylko dlatego, że nie można w Polsce kupić x 707 es)

emesze2 - jezeli mozesz kupic ta Toshibe za 1/3 ceny nowa to sie nie zastanawiaj. Tylko w tedy caly temat jest malym nieporozumieniem.

Jezeli JA mialbym do wydania 12.000zl (tyle kosztuje nowy Tosh) to kupil bym najtansze DVD z DVI (zaraz beda takie pewnie za 1000zl o ile jeszcze nie ma) a za reszte, czyli 11.000 kupil dobre CD. Dzwiek bylby na pewno o klase lepszy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Hej

Daj znac, gdzie w UK są te DVD za taka kase, wlasnie niedlugo sie tam wybieram, wiec byc moze wyhaczylbym sobie to zrodelko przy okazji dla siebie. Jezeli za czworke mozesz je kupic nowe po prostu bierz !

Niestety tylko z wbudowanym w przedwzmacniacz i w procesor kina domowego. W obydwu przypadkach po rozgrzaniu sie wzmacniacza Piotra ( 20-30minut) po prostu deklasuje on w/w. Jezeli juz go zamowiles mozesz byc spokojny, zagra tak, ze bedziesz oczekiwal podobnej naturalnosci i ciepła w dźwieku od swoich zestawów.

Ja poki co tego jeszcze ciagle szukam.

A jeżeli bede cokolwiek zmienial we wzmacniaczu słuchawkowym to tylko obudowe na jakas szlachetniejsza. Reszta podoba mi się na 100%

Elberoth, na sprzęt się zdecydowałem i czekam już jakiś czas. Pytanie było zadane w nie w celu oceny tego konkretnego modelu tylko w celu zebrania opinii porównawczych sprzętu i znalezienia złotego środka od bardziej doświadczonych forumowiczów.

Jak odnajdę link gdzie możnabyło załapać się na promocję to wpiszę na tą zakładkę (zakup tylko w obrębie W.Brytanii, bez promocji cena aktualnie ok 1500-1600 funtów)

• 3 tygodnie później...

No i Toshiba dojechała. Po początkowym osłupieniu i po ochłodzeniu emocji porównałem z moim starym Denonem. Za pierwszym razem wydawało mi się nawet, że jest mniej szczegółowa... ale słuchając dalej po prostu zauważyłem, że to z Denona płynie chudziutki dzwięk i dlatego wydaje mi się b. szczegółowy. Z Toshiby dzwięk jest sprężysty i scena dzwiękowa jest o wiele większa niż z D. jest bardziej wypchnięta do przodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.